Παιχνιδότοποι στην πλ. Βικτωρίας

Για 2η συνεχή χρονιά, μια γιορτή για και με τα παιδιά ενάντια στην εξαθλίωση, την καταστολή, τη φυλακισμένη παιδική ζωή

post image

Στα 4 χρόνια που πέρασαν από τη συγκρότηση της συνέλευσης της πλ. Βικτωρίας έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στον χώρο της πλατείας: μοιράσματα κειμένων, μικροφωνικές αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές και αντικατασταλτικές συγκεντρώσεις και πορείες, παρεμβάσεις στο πεδίο των εργατικών αγώνων, συλλογικές κουζίνες, δράσεις με μετανάστες, γιορτές αλληλεγγύης.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σ' όλα αυτά είχαν οι γιορτές για τα παιδιά. Μια επιλογή ιδιαίτερα σημαντική σε ένα αστικό τοπίο ρημαγμένο από τη φτώχεια, διάτρητο από τη συγκέντρωση αστικών ροών και την πολύ έντονη αστυνομική καταστολή. Μια απόπειρα επανασυγκρότησης της έννοιας της γειτονιάς σε μια από τις πιο θεμελιώδεις της αναγνώσεις: αυτή του χώρου κίνησης του παιδιού και της πραγμάτωσης του παιχνιδιού, της ανεμελιάς και της ελευθερίας.

Η γιορτή στήνεται πάντα με ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική απεύθυνση: η αφίσα εκτυπώνεται και σε μέγεθος φυλλαδίου και μοιράζεται χέρι-χέρι στα παιδιά και τους γονείς τους στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία από την πλ. Βάθης μέχρι την πλ. Άγιου Παντελεήμονα και την Κυψέλη με πολύ θετική ανταπόκριση, ενώ κολλιέται και πόρτα-πόρτα σε δεκάδες πολυκατοικίες και μαγαζιά από την Ηπείρου μέχρι την Κοδριγκτώνος.

Πλέον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στην απεύθυνση στους χώρους κίνησης και τα στέκια των μεταναστών στην Αχαρνών και την πλ. Βάθης, με επικέντρωση ειδικά σε εκείνους και εκείνες που καταφτάνουν στη γειτονιά με το πρόσφατο προσφυγικό ρεύμα -πολλές φορές ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τέλος, αυτή τη φορά, παράλληλα με το κάλεσμα στους παιχνιδότοπους, μοιράζουμε και κείμενο αντιπληροφόρησης για τον πρόσφατο εργατικό αγώνα στα Everest.

Σας περιμένουμε!

Εικόνες:

από συνέλευση πλ. Βικτωρίας 10/06/2015 10:21 πμ.


post image

Τι είναι οι παιχνιδότοποι;

Κάθε μήνα στην πλ. Βικτωρίας διοργανώνονται οι παιχνιδότοποι, μια εκδήλωση για τα παιδιά με χειροτεχνίες, εργαστήρια κατασκευών, διαδραστικά παιχνίδια, τραγούδι και μουσική. Για 2η συνεχή χρονιά, παιδιά, γονείς, δάσκαλοι/ες –και όχι μόνο– μαζί με τη συνέλευση των κατοίκων επιχειρούν να αποσπάσουν τον χώρο της πλατείας από τη μιζέρια και την αθλιότητα, να τον μετατρέψουν σε ένα χώρο ζωντανό και ελεύθερο, να συγκροτήσουν μια γιορτή που επιχειρεί να ξαναδώσει στη γειτονιά την αίσθηση της κοινότητας, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης.

Στο κέντρο της γιορτής βρίσκονται τα παιδιά: τα παιδιά ως το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και τα παιδιά ως περιθωριοποιημένος πληθυσμός, εξόριστα από τον δημόσιο χώρο, τις πλατείες, τους δρόμους και τις αλάνες. Τα παιδιά, φυλακισμένα στο σπίτι, εγκλωβισμένα σε ένα αστικό περιβάλλον ξένο και αλλότριο γι’ αυτά, στερημένα τόσο από ελεύθερο χρόνο μέσα σε ένα σχολείο-μηχανή όσο και από τις κοινωνικές σχέσεις που χάθηκαν μαζί με την αίσθηση της γειτονιάς. Σε μια περιοχή χωρίς ούτε μία παιδική χαρά –με δύο θλιβερές εξαιρέσεις: την περίφρακτη και αχρησιμοποίητη πλέον παιδική χαρά στη συμβολή Φυλής και Φερρών που κατασκεύασαν οι Atenistas για τις ανάγκες των δημοσίων σχέσεών τους με τα ΜΜΕ και τον μηχανισμό του Καμίνη και, φυσικά, την παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα. Το ζωντανό δηλαδή μνημείο της φασιστικής ματιάς και αντίληψης για τα παιδιά, για τη γειτονιά, τον κόσμο: «καθαροί» και αποστειρωμένοι χώροι –με μια λέξη, νεκροί.

Η γιορτή στέκεται στον αντίποδα των επιλογών της εξουσίας: της μετατροπής της πλατείας σε κατεχόμενη ζώνη από έναν αστυνομικό στρατό και της σκληρής εμπορευματοποίησης κάτω από τα σχέδια του Δήμου για την «ανάπλαση» (όπου ανάπλαση σημαίνει την μετατροπή της πόλης σε μια απέραντη καφεδούπολη που θα ξεκινάει από το Σύνταγμα, θα περνάει από την Ομόνοια και θα καταλήγει στην πλ. Βικτωρίας σε διασύνδεση με το Ψυρρή, το Μοναστηράκι, το Θησείο, τα Πετράλωνα, το Γκάζι και το Μεταξουργείο). Και είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα παιδιά μεταναστών που τη ζωντάνευαν εδώ και δύο χρόνια και που εκδιώχτηκαν μαζί με τους γονείς τους απ’ αυτήν με τις επιχειρήσεις του «ξένιου Δία». Που μαθαίνουν από τα πιο μικρά τους χρόνια να ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον φόβου και αγωνίας. Που γι’ αυτά δεν υπάρχουν παρά τέσσερεις τοίχοι και μια τηλεόραση.

Και αν υπάρχει κάτι σημαντικό σε αυτές τις γιορτές είναι ακριβώς τα περιεχόμενά τους: η άρνηση του ρατσισμού και του φασισμού, αλλά και του, παντελώς ηλίθιου, διαχωρισμού του φύλου, η ανάμιξη ντόπιων και μεταναστών, η εκπαίδευση στην ελευθερία. Τα παιδιά είναι το μοναδικό μέλλον αυτού του κόσμου. Αυτό που οφείλουμε όχι απλά να υπερασπιστούμε, αλλά να κατασκευάσουμε τις δυνατότητες για να υπάρξει.

Ποιοι είμαστε…

Η συνέλευση της πλ. Βικτωρίας δημιουργήθηκε ενστικτωδώς ως ακαριαία απάντηση στο φασιστικό πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες τον Μάη του ’11, στους ξυλοδαρμούς, τα μαχαιρώματα, την επιβολή του φόβου και της βίας. Κεντρικός της στόχος στάθηκε εξαρχής η παρεμπόδιση της μετατροπής της περιοχής της πλ. Βικτωρίας σε προέκταση του Αγ. Παντελεήμονα, στον έλεγχο της γειτονιάς από τις διαπλεκόμενες με τους φασίστες συμμορίες της νύχτας. Μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν έγινε πολύ δουλειά: συναντηθήκαμε με εκατοντάδες ανθρώπους, επανασυνδέσαμε το ρεύμα σε δεκάδες σπίτια, κάναμε αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις και πορείες, συμμετείχαμε με πολύ ενεργητικό τρόπο στο δίκτυο των συνελεύσεων γειτονιάς που απλώθηκε σε όλη την Αθήνα.

Όμως αυτό το πλέγμα εκδηλώσεων για τα παιδιά που σε σταθερή βάση στήθηκε τον τελευταίο χρόνο θα ήταν αδύνατο χωρίς τη συνδρομή και την εργασία δεκάδων ανθρώπων που το στηρίζουν και του δίνουν μορφή και περιεχόμενο. Οι γιορτές αυτές είναι μόλις τα πρώτα βήματα που κάνουμε μαζί τους –θα ακολουθήσουν κι άλλα. Επιφυλασσόμαστε…

Να ζήσουμε όπως φοβούνται,
ελεύθερα και μαγικά

συνέλευση πλ. Βικτωρίας

Η συνέλευση της πλ. Βικτωρίας πραγματοποιείται
κάθε Τετάρτη στις 7.00μμ στον χώρο της πλατείας.

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License