43 χρόνια φυλακή για φόνο που δεν έκανε

43 χρόνια φυλακή για φόνο που δεν έκανε!

Ως «Αλκατράζ του Νότου» είναι γνωστή η μεγαλύτερη φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ στην Πολιτεία της Λουιζιάνα Συντάκτης:  Βίκυ Καπετανοπούλου

Σαράντα τρία χρόνια φυλακισμένος στην απομόνωση για έναν φόνο που δεν διέπραξε. Ονομάζεται Αλμπερτ Γούντφοξ και είναι ο τελευταίος από τους επονομαζόμενους «τρεις της Αγκόλα» που παραμένει πίσω από τα σίδερα, σε καθεστώς κράτησης το οποίο χαρακτηρίζεται επίσημα βασανιστήριο από τον ΟΗΕ.

Οπου «Αγκόλα» βλέπε τη μεγαλύτερη φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Λουιζιάνα, διαβόητη ως «Αλκατράζ του Νότου» ή αλλιώς «Η Φάρμα», καθώς βρίσκεται πάνω σε -πάλαι ποτέ- αχανείς φυτείες όπου δούλευαν σκλάβοι από το αφρικανικό αυτό κράτος και όχι μόνο.

Ο 68χρονος σήμερα Γούντφοξ μαζί με άλλους δύο συγκρατούμενούς του -όλοι τους μέλη των Μαύρων Πανθήρων- έγιναν γνωστοί ως οι «τρεις της Αγκόλα» μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσαν η καταδίκη κι ο εκδικητικός εγκλεισμός τους στην απομόνωση το 1972 για τη δολοφονία ενός δεσμοφύλακα κατά τη διάρκεια στάσης κρατουμένων στο πολιτειακό «σωφρονιστήριο» της Λουιζιάνα.

Ο Γούντφοξ ήταν μέλος των Μαύρων Πανθήρων |

Ηταν η εποχή που οι Μαύροι Πάνθηρες -το ριζοσπαστικό κόμμα υπέρ της αυτοάμυνας των Αφροαμερικανών- είχαν κλιμακώσει τον μαχητικό, ενίοτε ένοπλο αγώνα τους για πολιτικές ελευθερίες, ενάντια στον συστημικό ρατσισμό και την ωμή αστυνομική βία – ζητήματα πιο επίκαιρα από ποτέ σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γούντφοξ οδηγήθηκε στην «Αγκόλα» έχοντας καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία, όπως και ο δεύτερος της τριάδας, συγκρατούμενός του Χέρμαν Γουάλας. Μαζί με τον τρίτο της παρέας, Ρόμπερτ Κινγκ, δημιούργησαν το 1971 έναν πυρήνα Μαύρων Πανθήρων μέσα στη φυλακή, πρωτοστατώντας σε απεργίες πείνας, στάσεις εργασίας και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης.

Ο ακτιβισμός τους συνέβαλε σε αλλαγές που βελτίωσαν κάπως το καθεστώς εντός του «σωφρονιστηρίου». Τον πλήρωσαν όμως πολύ ακριβά. Ο Γούντφοξ και ο Γουάλας φορτώθηκαν το θανατηφόρο μαχαίρωμα του 23χρονου δεσμοφύλακα Μπρεντ Μίλερ και ο Κινγκ τον φόνο ενός άλλου κρατουμένου, κατά τη διάρκεια εξέγερσης στην «Αγκόλα» έναν χρόνο αργότερα. Δεν υπήρξε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον τους παρά μόνον οι καταθέσεις άλλων φυλακισμένων αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι τις εξαργύρωσαν δεόντως στη συνέχεια απολαμβάνοντας προνόμια κατ’ εξαίρεση από τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Διεθνής εκστρατεία

Με την ετυμηγορία λευκών ενόρκων, οι «τρεις της Αγκόλα» καταδικάστηκαν και για τις δολοφονίες και από τον Απρίλιο του 1972 κλείστηκαν σε ξεχωριστά κελιά απομόνωσης, βαφτισμένοι πια ως «εξαιρετικά επικίνδυνοι». Η τριάδα, αλλά και πλείστες οργανώσεις και κινήματα που ξεκίνησαν διεθνή εκστρατεία υπέρ της αθωότητας και της απελευθέρωσής τους, αποδίδουν την απόφαση αυτή σε πολιτική βεντέτα εναντίον τους, εξαιτίας της πολιτικοποιημένης δράσης τους μέσα στη φυλακή.

Παρ’ ότι οι κατηγορίες κατέπεσαν δύο φορές στα δικαστήρια, ο Αλμπερτ Γούντφοξ βρίσκεται ακόμα, 43 χρόνια μετά, στην απομόνωση. Από τον Φεβρουάριο, που ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνα αποφάσισε να τον δικάσει για το ίδιο έγκλημα τρίτη φορά (!), έχει μεταφερθεί πλέον σε άλλη φυλακή της Πολιτείας. Μένει 23 ώρες το 24ωρο σ’ ένα μικρό κελί, επιτρέπεται να βγαίνει μία ώρα τη μέρα για να προαυλίζεται μόνος του σε περιορισμένο χώρο και να ασκείται τρεις φορές την εβδομάδα. Το κελί διαθέτει τηλεόραση και ντους, ενώ ο κρατούμενος υφίσταται συγκεκριμένους περιορισμούς στα προσωπικά του αντικείμενα, τα αναγνώσματά του, την πρόσβαση σε νομική συνδρομή και το επισκεπτήριό του.

Οι άλλοι δύο

Οσο για τους άλλους δύο; Ο Κινγκ και ο Γουάλας αφέθηκαν ελεύθεροι το 2001 και το 2013, αντίστοιχα. Ο πρώτος έμεινε 29 χρόνια στην απομόνωση, ο δεύτερος 41 και -τραγική ειρωνεία- πέθανε από καρκίνο δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του. Η πρώτη αχτίδα ελπίδας για τον Αλμπερτ Γούντφοξ διαφάνηκε μόλις χθες, όταν ομοσπονδιακός δικαστής ζήτησε επιτέλους την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του, ενώ απαγόρευσε παράλληλα στις αρχές της Λουιζιάνα να τον δικάσουν για τρίτη φορά.

Στην απόφαση-καταπέλτη του δικαστή εκφράζονται ανοιχτά αμφιβολίες για τη δυνατότητα «δίκαιης τρίτης δίκης» του βαρυποινίτη εξαιτίας και της έλλειψης μαρτύρων 40 και πλέον χρόνια μετά το έγκλημα, ενώ γίνεται ειδική μνεία στην κακή κατάσταση της υγείας του, αλλά και στις προκαταλήψεις εναντίον του που οδήγησαν στον εγκλεισμό του στην απομόνωση για περισσότερο από τη μισή του ζωή.

Ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνα ετοιμάζεται τώρα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή, ενώ οι δικηγόροι του Γούντφοξ σπεύδουν στη φυλακή επιδιώκοντας να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την απελευθέρωσή του. Σε δήλωσή του μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας το 2012 ο γηραιός πια Μαύρος Πάνθηρας είχε αναφέρει: «Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα χρόνια των πνευματικών, συναισθηματικών και σωματικών βασανιστηρίων που έχω υποστεί. Δεν είμαι σίγουρος για τη ζημιά που μου έχει γίνει, το μόνο που ξέρω είναι πως το αίσθημα του πόνου μού επιτρέπει να γνωρίζω πως είμαι ζωντανός»...

http://www.efsyn.gr/arthro/43-hronia-fylaki-gia-fono-poy-den-ekane

από @δΡε-λα .@ 12/06/2015 1:08 μμ.


Καλη τυχη.μοναδικο παραδειγμα Αγωνιστη.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License