Προς indymedia ανοιχτή επιστολή

Δημόσια επιστολή σχετικά με το τρόπο διαχείρισης του μέσου όσον αφορά τις δημοσιεύσεις και κυρίως στη θεματική συζητήσεις

εδω και αρκετό καιρό παρατηρώ οτι είναι δύσκολο να συμμετέχεις στις συζητήσεις διοτι πολλά απο αυτα που γράφονται αν δεν είναι αρεστά στους διαχειριστές του ιντιμίντια κόβονται και είτε βρίσκονται στα κρυμμένα ή το πιο σύνηθες εξαφανίζονται τελείως. Ακόμα και ολοκληρα θρεντς συζητήσεων.

Θεωρω οτι εχει καταντήσει προβληματικό αυτο το γεγονός. Αντιλαμβάνομαι οτι καποιοι απ τους διαχειριστές μπορεί να εχουν στενές συντροφικές σχέσεις ή και φιλικές με κάποιες συλλογικότητες και ειδικα με 2-3 εγχειρήματα που εμπεριεχουν κοινά άτομα στο εσωτερικό τους και επι της ουσίας ειναι το ένα συνέχεια του άλλου, αλλα αυτο δε σημαίνει οτι δε μπορεί να τους ασκείται κριτική. Κι οταν μιλάω για κριτική εννοω πολιτική κριτικη.

Παρατηρείται μια κουμουνιστική ταση στον χώρο η οποια οσο παει και απομακρύνεται απο την ανάλυση της αναρχίας και οταν αυτο είναι κατι που δε μπορει να μην απτεται της κριτικης των αναρχικών ειδικα οταν αυτη η κουμουνιστικη ταση κρύβεται κατω απο τον μανδύα της αναρχίας ενω οσο παει απομακρύνεται απο τα ιδεώδη της. Αυτο τείνει να γίνει κανονικότητα στο χώρο και προβαλλεται προς τα εξω ως αναρχία κατι που οσο πάει και λιγότερη σχέση εχει με αυτη την ιδεολογια. Ομάδες που αυτοχαρακτηρίζονται αναρχικες επι της ουσιας στις αναλυσεις τους και στα προταγματα τους προς τα εξω δεν εχουν τιποτα το αναρχικο.

Όταν αυτα τα ζητήματα δεν μπορούν να θιχτούν σε ενα ελεύθερο αντιεξουσιαστικο μέσο το ίδιο το μέσο επίσης τείνει να χάνει τον προσανατολισμό του αλλα και την ίδια του την ουσία.

Με προβληματίζει αυτη η κατα την αποψη μου μη αντικειμενικότητα που παρατηρείται στο ιντιμιντια και θα ηθελα να τη θιξω και δημοσια.

Εγώ ο ίδιος αλλα και συντροφοι πολλες φορές εχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις και εχουμε ασκήσει κριτική με κόσμιο φυσικά τρόπο και τα γραφόμενα μας εχουν μυστηριωδώς εξαφανιστεί, πιο σπάνια, αλλα εχει συμβει κι αυτο, εχει εξαφανιστεί ολοκληρη η θεματική της συζήτησης κι αυτο εχει παρατηρηθεί οτι συμβαίνει κυριώς οταν ασκειται κριτική σε συγκεκριμένες ομάδες.

Θα παρακαλούσα να είναι ενα θεμα προς συζήτηση αυτο στο εσωτερικό της διαχειριστικής ομάδας,γιατι αν και σέβομαι το κόσμο που βοήθαει για να μπορεί να κρατηθεί ενα τέτοιο πολυ σημαντικο για το κίνημα μέσο θα πρέπει αυτο να γίνεται με τους σωστούς όρους. Ενα τέτοιο εργαλείο ειναι μεγάλη ευθύνη για αυτους που το διαχειρίζονται γιατι είναι η κύρια πηγη αντιπληροφόρησης  και ιντερνετικων πολιτικών συζητήσεων που σβήνουν τις αποστάσεις μεταξύ των αγωνιζώμενων κομματιών που πολλες φορές ερεθίζουν μυαλά κι αυτο είναι κατι που πρεπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρα υποψην.

 

Συντροφικά

ένας αναρχικός

 


<<Όταν αυτα τα ζητήματα δεν μπορούν να θιχτούν σε ενα ελεύθερο αντιεξουσιαστικο μέσο το ίδιο το μέσο επίσης τείνει να χάνει τον προσανατολισμό του αλλα και την ίδια του την ουσία.>>

ειναι αντι-ιεραρχικό μέσο, αδιαμεσολάβητης -προφανώς από συμφέροντα του ταξικού εχθρού και του κράτους- ενημέρωσης. Αν το ιντυμιντια ηταν αντιεξουσιαστικό μέσο, τότε δεν θα ειχε την αναγνωσιμότητα που έχει τώρα. Και παρά τα όποια -κατά τη γνώμη μου- λάθη συνέβησαν στο παρελθόν, εξωθώντας αρκετούς μη αναρχικούς να μην γράφουν εδώ, το ιντυμιντια εχει απήχηση σε κόσμο, ακριβώς επειδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αντιεξουσιαστικό.

από mort από Imc 25/06/2015 7:22 μμ.


Σύντροφε,

Θα ήθελα πριν καταλήξεις σε συμπεράσματα περί "υποκειμενικής διαχείρισης" να θέσω μερικούς προβληματισμούς.

Ανέκαθεν το μέσο έχει φιλοξενήσει πολιτικές διαμάχες του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε ποτέ επιδίωξη της διαχειριστικής ομάδας. Προσωπικά θεωρώ ότι ο συνδιασμός της κουλτούρας του internet (που ωθεί πολλούς/ες να αντιλαμβάνονται κάθε πεδίο σχολιασμού σαν forum) με την ανοικτή δημοσίευση (σε αντίθεση με ένα forum που υπάρχει συχνά αρκετά αυστηρός έλεγχος του τι γράφεται) οδήγησε ντετερμινιστικά σχεδόν το μέσο να πάρει και αυτό τον ρόλο.

Ωστόσο το κομμάτι αυτό πάντα έμπαινε σε δεύτερη θέση μιας και ο κυρίαρχος ρόλος του Indymedia ήταν η αντιπληροφόρηση. Ειδικά σε εποχές που το Indymedia ήταν ένα από τα ελάχιστους διάυλους επικοινωνίας τόσο μεταξύ περιοχών του ελλαδικού χώρου όσο και του εδώ κινήματος με το εξωτερικό.

To τελευταίο διάστημα ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι εντός του κινήματος το κλίμα ειναι ιδιαίτερα τεταμένο. Σχεδον οποιοδήποτε κομβικό γεγονός ή δράση αποτελεί πεδίο σύγκρουσης. Και φυσικά όταν οι διαδικασίες τελειώνουν, σειρά έχει το Indymedia.

Ρωτάω λοιπόν, εσένα και οποιονδήποτε τον προβληματίζει η διαχείριση του μέσου (πράγμα ιδιαίτερα υγιές για μένα γιατί δείχνει τουλάχιστον ένα ενδιαφέρον), όταν μια συζήτηση με αφορμή την δράση/λόγο μιας ομάδας ή ατόμου αποτελεί αφορμή για 200-350 σχόλια, ποιος/α μπορεί να καθορίσει που θα μπει ένα τέλος; Ποιος μπορεί με ασφάλεια να πει (ειδικά αν δεν γνωρίζει τα πραματα από πρώτο χέρι) που τελειώνει η κριτική και που ξεκινά η λασπολογία; Ποιος παίρνει το ρίσκο ότι η αφήγηση γεγονότων που γίνεται στα ψιλά γράμματα ολόκληρων τοποθετήσεων δεν θα αποτελέσει αργότερα υλικό για δικογραφίες που θα χρησιμοποιήσει η καταστολή; Ποιος είναι 100% σίγουρος ότι η εξιστόρηση καταστάσεων είναι "αντικειμενική" και δεν φωτογραφίζει άτομα ή ομάδες σκόπιμα;

Aυτός είναι ο ρόλος της διαχειριστικής ομάδας τελικά; Δηλαδή αν αύριο μεθάυριο εμφανιζόταν ένα "κινηματικό forum" χωρίς κανέναν έλεγχο, σαν αντίλογος στην κακή διαχείριση που κάνουμε εμείς, τι θα γινόταν;  Θα δίναμε κόσμο, θα ρουφιανεύαμε, θα βγάζαμε τα άπλυτα του καθενός μας στην φόρα (και μακάρι να 'ταν πολιτικά, εδώ μιλάμε για εντελώς προσωπικά πράγματα τις περισσότερες φορές) και θα περιμέναμε πότε θα βρεθούμε από κοντά να σκοτωθούμε μεταξύ μας (το πρώτο πληθυντικό απευθύνεται προφανώς στο κίνημα και όχι στην ΣΟ);

Αυτή την ανάγκη είναι που στερεί η διαχειριστική στους χρήστες του μέσου;

Δεν θα διαφωνήσω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλά λάθη από μέρους μας. Όταν λέμε πολλά, εννοούμε πολλά. Και το να μαζέψεις και να διορθώσεις αυτά τα λάθη, όταν ξέρεις ότι θα είναι για πάντα εμφανή στον κόσμο και ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να τα ανακαλέσει είναι αρκετά δύσκολο. Αλλά ελπίζω να είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες ότι αυτά τα λάθη ελάχιστα αφορούν την αντιπληροφόρηση. Γιατί πλέον η αντιπληροφόρηση στο μέσο σπανίζει.

Εκεί όμως που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι στην κριτική σου ότι η διαχειριστική ομάδα με την διαχείριση της υποστηρίζει συγκεκριμένες ομάδες. Σε ένα κλίμα όπου έχουν δημιουργήθεί αντίπαλα στρατόπεδα είναι αναμενόμενο όποιαδήποτε κίνηση να κρίνεται υπό αυτό το πρίσμα. Κρυφτηκε το Χ; Η ΣΟ είναι με τους μεν. Εμφανίστηκε το Υ; Η ΣΟ πήγε με τους δε.

Σε καμία όμως περίπτωση κανείς δεν θα σκεφτει ότι η ΣΟ προσπαθεί να διατηρήσει με νύχια και με δόντια μια ισορροπία, ακόμη και με πολύ άχαρο τρόπο μερικές φορές (βλ. να κλείνουμε ή να κρύβουμε ολόκληρη συζήτηση) ενώ παράλληλα προσπαθεί να συνεχίσει τον ρόλο που πάντα είχε, να αποτελεί κομμάτι της αντιπληροφόρησης.

Το τραγελαφικό είναι το εξής όμως. Όταν σαν συλλογικότητα καλούμε σε συζητήσεις, στα λιγοστά άτομα που εμφανίζονται (δεν είναι μυστικό άλλωστε), σπανίως έχει τεθεί το θέμα από κάποιον σύντροφο-ισσα περί διαχείρισης των συζητήσεων. Οι κουβέντες τις περισσότερες φορές (όπως θα δεις και από τα πρακτικά που ανεβάζουμε) εστιάζουν πάντα στην ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση του μέσου. Πως μπορούμε να το κάνουμε πιο χρήσιμο; Πως μπορεί να αξιοποιηθεί όλο το ιστορικό αρχείο που έχει; Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερο κόσμο (ή να ξανακερδίσουμε τον κόσμο που απογοητεύσαμε); Πως στην τελική θα συνεχίζει να λειτουργεί (γιατί ίσως πολλοί θεωρούν ότι το indy δουλεύει με αέρα);

Δεν νιώθω ότι αδικώ κανέναν επειδή έκοψα μια ολόκληρη συζήτηση (όταν λέμε συζήτηση ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ, με βάση τις τωρινές συνθήκες). Ειλικρινά. Θεωρώ ότι αδικώ τους συντρόφους/ισσες όταν λέμε κάτι σαν ομάδα ότι θα πραγματώσουμε μέσα σε ένα μήνα και τελικά μας παίρνει ένα 6μηνο.

Τουλάχιστον ας οφείλεται η καθυστερηση μας αυτή επειδή συμβάλλουμε στην αντιπληροφόρηση και όχι επειδή πρέπει να ελέγχουμε μια αρένα με πολιτικές προφάσεις.


"ειναι αντι-ιεραρχικό μέσο, αδιαμεσολάβητης -προφανώς από συμφέροντα του ταξικού εχθρού και του κράτους- ενημέρωσης. Αν το ιντυμιντια ηταν αντιεξουσιαστικό μέσο, τότε δεν θα ειχε την αναγνωσιμότητα που έχει τώρα. Και παρά τα όποια -κατά τη γνώμη μου- λάθη συνέβησαν στο παρελθόν, εξωθώντας αρκετούς μη αναρχικούς να μην γράφουν εδώ, το ιντυμιντια εχει απήχηση σε κόσμο, ακριβώς επειδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αντιεξουσιαστικό."

Αν νομίζεις ότι αλλάζοντας μια λέξη (μορφή) θα αλλάξεις και το νόημα (περιεχόμενο) πλανάσαι. Ακόμα κι αντιιεραρχικό αν πουμε ότι είναι, για να σου κάνω τη χάρη, δεν αλλάζει τίποτα στο γεγονός ότι εδώ μέσα κανονικά δε θα έπρεπε να έχουν θέση ούτε σχολιάκια υπερ της κυβέρνησης, ούτε καλέσματα ιεραρχικών μηχανισμών κρατικής διαμεσολάβησης όπως τα κόμματα της αριστεράς, ούτε θεωρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν ακριβώς την αναγκη ιεραρχικής δόμησης κ.τ.λ., τα οποία προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την ταμπέλα του "ανταγωνιστικού" κινήματος, αφού δε μπορείς να έχεις "ανταγωνιστικό" κίνημα αν δεν έχεις "ανταγωνιστικό" παράδειγμα οργάνωσης, αξιων, ήθους, μέσων, σκοπών...

Καλά κάνουν λοιπόν οι "αρκετοί" μη αναρχικοί και δε γράφουν εδώ και προτρέπω και τους υπόλοιπους μη αναρχικούς να κάνουν το ίδιο. Αν και μου προκαλεί εντύπωση πως ένας που δε θέλει να γράφει εδώ, αποδέχεται να είναι ιντιαναγνώστης...Το ιντιμίντια λοιπόν είναι αντιεξουσιαστικό και είναι πολιτικό πρόταγμα και από τον τρόπο που λέει ότι λειτουργεί και από το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να έρχεται σε αντίφαση με τον τρόπο λειτουργίας του μέσου. Είναι η κλασική συνάφεια μέσων-σκοπών που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ' το γάλα, το αναρχικό κίνημα από όλα τα υπόλοιπα, κάτι που δε μπορεί να αποδεχτεί ο μακιαβελικός ιησουϊτισμός των κάθε λογής αριστερών εισοδιστών και όχι μόνο.

Γι' αυτό λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη άσε τα φούμαρα ότι δήθεν αυτοί που διαβάζουν το ιντιμίντια το διαβάζουν ακριβώς επειδή δεν είναι αντιεξουσιαστικό, διότι αντιεξουσιαστικό δεν ήταν ούτε το Indy.gr  των αριστερών, το οποίο το έφαγε η μαρμάγκα, λόγω έλλειψης κίνησης.......

Αυτά τα λίγα και περιεκτικά.

από @... 25/06/2015 8:18 μμ.


Mort, συμφωνώ ότι σε άλλες πρόσφατες συζητήσεις έχουν γίνει προσωπικές επιθέσεις (και εννοώ καθαρά προσωπικές, όχι για συλλογικότητες) που μάλιστα εμφανίζονταν στα κρυμμένα (κι αυτό ήταν λάθος).

Όμως, η συγκεκριμένη συζήτηση είχε τοποθετήσεις σοβαρές, από συντρόφους που διαφωνούν με επιχειρήματα για κάποιες τελευταίες κινήσεις/δράσεις/τοποθετήσεις κλπ. Απ' όσο θυμάμαι, προσωπικές επιθέσεις δεν υπήρχαν. Γινόταν όμως αναφορά στις ομάδες που συμμετέχουν σ' αυτές τις κινήσεις, που είναι φυσικό αφού οι παρεμβάσεις τους έχουν την υπογραφή τους.

Με δεδομένες τις σοβαρές, κι όχι κουτσομπολίστικες τοποθετήσεις, νομίζω ότι αν υπήρχε κάποια προσωπική επίθεση (που εγώ δεν την πρόσεξα), θα έπρεπε να κρυφτεί το συγκεκριμένο σχόλιο και όχι όλη η συζήτηση.

Το θέμα νομίζω ότι είναι αρκετά σοβαρό, απασχολεί αρκετούς, και πρέπει να συζητηθεί και δημόσια, αφού δημόσια γίνονται και οι δράσεις.

Τελικά, mort, αντιπληροφόρηση λες ότι δεν υπάρχει, δημοσιεύσεις γίνονται όλο και πιο συχνά με κλειστά τα σχόλια, ώστε αν κανείς θέλει να σχολιάσει κάτι πρέπει να ανοίξει συζήτηση για το θέμα. Κι όταν ανοίγει συζήτηση και υπάρχουν τοποθετήσεις, θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κρυφτεί όλη η συζήτηση και όχι κάποια σχόλια; Άρα τι; Οι σίγουρες συζητήσεις είναι αυτές που δεν θα ενοχλούν κανέναν απολύτως; Κανονικά, όποιος ενοχλείται, αν ενδιαφέρεται ας ανοίξει δικιά του συζήτηση με δικιά του τοποθέτηση. Αν δεν ενδιαφέρεται να ανοίξει δικιά του συζήτηση και θεωρεί πως έχει το αλάθητο, και ταυτόχρονα δεν θέλει και κριτική, αυτό δεν λέει τίποτε σε σένα/σε όλους μας;

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη συζήτηση που κρύφτηκε, δεν υπήρξαν αντιδράσεις ορατές σε όλους, όπως π.χ. έγινε στη συζήτηση για την αναρχική οργάνωση που είχε γυρίσει σε συζήτηση στον ισπανικό εμφύλιο και αντιδράσαμε κάποιοι.

 

από @ 25/06/2015 9:05 μμ.


ειναι διαφορετικο να κρυβεται κατι που ειτε ειναι τροφη για τους μπατσους ειτε εχει υβριστικους χαρακτηρισμους και ειναι διαφορετικο να κρυβεται κατι που εχει ως στοχο την κριτικη σε πολιτικο πλαισιο παντα. Το πρωτο ειναι ζητουμενο και το δευτερο θα πρεπει να ειναι απαγορευτικο. Και η πρωτη δημοσιευση αναφεροταν στο δευτερο κομματι οποτε οι υπολοιπες αναφορες περι ρουφιανιλικιων και υβριστικων σχολειων δε χρειαζονται ως απαντηση

από @@@ 25/06/2015 9:12 μμ.


@αναρχικος και @...

Δηλαδή είναι προτιμότερο για εσάς σύντροφοι να παραμένουν όλα αυτά τα κακόβουλα σχόλια/threads και είτε να χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε κατασταλτικό μηχανισμό είτε να βγάζει ο καθένας τις προσωπικές του αντιπάθειες σε ένα μέσο σαν το ίντυ; υπήρξαν απαράδεκτα σχόλια που φωτογράφιζαν άτομα και το παρελθόν τους πολυ 'γλαφυρά' για παράδειγμα. Οποιεσδήποτε πολιτικές διαφωνίες, ακόμα και για ένα θέμα σαν αυτό που θέτει ο δημιουργος του thread αυτού, είναι σκόπιμο να γινονται με τέτοιο τρόπο; Κανείς μας άλλωστε δεν κατέχει την επαναστατική αλήθεια κατ' εμέ ώστε να απορρίπτει με τέτοιο τρόπο οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτά που πιστεύει εκείνος.

Θεωρώ ότι το πρόβλημα αυτό είναι κυρίως δικό μας, δηλ. των χρηστών του μέσου. Και είναι δικό μας γιατι συνειδησιακά δεν το αντιλαμβάνομαστε σαν μέσο αντιπληροφόρησης αλλά σαν μέσο 'ξεσπάσματος' -πολιτικών αλλα κυρίως προσωπικών- αντιπαραθέσεων. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις όμως οφείλουν, αν θέλουμε να οδηγήσουν και κάπου, να γίνονται ανοιχτά σε χώρους κινηματικούς, σε χώρους ζύμωσης και όχι ανωνυμα και ιντερνετικά.

@

από @ 25/06/2015 9:34 μμ.


ειναι ακρως ενδιαφερον που εννοιες της κοινωνικης ψυχολογιας ταυτιζονται με πολιτικα κινηματα και εκει που υπηρχε το αντιεξουσιαστικο ή ελευθεριακο ή αναρχικο κίνημα....δημιουργηθηκε ξαφνικα το ανταγωνιστικο κίνημα.Θεωρουμε οτι η κοινωνικη ψυχολογια εχει αμεση σχεση με τα πολιτικα κινηματα? Γιατι ανταγωνιστικο κίνημα? Τους ανταγωνιζομαστε ή τους πολεμάμε? αυτοπροσδιοριζομαστε μεσα απο αυτους ως κινημα? Αλλη μια ενδειξη της μοντερνας αριστεροποιήσης που ουσιαστικα μονο αριστερα δεν ειναι.Δεν είναι το ιντιμιντια κομμάτι του ευρύτερου α/α κινηματος?

Δευτερον 

Αφηστε τον κοσμο να συζηταει πολιτικα και να εκφραζει ελευθερα την κριτικη του (που η αληθεια ειναι οτι ειναι επιβεβλημενη και κακως τοσο καιρο ηταν δυσκολο να εκφραστει εδω μεσα)και αρχιστε να αφανιζεται τις καμμενιες που ολο και πολλαπλασιαζονται εδω μεσα.,   Οσο μπορειτε τουλαχιστον γιατι αυτο φανταζομαι οτι οντως είναι μεγαλος φόρτος εργασιας...

 

Πολιτικες συζητησεις οσο κι αν θιγουν καποιους πρεπει παντα να ειναι ελευθερες να αναπτυχθουν. (μπας και βαλουν και μερικοι μυαλο...λεμε τωρα)

 

 


μηπως θα ηταν καλυτερα αντι για <<εδω μεσα>> να γινονταν αλλου αυτες οι πολιτικες συζητησεις,λεω τωρα? αλλωστε ποσο μπορεις να συζητησεις γονιμα και πολιτικα μεσα απ τον γραπτο-ιντερνετικο λογο και βασικα μπορεις να συζητησεις επαρκως εδω? ο καθενας/καθεμια κρινει περα απ το πολιτικο περιεχομενο και το προσωπικο με αυτα που εχει ακουσει κ εχει διαβασει καπου καποτε πλεον. Για αυτο χανεται απο τα ορια της πολιτικης κριτικης και καταληγει στην εμπαθεια.

από @... 25/06/2015 11:07 μμ.


να κρύβονται πολιτικές διαφωνίες πίσω από υπαρκτές ή όχι προσωπικές συμπάθειες/αντιπάθειες. Το αρχικό ποστ έθεσε θέμα πολιτικής διαφωνίας. Και σε αυτό αναφέρθηκα κι εγώ. Επαναλαμβάνεται συνέχεια αυτό περί προσωπικών διαφωνιών, αλλά ΔΕΝ είναι αυτό το θέμα (όχι για όλους τουλάχιστον).

από @ 25/06/2015 11:20 μμ.


το ιντερνετ ειναι μεσο που βοηθαει να επικοινωνησεις ζητηματα, προβληματισμους και ιδεες ανα ολο τον κοσμο. Γι αυτο κιολας οι δρασεις που γινονται δημοσιευονται εδω για να επικοινωνηθουν και επειδη οι δρασεις αυτες εχουν και ενα σκεπτικο και μια αναλυση και ενα προταγμα οι οποιες κι αυτες φυσικα εχουν ως στοχο να φτασουν παντου δεν καταλαβαινω γιατι η κριτικη πρεπει να ειναι αυτη που δεν πρεπει να φτασει παντου...

Επισης η ζημωση οπως λετε δεν ειναι εφικτη οταν ο πολλοι δυστυχως εχουν περιχαρακωθει στο μικροκοσμο τους και στις ιδεολογικες τους ρεκλαμες και αδιαφορει για τις πολιτικες ζημωσεις αλλα ψαχνει μεσα απο τις θεαματικες δρασεις να βρει υποστηρικτες κι οχι συνδιαλλεκτες

οταν τιθονται πολιτικες προβληματικες αν και συμφωνω οτι ειναι πιο γονιμο να γινονται ουσιαστικες κουβεντες επι βαθέων σε μορφη συνελεύσεων παρ ολα αυτα δεν γινεται να απαγορευονται να γινονται συζητησεις ακομα και ιντερνετικα οταν ειπαμε οτι αυτο ειναι ενα μεσο που εχει προσβαση ο καθενας παντου οπου κι αν βρισκεται.

Οσο για τους κατασταλτικους μηχανισμους που αναφερονται ως φοβητρο επειδη μιλαμε για πολιτικες συζητησεις και προβληματισμους δε νομιζω οτι ειναι αυτο επιχειρημα.

από @ΑΣΠΑΣΙΑ 26/06/2015 12:58 πμ.


  Εγώ διαβάζω όλα όσα γράφονται στο Ιντυμήντια, όλα τα σχόλια και όλες τις συζητήσεις. Για τις συζητήσεις που με ενδιαφέρουν όπως είναι τα πολιτικά ζητήματα (δημιουργία Αναρχικής Πολιτικής οργάνωσης, ευρώ ή δραχμή, απεργία πείνας των πολιτκών κρατουμένων) ψάχνω να βρω και όλα τα κρυμένα και τα διαβάζω επίσης. Δεν καταλαβαίνω ούτε γιατί ορισμένα είναι στα κρυμμένα, ούτε γιατί ορισμένα είναι σε όσα φαίνονται, δεν μου φαίνεται δηλαδή πως τηρούνται σωστά οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην πολιτική δημοσίευσης. Έχω ήδη σχηματίσει την εντύπωση ότι η κριτική δεν πολυ-επιτρέπεται, ούτε σε εγχειρήματα ομάδων, ούτε σε άρθρα εφημερίδων οι οποίες ήδη έχουν κερδίσει αναγνωρισιμότητα, όμως μπορεί παρόλα αυτά να πέφτουν σε ατοπήματα.

   Εάν το ιντυμήντια δεν επιτρέπει την κριτική διότι την βρίσκει πολύ σκληρή, κάνει κακώς διότι ούτε οι ομάδες, ούτε οι εφημερίδες μπορούν να καταλάβουν ότι λένε ή κάνουν κολοσσιαιίες βλακείες, εάν κανείς δεν τους το πει με αυτά ακριβώς τα λόγια, και πρέπει να τους το πει διότι τα κακά και τα καλά των μεμονωμένων ομάδων, τα χρεώνονται ανακλαστικά όλοι οι αναρχικοί της χώρας. 

  Εάν το ιντυμήντια το κάνει αυτό από σεβασμό προς το παρελθόν και την προσφορά των ομάδων, πάλι κάνει κακώς. διότι οι δύο συλλογικότητες στις οποίες κοντά έχω βρεθεί εγώ, στην ουσία σήμερα αποτελούνται από ένα ή δύο ανθρώπους που είναι παλιότεροι, αυτοί αποφασίζουν και έχουν το αλάθητο του Πάπα, οι άλλοι τους ακολουθούν. Δηλαδή δεν είναι συλλογικότητες πια, είναι ηγεμονίες. Νομίζω πως αν δεν ήταν έτσι, θα είχαν και πιο πολύ κόσμο.  Αυτό το πράγμα δεν αξίζει να το υπερασπίζεται κανείς, κι ούτε είναι αναρχία.

   Τι νομίζω ότι πρέπει να επιτρέπει το ιντυμήντια στις συζητήσεις; Πρέπει να επιτρέπει τα πάντα, εκτός από τις απειλές και τις αισχρές βρισιές.   


Αφού δεν θα το αλλάξετε όπως και να 'χει. Καταφέρατε από το 2001-2-3 δεν θυμάμαι πότε πρωτοέλαβα μέηλ να επισκεφτώ το ίντυ, που όντως χαιρόσουν να διαβάζεις, να γράφεις και να συμμετέχεις, ακόμα και να τσακώνεσαι με τους κνίτες για το χόρτο, καταφέρατε να γίνετε πιο κνίτες από τους κνίτες, που ακόμα και σήμερα, εδώ ο κόσμος χάνεται, οι κνίτες ανακοινώνουν την αιώνια δήλωσή τους για την συνέχιση απογόρευσης της κάνναβης.

Μόνο που τώρα, οι καιροί σας ξεπέρασαν, η τεχνολογία, αυτοί που φτιάχνουν την τεχνολογία και την επιβάλλουν, αλλάξαν τους κανόνες και εγώ δεν ξέρω κάθε φορά που μπαίνω αν το ίντυ είναι πεσμένο ή όχι. Ειδικά όταν τρέχουν δράσεις και θέλεις να μάθεις τι γίνεται αν όπως εγώ είσαι εκτός αστικών κέντρων...

Ο μικρόκοσμος του μικρόκοσμου κατάντησε το ίντυ συντρόφια. Σήμερα έμαθα από το ζούγκλα ότι υπήρχαν δύο δράσεις για Σύνταγμα από αναρχικούς-κομμουνιστές και από αριστερούς και αναρχικούς αναβιωτές των πλατειών, εδώ όμως δεν έμαθα τίποτα, ούτε γι αυτά, ούτε για το τι έγινε τελικά σε αυτές τις δράσεις. Το μόνο που έμαθα ήταν ότι κάποιοι πουθενάδες ελληναράδες από το βοτανικό κάλεσαν κι αυτοί πορεία για την ιθαγένεια.

Αναγκαζόμαστε να στηρίξουμε αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ αφού εδώ η ουτοπία συνεχίζεται για 15 συναπτά έτη, παρόλα αυτά που έγιναν και κατάληξαν το Δεκέμβρη του 2008, παρόλα αυτά που έγιναν και κατάληξαν στις πλατείες το 2011. Φαίνεται μας λείπει η δεξιά, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ενωτικά έστω και παροδικά με αριστερούς, που, τυγχάνει να έχουν την εξουσία αυτή τη στιγμή.

από τον καει η πρωτη φορα αριστερα... 26/06/2015 8:05 πμ.


Ο καημος καποιων σαν τον dynamic ειναι το χορτο, η τεχνολογια και η αριστερα και η ενοτητα της. καλα ολα αυτα, αλλα εμμεσως μας κατηγορει οτι φταιμε εμεις που ψηφισε συριζα επειδη... τον αναγκασαμε. Ειναι ακριβως το παραδειγμα της μεθοδου του πως οι αριστεροι παραβιαζουν την αρχη δημοσιευσης με την ανοχη της ΔΟ και προωθουν τη διαμεσολαβηση, την αναθεση και τη μη ριζοσπαστικοτητα γενικως.

Θα ηθελα πολυ να μου πει καποιος απο τη ΔΟ, φιλε μορτ, αν η φραση κατηγορια " δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ενωτικά έστω και παροδικά με αριστερούς, που, τυγχάνει να έχουν την εξουσία αυτή τη στιγμή", προωθει ή οχι τή διαμεσολαβηση και την ιεραρχια και τη συνεργασια με το κρατος, κι αν εχει θεση εδω μεσα.

Βεβαια οταν μιλαμε για dynamic μιλαμε για καποιον που παροτι υπηρξε εισβολη κι εκκενωση τριων καταληψεων επι Συριζα αυτος που ελεγε οτι με την παρεα του θα παει να παρει τη βιλα οταν βγει ο συριζα, δεν εχει να πει τπτ γιαυτο και στριβει δια του αριστεριζειν δεξιως...

 

 

από επαρχιώτης 26/06/2015 10:47 πμ.


ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρεται στην κουλτούρα του διαδικτύου.

Αυτό κάποτε δεν υπήρχε. Το διαδίκτυο δεν ήταν διαδεδομένο στη χώρα, ούτε ήταν για όλους. Το ίντυ τότε ήταν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και ζύμωσης, όχι μόνο του α/α χώρου αλλά του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος. Επαιξε ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο στην πολιτικοποίησή μου. Εβλεπες ανταλλαγή επιχειρημάτων και διαμόρφωνες και συ τη γνώμη σου ενώ διάβαζες.

Μετά γενικεύτηκε η χρήση του διαδικτύου και έγινε και εδώ ότι έγινε σε ολόκληρο το ελληνικό και μη διαδίκτυο: πτώση της ποιότητας. Μπηκαν και τα social media στη ζωή μας και τελικά άρχισε να απομακρύνεται από την κουλτούρα μας η λογική της ΑΠΟΨΗΣ και κυριάρχησε η λογική του ΣΧΟΛΙΟΥ. Σχολιάζω δεν σημαίνει έχω άποψη. Σχολιάζω σημαίνει πετάω το εγώ μου στα μούτρα των άλλων μέσα σε πέντε γραμμές, πετάω ενδεχομένως και το υπονοούμενό μου ή τον χαβαλέ μου εν είδη ατάκας και μπαίνω μετά να δω τι μου έχουν απαντήσει.

Αυτή την τάση είχα αρχίσει να την πρωτοσυναντάω στα σχόλια του youtube, πριν από 6-7 χρόνια. Μου έκανε εντύπωση η ποιότητα των εκεί σχολίων, που αντανακλούσε τον πολιτισμικό και πολιτικό απόπατο της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα στο ιντυ τα σχόλια δεν διαφέρουν πολύ.

Εχω ξαναγράψει στο ιντυ για το θέμα. Θεωρώ ξεκάθαρα ότι πρέπει να κοβονται από τη Σ.Ο τα σχόλια που δεν συνεισφέρουν τίποτα στο διάλογο. Αναπόφευκτα αυτό θα γίνει κατά τη δική τους κρίση. Ας συμμετάσχουμε κι άλλοι στις συνελεύσεις του ιντυ (και στη σ.ο) αντί να κάνουμε κριτική αφ υψηλού και από το πληκτρολόγιο

από mort από imc 26/06/2015 11:41 πμ.


Λυπάμαι που το λέω αλλά η συζήτηση όπως συνεχίζει επιβεβαιώνει την τοποθέτηση μου.

1) Μια λέξη (ανταγωνιστικό,αντιεξουσιαστικό ή όποια άλλη θέλετε) είναι αρκετή για να αλλάξει πλήρως μια συζήτηση σε αυτό το μέσο. Μια συζήτηση λοιπόν που ασκεί μια κριτική στην διαχείριση του μέσου , στο 4ο σχόλιο μετατράπηκε σε συζήτηση αν το indy ειναι αντιεξουσιαστικό ή όχι και έαν έκανα καλά που χρησιμοποίησα την λέξη ανταγωνιστικό.

2) Αρνούμενοι να δεχτούμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ναι μεν συμφωνούμε με τα προβληματα που αντιμετωπίζει το κίνημα, το indymedia και οι άνθρωποι πίσω από αυτό  "αλλά το δικό μου σχολιο που το κρύψατε δεν είχε τίποτα τέτοιο".

3) Όλες οι αναφορές σε συζητήσεις, σχέσεις μεταξύ της ΣΟ και ομάδων και δεν ξέρω και γω τι άλλο γίνονται για άλλη μια φορά με πλήρη  ασάφεια. Αυτή η θολούρα που χρησιμοποίειται ανησυχητικά όλο και πιο πολύ στο indy είναι τροφή για αέναεες αντιπαραθέσεις στο internet. Αν τελικά ο κόσμος θέλει να χρησιμοποιήσει τόσο πολύ το Indymedia για ενδοκινηματική κριτική ας λεει τα πράγματα με το όνομα του γιατί πίσω από κάθε οθόνη καθένας μας βάζει άλλα πράγματα με το μυαλό του. Και ας υποστούμε μετά τις συνέπειες όταν θα βρισκόμαστε επιτέλους σε πρώτο πρόσωπο και θα κοιτάμε καχύποπτα τον κόσμο γύρω μας μήπως βρούμε ποιος μας έθιξε στο indymedia.

4) Δεν περίμενα, και όμως έγινε, να εμφανιστεί στην συζήτηση τοποθέτηση που αποδεικνύει ότι μια μερίδα χρηστών του μέσου το αντιμετωπίζει σαν το ιντερνετικό της καφενείο αναπολεί τις μέρες που μπορούσε να τσακώνεται με ακόμη περισσότερο κόσμο και "ξενερώνει" που την μία πέφτει την άλλη είναι όρθιο. Όταν έγραψα προηγουμένως ότι πολλοί θεωρούν ότι αυτό το μέσο λειτουργεί με αέρα κάτι ήξερα. Εφόσον λοιπόν φίλε dynamic anarchy μας έχει ξεπεράσει η τεχνολογία μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε ρουφιάνο για την ενημέρωση σου (είτε λέγεται ζούγκλας είτε λέγεται facebook) που έχει και κοντινά πλάνα στα βίντεοζ αν θες να βρεις κάνα γνωστό σου στην πορεία, έχει και likes και αν θες μπορείς να το κάνεις share και με τους φίλους σου. Αν δεν σ' ενδιαφέρει αυτό μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για να σου πω ακριβώς τι χρειάζεται το μέσο για να είναι πιο αξιόπιστο.

5) Όσο για τον τελευταίο που ζητάει να τοποθετηθώ. Σύντροφε, indymedia ξε-indymedia, είμαστε στο internet. Δεν ξέρω ούτε ποιος είναι αυτός που το γραψε, ούτε αν θα τον συναντήσω ποτέ σε κάποια διαδικασία ή δράση, ούτε αν ψηφίσε συριζα στις εκλογές, ούτε αν θα ξαναμπεί στο μέσο. Για την ακρίβεια και χωρίς υπερβολή, δεν ξέρω καν αν αυτός και εσύ που μου ζητάς να τοποθετηθώ είστε το ίδιο πρόσωπο που γράφει δύο τοποθετήσεις για να αρχίσει να γίνεται. Προφανώς δεν αφήνω καμία υπόνοια, απλά σου λέω ότι αυτά τα πράγματα τα έχω δει να γίνονται αρκετές φορές. Τελικά αν απαντήσω θα σταματήσει εδώ; Ή θα πρέπει να μπαίνω ανά μισή ώρα να απαντήσω και στα επόμενα που θα με καλούν να τοποθετηθώ για κάτι άλλο; Εάν όντως υπάρχουν αντιλήψεις μεσολάβησης και σχέσεων με την εξουσία στον αντιεξουσιαστικό/αναρχικό χώρο, ποιος θα το λύσει; Ένα άτομο απ' την ΣΟ; Μέσω internet; Επειδή τοποθετήθηκε;

από @ 26/06/2015 12:25 μμ.


Για μενα το ζητουμενο ειναι το ιδιο με το αρχικο ποστ...Εχω παρατησρησει και γω οτι η κριτικη σε καποιες ομαδες και πρακτικες μπορει να διαγραψει μια για παντα οχι μονο ποσταρισματα αλλα ολοκληρες συζητησεις! εκει φτασαμε! και νομιζω οτι τα υπολοιπα ειναι ολιγον τι δικαιολογιες.

 περι ενοτητας τωρα...

η ενοτητα δεν εχει παντα τα σωστα αποτελεσματα καθως καποιοι πιστευουν οτι ο σκοπος αγιαζει τα μεσα και καποιοι οχι....καποιοι κανουν θεαματικες δρασεις χωρις να εχουν επι της ουσιας πολιτικο βαθος και γι αυτο να γερνουν ποτε στην αναρχια ποτε στο κουμουνισμο και ποτε στο συριζα αναλογα με τη πουλαει στο "λαο" και αλλοι συνθετουν αναλυουν και πραττουν πολιτικα....Δε μπορει και δε πρεπει κατ εμε να υπαρχει ενοτητα αν δεν λειανθουν καποιες διαφορες δε λεω να γινουμε ομοιοι αλλα να υπαρχει πολιτικος διαλογος και ζημωση ωστε να ειναι ξεκαθαρες οι συμφωνιες και οι διαφωνιες και να δουμε με ποιους και αν και υπο ποιους ορους συνεχιζουμε το δρομο του αγωνα. Οποτε συμφωνω με τον πρωτο....Παρτε το αλλιως εκει στη σο

από μη καθαρος 26/06/2015 1:08 μμ.


ρε συ το προηγουμενο θρεντ αναφορικα με τις συλογικοτιτες που αναφερεσε εφτασε σχεδον τα 400 σχολια για εναν μηνα αφου ειχε λειξει η δραση για την οποια υποτιθετε ενημερωνε.

Και δευτερον αυτα περι κομουνιστικοποιησης εγω τα ακουω σαν προσβολη προς τους συντροφους που αναφερεσε. Και στην τελικη ακομα και ετσι να ειναι οποιαδηποτε κριτικη μπορει να γινει αλλα η αποψη μου ειναι οταν μιλας για μανδυες αναρχικου και τα ρεστα πρεπει να τα λες επωνυμα και με σοβαρη αναλυση και οχι ανωνυμα σε τρεις προτασεις στο ινδυ γιατι τοτε εισαι θρασυδειλος συκοφαντης.

Υ.Γ. Οπου ακουτε πολλες αναρχικες <<καθαροτητες>> κρατατε μικρο καλαθι, συνηθως υποκριπτουν παντελη ασχετωσυνη με τα αναρχικα ρευματα τα οποια ειναι πολλα και μη απολυτα αλλα και μια αρωστια πολλων υπερεπαναστατων του indy η οποια λεγετε πουθενιαση

από στου τυφλού τα μάτια; 26/06/2015 2:51 μμ.


τι εννοώ όταν μιλάω για πολιτικό αλληθωρισμό της ΔΟ.

1. Λέει ο mort ότι "Μια λέξη (ανταγωνιστικό,αντιεξουσιαστικό ή όποια άλλη θέλετε) είναι αρκετή για να αλλάξει πλήρως μια συζήτηση σε αυτό το μέσο. Μια συζήτηση λοιπόν που ασκεί μια κριτική στην διαχείριση του μέσου , στο 4ο σχόλιο μετατράπηκε σε συζήτηση αν το indy ειναι αντιεξουσιαστικό ή όχι και έαν έκανα καλά που χρησιμοποίησα την λέξη ανταγωνιστικό." Δεν πρόσεξες mort ότι από το 2ο κιόλας σχόλιο ο ιντιαναγνώστης λέει ότι το ιντημίντια δεν είναι αντιεξουσιαστικό; Εκεί δεν τίθεται ζήτημα;

2.Σύντροφε, δεν έχει καμία σημασία αν είναι αυτός ή εγώ ή εγώ είμαι αυτός. Κι αυτό διότι αυτό που παραβιάζεται είναι η πολιτική δημοσίευσης και πάνω σε αυτό γίνεται η κριτική κι όχι στο ποιός παραβιάζει...Και φυσικά, επειδή καταλαβαίνω και συμφωνώ με το τελευταίο ερώτημα σχετικά με τη σχέση κινήματος-εξουσίας, οφείλει η ΔΟ όσον αφορά να προστατέψει το μέσο πάντα με βάση την πολιτική δημοσίευσης και τον τρόπο λειτουργίας του κι αν υπάρχουν οργανωμένα κομμάτια του κινήματος τα οποία πιέζουν τη ΔΟ προς μια τέτοια αντίληψη κομπρεμί με την εξουσία, να μας κοινοποιηθεί με σαφήνεια. Δε ζήτησε κανείς από τη ΔΟ ούτε να λύσει τα ζητήματα του κινήματος ούτε να τοποθετηθεί γενικά πάνω σε αυτά, διότι δε διαχειρίζεται το κίνημα. Ζητάμε όμως, πολλοί απ' ότι βλέπω κι εδώ αλλά και γενικότερα στις καθημερινές επαφές και συζητήσεις να λύσει τα προβλήματα του μέσου που διαχειρίζεται, και δεν αναφέρομαι στα τεχνικά, αλλά στα δεοντολογικά.

υ.γ: για πάντα αντίπαλος αυτών που απέναντι στο μικρό καλάθι της "αναρχικής καθαρότητας" προτάσσουν το μεγάλο καλάθι της "αριστερής βρωμιάς", με αναρχική προβιά...

 

από προς ΣΟ - ΔΟ (anyway) 26/06/2015 3:52 μμ.


Δεν παραβλεπω καμια τοποθετηση μεχρι τωρα σε αυτο το αρθρο, ωστοσο για μενα αρχιζει να διαγραφεται το επιδικο εδω και καιρο, οπως αυτο εχει σχηματιστει απο τον τροπο που οι συζητησεις χειριζονται απο τους χρηστες. Το επιδικο ειναι αν οι συζητησεις ειναι αναγκη να υπαρχουν η οχι. Αυτο σιγουρα δεν ειναι ενα θεμα το οποιο μπορει να λυθει διαδικτυακα, αν και ειναι μια διαδικτυακη διαδικασια. Προτεινω λοιπον να καλεστει απο την δο,σο (διαχειριστικη ομάδα ή συντακτικη?) συζητηση γυρω απο το θεμα αυτό. Θεματικη αυτο δηλαδη. Δεν ξερω ανμπορει να εξαντληθει σε μια συζητηση ουτε καν σε μια μερα. Ομως οποιος και οποια οντως δεν θελει να κρυφτει πισω απο μια οθονη αλλα αντιθετα θελει να συμβαλλει και να συνδιαμορφωσει  σε μια αποφαση που θα βαλει τελος σε μια αδιεξοδη και ισως και επικινδυνη κλιμακωση αυτης της μορφης διαδρασης, θα ειναι εκει και θα τοποθετηθει.

Η προσωπικη μου αποψη για τις συζητησεις ετσι οπως εχουν εξελιχθει σε συνδυασμο με το "φαινομενο" των social media, ειναι πως λειτουργουν εντελως αντιθετικα με την παρουσια ανθρωπων σε διαδικασιες. Ενισχυουν την απομονωση του ατομου και την εθελουσια και  σταδιακη τουαποχωρηση απο αυτες. Όμως... εδω θα πρεπει να παρατηρουσουμε κατι. Δεν αποτελει και τοσο "εθελουσια" αυτη η αποχωρηση. Προσωπικα θεωρω τεραστια ευθυνη οσων συμμετεχουν σε διαδικασιες και με τηνσταση τους ενισχυουν ηγεμονικες τασεις αναδυομενων περσονων σε αυτες, οπου η παλαιοτητα τους και η εμπειρια τους εχει κεφαλαιοποιηθει ειτε ακουσια ειτε εκουσια απο τους ιδιους. Η λογικη λοιπον των προβατων σε μερικες διαδικασιες εξαπλωνεται σε ακομη περισσοτερες και παραγκωνιζει σκεπτικα και πρωτοβουλιες ανθρωπων που εισερχονται για πρωτη φορα σε αυτες ή ατομων που ειναι ιδιαιτερα εσωστρεφη. Εχοντας λοιπον αυτη την συνθηκη εν ενεργεια φυσικα και για μερικους μερικες η διεξοδος και η αποφυγη περιπτωσεων πολιτικης υποτιμησης της αποψης τους, οι συζητησεις πλεον να μην λειτουργουν πια ως καταθεσης πολιτικης αποψης αλλα να περνουν την μορφη του μοναδικου πεδιου απευθυνσης σε δημοσια σφαιρα. Πολλα μπορουν να ειπωθουν οπως καταλαβαινετε για αυτο. Πιστευω εν κατακλειδι στην καταργηση των συζητησεων εδω αλλα στην στηριξη της ενοτητας αναλυσεων χωρις την ενεργοποιηση σχολιων. Τ πεδια διαβουλευσης ανηκουν σε ολες/ους και ειναι η ωρα της επανακοιοποιησης απο τους "απο κάτω" του χώρου, κατι το οποιο θα ενισχυθει απο την καταργηση των συζητησεων εδω..Φανταζομαι οτι θα υπαρχουν πολυ αρνητικες κρισεις στο σκεπτικο μου, θεμιτες ολες..

από @αναρχια και μονο 26/06/2015 4:11 μμ.


δε θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο με τον "στου τυφλου τα ματια"

Οσο γι αυτα που λεει ο "μη καθαρος" δεν ειναι καθολου προσβολη στη πραγματικοτητα αυτο που λες.Προσβολη ειναι για τον αναρχικο χωρο οταν η αναλυση και τα συνθηματα καποιων μονο αναρχικα δεν ειναι αλλα τα βαφτιζουν ετσι.Αυτο ειναι προσβολη προς τον αναρχικο χωρο. Και ναι υπαρχουν διαφορες τασεις αλλα παντα εμπεριεχουν αναρχικες βασεις, προταγματα και πρακτικες διαφορετικα ειναι απλα προβειες αναρχιας που λεει κι ο απο πανω και κανουν κακο στον αναρχικο χωρο.

xm

από @ 26/06/2015 4:53 μμ.


Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συζήτηση είναι ότι κατατίθεται για πρώτη φορά τόσο εμφανώς η θέση όλων σχεδόν των κατηγοριών των χρηστών του indymedia σχετικά με το πώς θέλουν να το χρησιμοποιούν και πως εν τέλει το χρησιμοποιούν (με εξαίρεση τη χρήση των ομάδων και των συλλογικοτήτων). Για να είναι ειλικρινής η κατηγορία των χρηστών τύπου dynamic δεν με αφορά καθόλου. Όχι γιατί ψήφισε σύριζα ή δεν ξέρω γω τι άλλο αλλά γιατί η κατηγορία αυτή των χρηστών αν δεν είχε διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση σε  αυτόν τον διαδικτυακό τόπο αντιπληροφόρησης δε θα είχε συνεισφέρει ούτε μισή γραμμή καταγραφής και ανάλυσης των γεγονότων. Όλοι αυτοί οι τύποι πάντα υπήρχαν, η αριθμητική τους αύξηση βέβαια αποτελεί πρόβλημα αλλά ας μη μείνουμε σε αυτούς.

Το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει από το αρχικό άρθρο πιστεύω αφορά σε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Το ζήτημα της αντικειμενικότητας της Σ.Ο. κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την δομή και τη λειτουργία του indymedia. Θεωρώντας ότι οι εμπλεκόμενοι με το indy είναι άτομα που δραστηριοποιούνται ενεργά στο ευρύτερο αντιεξουσιαστικό κίνημα είναι τουλάχιστον γελοίο να ζητάς από τους ανθρώπους αυτούς να είναι αντικειμενικοί. Δεν είναι ούτε πρέπει να είναι αντικειμενικοί. Είναι αυτονόητο ότι για κάποια θέματα έχουν θέση και έχω θέση γύρω από ένα ζήτημα σημαίνει ότι το γνωρίζω και έχω διαμορφώσει τη δική μου αλήθεια γύρω από αυτό. Η Σ.Ο. λοιπόν επεμβαίνει σε μια συζήτηση και τη διαμορφώνει κάποιες φορές (ακόμα και όταν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες) και αυτό είναι ένα γεγονός πολύ σοβαρό που έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία του ιστότοπου αυτού. Το επίδικο της υπόθεσης αυτής όμως δεν είναι να σωφρονιστεί η Σ.Ο.. Είναι να διαμορφωθεί το indy  σαν δομή και λειτουργία ούτως ώστε να μην μπορεί η συντακτική ομάδα να διαμορφώσει το περιεχόμενο βάση της διαχείρισης των σχολίων αλλά να διαμορφώνουν το περιεχόμενο όπως οι υπόλοιποι χρήστες. Τελικά, είναι κατά βάση τουλάχιστον προβληματικό να εναποθέτεις τις ενδοκινηματικές ισορροπίες στην κρίση της συντακτικής ομάδας. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι και καθόλου δίκαιο να τους μεταθέτουμε το βάρος της ευθύνης αυτής.

Και εδώ έρχεται ένα ακόμα πιο σημαντικό θέμα από το αν κόβονται ή μένουν σχολιάκια των 3 γραμμών που συμπυκνώνουν τη σοφία ενός αγανακτισμένου αναρχικού, αντιεξουσιαστή ή αριστερού που είπε να ξεσπαθώσει ή ενός τρολ που είπε να γράψει τη μαλακία του. Το indy σαν περιεχόμενο διαμορφώνεται από τους χρήστες του. Σωστά. Επίσης το περιεχόμενο αυτό είναι ένα ανεκτίμητο κινηματικό αρχείο. Βασικά το 20% του περιεχομένου είναι ένα ανεκτίμητο αρχείο. Το υπόλοιπο 80% είναι ένας σκουπιδότοπος πληροφοριών, σχολίων και λάσπης  που δεν έχει καμία αξία όχι σε 5 χρόνια αλλά ούτε σε 1 ώρα. Και ο σκουπιδότοπος αυτός είναι δημιούργημα των χρηστών, όχι της Σ.Ο.. Τείνω να πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα (το ανέφερε και κάποιος προηγουμένως) έχει να κάνει με τη χρήση του δημόσιου βήματος και τη σημαντικότητα του να έχεις δημόσιο βήμα αλλά και της επικοινωνίας και της ευκολίας που επιτυγχάνεται μέσω του ιντερνετ. Και το αναφέρω σαν πρόβλημα γιατί η συζήτηση γίνεται γύρω από το indy. Η ευκολία με την οποία οι ενδοκινηματικές διεργασίες καταγράφονται και δημοσιοποιούνται είναι εντυπωσιακή και τρομακτική. Γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν αν είναι πραγματικά προωθητική η δημοσιοποίησή τους αλλά με τη λογική της εκτόνωσης και της διαμόρφωσης κλίματος. Με τη λογική της περιχαράκωσης. Και γίνεται για οποιοδήποτε θέμα με την ίδια ένταση και με μια ξέφρενη διάθεση για ξεκατίνιασμα. Και γίνεται από όλους σχεδόν. Τις πολιτικές ομάδες, τις επαναστατικές οργανώσεις, τους επώνυμους και ανώνυμους σχολιαστές.

Για το πόσο σημαντική είναι η εμπέδωση της βαρύτητας του δημόσιου καταγεγραμμένου λόγου θα μπορούσα να γράφω επ’ αόριστον αλλά θα αρκεστώ να πω ότι τα βιβλία, οι μπροσούρες και τα κείμενα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς είναι αυτή ακριβώς η καταγεγραμμένη αφήγηση και ανάλυση πάνω στην οποία, σε σημαντικό βαθμό, στηρίζεται η διαμόρφωση των αναλυτικών εργαλείων του πολιτικού μας χώρου (όπως και να αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας). Αυτή ακριβώς είναι και η αντίληψη που έχω σχετικά με την αντιπληροφόρηση και τη δημόσια κριτική στο διαδίκτυο. Είναι χρήσιμα μόνο αν είναι προωθητικά για το ευρύτερο ριζοσπαστικό κίνημα (το τωρινό και το μελλοντικό).

Η άποψή μου είναι ότι το indymedia από όψιμο διαδικτυακό καφενείο και πίνακας ανακοινώσεων να γίνει τόπος αποκλειστικά αντιπληροφόρισης και αναλύσεων που προωθούν τον ταξικό ανταγωνισμό και τον αγώνα για κοινωνική και ατομική απελευθέρωση. Έτσι βαρετά, ξύλινα, καθαρά και ξάστερα. Για τα υπόλοιπα ας βρει ο καθένας την άκρη του μόνος του και να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για το τι δημοσιοποιεί και τι όχι.

Τέλος, αν και κάποιες φορές η διαχείριση από τη Σ.Ο. είναι απαράδεκτη, για την «εσωτερική ένταση» (για να το πω κομψά) που εκφράζεται με χυδαίο και πολλές φορές στα όρια του ρουφιανέματος τρόπο σε διάφορα threads δεν ευθύνεται ούτε η ανωνυμία, ούτε η διαχείριση. Ευθύνεται η μικρότητα και η αναξιοπρέπεια του καθενός και της καθεμίας και η βλακεία που κουβαλάει μέσα στο κεφάλι του το κάθε άτομο. Και αυτά υπήρχαν, υπάρχουν και, δυστυχώς, θα υπάρχουν και θα εκφράζονται ανεξαρτήτως indymedia.  

από @@@@@@ 26/06/2015 4:55 μμ.


διαφωνω οτι το επιδικο ειναι αυτο που αναφερεις (anyway). Το επιδικο ειναι να μην πεφτει λογοκρισια.  Αυτο ειναι το επιδικο και θεωρω οτι οσο κι αν θελουν καποιοι να αποπροσανατολισουν τη κουβεντα το επιδικο βγαζει ματια και το θετει ξεκαθαρα το αρχικο ποστ

από @... 26/06/2015 5:03 μμ.


Το πρώτο σχόλιο που μου έρχεται είναι ότι ποτέ μια απαγόρευση δεν οδήγησε σε κάτι θετικό.

Και τι νόημα έχει ο καθένας μας να ανακοινώνει, χωρίς τη δυνατότητα σχολιασμού, την προσωπική ή "συλλογική" σοφία του για οποιοδήποτε θέμα; Για να ενημερώνει για ποιο πράγμα τους άλλους, για την εξέλιξη ή όχι του προσωπικού, "συλλογικού" τρόπου σκέψης του;

 

από αναρχικος 26/06/2015 5:13 μμ.


Συγνωμη αλλα αναρωτιεμαι γιατι την ανοιχτη επιστολη που εστειλα προς το ιντιμιντια την εχετε βαλει στις συζητησεις.Μια δημοσια επιστολη νομμιζω οτι εχει θεση πρωτα στις ανακοινωσεις και επειτα στις συζητησεις αν και εφοσον υπαρξουν οπως τελικα εγινε. Χαιρομαι που εχει ανοιξει διαλογος και ελπιζω να ειναι εποικοδομητικος για ολους.

Οπως ειπα θα ηθελα με αφορμη της επιστολης αυτης να γινει μια κουβεντα στο εσωτερικο της διαχειρησης οταν αυτο είναι εφικτό και να βγει μια συλλογικη απάντηση γιατι απ οτι βλεπω το ζητημα αυτο απασχολει πολυ κοσμο που επισκεπτεται το σαιτ. Θεωρω οτι ειναι βιαιο να διαγραφονται και να εξαφανιζονται αυτα που γραφεις οταν αυτα δεν αντιτιθονται στη πολιτικη δημοσιευσης και αυτο ειναι σοβαρο.

 

υ.γ. Τελικα το ιντιμιντια ειναι κομματι του α/α κινήματος? Αυτη η απορεια μου γεννηθηκε γιατι βλεπω οτι δεν υπηρξε ξεκαθαρη απαντηση...Σορυ γι αυτο δεν θελω να παω αλλου τη κουβεντα οπως καποιοι προσπαθουν να κανουν απλα αν γινεται οι διαχειριστες να απαντησουν και σ αυτο το κομματι για να ειναι ξεκαθαρο

συντροφικα

από @ 26/06/2015 6:26 μμ.


ακολουθει την ποιοτητα των χρηστων του ιδιως με την δομη που εχει το indy. Απο οτι εχω καταλαβει υπαρχρι πλεον μια κατηγορια ανθρωπων οι οποιοι ζουνε την ζωη τους σχεδον αποκλειστικα μεσο του διαδικτυου. Μια γενια που εχει γαλουχηθει μεσα απο το fb το twiter την wikipedia. Αυτο το πλαισιο εχει δημιουργησει ημιμαθεις ανθρωπους που θεωρουν οτι κατεχουν την μια και μοναδικη αληθεια την οποιοα πρεπει να την διατιπωσουν με 140 χαρακτηρες. Βαλτε τωρα στην εξισωση προσωπικες αντιπαθειες και την ανωνυμια που παρεχει το μεσο και εχετε την σημερινη κατασταση στο indy. Εγω πιστευω οτι το indy και γενικα το διαδικτυο θα επρεπε να χρησιμοποιητε αποκλειστικα και μονο ως μεσο αντιπληροφορησης και οχι ως υποκαταστατο δομων, δρασης και τελικα ακομα ακομα της ιδιας της ζωης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License