Ο αναρχισμός του Γκάντι

.

και η φιλοσοφία του Swaraj

Ο Γκάντι ήταν αναρχικός. Ίδρυσε μια φιλοσοφία και ένα κίνημα αυτο-οργάνωσης με το όνομα Swaraj που στόχο είχε την απελευθέρωση των Ινδιών απο τους Βρετανούς και τη δημιουργία μιας αναρχικής αταξικής κοινωνίας. Τελικά ο Γκάντι δολοφονήθηκε και η Ινδία πέρασε στα χέρια τοπικών εξουσιαστών που κράτησαν πολλά χαρακτηριστικά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Ο Γκάντι γεννήθηκε το 1869 και ήταν δικηγόρος στη Νότια Αφρική. Το 1915 επέστρεψε στην Ινδία και οργάνωσε εργατικές διαμαρτυρίες. Είπε επί λέξη πως θεωρούσε τον εαυτό του «φιλοσοφικό αναρχικό».

Περιέγραψε το όραμά του με τη λέξη Swaraj που σημαίνει «διοικώ τον εαυτό μου» ή αυτονομία και αυτοδιάθεση που υλοποιείται πρακτικά με την αυτοοργάνωση, ενώ έχει περιγραφεί ως είδος του ατομικιστικού αναρχισμού (individualist anarchism) απο τον Jason Adams. O Γκάντι δεν είπε οτι θα έπρεπε η Ινδία να απελευθερωθεί απο τους Βρετανούς για να υπάρχει ενα Ινδικό κράτος όπως έχει γίνει σήμερα, είπε πως η απελευθέρωση απο την αποικιοκρατία θα έπρεπε να έρθει μέσα απο μια αυτοοργάνωση της κοινωνίας έτσι ώστε τελικά όλη η Ινδία να οργανωθεί χωρίς κράτος. Θεωρούσε το κράτος ως το χειρότερο κακό για την ανθρωπότητα και είπε πως ακόμα και μια καλή κυβέρνηση δεν είναι λύση καθώς η δικαιοσύνη θα έρθει μόνο μέσα απο την αυτονομία και την αυτοδιάθεση.

Η στρατηγική του Swaraj ήταν διπλή: ειρηνική (μη-βίαιη) αντίσταση στο κράτος και ταυτόχρονο χτίσιμο αυτοοργανωμένων κοινοτήτων. Το κίνημα του Swaraj ήταν διαρκής αγώνας να παραμείνουν οι κοινότητες (τα χωριά κλπ) ανεξάρτητα απο το κράτος και τη κυβέρνηση, είτε αυτή είναι Βρετανική είτε Ινδική. Ο Γκάντι θεωρούσε βάση του Swaraj την "αυτο-διοίκηση" του εαυτού μας έτσι ώστε να μην προκαλούμε ποτέ προβλήματα στο γείτονά μας.

Στους επικριτές που έλεγαν οτι το όραμα αυτό είναι ουτοπικό είπε οτι καλύτερα να αγωνιζόμαστε για μια πλήρη ιδέα κι ας μη μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε γιατί πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε πριν μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι που του μοιάζει.

Ο Γκάντι ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμα του Swaraj το 1917 ζητώντας απο τον Ινδικό λαό να υπογράψει μια διαμαρτυρία όπου ζητούνταν η εφαρμογή του Swaraj. Το 1919 ίδρυσε εκδοτικό οίκο για να μάθει ο κόσμος για τις ιδέες του, ο οποίος και υπάρχει ακόμα και σήμερα (Navajivan Trust). Ίδρυσε πολλές οργανώσεις που η κάθε μια ασχολιόταν με ένα συγκεκριμένο θέμα (πχ οργάνωση για την υποστήριξη θυμάτων της λέπρας) με την ιδέα έτσι να αρχίσει η κοινωνία να μπορεί να αυτο-διοικείται χωρίς την ανάγκη κεντρικού κράτους. Επίσης προσπάθησε να προωθήσει Ινδικά προϊόντα ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για εισαγωγές.

Αν και επέμενε πως η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν είναι λύση και πως μόνο με την άμεση δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μια δίκαιη κοινωνία, ο Γκάντι έγινε μέλος ενός κομματικού μηχανισμού (το κόμμα του Κογκρέσου) αλλά παραιτήθηκε πολλές φορές, αν και κάθε φορά ξαναεπέστρεφε στο κόμμα μετά απο τις εκκλήσεις του κόμματος. Το 1920 αυτό το κόμμα ψήφισε μια απόφαση όπου έλεγε οτι υποστηρίζει το όραμα του Γκάντι (το Swaraj), ωστόσο η αντίληψη του Swaraj από το κόμμα ήταν πολύ διαφορετική απο αυτά που έλεγε ο Γκάντι καθώς το κόμμα θεωρούσε πως το Swaraj τελείωνε με την απελευθέρωση απο τους Βρετανούς και όχι με την αυτονόμηση απο κάθε μορφή κράτους. Αργότερα οι αρχηγοί του κόμματος είπαν πως η ιδέα του Swaraj δεν είναι πραγματοποιήσιμη και σταμάτησαν να την αναφέρουν.

Ο Γκάντι έγραψε μεν οτι αυτό το κόμμα θα έπρεπε να μετεξελιχτεί σε μια μη-κομματική οργάνωση, ωστόσο μετά τη δολοφονία του Γκάντι το κόμμα του Κογκρέσου έπαιξε βασικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση της Ινδίας και τη συγκρότηση του Ινδικού κράτους το οποίο και συγκράτησε πολλά χαρακτηριστικά της αποικιοκρατίας όπως τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας και τη νομοθετική βάση.

Μετά τη δολοφονία του Γκάντι εμφανίστηκαν στην Ινδία άτομα που οργάνωσαν κάποια κινήματα με όραμα το Swaraj αλλά με πολύ σοσιαλιστικό τρόπο και ούτε πέτυχαν ούτε και θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το Swaraj όπως το διατύπωσε ο Γκάντι.

Τελικά το νέο Ινδικό κράτος ακύρωσε κάθε πρόταση της άμεσης αταξικής ακρατικής δημοκρατίας του Swaraj και εφάρμοσε αντιπρωσοπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού φιλελεύθερου τύπου με ισχυρή κεντρική κρατική διοίκηση. Γιορτές και εκδηλώσεις στο όνομα του Γκάντι συνεχίζονται να γίνονται, μα το πραγματικό νόημα του Swaraj έχει ξεχαστεί λόγω της κρατικής προπαγάνδας οτι το όλο ζητούμενο ήταν η αντικατάσταση της Βρετανικής κυριαρχίας από ένα Ινδικό κράτος και όχι η πάταξη κάθε εξουσίας όπως ονειρευόταν ο Γκάντι. Για παράδειγμα, το 2000 το Ινδικό κράτος δημοσίευσε μια "διορθωμένη" έκδοση των γραφτών του Γκάντι η οποία όμως κατηγορήθηκε οτι άφηνε απ'έξω και παραποιούσε αναφορές στην αταξική ακρατική αμεσοδημοκρατία. http://www.gandhiserve.org/cwmg/cwmg_controversy.html

Πηγές που μιλάνε για τον αναρχισμό του Γκάντι:
* Snow, Edgar. The Message of Gandhi. SEP, March 27, 1948. "Like Marx, Gandhi hated the state and wished to eliminate it, and he told me he considered himself 'a philosophical anarchist.'"
* http://www.mkgandhi.org/articles/snow.htm
* Jesudasan, Ignatius. A Gandhian theology of liberation. Gujarat Sahitya Prakash: Ananda India, 1987, pp 236–237
* From Discussion with BG Kher and others, August 15, 1940. Gandhi's Wisdom Box (1942), edited by Dewan Ram Parkash, p. 67 also in Collected works of Mahatma Gandhi Vol. 79 (PDF), p. 122
* Gandhi was a self-described philosophical anarchist,[95][96] and his vision of India meant India without an underlying government.[97] He once said that "the ideally nonviolent state would be an ordered anarchy."[98]. His idea was that true self-rule in a country means that every person rules his or herself and that there is no state which enforces laws upon the people.[99][100] http://en.wikipedia.org/wiki/Mohandas_Gandhi#Swaraj
* Murthy, Srinivas.Mahatma Gandhi and Leo Tolstoy Letters. Long Beach Publications: Long Beach, 1987, pp 13, 189
* Swaraj lays stress on governance not by a hierarchical government, but self governance through individuals and community building. http://en.wikipedia.org/wiki/Swaraj
* Jason Adams: http://www.illegalvoices.org/knowledge/writings_on_anar....html
* Swaraj is a kind of Individualist Anarchism.[5] It warrants a stateless society as according to Gandhi the overall impact of the state on the people is harmful. He called the state a "soulless machine" which, ultimately, does the greatest harm to mankind.[6]. His study of the British parliamentary systems convinced him that representative democracy was incapable of meting out justice to people.[7] Hind Swaraj. M.K. Gandhi. Chapter V. http://en.wikipedia.org/wiki/Swaraj
* Ο Γκάντι έγραψε: "A society must be built in which every village has to be self sustained and capable of managing its own affairs"

 

Πηγή: http://www.anarkismo.net/article/16796

 

Υ.γ Το κείμενο αναρτήθηκε με αφορμή αυτή την συζήτηση : Πρέπει ο σταλινισμός να προβάλετε στο indymedia;από G 12/08/2015 6:18 μμ.


Υ.γ Το κείμενο αναρτήθηκε με αφορμή αυτή την συζήτηση : Πρέπει ο σταλινισμός να προβάλετε στο indymedia;


 

Πες και τίποτα για το "σταλινικό" κείμενο που έχει λόγια του ίδιου του Γκάντι υπέρ της ταξικής συνεργασίας και κατά της επανάστασης και μην αποδίδεις τόσο εύκολα το χαρακτηρισμός "αναρχικός" σε όποιον να'ναι, και ειδικά σε τύπους που έδιναν διαβεβαιώσεις σε αφεντικά.


Ένα ένα ερώτημα, για να μην μπλέξουμε τα μπούτια μας

1) Ως προς τον τίτλο της παρέμβασης σου. Έχω ανοίξει μια συζήτηση αυτή εδώ: Πρέπει ο σταλινισμός να προβάλετε στο indymedia;  , στις άλλες που αναφέρεσαι δεν της άνοιξα εγώ απλά συμμετείχα.

2) Λες: “Πρώτον. Πάρε θέση για την ταξική συνεργασία του Γκάντι....”

Δεν ξέρω την ηλικία σου με την έννοια, αν είσαι κάτω τον 25 θα σε αντιμετωπίσω με κατανόηση, από κει και πάνω θα σε βρίσω. Μην μπλέκεσαι μαζί μου φιλαράκι γιατί είμαι η επιτομή της ταξικής μνήμης, όπερ σου συνιστώ να πας για κάνα μπανακη (χα...χα...χα...).

Λιπών, έχουμε και λέμε, με βάση το κείμενο που παρουσιάστηκε “Η ταξική φύση του Γκαντισμού”

(το οποίο ούτε καν διάβασα, χαμένος κόπος) και είναι γραμμένο από κρατικούς υπαλλήλους για της ανάγκες προπαγάνδας του σταλινικού μπολσεβίκικου, αλλά κατ όνομα “σοβιετικού” καθεστώτος και εγκδοθηκε το 1931.

Αυτό έχει την σημασία του γιατί είναι η περίοδο που η κομιντέρν, (διεθνή των κομμουνιστών δημιουργημένη από τον Λένιν) ο Στάλιν δηλαδή, προωθεί α) την στρατηγική των λαϊκών μετώπων, δηλαδή την συμμετοχή των κομουνιστικών κομμάτων σε αστικές κυβερνήσεις. β) είναι εποχή που σιζητήται και προετοιμάζετε πάλι από την κομιτερν η στρατηγική της “ειρηνικής μετάβασης στον σοσιαλισμό”, αυτά σε πολιτικό επίπεδο φίλε μου δεν είναι ταξική συνεργασία;

3) Ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο στους εργατικούς αγώνες τότε, είναι γνωστή η ρήση: «Χρειάζεται να γνωρίζεις πώς να τερματίσεις μια απεργία» (Μορίς Τορέζ, γραμματέας του Κ.Κ. Γαλλίας, 1936). Πόσες απεργίες σε παγκόσμιο επίπεδο από συνδικάτα που ελεγχόταν τα Κ.Κ πουλήθηκαν από τότε; άστα θα χρειάζονταν 50.000 post. ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ; όχι καλέ αυτό είναι τακτικές.

4) Στα δικά μας, πόσες φορές οι ελληνες κομμουνιστές μπολσεβίκοι συνεργάστηκαν ταξικά με τα αφεντικά; και ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση; τι ταξική συνεργασία ; όχι καλέ αυτό είναι τακτικές. (μην μου ΑΡΧΙΣΕΤΕ την μαλακία για το προδοτικό ΚΚΕ )

5) Στην Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ στην ουσία ταξικά συνδικάτα, (εκτός από κάποια βιομηχανικά) ας πάρουμε κάποια παραδείγματα, το πάλε ποτέ “συνδικάτο οικοδόμων και συναφών” είχε - έχει στις τάξης του μισθωτούς – μεροκαματιάρηδες και εργολάβους - εργοδότες, το ίδιο και το σωματείο ηλεκτρολόγων (στο οποίο ανήκω επαγγελματικά ) το συνδικάτο μετάλλου κλπ, πως λέγετε αυτό ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ; όχι καλέ γιατί προέχουν τα συμφέροντα του κλάδου, οκ, και εγώ ο μεροκαματιάρης έχω τα ίδια συμφέροντα με τον εργοδότη – εργολάβο; έχεις γιατί αν δεν έχουμε δουλεία πως θα έχεις μεροκάματο;.

Όσες φορές εμείς παλιότεροι αναρχικοίμπήγαμε να φτιάξουμε ταξικά σωματεία φάγαμε τα μούτρα μας από όλο το φάσμα της κομμουνιστικής αριστεράς, εγώ έχω διαγραφεί παλιά από το σωματείο μετάλλου του Περάματος.


6) Το σαιτ από όπου ποσταρα το κείμενο για τον Γκάντι το anarkismo του έχω εμπιστοσύνη 1000% από ταξικής πλευράς, γιατί α) ο Έλληνα που συμμετέχει (σήμερα ζει στο εξωτερικό) είναι παλιός αναρχικός τον ξέρω εδώ και 35 χρόνια και έχει το ταξικό πάνω και από εμένα,

β) {...} Απο τους ιδρυτές του σαιτ anarkismo είναι οι σύντροφοι που έγραψαν το καταπληκτικό δίτομο έργω “ΜΑΥΡΗ ΦΛΟΓΑ”

Ο μεν Lucien van der Walt είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου διδάσκει οικονομική κοινωνιολογία και μελέτη της εργασίας. Έχει γράψει και έχει δώσει πολλές διαλέξεις πάνω σε θέματα που αφορούν τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης και της σχέσης μεταξύ φυλής και τάξης, μαζί με τον Steven Hirsch, είναι ο συντάκτης του προσεχούς τόμου, “ ο αναρχισμός στην αποικιακή και μεταποικιακή εποχή, 1880-1940”.

Ο Michael Schmidt ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ είναι δημοσιογράφος έρευνας και καθηγητής δημοσιογραφίας, με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ως πολεμικός ανταποκριτής για μεγάλες εφημερίδες της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Sunday Times και THISDAY, είναι επίσης συν-εκδότης της αναρχικής ιστοσελίδας anarkismo.net. Ένας έμπειρος ακτιβιστής και πολεμικός ανταποκριτής , στις εργασίες του περιλαμβάνονται η επιτόπου ανταπόκρισης για την Τσιάπας, την Γουατεμάλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, το Νταρφούρ, το Λίβανο, και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Επίσης οι συγγραφείς του έργου είναι και οι δύο ιδρυτές και μέλη του Zabalaza Anarchist Communist Federation (Αναρχική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Zabalaza) που μετεξελίχθηκε σε Zabalaza Anarchist Communist Front (Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza) της Νότιας Αφρικής. {...}

ΚΑΙ ΛΕΩ ΤΩΡΑ: Ρε μπας και αυτοί δεν ξέρουν τι δημοσιεύουν στο anarkismo;

Προσέχεται ο Γκάντι ήταν για πολλά χρόνια στην Νότιο Αφρική.


Υγ 1. Δεν υπήρξε παγκοσμίως κομμουνιστικό κόμμα αυτόνομο, όλα αυτά τα κόμματα παίρνανε εντολές και γραμμή από την Μόσχα και την κομιτερν.

Υγ 2 . Η διαφορά μας είναι οτι εσύ- εσείς εμπιστεύεστε ένα κείμενο γραμμένο απο κρατικούς υπαλλήλους, ενώ εγώ τους συντρόφους μου. Όσο για το άλλο περί λογοκρισίας στο μέσο, είναι παλιό το θέμα και την εποχή που συμμετείχα για λίγο στην Σο αυτού του μέσου,αντιμετώπισα το ίδιο ερώτημα όταν έκανε εδώ μέσα - για λίγο -  προπαγάνδα η Μοσαντ (την εποχή των πρώτων βομβαρδισμών της Γάζας πριν 7 χρόνια περίπου), αλλά γι αυτά θα μιλήσω (αν δεν βαρεθώ) εις αυριον.

Υγ 3. Είναι άλλης τάξης ζήτημα να διαφωνείς με την στρατηγική του Γκάντι της “μη βίας αντίστασης”, με την ποια διαφωνώ ως διαρκεί και συνεχή τακτική.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License