Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #78 από το blog της ΕΣΕ-Αθήνας

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #78 από το blog της ΕΣΕ-Αθήνας http://ese.espivblogs.net/?p=1955

Δύο ακόμα εργοδοτικές δολοφονίες σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.Στην πρώτη,ένας ακόμα άνθρωπος του μόχθου έχασε την ζωή του πάνω στον αγώνα του μεροκάματου,λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας.
Ειδικότερα,47χρονος εργάτης οικοδομής,πατέρας τριών παιδιών , βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε από σκαλωσιά την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε στέγη καταστήματος, στο εσωτερικό της δημοτικής αγοράς Χανίων. Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 23 Αυγούστου και ο 47χρονος διεκομίσθη βαρειά τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου μετά από τρεις ώρες, υπέκυψε στα τραύματά του.Στο δεύτερο εργοδοτικό έγκλημα,έπεσε νεκρός εργάτης απο πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο χρωμάτων στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.Πρόκειται για άνδρα 40 ετών πατέρα 3 παιδιών,ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος,μετά απο φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην αυτοδιαχειριζ όμενη ΒΙΟΜΕ τηνΤρίτη 25 Αυγούστου .Οπως καταγγέλουν έχουν δει κινήσεις και έχουν πληροφορίες που τους κάνουν να ανησυχούν για την ασφάλεια των ιδίων μέσα στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Προειδοποιούσαν μάλιστα κάθε εμπλεκόμενο να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που σκοπό θα έχει να βλάψει τον αγώνα και καλούσαν όλες τις συλλογικότητες και όλους τους αγωνιστές που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλάι των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ,να είναι σε άμεση επιφυλακή για την υπεράσπιση του εγχειρήματος.

Με δυναμική παρουσία,αλλά χωρίς πανό και συνθήματα,μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» καθώς και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», όπου διεξαγόταν το 30ό ετήσιο συνέδριο Europalso, σε μία προσπάθεια να πραγματοποιήσουν ολιγόλεπτη παρέμβαση.Οστόσο η παρέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς εμποδίστηκαν τόσο απο τους μπάτσους όσο και τους διοργανωτές του συνεδρίου.Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την συλλογική σύμβαση στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών παρωδία και κάνουν λόγο για νομότυπα τεχνάσματα, ενός νέου αντεργατικού ιδιωτικού συμφωνητικού δουλοπαροικίας.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησαν την Τετάρτη 26 Αυγούστου ,οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον καθαρισμό δημοσίων σχολειών . Οι καθαρίστριες και καθαριστές των δημόσιων σχολέιων διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν ανεωθεί οι  συμβάσεις εργασίας καίτοι πλησιάζει η 11η Σπτεμβρίου,ημέρα κατά την οποία ανμένεται να ανοίξουν τα σχολεία.Αξίζει να σημειωθεί οτι στην διαμαρτυρία συμμετείχαν και εργαζόμενοι-ες στα εργολαβικά συνεργεία.Οπως έγινε γνωστό αργότερα οι καθαρίστριες και καθαριστές πέτυχαν τελικά διετή παράταση στις συμβάσεις τους.

Παρέμβαση στο κατάστημα του ΟΑΕΔ στην Καισαριανή πραγματοποίησαν την Δευτέρα 24 Αυγούστου οι πενταμηνίτες εργαζόμενοι στον δήμο. Στη συνάντησή τους με τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ έθεσαν το θέμα καταβολής των δεδουλευμένων τους, αφού είναι ήδη απλήρωτοι ενάμιση μήνα.Απο την πλευρά της η διευθύντρια είπε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν επειδή το μηχανογραφικό σύστημα ανάμεσα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ θα είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτέμβρη....

Απλήρωτοι όμως παραμένουν και οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» του Δήμου Περιστερίου,οι οποίοι γι'αυτό τον λόγο συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» έχουν προχωρήσει ήδη έχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ διεκδικώντας να πληρωθούν.

Τον εμπαιγμό εις βαρος τους καταγγέλουν οι πενταμηνίτες του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης οι οποίοι διεκδικούν, την άμεση και σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας χωρίς καμία καθυστέρηση.Διεκδικούν επισης:την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας,στον κάθε εργαζόμενο να ανατίθενται καθήκοντα με βάση την ειδικότητα και την πρόσληψη και δικαίωμα σε άδειες και άδειες ασθένειας.

Απίστευτο και όμως αληθινό.Τώρα και εκπαιδευτικοί θα απασχολούνται μεσω προγραμμάτων “κοινοφελους” εργασίας του ΟΑΕΔ.
Εκατόν ενενήντα τρεις θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων περιλαμβάνονται στο πακέτο θέσεων “κοινωφελούς εργασίας”. Πρόκειται για θέσεις που απευθύνονται σε φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, αγγλικής, γαλλικής, μουσικής, νηπιαγωγούς και παιδαγωγούς.
Με λιγα λόγια το κράτος καλεί τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν κάτω από συνθήκες γαλέρας, καλύπτοντας χιλιάδες κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση,με μισθούς πείνας που, και αυτούς αν κρίνει κάποιος το τι ισχύει γενικότερα στην “κοινοφελή εργασία” είναι άγνωστο πότε θα τους λάβουν.

Προκλητική εργοδοτική παρέμβαση στο σωματείο εργαζομένων ,στα μεταλλεία βωξίτη «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ», στη Φωκίδα. Μετά τις δυσμενείς μετακινήσεις εργαζομένων συνδικαλιστών σε άλλα πόστα,η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους στα μεταλλεία να συμμετέχουν στο σωματείο,ώστε να αλλάξουν τους συσχετισμούς,εννοείται δημιουργώντας ευνοικότερο κλίμα όχι για τους ίδιους αλλα για τα αφεντικά.

Εκαναν διαδήλωση για την εργοδοσία και τώρα αυτή τους το ανταποδίδει με απολύσεις και διαθεσιμότητες.Ειδικότερα η “Eldorado Gold “ ανταμοίβει τους ....τσανακογλύφτες μεταλλωρυχους με τρίμηνη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια οριστική απόλυση των περίπου 2.000 εργαζομένων .Η διοίκηση της “Eldorado Gold “ επικαλείται ως πρόσχημα την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε ανάκληση της έγκρισης των τεχνικών μελετών των έργων της σε Ολυμπιάδα και Σκουριές, και τη σχετική εντολή της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας για διακοπή των εργασιών.
Καμμία συμπάθεια κανένας οίκτος για τους ξεπουλημένους εργάτες .Καμμία αλληλεγύη στα τσιράκια της εργοδοσίας που συστρατεύτηκαν με τα αφεντικά υπερασπιζόμενοι το κεφάλαιο. Καμμία ανοχή ΜΑΤαλλωρύχους που μαζί με τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατ'εξακολούθηση σε κάτοικους και αλληλέγγυους.
Παρέμβαση με αφισοκόλληση και τρυκάκια,ενάντια στο καθεστώς εκμετάλλευσης των ξενοδοχείων πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα την Πέμπτη 20/8,απο την Κατάληψη Ελαία και την Αναρχική Ομάδα Κέρκυρας Cumulonimbus. Η παρέμβαση έγινε με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα, τον θάνατο Ουκρανής μαθητευόμενης από εξάντληση στο ξενοδοχείο της αλυσίδας Louis στη Ζάκυνκθο καθώς και τον ξυλοδαρμό εργαζομένου που ζήτησε τα δεδουλευμένα του, στο ξενοδοχείο Magna Grecia στην Κέρκυρα.

Στην Ρόδο,νεκρός εντοπίστηκε την Τετάρτη 26 Αυγούστου,αγνοούμενος ναυτικός .Ο 35χρονος Ρουμάνος ναυτικός ήταν μέλος του πληρώματος του υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιου «Histria Ambra» και αγνοούνταν απο την Τρίτη 25/08/,στα Δωδεκάνησα, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου.
Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν την Δευτέρα 31 Αυγούστου οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί από την ΕΝΚΛΩ, τον ΑΚΚΑ, την Fintexport και άλλες επιχειρήσεις, για να οργανώσουν τον αγώνα τους.Οι απολυμένοι στις τρείς κλωστοϋφαντουργίες απαιτούν την καταβολή των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, αλλά και την λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους.

Τέλος,ξεκίνησε η λειτουργία της ιστοσελίδας του Μαυροκόκκινου Συντονισμού (Red and Black Coordination)στον οποίο συμμέτεχει και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση.Ο Μαυροκόκκινος Συντονισμός είνα ένα διεθνές όργανο με σκοπό να συντονίζει τις δράσεις συνδικάτων και συλλογικοτήτων που ανήκουν στον χώρο της αυτο-διαχείρισης, της αντιεξουσίας,του αναρχοσυνδικαλισμού, του φεντεραλισμού και του διεθνιστικού εργατικού κινήματος.Την ιστοσελίδα την βρίσκετε στην διεύθυνση: http://www.redblack.org/

Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης μπορείτε να το βρείτε και στην σελίδα της ΕΣΕ-Αθήνας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License