Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών αλά ουκρανικά

Αν τολμούν ας τους μαζέψουν. Εκεί, στην Ουκρανία, οι φασίστες είναι κίνημα, μπροστά τους οι "δικοί μας" ναζί-χρυσαβγίτες είναι σαν παιδάκια του νηπιαγωγείου. Για αυτό και τους μάζεψαν το Σεπτέμβρη του 2013 σαν τα κοτσύφια, γιατί είναι ε-νερ-γού-με-να αντικείμενα κι όχι υποκείμενα. Για αυτό και χωρίς εντολή έχουν λουφάξει.

Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών αλά ουκρανικά Posted on 01/09/2015 by kseeath αναδημοσίευση από την Αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία

Χθες, στις 31 Αυγούστου, ψηφιζόταν στο ουκρανικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο «αποκέντρωσης» που περιελάμβανε ένα πολύ περιορισμένο καθεστώς αυτονομίας για το Ντονμπάς. Η υπερψήφισή του από 265 βουλευτές (σε σύνολο 400) αποτέλεσε κόκκινο πανί για τη γνήσια φασιστική πτέρυγα του καθεστώτος που θέλει την απρόσκοπτη συνέχιση του πολέμου χωρίς την παραμικρή παραχώρηση στο λαό του Ντονμπάς. Μερικές χιλιάδες ακροδεξιοί του Σβομπόντα, του Δεξιού Τομέα και του Ριζοσπαστικού Κόμματος συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Συνελήφθησαν 31 διαδηλωτές ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 100 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, ένας έχασε το πόδι του και στη συνέχεια πέθανε από χειροβομβίδα που πέταξε διαδηλωτής (που αργότερα αναγνωρίστηκε ως μέλος του Σβομπόντα και του εθελοντικού φασιστικού τάγματος Σιχ) και άλλος ένας σκοτώθηκε από πυροβολισμό*. Φωτογραφικό υλικό των συγκρούσεων εδώ. **

Ο Ποροσένκο χαρακτήρισε το γεγονός «πισώπλατη μαχαιριά» και «αντιουκρανική δράση», ενώ τόνισε πως οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν σκληρά. Μεταξύ άλλων συνελήφθη από την αστυνομία και ο αρχηγός του Σβομπόντα, Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ. Δήλωσε με παράπονο: «Αλλά εμείς είμαστε αυτοί που φέραμε την κυβέρνηση αυτή στην εξουσία – οι περισσότεροι από τους νεκρούς του Μαϊντάν ήταν δικοί μας άνδρες!»

Στο τραγελαφικό κομμάτι της υπόθεσης, όλες οι πλευρές της σύγκρουσης στιγμάτισαν τους αντιπάλους τους ως… πράκτορες του Πούτιν. Έτσι, οι ναζί που μπούκαραν στο κοινοβούλιο χαρακτήρισαν τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο πράκτορες του Πούτιν και τούμπαλιν, η αστυνομία δήλωνε πως συνέλαβε πράκτορες του Πούτιν ενώ ο Δεξιός Τομέας και το Σβομπόντα δήλωναν ότι τα μέλη τους συνελήφθησαν από πράκτορες του Πούτιν… Με την ανάγκη που έχει να βρίσκει ή να κατασκευάζει εξωτερικούς εχθρούς που επιβουλεύονται το έθνος και την πατρίδα, ο φασισμός τα έχει συνήθως αυτά τα τραγελαφικά αποτελέσματα.

Η κρίση στο αντιδραστικό μπλοκ του Κιέβου εντάθηκε σήμερα, 1η Σεπτέμβρη, με την αποχώρηση του Ριζοσπαστικού Κόμματος του Λιασκό από τον κυβερνητικό σχηματισμό, με τον Λιασκό να δηλώνει πως η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το κόμμα του και πως πλέον θα είναι στην αντιπολίτευση.

Ο εμφύλιος που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του αντιδραστικού καθεστώτος δείχνει πως μολονότι ότι ο φασισμός είναι, σε ιστορική κλίμακα, πιστός υπηρέτης του καπιταλιστικού συστήματος, αυτό δε σημαίνει ότι ταυτίζεται πάντα και με τους εκάστοτε διαχειριστές του συστήματος αυτού – το είδαμε αυτό και στην Ελλάδα πρόπερσι το Σεπτέμβρη όταν οι ντόπιοι φασίστες της χρυσής αυγής προσπάθησαν να εφαρμόσουν το δικό τους αυτόνομο πολιτικό σχέδιο. Ακολούθησε η επίθεση του κράτους και η εξάρθρωσή τους. Ο φασισμός έχει πάντα τη δική του ατζέντα. Η γνήσια φασιστική πτέρυγα του καθεστώτος ίσως νιώθει έτοιμη να διεκδικήσει καλύτερη θέση – και, γιατί όχι, και την ηγεμονία – στο μπλοκ της αστικής αντίδρασης του Κιέβου. Ισχυρή, εξοπλισμένη και με πολλές προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, η φασιστική πτέρυγα ίσως θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα να βάλει το δικό της σχέδιο σε εφαρμογή. Τα αδιέξοδα του καθεστώτος είναι άλλωστε πολλά, με την οικονομία διαλυμένη, το επίπεδο διαβίωσης να έχει καταρρεύσει και το λαό της δυτικής Ουκρανίας να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη στο καθεστώς (στο 14% η δημοτικότητα του Ποροσένκο, στο 2% του Γιατσένιουκ σύμφωνα με πρόφατο γκάλοπ) και να αρνείται μαζικά να πάει στο μέτωπο.

Κλείνουμε με την ειλικρινή ελπίδα οι οργανώσεις εκείνες της Αριστεράς που είχαν υποστηρίξει με τόσο πάθος το Μαϊντάν επειδή είδαν «λαό στο δρόμο» θα έχουν πάρει πλέον ένα μάθημα. Θέλουμε ειλικρινά να πιστεύουμε ότι δε θα σπεύσουν να χαιρετίσουν τα χθεσινά γεγονότα ως ελπιδοφόρα εξέλιξη, νέα φάση του κινήματος στην Ουκρανία που πρέπει να υποστηριχθεί κλπ.

*Στο τραγικό μέρος της υπόθεσης, ο νεκρός ήταν ένας πρόσφατα στρατολογημένος παρά τη θέλησή του νεαρός από τη Χερσόνα, στον οποίο η κλήση κατάταξης στο στρατό τού είχε επιδοθεί πριν από ένα μήνα μαζί με το πανεπιστημιακό του πτυχίο (μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος στρατολόγησης μιας και το καθεστώς δυσκολεύεται να βρει πρόθυμους να πάνε να γίνουν κρέας για τα κανόνια).

**Πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε τρεις.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License