Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση την Δευτέρα 07/09 στις 18:00 στο αμφιθέατρο Σ.Α.Ε.Τ. στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας για να οργανωθούν δράσεις και συζητηθεί η συνέχεια του αγώνα αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό.

Την άνοιξη του 2014, ο αναρχικός Ν.Ρωμανός, ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες της υπόθεσης της διπλής απαλλοτρίωσης στο Βελβεντό Κοζάνης, δίνει πανελλήνιες μέσα από την φυλακή. Την ίδια χρονιά περνάει σε μια από τις σχολές του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και έτσι, βάση της νομοθεσίας του ίδιου του κράτους, δικαιούται να λαμβάνει εκπαιδευτικές άδειες για τις οποίες και κάνει αίτηση. Παρόλα αυτά, οι αιτήσεις αυτές καταλήγουν στα αζήτητα, γεγονός το οποίο ωθεί τον Ν. Ρωμανό να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται ξεκινώντας απεργία πεινάς στις 10/11/2014 και μετέπειτα απεργία δίψας στις 03/12/2014.

Τον αγώνα του Ν. Ρωμανού πλαισιώνει ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης το οποίο συνδράμει στην πίεση που ασκείται στο κράτος με δεκάδες καταλήψεις δημοσίων κτηρίων,  μαζικές διαδηλώσεις, παρεμβάσεις και επιθέσεις σε εμπορικούς και κρατικούς στόχους και μηχανισμούς. Μετά από 31 μέρες αγώνα, ο υπ. Δικαιοσύνης παρουσίασε νέα τροπολογία που "αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές" η οποία συγκεκριμένα προβλέπει: 1) Να χορηγείται δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από κοντά με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) χωρίς τους νομικούς περιορισμούς, που ισχύουν μέχρι σήμερα, εφόσον έχουν οι κρατούμενοι πρώτα με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων. 2) Να παρακολουθούν κοινώς στη συνέχεια με βραχιολάκι μετά από ένα εξάμηνο εξ' αποστάσεως παρακολούθησης.

Η τροπολογία γίνεται δεκτή και ο Ν. Ρωμανός τερματίζει την απεργία πείνας και δίψας.

Ο Ν. Ρωμανός παρακολούθησε με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων μέσα από τη φυλακή ακριβώς όπως προέβλεπε η τροπολογία. Βάση αυτού ο Ν. Ρωμανός είχε το δικαίωμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου του 2015 να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα της σχολής του στο ΤΕΙ Αθήνας με την προβλεπόμενη ηλεκτρονική επιτήρηση. Παρόλα αυτά το κράτος με τη πρόφαση της υλικοτεχνικής ανεπάρκειας του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης (βραχιολάκι) καθώς και το σκόπιμα ασαφές περιεχόμενο της τροπολογίας, ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος για την  τελική απόφαση για το αν τελικά δικαιούται ο Ν. Ρωμανός τις εκπαιδευτικές άδειες ή όχι, κωλυσιεργεί μέχρι και σήμερα τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα ο Ν. Ρωμανός να μη μπορεί να πάρει τις εκπαιδευτικές άδειες και να παρακολουθήσει τα μαθήματα.

Είναι φανερό πως η δικαστική εξουσία θέλει με κάθε τρόπο να στερήσει από το Ν. Ρωμανό τις ανάσες ελευθερίας τις οποίες αυτός και το κίνημα αλληλεγγύης με τόσο σθένος διεκδίκησαν. Αυτή η εχθρική στάση δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εκδίκηση που παίρνουν τα σκυλιά του κράτους και του κεφαλαίου έναντι όσων διάλεξαν να τους αντιπαρατεθούν. Όσο και αν ήλπιζαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ότι τα κινήματα αλληλεγγύης ξεχνούν τις υποθέσεις για τις οποίες αγωνίστηκαν, μετά από φαινομενικές οπισθοχωρήσεις της εξουσίας, είναι γελασμένες.

Τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας δε ξεχνούν τους αιχμάλωτους του κράτους αλλά, απεναντίας,  συνεχίζουν να παλεύουν για την απελευθέρωση τους, αυτών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση την Δευτέρα 07/09 στις 18:00 στο αμφιθέατρο Σ.Α.Ε.Τ. στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας για να οργανωθούν δράσεις και συζητηθεί η συνέχεια του αγώνα αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό.

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ Αθήνας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License