Ενάντια στην αυταπάτη της κάλπης, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Αντιεκλογικό κείμενο- Κατάληψη Ελαία (Κέρκυρα)

Όταν το «όχι» σημαίνει ναι και όταν αντιμνημονιακές και μνημονιακές δυνάμεις ως εντολοδόχοι του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου συμβάλλουν στη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, τότε το επίδικο δεν είναι η προσφυγή στην κάλπη αλλά η οργάνωση της τάξης μας, η οποία δεν έπαψε να δέχεται χτυπήματα από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με δεκανίκι τους ακροδεξιούς των ΑΝ.ΕΛ. Μια κυβέρνηση έμπλεη ρεφορμιστικών τακτικισμών που κατάφερε σε λίγο χρόνο και με χαρακτηριστική άνεση να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο, στα χνάρια των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Ο τρόπος για να περάσει το τρίτο μνημόνιο ήταν το δημοψήφισμα του Ιούλη, ένα δημοψήφισμα εγκλωβιστικό και ψευδεπίγραφο που δεν άφηνε χώρο καν για το ενδεχόμενο ρήξης με την Ε.Ε. και που το μόνο που τελικά κατάφερε ήταν να αποδείξει ότι το κράτος έχει συνέχεια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν προέκυψε τυχαία αλλά ως ένας ελιγμός του καπιταλισμού, ο οποίος στη συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία χρειαζόταν ακριβώς έναν τέτοιο εκτελεστικό βραχίονα, μια κυβέρνηση που ανέλαβε μεταξύ άλλων να καταστείλει όσους και όσες δεν κατάπιαν αμάσητες τις ελπίδες που ευαγγελιζόταν. Η συναίνεση αυτής της συγκυβέρνησης στις προσταγές της Ε.Ε. και η επακόλουθη συντριβή της στο κοινωνικό πεδίο απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να είναι καλός για την κοινωνία και ότι η ανατροπή του δεν θα έρθει ποτέ ειρηνικά.

Μέσα στη συνθήκη του ταξικού πολέμου που ζούμε, το κράτος ενδιαφέρεται να ισχυροποιήσει τις θέσεις του.  Απόρροια αυτής της αναγκαιότητας είναι και η προκήρυξη νέων εκλογών μέσα σε διάστημα εννιά μηνών. Για άλλη μια φορά, η κοινωνία καλείται να πάρει μέρος στο εκλογικό πανηγύρι, διαιωνίζοντας τη μιζέρια της και συναινώντας στη λεηλασία της. Σκοπός των εκλογών μεταξύ άλλων είναι η περιχαράκωση του κοινοβουλευτισμού, ο οποίος τελευταία αμφισβητείται από όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, μια τάση που τα αποτελέσματά της μένει να τα δούμε.

Η αναπαραγωγή της παντοδυναμίας του αστικοδημοκρατικού κράτους προϋποθέτει φυσικά και την κατασκευή θεσμικών εναλλακτικών αφηγήσεων, που με τη μορφή των διαφόρων κομμάτων και απο-κομμάτων ελπίζουν να συσπειρώσουν γύρω τους τη διάχυτη οργή για την κοινωνική αδικία, με πρόχειρες και ανεπεξέργαστες συνταγές κάθετης διαχείρισης των κοινωνικών ζητημάτων. Ακόμα πιο χρήσιμα για το κράτος είναι μορφώματα σαν την Χρυσή Αυγή, η οποία με φόντο την προσφυγική κρίση και το κουρέλιασμα του κοινοβουλευτισμού βρίσκει ξανά γόνιμο έδαφος για να αναπτύξει το νεοναζιστικό της όραμα και παραλλάζει τη φρασεολογία της ανάλογα με τις συνθήκες, διεκδικώντας ρόλο προνομιακού εκφραστή της οργής μιας ταξικά ανερμάτιστης μερίδας της κοινωνίας. Οι χρήσιμοι τραμπούκοι της Χ.Α., αναβαπτισμένοι από την πρόσφατη αθωωτική κρίση της αστικής δικαιοσύνης, ανακάμπτουν δριμύτεροι για να συμβάλουν με την εθνικοσοσιαλιστική τους ρητορεία στην αποδυνάμωση των ταξικών αντιστάσεων και στην επέλαση του κεφαλαίου που αλωνίζει τις ζωές μας με βασικό συνεργό και συνομιλητή του το κράτος.  

Εμείς από τη μεριά μας δεν αντιλαμβανόμαστε την κάλπη ως πεδίο της πολιτικής μας δράσης. Χρέος μας είναι να δυναμώσουμε τα μέτωπα του ταξικού-κοινωνικού πολέμου μέσα από αυτοοργανωμένες και αδιαμεσολάβητες διαδικασίες, στήνοντας αντιδομές εχθρικές προς το υπάρχον σύστημα. Ενάντια στη λογική της ανάθεσης προτάσσουμε τους πολύμορφους αγώνες, τις συνελεύσεις γειτονιάς, ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων, την επανοικειοποίηση χώρων και χρόνων. Οργανώνουμε την οργή μας μέσα από ταξικά σωματεία βάσης, άγριες απεργίες διαρκείας, οικονομικά σαμποτάζ και μποϋκοτάζ στην παραγωγική διαδικασία, κατάληψη των μέσων παραγωγής για τις κοινωνικές ανάγκες, κολεκτιβοποίηση της γης και απαλλοτρίωση της κρατικής και εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε μια εποχή γενικευμένης παραίτησης, προσπαθούμε να αναστήσουμε τη λογική της κοινότητας και να ψηλαφήσουμε από κοινού τους τρόπους αυτάρκειας και βιωσιμότητάς της. Να ιχνηλατήσουμε τους δρόμους για μια κοινωνία όπως τη θέλουμε, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε έτοιμες λύσεις. Χτίζουμε τις αντιδομές μας ως οδόφραγμα ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, δομές αντι-ιεραρχικές και αλληλέγγυες που θα τσακίσουν αποφασιστικά τους δυνάστες των ζωών μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

                                               

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License