Πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο - Διαδηλώσεις στους δρόμους

11 μήνες μετά την ανατροπή του επί 27 χρόνια “προέδρου” Μπλεζ Κομπαορέ, ο λαός και η νεολαία της Μπουρκίνα Φάσο ξανά στους δρόμους

11 μήνες μετά την ανατροπή του επί 27 χρόνια “προέδρου” Μπλεζ Κομπαορέ από την εξέγερση του λαού της Μπουρκίνα Φάσο και μόλις 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 11ης Οκτώβρη που θα συνεπάγονταν το τέλος της μεταβατικής περιόδου στη χώρα, μέλη του “Συντάγματος της Προεδρικής Ασφαλείας” (RSP), οι πραιτωριανοί, δηλαδή, του εκδιωγμένου δικτάτορα, προέβησαν σε πραξικόπημα, θέτοντας υπό ομηρεία το μεταβατικό πρόεδρο Μισέλ Καφαντό και την κυβέρνηση της χώρας, οι οποίοι εκείνη την ώρα συνεδρίαζαν. Οι πραξικοπηματίες καταγγέλουν τον εκλογικό νόμο που ουσιαστικά απαγόρευε σε όσους συμμετείχαν στο καθεστώς Κομπαορέ να συμμετάσχουν στις εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, απέρριπτε τις υποψηφιότητες όσων είχαν υποστηρίξει μια “αντισυνταγματική αλλαγή”, δηλαδή την προσπάθεια του Κομπαορέ να καταργήσει το αριθμητικό όριο της προεδρικής θητείας.

Στη χώρα αυτή, η Γαλλία, στο πλαίσιο κινητοποίησης “εναντίον των τζιχαντιστών”, διαθέτει 220 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα, Ουαγκαντούγκου.

Κάτω από την καταδίκη Γαλλίας*-ΗΠΑ που μάλλον είχαν ήδη βολευτεί με τη διάδοχη κατάσταση, του Σ.Α. του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά κυρίως της λαϊκής αντίστασης, με τη νεολαία να ξεχύνεται στους δρόμους, παρά την δολοφονική καταστολή, πυρπολώντας τα σπίτια σημαίνοντων στελεχών του καθεστώτος Κομπαορέ ανά την επικράτεια, και με τα συνδικάτα να κηρύσσουν απεργία διαρκείας, οι πραξικοπηματίες απελευθέρωσαν το μεταβατικό πρόεδρο, ενώ άνοιξαν τα σύνορα της χώρας.


Παρακάτω η ανακοίνωση της Οργάνωσης Δημοκρατικής Νεολαίας Μπουρκίνα Φάσο.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που έδωσε στο “Δρόμο της Αριστεράς” στέλεχος του εκτός νόμου Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Μπουρκίνα Φάσο (PCRV) κατά την περσινή λαϊκή εξέγερση.

* Κάποια γαλλικά ΜΜΕ ωστόσο (βλ.εδώ) τα "μασάνε".

Να κινητοποιηθούμε ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα!

Η κοινωνικοπολιτική κρίση που δονεί τη χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό, με την επαναλαμβανόμενη ανάμειξη μελών του Συντάγματος της Προεδρικής Ασφάλειας (RSP) στην πολιτική σκηνή και τις πολιτικές εντάσεις γύρω από το ζήτημα των εκλογών, εξελίχτηκε τελικά σε ένα αντιδραστικό πραξικόπημα από μέλη του λεγόμενου RSP και των πολιτικών του συμμάχων, ιδιαίτερα του CDP.

Πράγματι, στις 16 Σεπτέμβρη 2015, περίπου στις 2.30, ένοπλοι του RSP εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο του Κοσιάμ όπου συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο, συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο Μισέλ Καφαντό, τον πρωθυπουργό Γιακούμπα Ισαάκ Ζιντά και τα μέλη της κυβέρνησης. Το πρωί της 17ης Σεπτέμβρη, το πραξικόπημα επιβεβαιώθηκε από την κρατική τηλεόραση. Οι πραξικοπηματίες ανακοινώνουν τη διάλυση των μεταβατικών οργάνων (προεδρία, κυβέρνηση και συνέλευση) και τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Δημοκρατίας (CND). Ταυτόχρονα, ανακοινώνουν το κλείσιμο της χώρας από ξηράς και από αέρος και το κλείσιμο των φώτων από τις 7μμ ως τις 6πμ. Ο στρατηγός της μεραρχίας Ζιλμπέρ Νιεντερέ, έμπιστος άνθρωπος του Μπλεζ Κομπαορέ ήδη από το 1983 ορίζεται πρόεδρος αυτού του CND.

Έκτοτε, οι στρατηγικές θέσεις της πόλης Ουαγκαντούγκου κατελήφθησαν από στρατιώτες, σε συνδυασμό με ομάδες περιπολίας για την αντιμετώπιση της έντοης λαϊκής αντίστασης, διαλύοντας συστηματικά κάθε απόπειρα συνάθροισης. Πράγματι, ήδη στις 16 Σεπτέμβρη, με την ανακοίνωση των ομηρειών, ο λαός και η νεολαία αυθόρμητα κατέβηκαν στο δρόμο τόσο στην Ουαγκαντούγκου όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 3 νεκροί και πάνω από 60 τραυματίες (ιατρικές πηγές).

Αυτό το ν-οστό στρατιωτικό πραξικόπημα που, εξάλλου, περιέχει τα σπέρματα ενός αντιδραστικού εμφυλίου, συνιστά μια πραγματική υποχώρηση της δημοκρατίας και μια αμφισβήτηση των κεκτημένων της λαϊκής εξέγερσης της 30-31 Οκτώβρη 2014. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέγερσης, η οποία είχε χαιρετιστεί σε όλη την Αφρική και σε όλο τον κόσμο, ο λαός της Μπουρκίνα Φάσο και ιδιαίτερα η νεολαία της, εκδίωξαν τον Μπλεζ Κομπαορέ, καταβάλλοντας βαρύ τίμημα (34 νεκρούς), εκφράζοντας χωρίς περιστροφές τη βαθιά του θέληση για δημοκρατία και για μια ποιοτική αλλαγή υπέρ του.

Η εξέγερση είχε ανακοπεί από ένα αντεπαναστατικό πραξικόπημα που διέπραξε στις 31 Οκτώβρη το RSP, ο στρατηγός Ντιεντερέ, επιβάλλοντας το βαφτιστικό του, αντισυνταγματάρχη Γιακούμπα Ισαάκ Ζιντά, επικεφαλής του κράτους. Ο λαός αντιτάχθηκε τότε, επιδεικνύοντας μια ισχυρή αντίσταση στις 1-2 Νοέμβρη 2014. Ακολούθως υπήρξε ένας πολιτικός διακανονισμός που επιβλήθηκε με την επίβλεψη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ιδίως της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής), ο οποίος βαφτίστηκε “ενωτική μετάβαση”. Αυτή, ούσα υπό στρατιωτικό έλεγχο, απέδειξε τάχιστα τα όριά της, κυριαρχούμενη από φαγωμάρες για τον έλεγχο της εξουσίας. Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα: ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που αμφισβητεί την πολιτική πρόοδο αναφορικά με τον τομέα των ελευθεριών που κατακτήθηκαν με μακρόχρονους αγώνες και τεράστιες θυσίες.

Η Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας Μπουρκίνα Φάσο, απέναντι σε αυτή την κατάσταση:

1.Καταδικάζει απερίφραστα το πραξικόπημα που διαπράχτηκε από το RSP,

2.Χαιρετίζει τους αγωνιστές και τους συμπαθούντες, όπως και την επαναστατική και πατριωτική νεολαία που ήδη έχει πατήσει πόδι στην Ουαγκαντούγκου και σε όλη τη χώρα ενάντια στο πραξικόπημα,

3.Καλεί τη λαϊκή νεολαία

-να κινητοποιηθεί στις γειτονιές, τα χωριά, τα διαμερίσματα και τις πόλεις τη χώρας, παίρνοντας κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αντιτάξει μια ισχυρή αντίσταση στο πραξικόπημα

-να κινητοποιηθεί για να προστατεύσει και να περιθάλψει τους πολυάριθμους τραυματίες και τους αντιστεκόμενους νέους στους δρόμους

-να θέσει φραγμό σε έναν πιθανό αντιδραστικό εμφύλιο πόλεμο που θα ακύρωνε τις δημοκρατικές προόδους που έχει επιτύχει ο λαός

-να παλέψει για τη διατήρηση των κεκτημένων της λαϊκής επανάστασης της 30-31 Οκτώβρη που κερδήθηκαν με μεγάλες θυσίες.

Όχι στα στρατιωτικά πραξικοπήματα!

Όχι στις δολοπλοκίες για έναρξη ενός αντιδραστικού εμφυλίου πολέμου!

Εμπρός για την υπεράσπιση των κεκτημένων της λαϊκής εξέγερσης της 30-31 Οκτώβρη!

Ουαγκαντούγκου, 17 Σεπτέμβρη 2015

Το Πανεθνικό Εκτελεστικό Γραφείο

ORGANISATION DEMOCRATIQUE DE LA JEUNESSE DU BURKINA FASO O.D.J.

Tél. (+226) 25 37 34 60/70 26 29 62

odjburkina@gmail.com

06 BP 9864 Ouagadougou 06

πηγή: http://parapoda.wordpress.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License