Πλ. Βικτωρίας...πλ. Αλληλεγγύης. Παρασκευή 25/9

Παρέμβαση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη

post image

Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη παρέμβαση στην πλατεία Βικτωρίας  προγραμματισμένη από πλήθος συλλογικοτήτων, εγχειρημάτων, αλλά και μεμονωμένων συντρόφων και συντροφισσών της ευρύτερης περιοχής. Αρχικά στα παιδιά -παρα πολλά και κάθε ηλικίας- μοιράστηκαν χρώματα, μαρκαδόροι και χαρτιά. Το αποτέλεσμα συγκλονιστικό: πως να σχολιάσεις ζωγραφιές στις οποίες απεικονίζονται άνθρωποι να πέφτουν από καράβια και ένα μεγάλο HELP καταλαμβάνει όλο το πάνω μέρος του καμβά; Ή καράβια γεμάτα ανθρώπους και δίπλα WE ARE NOT BAD PEOPLE;

Η πλ. Βικτωρίας είναι μια δύσκολη ιστορία, δοκιμάζει νεύρα, αντοχές, συναισθήματα. Δεν γίνεται να μοιράζεις προκήρυξη (στα αραβικά και τα φαρσί) και να νιώθεις ένα τράβηγμα στο μπατζάκι του παντελονιού σου. Να σκύβεις και ν' αντικρίζεις ένα τόσο δα μικροσκοπικό κοριτσάκι να σε κοιτάζει χαμογελαστό και να σου λέει mama-mama: ήθελε μια προκήρυξη για τη μαμά του. Δεν έχεις ξαναμοιράσει ποτέ έτσι κείμενο στη ζωή σου και μετά συνεχίζεις βουρκωμένος και ας έχεις δει τόσα πολλά, ας έχεις ζήσει τόσα όλα αυτά τα χρόνια.

Η πλατεία ήταν γεμάτη (υπολογίσαμε -μετρώντας τα κείμενα που έφυγαν- ότι) σχεδόν 1.000 άνθρωποι βρισκόντουσαν σ' αυτή. Και μπορεί μην απεικονίζεται το πλήθος των ανθρώπων σ' αυτές τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, όμως το νούμερο είναι πραγματικό. Και έτσι οι 230 μερίδες ζεστό φαγητό που καταφέραμε να φέρουμε (και άλλες ακόμη 150 συσκευασίες ξηράς τροφής) μπορεί να μην έφταναν για όλους, όμως δεν υπήρξε πρόβλημα. Η πλατεία Βικτωρίας είναι μια πλατεία αλληλεγγύης και η θάλασσα από ανθρώπους και συλλογικότητες που καταφτάνει καθημερινά κατάφερε το αδύνατο: δύο γεύματα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τουλάχιστον χθες αυτό έγινε εφικτό. Ενάντια στην κρατική ανικανότητα και την αβελτηρία του συστήματος, η αλληλεγγύη ανοίγει δρόμους, δημιουργεί κόσμους και πραγματικότητες και αποτυπώνει με φωτιά βιώματα που ποτέ άλλοτε δεν είχες στη ζωή σου.

Σήμερα -Σάββατο 26 Σεπτέμβρη- κατέφτασαν αστικά λεωφορεία και παρέλαβαν όλους τους πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν στο τάε-κβο-ντο. Όμως δεν είναι μια μόνιμη λύση, το στάδιο θα κλείσει μετά από μερικές μέρες για τη διεξαγωγή αγώνων. Από τη μεριά μας θα ενημερώνουμε καθημερινά για την κατάσταση στην πλατεία τις συλλογικότητες που τις αμέσως επόμενες μέρες είχαν προγραμματίσει διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης: μακάρι να μην ξαναβρεθούν ποτέ πια κατατρεγμένοι, πεινασμένοι και βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο άνθρωποι στον χώρο της πλατείας, αλλά δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License