Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση {1 μέρος}

Μέχρι πρόσφατα λίγα πράγματα είχαν ακουστεί στον Δυτικό κόσμο για τους Κούρδους, πόσο μάλλον την επαναστατική ιστορία τους. Την ιστορία τους την έφερε στο προσκήνιο η πάλη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS).Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω τους από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για ιδιοτελή συμφέροντα ενώ έχουν μεγάλη και έμπρακτη αλληλεγγύη από επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

                     

                       Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση

Μέχρι πρόσφατα λίγα πράγματα είχαν ακουστεί στον Δυτικό κόσμο  για τους Κούρδους, πόσο μάλλον την επαναστατική ιστορία τους. Την ιστορία τους την έφερε στο προσκήνιο η πάλη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS).Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω τους από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για ιδιοτελή συμφέροντα ενώ έχουν μεγάλη και έμπρακτη αλληλεγγύη από επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Συχνά περιγράφονται επιφανειακά ως ένας πληθυσμός καταπολέμηση των ισλαμιστών αλλά οι Κούρδοι έχουν μεγάλη παράδοση αντίστασης που εκτείνεται σε διάφορα εθνικά σύνορα. Έχουν αγωνιστεί για την απελευθέρωσή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.Έχουν πρωταγωνιστήσει σε  θρησκευτικές εξεγέρσεις, μία  με επικεφαλής τον Σεΐχη Σαΐντ το 1925 και η εξέγερση ενάντια στην αφομοίωση της Dersim το 1937 είναι μόνο δύο παραδείγματα από την μεγάλη κληρονομιά της κουρδικής αντίστασης. Χωρίς αμφιβολία η πιο μακροχρόνια και αποτελεσματική κουρδική εξέγερση υπήρξε αυτή που ξεκίνησε από το ΡΚΚ (Partiya Karkerên Kurdistanê-κουρδικό κόμμα εργαζομένων) πριν από 40 χρόνια. Η αντίσταση ενάντια στον ISIS στη Βόρεια Συρία (δυτικό Κουρδιστάν-Rojava)  

 Γεωγραφικά, το Κουρδιστάν ορίζεται από βασικές κατευθύνσεις. Έτσι στην δυτική μεριά του Κουρδιστάν, το οποίο είναι στη βόρεια Συρία, ονομάζεται Rojava .Στο βόρειο Κουρδιστάν, το οποίο είναι στη νοτιοανατολική Τουρκία, ονομάζεται Bakur. Το νότιο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ  είναι το Bashur και στο ανατολικό Κουρδιστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, είναι το Rojhelat.και ο αγώνας για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία (Bakur) είναι το αποκορύφωμα του αγώνα του PKK δεκαετίες τώρα. Ωστόσο, το ΡΚΚ φαίνεται πολύ διαφορετικό σήμερα από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του και οι επιδιώξεις του έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τις πολιτικές του. Αυτό που ακολουθεί είναι η προσπάθειά μου να μοιραστώ ό, τι έχω μάθει και παρατηρώ κατά τις επισκέψεις μου στο Κουρδιστάν, τόσο στο Bakur και την Rojava. Πρόκειται για μια μακρά και πολύπλοκη ιστορία γεμάτη με δύσκολες αντιφάσεις, μερικές από τα οποίες θα παρουσιαστούν παρακάτω.

 

 Οι πρώτες ημέρες του ΡΚΚ

 Το PKK είναι το <γινόμενο> δύο διαφορετικών ιστορικών διαδικασιών. Το πρώτο και το πιο θεμελιώδες είναι η διαμόρφωση του τουρκικού έθνους-κράτους, ένα σχέδιο που βασίζεται στην κατάργηση όλων των μη μουσουλμάνων και την αφομοίωση όλων των μη τουρκικών εθνοτήτων. Το δεύτερο είναι το δυναμικό κίνημα νεολαίας και φοιτητικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1960  και 1970 στην Τουρκία.

 Για να κατανοήσουμε τη σύγχρονη τουρκική πολιτική, είτε πρόκειται για την επίσημη άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ή την καταστολή του κουρδικού κινήματος, πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο υπερ-εθνικισμός στα θεμέλια της τουρκικής  κοινωνίας. Είναι ανάλογο με τα καθεστώτα Μπάαθ σε άλλες χώρες της περιοχής τα οποία τώρα βρίσκονται σε παρακμή και διάλυση. Ο τουρκικός εθνικοφασισμός ξεκινά από τον  Μουσταφά Κεμάλ ,γνωστός ως Ατατούρκ, ο μεγάλος Τούρκος(<πατερούλης> για τους οπαδούς της μεγάλης ιδέας των τούρκων-μετά το 1934.)

 Η βίαιη δημιουργία μιας ενιαίας τουρκικής εθνικής ταυτότητας με την πλήρη αφομοίωση των μειονοτήτων ηγεμονικό έλεγχο. Η επίσημη δημιουργία του έθνους-κράτους το 1923 ήταν ένα έργο, διάφορες γλώσσες (όπως Κουρδικά, Αραβικά, Αρμένικα, Ελληνικά κτλ.) καθώς και το αραβικό αλφάβητο απορρίφθηκαν υπέρ του λατινικού αλφαβήτου, μια γλώσσα που ονομάζεται τουρκική δημιουργήθηκε εκ νέου  με τον εκσυγχρονισμό λαϊκή τουρκική και μια βαριά δόση της ευρωπαϊκής επιρροής. Μορφές της θρησκευτικής έκφρασης, από τις δημόσιες συγκεντρώσεις με ξεχωριστή αμφίεση  είχαν κατασταλεί στο όνομα του σύγχρονου κοσμικού κράτους. Την ίδια στιγμή, το Ισλάμ έγινε ένα ρυθμιζόμενο παρακράτος από την εξουσία έτοιμο για επίθεση ενάντια των αριστερών ή των μειονοτήτων. Ως έργο οικοδόμησης του έθνους ο Κεμαλισμός πολλοί υποστηρίζουν ότι έσπειρε ουσιαστικά τους σπόρους της καταστροφής του.Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι υπεύθυνο τόσο για το νεοφιλελεύθερο Ισλάμ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ,την  Λαϊκή συνομοσπονδία του Οτσαλάν και το ΡΚΚ.

 Ο βαθμός στον οποίο αυτός ο υπερ-εθνικισμός είναι ριζωμένος σε όσους ζουν εντός των συνόρων της Τουρκίας είναι δύσκολο να κατανοηθεί σε κάποιον-α που έχει μεγαλώσει στην Δύση. Κάθε πρωί στην επίσημη σχολική εκπαίδευση, ο κούρδος μαθητής πρέπει να λάβει όρκο που "Είμαι Τούρκος, είμαι στα δεξιά, δουλεύω σκληρά," μπορεί μόνο σε μια τάξη με ένα πορτρέτο του Ατατούρκ κοιτάζοντας κάτω από τον τοίχο, όπου θα ακούσουν οι δάσκαλοι παρουσιάζοντας την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να τονίσει ότι η Τουρκία περιβάλλεται με εχθρούς από όλες τις πλευρές. Ειδικές εξευτελιστικές διαδικασίες  περνούν αρκετές φορές το χρόνο: κατά  την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας(ψευδοκράτους),την  επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ, στις διακοπές Νεολαίας και Αθλητισμού  ,στις παιδικές γιορτές. Για τους άνδρες είναι σκληρή ξεχωριστή και εξευτελιστική διαδικασία η υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση.

 Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καθολική υποχρεωτική στράτευση  έχει και νόμους που επιτρέπουν σε κάποιον να πληρώσει περίπου $ 10.000 για να απαλλαγεί από αυτήν. Επιπλέον, τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης είναι συχνά σε θέση να έχουν καλύτερη μεταχείριση. Έτσι, εκείνοι που πολεμάνε στην πραγματικότητα είναι κυρίως οι φτωχοί.

Είναι μια <<ιεροτελεστία>> της μετάβασης στην ανδρική ηλικία με την προϋπόθεση την ενσωμάτωση στο σύστημα για τα καλά. Βλέποντας κάποιος-α τις στρατιωτικές <ιεροτελεστίες> μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα το σκεπτικό της εξουσίας.

http://www.crimethinc.com/texts/r/kurdish/--Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση {1 μέρος}μετάφρασης

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License