Απολογιστικό κείμενο κατειλημμένου Τ.Ε.Ι Αθήνας

Στις 13/09/2015 αποφασίσαμε να καταλάβουμε το Τ.Ε.Ι Αθηνών, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις εκπαιδευτικές άδειες του Ν. Ρωμανού, σαμποτάροντας  την ομαλή λειτουργία του, με τις εξής στοχεύσεις : Να επαναφέρουμε το ζήτημα των αδειών  Ν. Ρωμανού στην επικαιρότητα, να δημιουργήσουμε κινητοποιήσεις γύρω από αυτό, γνωστοποιώντας παράλληλα  την απεργία πείνας της Ε. Στατήρη και προωθώντας το αίτημα για άρση των  περιοριστικών όρων της Αθηνάς Τσακάλου. Αυτή η κίνηση επεδίωξε να διευρύνει τις στοχεύσεις της, συμπεριλαμβάνοντας στο πολιτικό της πλαίσιο τον αντιφασιστικό αγώνα με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τις δολοφονίες, τον εγκλεισμό και τα πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών, καθώς και το αντιεκλογικό πρόταγμα. Προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση αυτής της κατάληψης γνωρίζοντας ότι αυτή η χρονική περίοδος ήταν ιδιαίτερα "φορτωμένη" από τον αντιεκλογικό και αντιφασιστικό αγώνα καθώς και ότι το κτήριο που καταλάβαμε αποτελούσε ένα αποκεντρωμένο εγχείρημα. Οι πιο πάνω προβληματικές όμως δεν ήταν αρκετές, καθώς θεωρήσαμε ότι το ζήτημα του Ρωμανού δεν χωρούσε αναβολή, το κτήριο ήταν το καταλληλότερο και η απεργία πείνας της Ε. Στατήρη έχρηζε άμεσα κινήσεων έμπρακτης αλληλεγγύης.

Στο χρονικό πλαίσιο των δύο εβδομάδων της κατάληψης πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: Με την έναρξη της εβδομάδας καλέσαμε και συμμετείχαμε σε μικροφωνική παρέμβαση έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Τις επόμενες μέρες, πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πολιτικό κρατούμενο Ν. Ρωμανό και την απεργό πείνας Ε. Στατήρη ενώ για το ζήτημα των προσφύγων οργανώσαμε εκδήλωση με τηλεφωνική παρέμβαση συντρόφων από την Μυτιλήνη και παράλληλα παρεβρέθηκε σύντροφος από την Κω ο οποίος μας έκανε ενημέρωση πάνω στο ζήτημα. Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις ηχογραφήθηκαν. Στη συνέχεια, έγιναν μια προβολή με παρουσίαση μπροσούρας όπως και ένα workshop για την διαδικτυακή ασφάλεια .Το κατειλημμένο Τ.Ε.Ι κάλεσε σε συμμετοχή και στήριξη  στην αντικρατική πορεία στις 17/09 και στην αντιφασιστική πορεία για την επέτειο δολοφονίας του Π. Φύσσα 18/09,όπου για τα έξοδα των συλληφθέντων  της πρώτης πορείας διοργανώθηκε φεστιβάλ γκραφίτι και rap live. Επίσης τις πρώτες μέρες τις κατάληψης λάμβανε χώρα ανοιχτή συνέλευση εντός του Τ.Ε.Ι. ενώ σε καθημερινή βάση διεξαγόταν η διαχειριστική συνέλευση και η συλλογή αναγκαίων ειδών για τους πρόσφυγες.

Πέρα από τις προγραμματισμένες δράσεις πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου στα μετρό Αγία Μαρίνα και  Αιγάλεω,γράψιμο συνθημάτων περιμετρικά της σχολής και προπαγάνδιση της συλλογής αναγκαίων ειδών για τους πρόσφυγες. Η παραμονή μας στο Τ.Ε.Ι όχι μόνο σαμπόταρε την εξεταστική και έπληξε οικονομικά την σχολή ασκώντας πιέσεις, αλλά ώθησε και σε μια σειρά από γεγονότα, όπως την ενασχόληση των Μ.Μ.Ε με το θέμα του Ν. Ρωμανού , την επίσκεψη του προέδρου του Τ.Ε.Ι. Μπρατάκου στον υπουργό δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο και την υπόσχεση του τελευταίου για την "αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση" πάνω στο ζήτημα των αδειών.

Στις 27/09/2015, ύστερα από δύο εβδομάδες αποφασίσαμε την λήξη της κατάληψης. Αποχωρήσαμε με καλεσμένη πορεία για τα αιτήματα του Ν. Ρωμανού, της Ε. Στατήρη και της Αθηνάς Τσάκαλου. Η λήξη της κατάληψης προφανώς δεν συνδέεται ούτε με τους πολιτικαντισμούς  περί νέων τροπολογιών του Παρασκευόπουλου αλλά ούτε  με τις απειλές περί εκκένωσης της και τις ευρύτερες απόπειρες καταστολής της (https://athens.indymedia.org/post/1549202/), https://athens.indymedia.org/post/1549292/.Οι υποσχέσεις του υπουργού και η προβολή στα ΜΜΕ παρ' ότι αποτελούν αποδείξεις επικαιροποίησης του ζητήματος του Ν. Ρωμανού, δεν παύουν για εμάς να αποτελούν γεγονότα ελάσσονος σημασίας, αφού αυτή η επικαιροποίηση δεν κεφαλαιοποιήθηκε σε ευρύτερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά ούτε σε περαιτέρω πλαισίωση της κατάληψης, πόσο μάλλον στη μετεξέλιξη των χαρακτηριστικών της σε αμιγώς διεκδικητικά. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους αποχώρησής μας αφού η μηδενική προοπτική κλιμάκωσης  του αγώνα αλληλεγγύης για τον Ρωμανό, εξάντλησε  τα όρια χρησιμότητας της κατάληψης ως μέσο. Υπό αυτό το σκεπτικό κρίναμε επίσης  σωστό να διοχετεύσουμε τις δυνάμεις μας σε άλλες δράσεις και εγχειρήματα, που αφορούσαν τα αιτήματα της κατάληψης, εστιάζοντας  στην απεργία πείνας της Ε. Στατήρη.

Παρά τον πολύμορφο, μαχητικό αγώνα που πλαισίωσε την απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού τον Δεκέμβρη του '14, το αίτημα του για την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών παραμένει ανικανοποίητο. Η συρρίκνωση του κινήματος αλληλεγγύης, μόλις κατάλάγιασε το θεαματικό σκέλος του αγώνα, καθώς και η αδυναμία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου, λειτούργησε ως αποσυμπιεστής για το κράτος και παρέτεινε την νομικοδικαστική μετεώρηση της υπόθεσης. Εξαρτάται από όλους και όλες μας κατά πόσο θα συνεχίσουμε τον αγώνα αλληλεγγύης μέχρι την δικαίωση του συντρόφου Ν. Ρωμανού.

-ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ

-ΆΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΑΤΗΡΗΣΣΥΝΕΧΗΣ, ΑΚΥΔΕΜΟΝΕΥΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ
Υ.Γ Αναρχικούς χαιρετισμούς στα συντρόφια της συλλογικότητας Επαναστατικός Αγώνας από την Χιλή που μας έστειλαν την αλληλεγγύη τους μέσω του κειμένου τους. https://athens.indymedia.org/post/1549363/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License