Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση-μετάφραση μέρος 3

Το PKK / PYD αγωνίζεται για μια κοινωνική επανάσταση που βασίζεται στην αυτοοργάνωση , αυτοάμυνα, την αυτονομία και την απελευθέρωση των γυναικών, με έμφαση στην οικολογία και την εναντίωση σε όλες τις ιεραρχίες-εξουσίες και κυρίως την κρατική εξουσία. Το KDP από την άλλη πλευρά, είναι η καλλιέργεια μιας εθνικής κουρδική αστικής τάξης και λειτουργεί ως στενός σύμμαχος του Ερντογάν...

Κατανοώντας την κουρδική αντίσταση-μετάφραση μέρος 3

 

 

 

Εξέγερση-Gezi

 Η εξέγερση- Gezi ήταν το μεγαλύτερο και πιο δυναμικό ​​κοινωνικό κίνημα που έχει γνωρίσει το τουρκικό κράτος.

https://www.indybay.org/newsitems/2014/03/03/18751818.php

{περιλαμβάνει πολύ καλό pdf αρχείο για την εξέγερση, ιστορικό με φωτογραφίες}- https://www.indybay.org/uploads/2014/03/03/this_is_only_the_beginning.pdf

  Ένα κίνημα δημιουργήθηκε και μια εξέγερση πυροδοτήθηκε από τον αγώνα ενάντια στην ανάπτυξη ενός πάρκου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

{κείμενα για την εξέγερση,βίντεο,φωτογραφίες)

http://www.crimethinc.com/blog/2013/06/19/postcards-from-the-turkish-uprising/

 Το κίνημα μαζικοποιήθηκε  και έγινε εθνική εξέγερση εναντίον στην εξουσία του Ερντογάν και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Οι κούρδοι ήταν παρόντες στην αντίσταση Gezi πάρα πολύ ειδικά με την ωρίμανση του κινήματος σε ένα καθαρά μη-εθνικιστικό και προ-επαναστατικό γεγονός. Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, οι κούρδοι αυτονομιστές δεν ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές της εξέγερσης.

 Η συμμετοχή του κουρδικού κινήματος στην Αντίσταση Gezi εξακολουθεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Μια μικρή πικρία μπορεί να γίνει αισθητή και στις δύο πλευρές. Πολλοί στη δυτική Τουρκία πίστευαν ότι  οι κούρδοι  στην καλύτερη περίπτωση συμμετείχαν πολύ αργά στην «ένωση» για την εξέγερση και στη χειρότερη περίπτωση δεν ήθελαν να συμμετέχουν καθόλου για το φόβο να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία. Σε απάντηση οι κούρδοι στην περιοχή επισήμαναν την έλλειψη ουσιαστικής αλληλεγγύης για αυτούς κατά τη διάρκεια της σφαγών-εκκαθαρίσεων την διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών. Στην πραγματικότητα  οι δύο αυτές θέσεις είναι καρικατούρες. Πολλοί κούρδοι συμμετείχαν στις συγκρούσεις γύρω από το πάρκο Gezi από την πρώτη μέρα  λίγο μετά αφού το πάρκο είχε δεχθεί επίθεση από την αστυνομία. Το κουρδικό πολιτικό κόμμα της εποχής εκείνης (BDP) συμμετείχε έχοντας κάνει κατάληψη σε μια μεγάλη περιοχή προς την είσοδό του πάρκου  και πέταξε σημαίες με το πρόσωπό του Οτσαλάν πάνω από την πλατεία Ταξίμ,ήταν ένα σουρεαλιστικό θέαμα.

{περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ 32 λεπτών}

http://www.globaluprisings.org/taksim-commune-gezi-park-and-the-uprising-in-turkey/

https://vimeo.com/71704435

  Επιπλέον  οι κούρδοι είχαν ήδη εμπλακεί στη δική τους εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην κατασκευή του φρουρίου  όπως για τις στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή τους.

 Στην πορεία προς την εξέγερση Gezi  η υπέργεια πτέρυγα του κουρδικού κινήματος ήταν στη διαδικασία σχηματισμού του HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα), μετά από περισσότερο από ένα χρόνο διαβουλεύσεων, όπως για το HDK (Λαϊκό Δημοκρατικό Κογκρέσο). Ένας από τους βουλευτές στάθηκε μπροστά από μια μπουλντόζα μαζί με άλλους 12 ανθρώπους για να εμποδίσουν  το ξερίζωμα των δένδρων κατά τη διάρκεια των πρώτων διαδηλώσεων στο Gezi, πολύ πριν γίνει  μια μαζική εξέγερση. Δεν είναι τυχαίο  λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα να επιλέξουν ένα λογότυπο για το HDP, επέλεξαν μια εικόνα ενός δέντρου.

 Ανεξάρτητα από ανταγωνισμούς και μνησικακίες, η εξέγερση Gezi έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην “μετασχηματισμένη ”πολιτικά και κοινωνικά Τουρκία επηρεάζοντας αυτονόητα την σχέση του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος μέσα στην τουρκική κοινωνία εν γένει και προς το ΑΚΡ, για την  ειρηνευτική διαδικασία πιο συγκεκριμένα. Πολλοί τούρκοι οι οποίοι ήρθαν  αντιμέτωποι με την αστυνομική βαρβαρότητα μπορούσαν α δουν και να νιώσουν σε μεγάλο βαθμό τι περνούν οι κούρδοι αυτονομιστές. Η φίμωση των μέσων ενημέρωσης για την εξέγερση Gezi κατέστησε σαφές στους συμμετέχοντες ότι πρέπει να έχουν παραμείνει στο σκοτάδι σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στο Κουρδιστάν. Στο τέλος της «ουράς» της αντίστασης Gezi  όταν ένα μέλος της κουρδικής νεολαίας που ονομάζεται Medeni Yıldırım δολοφονήθηκε διαμαρτυρόμενος  για την κατασκευή ενός οχυρού- αστυνομικού τμήματος  στο Κουρδιστάν, το κίνημα το  είδε ως επίθεση συνολικά σε ένα κίνημα και οργάνωσε διαδηλώσεις αλληλεγγύης  προς τους κούρδους.

Αυτή η μανιασμένη εξέγερση  ξεκίνησε από μια γενιά που ενηλικιώθηκε στο πλαίσιο διαδοχικών ασταθών κυβερνήσεων συνασπισμού και κάτω από μια μακράς διάρκειας κυριαρχίας του Ερντογάν. Αυτή η γενιά είχε οριστεί ως απολιτίκ  ή ακόμα και ενάντια στην πολιτική  αλλά στην πραγματικότητα ήταν αυτό που ο Şükrü Argin έχει αναλύσει και χαρακτηριστεί ως  «αντι-πολιτικό».- http://agorakitapligi.com/yazarlar-2/yazarlar/sukru-argin/

 

Η άγρια ​​νεολαία του Κουρδιστάν

 Το Cizre είναι το επίκεντρο μιας περιοχής στο Βόρειο Κουρδιστάν που ονομάζεται Botan. Τα πανύψηλα βουνά στην περιοχή αυτή είναι η θέση πολλών στρατοπέδων του ΡΚΚ, και οι πόλεις στη βάση τους είναι μερικά από τα πιο επαναστατικά προπύργια. Το Cizre ειδικότερα  συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σήμερα. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο μετατοπίζοντας το σημείο της σύγκρουσης από ορεινά τοπία όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα των ανταρτών στα αστικά κέντρα εκεί που κούρδοι αντάρτες είναι οργανωμένοι αυτονόητα.

 Τον Ιούνιο του 2013  στην πόλη Cizre μια ομάδα 100 μελών της νεολαίας στέκεται τελετουργικά. Ανακοινώνεται η  έναρξη της επαναστατικής πατριωτικής νεολαίας του κινήματος (YDG-Η)*

https://www.youtube.com/watch?v=PuIfo1AyNCo

 Με την ηλικία των μελών να κυμαίνονται από τις αρχές της εφηβείας τους ως τα 20 τους, η νέα αυτή οργάνωση ήταν συντονισμένη για αστική αντάρτικη  δραστηριότητα μέσα σε κάθε μεγάλο μητροπολιτικό  κέντρο και μέσα στα τουρκικά σύνορα. Η κουρδική νεολαία άρχισε να απασχολεί την τουρκική καταστολή με μολότοφ και συνεχώς αναβαθμιζόταν. Το ξεκίνημα του αντάρτικου πόλης στα κεντρικά αστικά προπύργια του τουρκικού καθεστώτος μπορεί να αποδοθεί σε αυτήν την νέα οργάνωση .Η επαναστατική κουρδική νεολαία ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική από τις 6 έως τις 8/10/ 2014, όταν φάνηκε ότι η πόλη του Kobanê στην Rojava ήταν έτοιμη να πέσει στα  χέρια του ISIS. Με την έγκριση της επίσημης ηγεσίας των κούρδων, η κουρδική νεολαία πήγε για επίθεση ενάντια στις καταστροφικές δυνάμεις του κράτους.

http://www.ozgur-gundem.com/haber/129905/koban-serhildani-gercegi-i

 

 

 Η έμμεση απαίτηση για τις συγκρούσεις ήταν η Τουρκία να σταματήσει να παρέχει υλικοτεχνική και υλική υποστήριξη στο ISIS, και να επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις την  διέλευση από τα σύνορα, για παράδειγμα  επιτρέποντας να περάσει το βαρύτερο πυροβολικό από ορισμένα μέρη  για να διασχίσει την Τουρκία και να φτάσει στο Kobanê από το Ιράκ. Μετά το θάνατο πενήντα ανθρώπων και την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε 6 διαφορετικές πόλεις και στρατιωτικό νόμο στην κουρδική πρωτεύουσα της Αμέντ, η τουρκική κυβέρνηση οπισθοχώρησε τελικά και επέτρεψε στην ιρακινή κουρδική Peshmerga του KDP να φτάσει στο Kobanê με τα όπλα της.

https://youtu.be/PuIfo1AyNCo

 Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές μεταξύ του PYD και κατ’ επέκταση του PKK και του KDP.Το  σημερινό καθεστώς των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ έχει αυτονομία από τον πρώτο πόλεμο του κόλπου το 1991. Το PKK / PYD αγωνίζεται για μια κοινωνική επανάσταση που βασίζεται στην αυτοοργάνωση , αυτοάμυνα, την αυτονομία και την απελευθέρωση των γυναικών, με έμφαση στην οικολογία και την εναντίωση σε όλες τις ιεραρχίες-εξουσίες και κυρίως την κρατική εξουσία. Το KDP από την άλλη πλευρά, είναι η καλλιέργεια μιας εθνικής κουρδική αστικής τάξης και λειτουργεί ως στενός σύμμαχος του Ερντογάν. Στη δεκαετία του 1990, το KDP πολέμησε μαζί με την Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ. Οι εντάσεις μεταξύ τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η YDG-H είναι ίσως ισχυρότερη στην περιοχή Cizre. Μετά την εξέγερση για το Kobanê, το Cizre εισήλθε στην εθνική συζήτηση για την νεολαία και πάλι  όταν ξεκινήσαν συγκρούσεις μετά την κηδεία του Ümit Kurt (δολοφονήθηκε από τούρκους μπάτσους)για τον έλεγχο των τριών περιοχών της Sur, Cudi  και Nur. Ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια αυτόνομη ζώνη μέσα σε αυτές τις γειτονιές για δύο μήνες, σκάβοντας ένα σύνολο 184 τάφρων γύρω από τις γειτονιές τους.

http://www.dailymotion.com/video/x2ijq0v

 Το τουρκικό κράτος έχασε ουσιαστικά τον έλεγχο αυτής της περιοχής όταν  η νεολαία επιτέθηκε και πυρπόλησε τουλάχιστον πέντε κτίρια που ανήκουν στο κράτος ή ίδιων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων ενός σχολείου όπου πολλοί από αυτούς υπήρξαν μαθητές του.

 Σε μια περιοδεία στην περιοχή Cizre ρώτησα κάποια από τα μέλη της YDG-Η γιατί έσκαβαν χαντάκια αντί για την κατασκευή οδοφραγμάτων, την παραδοσιακή επαναστατική μέθοδο του αντάρτικου από αμνημονεύτων χρόνων. Ο οικοδεσπότης μου Hapo μου εξήγησε ότι  εφόσον η νεολαία είναι οπλισμένη με AK-47s, χειροβομβίδες, και φορητά όπλα, η αστυνομία δεν μπορεί να εξέλθει με τα τεθωρακισμένα οχήματα της, αλλά μπορεί ακόμα με οδοφράγματα. Έτσι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να εξέλθει και από τα οχήματά της  που επίσης δεν μπορούν να διασχίσουν τα χαντάκια.Ο Hapo περιέγραψε πώς χρησιμοποιούσαν αξίνες και φτυάρια για να δημιουργήσουν αυτά τα χαντάκια και στη συνέχεια επιτάχθηκαν τα οχήματα κατασκευής. Τα κατασκευαστικά οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανήκουν στο πολιτικό κόμμα του κουρδικού κινήματος, το HDP.

 Η άγρια ​​νεολαία της Cizre οργανώνεται  σε «ομάδες» των περίπου δέκα ατόμων.Ο Hapo μου είπε ότι όταν ο αριθμός των ομάδων μεγαλώνει σε περισσότερες από 30 χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες. Οι ομάδες παίρνουν τα ονόματά των κούρδων μαρτύρων, συχνά πρόσφατων ανταρτών που έπεσαν στην μάχη.Όταν οι συγκρούσεις μαίνονται κάθε γειτονιά έχει δημιουργήσει μια βάση όπου εκρηκτικά, βόμβες μολότοφ, όπλα και άλλα πολεμοφόδια είναι αποθηκευμένα κατά την διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις συγκρούσεις που συμβαίνουν τη νύχτα. Τα μικρότερα παιδιά είναι μερικές φορές στις γραμμές του μετώπου πετώντας πέτρες σε τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, αλλά είναι πάντα οι αγγελιοφόροι κινδύνου πηγαίνοντας από γειτονιά σε γειτονιά και φωνάζοντας:.. Το σύστημα έρχεται! Ο εχθρός έρχεται!

 Η διαφορά είναι σαφής για τους κούρδους μαχητές τόσο στο προσωπικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Υπάρχει το σύστημα και δεν υπάρχει ένας αγώνας. Οι μαθητές εγκαταλείπουν το σύστημα (πχ πανεπιστήμια)  προκειμένου να συμμετάσχουν στον αντισυστημικό αγώνα. Το σύστημα και οι καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις είναι αναπόφευκτα διεφθαρμένες σε όλες τις μορφές έτσι η πραγματική αγάπη είναι η αγάπη για αυτούς που αγωνίζεσαι και αγωνίζονται για σένα,για τα ίδια ιδανικά. Νέοι μαχητές είκοσι χρονών ηλικίας δεν επιτρέπεται να «υποκύψουν» στις σαρκικές επιθυμίες τους ή να ερωτευτούν. Αν το κάνουν  και είναι ειλικρινείς σχετικά με αυτό θα πρέπει να παρέχουν μια αυτοκριτική που μπορεί να περιλαμβάνει ίσως συλλογική αυτοκριτική συμβουλίου για την πλατφόρμα  όπως το ονομάζουν στο ΡΚΚ.

 Είναι σαφές ότι το ΡΚΚ είναι σε ένα σημείο καμπής: μια νέα γενιά αγωνιστών έχει βγει συγκρουσιακά στους δρόμους μετατρέποντας το χαρακτήρα του κινήματος. Ίσως ο σχηματισμός της YDG-H ήταν ένας τρόπος για την «παλιά φρουρά» να διεκδικήσει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην επαναστατική νεολαία του κουρδικού κινήματος στις φτωχογειτονιές. Ακόμη και αν αυτός ήταν ο στόχος  η νεολαία αποδεικνύεται σκληρή για να ελεγχθεί. Η επίσημη ηγεσία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ομάδες που ενεργούν εκτός των οδηγιών τους.  Μόνο ο ίδιος ο Οτσαλάν θα μπορούσε να καθοδηγήσει το ΡΚΚ και το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα καθορίζοντας τον ρόλο της επαναστατικής νεολαίας.Τελικά  ο Οτσαλάν χρειάστηκε να παρέμβει για αυτές τις διαφορές στις 2 Μαρτίου του 2015. Όταν ρώτησα τον Hapo, ο οποίος εξέφρασε επανειλημμένα σκεπτικισμό σχετικά με την επίσημη ηγεσία του HDP και την ειρηνευτική διαδικασία, είπε ότι υπάρχει μια γραμμή που δεν ξεπερνιέται  και ότι με την εξέγερση τους στην Cizre  ο Οτσαλάν έχει ενισχύσει τη διαπραγματευτική γραμμή του μέσα στη φυλακή. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο τουρκικός στρατός  και αστυνομία  εισέβαλε στην Cizre και κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας που θα διαρκούσε για 9 ημέρες.Το σχέδιο ήταν να  επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας τοποθετώντας ελεύθερους σκοπευτές στα τζαμιά. Η πολιορκία από το τουρκικό καθεστώς έσπασε μόνο υπό την πίεση της πορείας που είχε διοργανωθεί από τους κούρδους των γύρω πόλεων οι οποίοι  ενώθηκαν  με τα μέλη του κοινοβουλίου του HDP. Όταν οι άνθρωποι μπήκαν τελικά στην πόλη  βρήκαν 21 νεκρούς , 15 από τους οποίους πέθαναν επί τόπου.Οι άλλοι πέθαναν από τραύματα ή άλλες ασθένειες επειδή δεν μπορούσαν να πάνε στο νοσοκομείο. Ανάμεσά τους ήταν ένα 35 ημερών μωρό και ένας 71ενάχρονος  παππούς που είχε προσπαθήσει να πάρει  ψωμί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι τρεις επαναστατικές γειτονιές η Nur, Sur και Cudi ήταν γεμάτες με σφαίρες και με τα μεγαλύτερης ισχύος  πυρομαχικά. Το κράτος κατηγόρησε το ΡΚΚ για τους θανάτους  αν και δεν τραυματίστηκε ούτε ένα μέλος των κρατικών δυνάμεων. Ένα στοιχείο ακόμα απόδειξης της βάρβαρης τουρκικής καταστολής. Αυτή την τελευταία σφαγή στην Cizre θα την θυμούνται για πολύ καιρό και γέμισε με ψυχικά αποθέματα πείσματος το κουρδικό κίνημα.

 

*Η λέξη "πατριωτική" για το YDG-H είναι  yurtsever δηλαδή αυτός-ή που αγαπάει την πατρίδα του.

Πηγή περιγραφής- http://www.crimethinc.com/texts/r/kurdish/

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License