Νέος νόμος ενάντια στο μποϊκοτάζ θα απαγορεύει σε ξένους υποστηρικτές του BDS να εισέρχονται στο Ισραήλ

Σχέδιο νόμου για απαγόρευση εισόδου όσων υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Ακτιβιστές κρατούν πανό που λέει «Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 17 Οκτωβρίου 2015. Η διαδήλωση ήταν μέρος ενός παγκόσμιου κύματος διαδηλώσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. (φωτογραφία: Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org)

Ένας νέος ισραηλινός νόμος θα απαγορεύει στους ακτιβιστές του BDS [ΣτΜ. το διεθνές κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις εναντίον του ισραηλινού απαρτχάιντ], να εισέρχονται στο Ισραήλ και στις «περιοχές υπό τον έλεγχό του».

 

Κείμενο και φωτογραφίες του Ράιαν Ρόντρικ Μπέιλερ/Activestills.org

 

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, καθώς τα διεθνή ρεπορτάζ επικεντρώνονταν στην κλιμακούμενη βία στην περιοχή, Ισραηλινοί νομοθέτες ασχολούνταν με μια άλλη απειλή – όπως την βλέπουν – για την ισραηλινή ασφάλεια: τον μη βίαιο ακτιβισμό από τα κάτω. Ένας νέος νόμος που προτάθηκε από τον βουλευτή της Κνεσέτ Γινόν Μαγκάλ, του [ακρο]δεξιού κόμματος της Εβραϊκής Εστίας θα απαγορεύει την είσοδο σε ξένους που προωθούν το κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS), το οποίο αποσκοπεί στο να πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

 

«Ο οποιοσδήποτε καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ εμπλέκεται σε τρομοκρατία και δεν θα πρέπει να του επιτρέπεται να ταξιδεύει ελεύθερα στη χώρα», είπε ο Μαγκάλ σύμφωνα με την Χαάρετς. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας όπως και άλλων 25 βουλευτών της Κνεσέτ από διάφορα κόμματα.

 

Είναι εντυπωσιακό ότι την ώρα που οι Ισραηλινοί φοβούνται επιθέσεις με μαχαίρια ή πυροβολισμούς, οι Ισραηλινοί νομοθέτες περιγράφουν μια μη βίαιη τακτική με τέτοια ορολογία. Αλλά μετά από ένα σαββατοκύριακο όπου οι οργανωτές του BDS ισχυρίζονται ότι υπήρξαν 70 διαδηλώσεις σε 20 χώρες υπό το σύνθημα #SolidarityWaveBDS, τα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο του Μαγκάλ προειδοποιούν ότι «οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του Ισραήλ έχουν ενταθεί. Φαίνεται ότι αυτό είναι ένα νέο μέτωπο του πολέμου ενάντια στο Ισραήλ».

 

Το μέτρο ορίζει το «μποϊκοτάζ» σύμφωνα με τη διατύπωση προηγούμενης νομοθεσίας ενάντια στο BDS, ως οποιαδήποτε «εσκεμμένη αποφυγή οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών δεσμών ή δεσμών με ένα πρόσωπο ή με άλλο φορέα απλά και μόνο εξαιτίας της σύνδεσής του με το Κράτος του Ισραήλ, τους θεσμούς του ή τις περιοχές υπό τον έλεγχό του, με σκοπό να το βλάψει οικονομικά, κοινωνικά ή ακαδημαϊκά».

 

Η φράση «περιοχές υπό τον έλεγχό του», καθιστά σαφές ότι το νομοσχέδιο θα στοχοποιήσει εξίσου εκείνους που μποϊκοτάρουν τους [παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο] ισραηλινούς εποικισμούς όπως και εκείνους που υποστηρίζουν ένα καθολικό μποϊκοτάζ όλων των ισραηλινών θεσμών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ πολλοί διεθνείς ακτιβιστές στοχοποιούν μόνο τα προϊόντα των εποικισμών της Δυτικής Όχθης, με την πρόθεση να δηλώσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υφίσταται, η φρασεολογία του νομοσχεδίου υπόρρητα δηλώνει την ιδέα που προωθείται από τους υποστηρικτές του πλήρους BDS – ότι το Κράτος του Ισραήλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατοχή και την επιχείρηση εποικισμού.

 

«Το BDS είναι μια μη βίαιη τακτική, και όπως οποιαδήποτε τακτική, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ένα τέτοιο τρόπο που να λειτουργεί όσο πιο αποτελεσματικά», λέει η ισραηλινή ακτιβίστρια Σάχαρ Βάρντι. Με μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας να μην γνωρίζει ακόμα πλήρως τον τρόπο που η ισραηλινή οικονομία διαπερνά την Πράσινη Γραμμή, λέει η Βάρντι, μπορεί να είναι «πιο αποτελεσματικό να επικεντρωθεί κανείς σε εταιρίες που ενέχονται άμεσα στα συστήματα του στρατού ή των εποικισμών».

 

«Αλλά είναι σημαντικό ακόμα, να αντιληφθούμε πώς δουλεύει η οικονομία της κατοχής», προσθέτει η Βάρντι. «Κάθε μία από τις τράπεζες στο Ισραήλ χρηματοδοτεί την κατασκευή εποικισμών, κάτι που σημαίνει πως κάθε σέκελ στην ισραηλινή οικονομία επενδύεται άμεσα ή έμμεσα στην επέκταση της ισραηλινής κατοχής. Γι’ αυτό το κίνημα μποϊκοτάζ έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ ως ένα στόχο, και όχι μόνο τις οικονομικές επιχειρήσεις που επενδύουν ειδικά στα κατεχόμενα εδάφη».
 

Γερανοί επεκτείνουν τον ισραηλινό εποικισμό Γκιλο, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις 10 Μαρτίου 2012. Όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί σε κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι κατά το διεθνές δίκαιο. (φωτογραφία: Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org)


 
Το νομοσχέδιο του Μαγκάλ πρέπει να λάβει ακόμα κοινοβουλευτική έγκριση πριν γίνει νόμος. Όπως και σε προηγούμενες προσπάθειες να βγει εκτός νόμου το BDS στο Ισραήλ, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η εκδοχή που τελικά θα περάσει θα έχει μεταβληθεί σημαντικά ή μετριαστεί. Καθώς το νομοσχέδιο του 2011 για τον επονομαζόμενο «Νόμο BDS» πρότεινε πιο σκληρές ποινές, η τελική εκδοχή επέτρεψε μόνο σε εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα του μποϊκοτάζ να μηνύουν εκείνους που προωθούν το BDS. Ακόμα κι έτσι, αυτός ο νόμος αντιμετώπισε ευρείες διεθνείς επικρίσεις ως προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης.

 

«Η φήμη του Ισραήλ ως μια σφύζουσα δημοκρατία αμαυρώθηκε σημαντικά» είπε ένα κύριο άρθρο στους New York Times. «Κι εμείς αντιτιθέμεθα στα μποϊκοτάζ του Ισραήλ, αλλά συμφωνούμε ότι είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα ελευθερίας του λόγου».

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε το νόμο τον περασμένο Απρίλιο με μια απόφαση στην οποία ο δικαστής περιέγραψε το BDS ως «πολιτική τρομοκρατία».

 

Ανεξάρτητα από την τελική εκδοχή αυτού του νέου νόμου που στοχεύει σε ξένους, πιθανότατα θα έχει τουλάχιστον κάποια από τα αποσκοπούμενα αρνητικά αποτελέσματα σε ακτιβιστές που επιχειρούν να επισκεφθούν την περιοχή. Αλλά τέτοιοι ακτιβιστές έχουν συνηθίσει να υπομένουν μακρές αναμονές, έρευνες και ανακρίσεις όταν εισέρχονται ή εξέρχονται από περιοχές υπό ισραηλινό έλεγχο. Κάποιοι έχουν ήδη λάβει 10ετείς απαγορεύσεις εισόδου μόνο και μόνο εξαιτίας της μη βίαιης πολιτικής τους δραστηριότητας.

 

Το αν αυτός ο νέος νόμος δυσκολέψει σημαντικά τέτοιους ακτιβιστές, μένει να το δούμε, καθώς το να τους απαγορεύεται η είσοδος είναι ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζουν από καιρό σε τακτική βάση. Ενώ κάποιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όπως να κλείνουν τους λογαριασμούς τους κοινωνικής δικτύωσης ή να προσπαθούν με άλλον τρόπο να κρύψουν τον ακτιβισμό τους σε δημόσια προφίλ πριν από την είσοδο ή έξοδο, για τους περισσότερους στο κίνημα αυτά είναι ήδη έξω και σε όλο το διαδίκτυο, και τα βλέπουν όλοι.

 

Οπότε ενώ αυτός ο νέος νόμος ίσως έχει περιορισμένα πρακτικά αποτελέσματα, το ευρύτερο ζήτημα είναι τι λέει μια τέτοια νομοθεσία για το επίπεδο δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου στο Κράτος του Ισραήλ. Όπως και το φράγμα διαχωρισμού [το Τείχος], τελικά μπορεί να μην είναι παρά κάτι παραπάνω από ένα «θέατρο ασφάλειας» – δίνοντας την εντύπωση ότι το κράτος κάνει κάτι ενώ εκείνοι που είναι αποφασισμένοι να καταφέρουν να εισέλθουν απλά θα εντείνουν τις προσπάθειές τους μπροστά στη μεγαλύτερη αντίθεση.

 

Άρθρο μεταφρασμένο από το +972

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν το facebook για να συλλέγουν πληροφορίες Ο περιορισμός της ελευθερίας των ΜΚΟ στο Ισραήλ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License