Σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάστηκε από ισραηλινό στρατοδικείο η Παλαιστίνια αριστερή βουλευτής Χάλιντα Τζαράρ

15 μήνες στη φυλακή + άλλοι 12 με αναστολή + πρόστιμο, για την αριστερή Παλαιστίνια βουλευτή Χάλιντα Τζαράρ

Ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκασε την Κυριακή την Παλαιστίνια βουλευτή Χάλιντα Τζαράρ σε 15 μήνες φυλάκιση, δήλωσε το κόμμα της, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση τη Παλαιστίνης (PFLP)

 

To PFLP χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «τυραννική και μέρος της συνεχιζόμενης ισραηλινής τρομοκρατίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

 

Το αριστερό πολιτικό κόμμα δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία των ισραηλινών δικαστηρίων που είναι «άλλο ένα εργαλείο καταπίεσης της ισραηλινής κατοχής».

Ο σύλλογος για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων Addameer, μεταξύ άλλων δήλωσε:

 

«Στις 6 Δεκεμβρίου 2015, το κατηγορητήριο για το μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου τροποποιήθηκε με τις 12 κατηγορίες να γίνονται 2 κατηγορίες: συγκεκριμένα, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και υποκίνηση. Η ποινή της ορίστηκε στους 15 μήνες και ένα πρόστιμο 10 χιλιάδων σέκελ και μια ποινή 12 μηνών με αναστολή, για μια περίοδο 5 χρόνων.

 

Το μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Χάλιντα Τζαράρ, συνελήφθη στις 2 Απριλίου 2015 και αρχικά τέθηκε υπό διοικητική κράτηση [ΣτΜ. χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη] για 6 μήνες, που στη συνέχεια περιορίστηκε σε ένα μήνα και δύο ημέρες. Στη συνέχεια της απαγγέλθηκαν 12 κατηγορίες, μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη διαταγή διοικητικής κράτησής της.

 

Το Addameer υπογραμμίζει ότι η πληροφορία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Κας Τζαράρ, ενείχε πληροφορία από το 2009, και το γεγονός ότι κατηγορήθηκε χρόνια αργότερα, το 2015, δείχνει ότι η σύλληψη έχει πολιτικά κίνητρα.»

 

Δύο μάρτυρες που είχαν καταθέσει στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, τον Αύγουστο, είπαν στο δικαστήριο ότι οι ομολογίες τους είχαν παρθεί μέσω «βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης», από τις ισραηλινές δυνάμεις.

 

Το Addameer υπογραμμίζει ότι η χρήση αυτών των στρατοδικείων στις δίκες Παλαιστινίων πολιτών και Παλαιστινίων αντιπροσώπων δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα με τα άρθρα 64 και 66 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης (12 Αυγούστου 1949) και με το Άρθρο 43 της Σύμβασης της Χάγης (1907).

 

Το Addameer καλεί σε μια εθνική νομική στάση μποϊκοτάζ αυτών των στρατοδικείων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Καλεί επίσης στην παραπομπή της συνεχιζόμενης χρήσης αυτών των στρατοδικείων στις δίκες των Παλαιστινίων πολιτών και αντιπροσώπων, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Διεθνές Δικαστήριο [της Χάγης], καθώς αυτές οι δίκες σε στρατοδικεία δεν παρέχουν τα ελάχιστα πρότυπα εγγυήσεων για δίκαιη δίκη, όπως κωδικοποιούνται στην Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, και αυτές οι παραβιάσεις εναντίον φυλακισμένων και κρατουμένων μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

 

Πηγές: Maan, Addameer

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License