Τα ΜΜΕ, Τα αριστερόστροφα ΜΜΕ και οι άλλοι.

Μια απάντηση σε αυτό το δημοσίευμα https://athens.indymedia.org/post/1553043 ( http://www.efsyn.gr/arthro/epithesi-antiexoysiaston-se-andres-tis-omadas-dias ) Γιατί κάποιοι συνεχίζουμε να έχουμε ευαίσθητα αντιπληροφοριακά αντανακλαστικά.

Τα ΜΜΕ, Τα αριστερόστροφα ΜΜΕ και οι άλλοι.

 

Πόσο έχει απασχολήσει άραγε τα εγχώρια ΜΜΕ η χρήση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης κατά 5 γηγενών;

Πόσο έχει απασχολήσει τα αριστερόστροφα ΜΜΕ αυτη η πρωτόγνωρη αναβάθμιση, σε διακρατικό επίπεδο, της καταστολής των κοινωνικών αγώνων με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης;

Πώς μια μοτοπορεία καταλήγει σε ξυλοδαρμό μπάτσων της ομάδας ΔΙΑΣ, που κατά την Εφημερίδα των Συντακτών -αν και εν προκειμένω παρεκκλίνει του αντικειμένου τους- κάνουν άριστα τη δουλεία τους;

Γιατί στο ίδιο κείμενο συνδέεται η επίθεση κατά ελεγκτών στο σταθμό του μετρό της Ομόνοια, έστω και αν συμπληρωματικά δηλώνεται ότι "η αστυνομία δεν συνδέει τα γεγονότα";

Πότε οι φοιτητές είναι τα θύματα και πότε οι αντεξουσιαστές οι θήτες;

 

Οι δημοσιογράφοι που φαίνεται να απευθύνονται στο μεγάλο κοινό έχουν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα με εκπληκτική συνέπεια. Γι αυτό δεν μας κάνει εντύπωση η ανακύκλωση της ίδιας ρητορικής που έχουν ακόμα και αριστερόστροφα ή και εναλλακτικά ΜΜΕ.

Χρησιμοποιώντας αρκετά συχνά γλώσσα οικεία για τον χώρο του κινήματος, προβαίνουν, χάριν του "ρεπορτάζ", σε αυθαίρετα αλλά λογικοφανή συμπεράσματα, καθώς φαίνεται είδηση αποτελούν οι αντιμπατσικές δράσεις που κατα αποκλειστικότητα και σχεδόν μονάχα αυτές αποδίδουν σε έναν πολιτικό χώρο, αυτόν των αναρχικών και αντιεξουσιαστών. Κινήσεις δε και εκφράσεις αλληλεγγύης, αιτήματα απεργών πείνας, δράσεις πρωτοβουλιών για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι πολιτικές θέσεις και διεκδικήσεις γενικότερα, διεμβολίζονται από την δημοσιογραφική πένα αφού πέρα από τον ριζοσπαστικό λόγο και δράση, δεν έχουν να παράξουν εμπορικές εικόνες που να προκαλούν τα κυρίαρχα -νομότυπα- αντανακλαστικά του καταναλωτικού κοινού της δημοσιογραφίας του θεάματος.

Είναι πλέον σύνηθες να βλέπουμε δημοσιεύματα που αφορούν τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο με μονοθεματική αναφορά σε συγκρούσεις, επιθέσεις ή αναλήψεις ευθύνης, γενικά σε πρακτικές και κινήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλειακά από τον πρισματικό φακό των "ειδικών της ενημέρωσης" έχοντας ως στόχο να εκφοβίσουν και προκαταβάλουν τη κοινή γνώμη με τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Είναι άραγε η πρεμούρα της "πρώτης είδησης" που τους ωθεί να κάνουν μπακαλίστικο ρεπορτάζ ή απλά η συνήθεια ευθυγράμμισης αλλά και τροφοδότησης του Τύπου με τις συντηριτικές χορδές της κοινωνίας; Η πρακτική δηλαδή που αναγνωρίζει πως κάτι διαρρηγνύει την κανονικότητα της αστικής δημοκρατία τους και για ακριβώς αυτό το λόγο πρέπει να χτυπηθεί.

Το άλλο άξιο σχολιασμού της υπόθεσης, είναι η παρουσία του εν λόγω "ρεπορτάζ" στην στήλη των τοπικών νέων του Αθηναικού Indymedia. Σε ένα μέσο αντιπληροφόρησης η αναπαραγωγή αυτούσιων "ρεπορτάζ" του καθεστωτικού τύπου, έστω και αριστερόστροφου, χωρίς καμία επεξεργασία ή και συμπλήρωση, σηκώνει κριτική τόσο για τη διαχείριση της ΔΟ όσο και τις λογικές όσων προβαίνουν σε αυτού του τύπου δημοσιεύσεων. Γι' αυτό κρίνουμε σκόπιμο να δηλώσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, για την παρουσίαση της ποιότητα της είδησης στη στήλη των τοπικών νέων. Το πεδίο αυτό αναρτώνται ειδήσεις που προέρχονται απο πρωτογενή πηγή, πηγές του κινήματος και απευθύνονται πρωτίστως στο ίδιο το κίνημα. Είναι ιδιαιτέρως προβληματικό λοιπόν όταν η ΔΟ αντιμετωπίζει τέτοιες πηγές ως πρωτογενή και αντιμετωπίζει αυτή την ενημέρωση ως αδιαμεσολάβητη.

 

κειμενογράφοι του Δρόμου

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License