ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για το 2015 του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για το 2015 του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για το 2015 του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας     ΕΣΟΔΑ υπόλοιπο Ταμείου από 31/1/2014...................................456,17 από συνδρομές..........................................................953,00 από πώληση ατζέντας.................................................3703,30  από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού για ανάγκες των Σύριων προσφύγων..............................500,00 από εισφορές (οικονομική ενίσχυση)...............................300,40
από διήμερο στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ.................................419,13 σύνολο...................................................................6332,00     ΕΞΟΔΑ βοηθήματα αλληλεγγύης..............................................2700,00  ανατύπωση ατζέντας 2015............................................375,00 τύπωμα ατζέντας 2016.................................................1160,00 ταχυδρομικά για αποσολή ατζέντας..................................20,00 έξοδα εμβασμάτων από εξωτερικό....................................20,00 τύπωμα κειμένων-αφισών για εκδηλώσεις ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.............................429,00 χαρτικά (αγορά μπλοκ αποδείξεων είσπραξης).....................1,50 σύνολο.....................................................................4705,50      υπόλοιπο Ταμείου για 1/1/2016....................................1626,50       τα βοηθήματα αλληλεγγύης που δώθηκαν μέσα στο 2015: σε απολυμένη συνάδελφος από το χώρο του Επισιτισμού.......................................200,00 στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλιόυ-Χάρτου Αττικής  για τα δικαστικά έξοδα συλληφθέντων έξω από τον ΙΑΝΟ (28/12/2014)....................200,00 στο στέκι ΥΠΟΣΤΕΓΟ (για φιλοξενία Σύριων προσφύγων)......................................100,00 στο στέκι ΜΠΕΡΝΤΕΣ (για φιλοξενία Σύριων προσφύγων)......................................300,00 για τα δικαστικά έξοδα απολυμένης συναδέλφου από ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ..........................400,00 σε απολυμένη συνάδελφος από το χώρο του Επισιτισμού........................................400,00 στον Αιγύπτιο μετανάστη, Ουαλίντ Ταλέμπ.........................................................200,00 στο Ταμείο Αλληλεγγύης για Πολιτικούς Κρατούμενους..........................................200,00 στο Αυτόνομο Στέκι για αποστολή βοήθειας σε μετανάστες στη Λέρο.........................100,00 σε καρκινοπαθή συναγωνίστρια.......................................................................200,00 σε άνεργο βιβλιοϋπάλληλο.............................................................................200,00 για τα δικαστικά έξοδα συναδελφισσών από κλινική ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ........................200,00  ΣΥΝΟΛΟ...................................................................................................2700,00       οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού που έστειλαν χρήματα (από 100 ευρώ) 
για τις ανάγκες των Σύριων προσφύγων είναι οι εξής: - Συνδικάτο Διαφόρων Επαγγελμάτων CGT Σαλαμάνκα (Γενική Ένωση Εργασίας-Ισπανία) - CGT Βαλένθια - Αναρχοσυνδικαστική Νεολαία Βερολίνου - Αναρχοσυνδικαλιστική Ένωση Βιέννης - από Στουτγκάρδη        Οικονομικές εισφορές για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ μπορούν να κατατίθονται στον παρακάτω Τραπεζικό Λογαριασμό: Τράπεζα Πειραιώς 5087-070937-715 
IBAN: GR86 0172 0870 0050 8707 0937 715
BIC: PIRBGRAA   Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ)                                                       blog: ese.espiv.net    mail: ese-ath@espiv.net    τηλέφωνο: 6941507846

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Εδώ και 5,5 χρόνια λειτουργεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης (ΕΣΕ Αθήνας). Η ιδέα για ένα μόνιμο ταμείο αλληλεγγύης γεννήθηκε, όταν στις 31 Οκτώβρη 2009 συγκεντρώσαμε, μετά από μουσική βραδιά, 1060 ευρώ και τα στείλαμε για τα δικαστικά έξοδα των 6 συλληφθέντων μελών της ASI (Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Σερβίας).

Ακολούθησε μια ακόμη μουσική βραδιά στις 15 Μάη 2010. Έτσι συγκεντρώσαμε 561 ευρώ. Αυτά τα χρήματα υπήρξαν η πρώτη μαγιά για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Πρόκειται για ένα ταμείο από το οποίο στηρίζονται αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, δηλαδή εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω απόλυσης, ανεργίας, ασθένειας, ατυχήματος ή άλλου κοινωνικού λόγου, καθώς και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία ή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργιακό βοήθημα). Τα βοηθήματα αλληλεγγύης που συνήθως προσφέρονται είναι της τάξης των 200 ευρώ. Δεν δίνεται από αυτό το ταμείο ενίσχυση σε συλλογικότητες που βρίσκονται σε κινητοποίηση, ενίσχυση δηλαδή που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της κινητοποίησης (π.χ. προπαγάνδα κλπ). Τέτοιου τύπου κινήσεις αλληλεγγύης καλύπτονται από το τακτικό Ταμείο της ΕΣΕ.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αυτά τα χρόνια, ενισχύεται σε συστηματική βάση με τις προσφορές των φίλων και των συναγωνιστών, με συνδρομές που καταβάλουν μέλη της ΕΣΕ Αθήνας, με τα έσοδα από την έκδοση του «Ημερολόγιου των Εργαζόμενων» και με τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις.

Προβαίνουμε σε κινήσεις οικονομικής στήριξης συναδέλφων μετά από συζήτηση και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕ Αθήνας, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση που προτείνεται.

Από τον Μάη του 2010 μέχρι και τις 31/10/2015, έχουν συνολικά διατεθεί 8152 ευρώ. Ανάμεσα στις ενισχύσεις που δόθηκαν, ξεχωρίζουν όσες δόθηκαν σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις και όσες δόθηκαν για τη στήριξη αγωνιστών, εργαζομένων, μεταναστών μετά από δημόσιο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυσή τους.

Αναφέρουμε τις εξής:

– στους απεργούς στα ζαχαροπλαστεία BLE στη Θεσ/κη

– στους απεργούς της ελληνικής Χαλυβουργίας (Ασπρόπυργος)

– στους απεργούς στη PHONEMARKETING

– στους εργάτες της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. (Θεσσαλονίκη)

– στο απεργιακό ταμείο της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι)

– για το σύντροφο Πάνο Βήχο που έδωσε τη μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από κοντά μας

– στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν για τη συντρόφισσα Εμινέ (πολιτική πρόσφυγας από την Τουρκία) που έμεινε αρκετούς μήνες στις ελληνικές φυλακές

– για τον Γαβριήλ Α. (τον χτυπημένο στο μάτι διαδηλωτή της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Κερατσίνι – Σεπτέμβρης 2013)

– στις απολυμένες Καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών

– στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής για τα δικαστικά έξοδα της απολυμένης συναδέλφου από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» (Χαλάνδρι)

– για τους Σύριους πρόσφυγες που πραγματοποίησαν πολυήμερη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος

– για τα δικαστικά έξοδα της απολυμένης συναδέλφου από το Μουσικό Καφενείο (Νέα Σμύρνη)

– στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής για τα δικαστικά έξοδα των συλληφθέντων κατά την κλαδική απεργία στο χώρο του Βιβλίου και το χτύπημα της αστυνομίας έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

– για τα δικαστικά έξοδα της απολυμένης συναδέλφου από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση “ΝΟΣΤΟΣ”

– σε απολυμένη συναδέλφισσα από τον κλάδο του Επισιτισμού

– για την ενίσχυση κοινωνικών κέντρων σε δύο γειτονιές της Αθήνας που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες

– ως συμβολή στα έξοδα αποστολής του ρουχισμού που συγκέντρωσε το Αυτόνομο Στέκι για τους πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Λέρου

– για τον κακοποιημένο από τον εργοδότη του Αιγύπτιο μετανάστη Ουαλίντ Ταλέμπ (Σαλαμίνα)

– στο Ταμείο Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους

Πολλές ακόμη ενισχύσεις δόθηκαν “σιωπηλά” (χωρίς δημοσιοποίηση) σε εργαζόμενους και μετανάστες μετά από πρόταση που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη συνέλευση της ΕΣΕ Αθήνας.

Πέρα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, η ΕΣΕ συγκέντρωσε χρήματα για τον αγώνα των απολυμένων Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Αξιοποιώντας τα κουπόνια που κυκλοφόρησαν από το Συντονιστικό τους, συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε 1783 ευρώ.

Η ΕΣΕ Αθήνας αποφάσισε σε συνέλευσή της να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Αποφάσισε να ανοίξει αυτή την προσπάθεια, απευθύνοντας κάλεσμα στα μέλη της ΕΣΕ σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε όποιο συνάδελφο και φίλο θέλει και μπορεί, να γίνει συνδρομητής στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Επειδή δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες (άλλοι είναι άνεργοι, άλλοι ημι-απασχολούμενοι, άλλοι φοιτητές), αποφασίσαμε να υπάρχουν 3 ειδών ετήσιες συνδρομές: 15 ευρώ, 30 ευρώ, 60 ευρώ. Ο καθένας προσφέρει με βάση τις δυνατότητές του. Οι συνδρομές μπορούν να καταβληθούν και τμηματικά σε 2-3 δόσεις. Για την είσπραξη των χρημάτων κόβεται απόδειξη.

Καλούμε όλους τους συντρόφους και συναδέλφους να συμβάλουν, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευρύτητα και αποτελεσματικότητα. Ας βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι στο μάζεμα χρημάτων (με εγγραφή νέων συνδρομητών, με εκδηλώσεις ενίσχυσης, με διακίνηση ατζέντας και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο). Ας υπάρξει όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή και στη διαδικασία των αποφάσεων (με προτάσεις για κατανομή των βοηθημάτων αλληλεγγύης, για εκδηλώσεις κλπ). Σκέψη μας είναι να υπάρξουν ειδικές ανοιχτές συνελεύσεις της ΕΣΕ Αθήνας, όπου θα συζητιούνται τα σχετικά με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Έχουμε συνείδηση πως οι ανάγκες για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια είναι μεγάλες και συνεχώς θα μεγαλώνουν. Έχουμε συνείδηση πως το ταμείο μας δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, πως η στήριξη που δίνουμε μπορεί να έχει απλά ένα συμβολικό χαρακτήρα. Παρά τις δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή την άνιση μάχη, παράλληλα με τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στα διάφορα μέτωπα της ταξικής πάλης. Προτρέπουμε όλες τις συλλογικότητες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος να συστήσουν Ταμεία Αλληλοβοήθειας.

Στηρίξτε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας.

Γίνετε συνδρομητές στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Για το σκοπό αυτό ελάτε σε επαφή με τα μέλη της ΕΣΕ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License