Τέλος προς το παρών στην εξόρυξη χρυσού στην Ρουμανία Salvati_Rosia_Montana

Περίληψη

Εισαγωγή ruthless critique μετάφραση Εrrikos Perdikolarios.

Η Rosia Montana ένα μέρος σημαντικής φυσικής αξίας στη Ρουμανία, είναι προς τον παρόν προφυλαγμένη. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευχάριστο γεγονός. Παρόλα αυτά το discourse που ακολουθήθηκε και ακολουθείται σε σχέση με το ζήτημα, δεν μπορεί παρά να επαναφέρει στην συζήτηση μια σειρά ερωτημάτων. Όπως είχε τονιστεί και σε παλαιότερο κείμενο που είχε γίνει μια συνολική παρουσίαση της ρουμανικής κρίσης και αναδιάρθρωσης, το περιβαλλοντικό ζήτημα ήταν μία από τις κεντρικές στιγμές του κινήματος στη Ρουμανία. Και αυτό είναι λογικό από τη μία καθώς το κεφάλαιο το οποίο διαρκώς βρίσκεται σε κατάσταση αναδιάρθρωσης και μέγιστης διεθνούς κινητικότητας προσπαθεί να αντλήσει και να μετατρέψει εντατικά τους φυσικούς πόρους σε εμπόρευμα με όλο και πιο “παραγωγικούς” όρους. Νέες μέθοδοι εξόρυξης, και το ζήτημα που θέτει το κεφάλαιο πλέον είναι πολλαπλό: ή θα είσαι εκτός εργασίας-όσο δυσμενής και αν είναι αυτή, ή θα είσαι εκτός του περιβάλλοντος στο οποίο ζεις. Το κεφάλαιο ως σχέση χωρίζει τον κόσμο σε δύο φαινομενικούς κόσμους αντιθετικούς μα αναγκαίους ο ένας στον άλλο σαν “αλληλοαποκλειόμενα άκρα”. Ο κόσμος “εκτός του”, θεωρείται “φυσικός” και προς αξιοποίηση, ο κόσμος “εντός του” φαντάζει ο μόνος ικανός, υπαρκτός και πιθανός, όσο εμφανώς προβληματικός και αν είναι. Ο μόνος “ανθρώπινος”. Έτσι η αναδιάρθρωση, οξύνει την παραπάνω αντίφαση, οι δύο “αναγκαίοι αντίθετοι κόσμοι” βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη σύγκρουση και το σώμα-και όχι μόνο του εργάτη, αλλά συνολικά το “κοινωνικό σώμα” βρίσκεται μπροστά σε ένα άλυτο δίλημμα: ή εντός ή εκτός. Όμως η επιλογή είναι αδύνατη καθώς ο διαχωρισμός είναι εντός της σχέσης κεφάλαιο, τόσο το εκτός όσο και το εντός είναι στη πραγματικότητα κατηγορίες που έχουν παραχθεί από το ίδιο και την ολότητα του, είναι διαφορετικές πολικότητας του. Πέρα από τα επιμέρους άτομα, οι κοινωνίες μένουν αναποφάσιστες ως προς αυτά τα ζητήματα, πάντα σχηματίζονται διατιαξικά στρατόπεδα υπέρ ή κατά του ζητήματος, καθώς η αντίφαση διαπερνά συνολικά τον κοινωνικό και πολιτικό ιστό.

Συνεπώς συνολικά κοινωνικά σώματα βρίσκονται πλεγμένα σε ένα τέτοιο δίλημμα, και όχι ο κόσμος της εργασίας μόνο. Έτσι αρχικά αυτά τα κινήματα εμφανίζονται ως αμιγώς διαταξικά χωρίς καμιά επίκληση στην εργατική ταυτότητα ή πόλωση. Επίσης όλο το πολιτικό φάσμα φαίνεται να μπορεί να μετάσχει σε τέτοια κινήματα. Στη Ρουμανία τη Rosia Montana την υπερασπίστηκαν από εθνικιστές μέχρι αναρχικοί. Ο καπιταλισμός φαντάζει όλο και πιο αφηρημένος σαν “μια αόρατη δύναμη πάνω από την κοινωνία” όπου είτε επιτίθεται στο φυσικό περιβάλλον είτε στο έθνος κράτος, είτε στην «κοινωνία». Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για αντιφάσεις που φαίνεται να μπορούν εξίσου να ενσωματώσουν όλες τις προσεγγίσεις. Τα όρια ρευστοποιούνται. Εδώ η αντίσταση- και αυτό το είδαμε έντονα στη Ρουμανία- γυρίζει πίσω επικαλούμενη το κράτος και πέριξ αυτού έννοιες: η εθνική κυριαρχία, η εθνική υπερηφάνεια, η εθνική κληρονομία, η ιστορική σημασία, τοπικό vs διεθνές κτλ. ‘Οσο ο καπιταλισμός φαντάζει όλο και πιο αφηρημένος, τόσο πιο αφηρημένη γίνεται και η κριτική σε αυτόν. Τα κινήματα αυτά λοιπόν φέρουν βαθιά την αντίφαση μέσα τους, ακόμα και οι μικρές νίκες είναι ήττες, καθώς επανεισάγουν μια πρόσδεση στο κρατικό μηχανισμό που δεν αφήνει τις αντιφάσεις να αναπτυχθούν, και συνεπώς και τις μορφές αγώνα. Και φυσικά αυτό δεν είναι παρά ήττα καθώς οι νίκες μέσα απ’ το κράτος, είναι καθ’ όλα εφήμερες. Είναι νίκες προς τα πίσω. Από την άλλη καμία σφαίρα εκτός του κράτους και του κεφαλαίου δεν έχει ακόμα παραχθεί. Είμαστε σε αδιέξοδο και αυτό φαίνεται από τον λόγο τόσο των ηττών όσο και των νικών μας.

Χωριό της Ρουμανίας μπλοκάρει καναδική εταιρία από την εξόρυξη χρυσού

Η Rosia Montana ανακηρύχθηκε τόπος ιστορικού ενδιαφέροντος, επικυρώνοντας της προστασία από την Gabriel Resources, η οποία προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια να εξάγει 300 τόνους χρυσού.Ένα χωριό της Ρουμανίας όπου μια καναδική εταιρία σχεδιάζει ένα αμφιλεγόμενο υπαίθριο ορυχείο , έχει κηρυχθεί περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος, κηρύττοντας το χωρίο προστατευόμενο από την δραστηριότητα εξόρυξης. “Το χωριό Rosia Montana έχει προσδιοριστεί ως τόπος ιστορικού εθνικού ενδιαφέροντος που έχει ακτίνα δύο χιλιομέτρων (λίγο παραπάνω από ένα μίλι),” δήλωσε ο Adrian Balteanu, σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. “Σε ένα τέτοιο μέρος, οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα απαγορεύεται,” δήλωσε την Πέμπτη.

Αυτό το βήμα είναι ένα νέο πλήγμα για την Canada’s Gabriel Resources, η οποία προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια να πάρει άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να εξάγει 300 τόνους χρυσού από το γραφικό χωριό, σε ένα έργο που όπως ισχυρίζεται θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την οικονομία της Ρουμανίας. Αλλά οι ειδικοί λένε πως το έργο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει χιλιάδες τόνους κυανίου, θα έθετε σε κίνδυνο μόλυνσης όλη τη περιοχή , θα ισοπέδωνε τέσσερα βουνά σε μια ιστορική περιοχή της Δυτικής Τρανσυλβανίας και θα κατέστρεφε επίσης ορυχεία της Ρωμαϊκής εποχής. Τα σχέδια έχουν πυροδοτήσει εκτεταμένη οργή, φέρνοντας στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους(link) σε μια κλίμακα διαμαρτυρίας που έχει να δει η Ρουμανία από τη δεκαετία του 1990.

Οι ακτιβιστές χαιρέτησαν την απόφαση να ανακηρυχθεί το χωριό προστατευόμενη περιοχή. “Το υπουργείο πολιτισμού αποφάσισε εν τέλει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά,” δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας Ioan Piso, ένας από τους ένθερμους αντιπάλους του έργου. “Αν αυτό το ορυχείο άνοιγε, η Ρουμανία θα έχανε ένα ιστορικό μνημείο μοναδικό για το χρυσό που περιέχει, την ώρα που η περιοχή θα μετατρεπόταν σε ένα σεληνιακό τοπίο,” δήλωσε. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, τώρα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι αυτή η κατηγοριοποίηση είναι σεβαστή,” δήλωσε ο Eugen David επικεφαλής της Alburnus Maior Association η οποία πολεμάει το έργο για χρόνια.

Η Gabriel Resources, η οποία κατέχει ένα 80% του μεριδίου της Rosia Montana Gold Corporation, αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με αυτό. Τον προηγούμενο Ιούλιο, η εταιρία υπέβαλλε αίτηση για διεθνή διευθέτηση ώστε να λάβει αποζημίωση από το Βουκουρέστι για τις καθυστερήσεις του έργου.

Η πρώην αριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας που ήταν αρχικά υπέρ του ορυχείου, άλλαξε απότομα θέση το 2013 μετά από ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

πηγή .

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License