Χώρα των Βάσκων. 71 χιλ. άνθρωποι σε πορεία για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Το Σάββατο που μας πέρασε διεξήχθη στο Bilbao η ετήσια διαδήλωση για να διεκδικήσουν με δυνατή φωνή το τέλος της διασποράς των βάσκων πολιτικών κρατουμένων, την άμεση απελευθέρωση για εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων που συνεχίζουν να καταπατιούνται συνεχώς.

 

Posted on 28/01/2016 by kleovis By Infoaut.OrgΙαν 11, 2016

Διαδήλωση για τους βάσκους πολιτικούς κρατούμενους

Το Σάββατο που μας πέρασε διεξήχθη στο Bilbao η ετήσια διαδήλωση για να διεκδικήσουν με δυνατή φωνή το τέλος της διασποράς των βάσκων πολιτικών κρατουμένων, την άμεση απελευθέρωση για εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων που συνεχίζουν να καταπατιούνται συνεχώς.

Διαφορετικά απ’ ότι τα χρόνια που πέρασαν, αυτή την χρονιά οι βασκικές αυτονομιστικές οργανώσεις σε υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων οργάνωσαν δυο διαδηλώσεις: μια στο Bilbao και μια στην Baiona, στην βασκική χώρα που βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος. 63 χιλιάδες στο Bilbao, 8 χιλιάδες στην Baiona. Αυτά είναι τα νούμερα των δυο διαδηλώσεων αυτού του χρόνου, που αντιπροσωπεύουν ένα θετικό αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, καλύτερο από αυτό που αναμένονταν.

Η διαδήλωση του Bilbao σχηματίστηκε από 6 φορτηγάκια που άνοιγαν την πορεία, τα ίδια που βδομάδα μετά την εβδομάδα διατρέχουν τους ισπανικούς και γαλλικούς δρόμους για να βοηθήσουν τους συγγενείς των φυλακισμένων να επισκεφτούν τους αγαπημένους τους. Οι φωτεινές πινακίδες που ήταν στερεωμένες επάνω στα οχήματα υποδείκνυαν τα km που χωρίζουν τους κρατούμενους στις σημαντικότερες φυλακές στις οποίες βρίσκονται έγκλειστοι: 780 km για την Alicante, 850 για Cordoba και Murcia, 875 για την Granada, 945 για την Clairueaux και 1.040 για την Almería, όλες αποστάσεις που επιβλήθηκαν από την σωφρονιστική πολιτική του ισπανικού Κράτους και που αναγκάζουν τους συγγενείς να διασχίζουν ταξίδια ατελείωτα για να δουν τους αγαπημένους τους. Τα φορτηγάκια ακολουθούσαν, οι συγγενείς των σοβαρά αρρώστων αιχμαλώτων, έχοντας επάνω τους καρτέλες που ανακαλούσαν τα ονόματά τους και την ασθένεια από την οποίαν πάσχουν. Πίσω από αυτούς οι συμπαγείς σειρές των εκατοντάδων συγγενών και ακόμη πιο πίσω το πανό που ανακαλούσε την προσοχή  επάνω στα  “ανθρώπινα δικαιώματα, την επίλυση και την ειρήνη” και την επιστροφή στο σπίτι των φυλακισμένων.

Η κινητοποίηση στο Bilbao ολοκληρώθηκε με τις συνηθισμένες παρεμβάσεις κάποιων συντρόφων, πολιτικών και συνδικαλιστών και το τελικό μήνυμα συνεχίζει να κάνει έκκληση στα κράτη ισπανικό και γαλλικό, ώστε να αντιμετωπίσουν την επίλυση της σύγκρουσης, την ίδια στιγμή καλώντας στην βασκική κοινωνία να είναι ενεργό υποκείμενο υπέρ της ειρηνοποίησης. Σε μια φάση ευαίσθητη και αλλαγών μέσα στο βασκικό κοινωνικό κίνημα, οι διαδηλώσεις του σαββάτου έδωσαν ένα δυνατό μήνυμα σχετικό με το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων, που αυτή την στιγμή είναι ακόμη γύρω στους  400 έγκλειστοι στις φυλακές (ισπανικές και γαλλικές): εάν από την μια πλευρά η βασκική κοινωνία συνεχίζει να κρατά στην καρδιά της την μοίρα και τις συνθήκες των πολιτικών φυλακισμένων, από την άλλη στέλνει ένα σήμα δυνατό σχετικό με την επιθυμία μιας επίλυσης για την Χώρα της, με την δυνατότητα και την ευχή να επανενεργοποιήσει τον αγώνα για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ευαισθητοποιώντας επίσης με αυτό τον τρόπο και εκείνα όλα τα πολιτικά υποκείμενα που αποφάσισαν να παραμείνουν στο περιθώριο της επίλυσης που προτείνεται, και όλων εκείνων που αυτή αφορά.

http://www.micciacorta.it/sezione/novita/lotte-armate-altri-paesi/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License