Κούβα :Εκεί πού δεν πεθαίνουν οί μέλισσες !

Οί πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο εξαιτίας τών φυτοφαρμάκων και της μόλυνσης οί τελευταίες αναφορές για εκατομμύρια νεκρές μέλισσες πού βρέθηκαν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης καί των ΗΠΑ σημαδεύουν την είσοδο σε μια εφιαλτική εποχή αυτή τής απουσίας των μελισσών πού μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την διατροφική αλυσίδα και συνεπώς να καταστήσει αδύνατη την επιβιωσή μας , χωρίς τις μέλισσες ό θανατός μας είναι τόσο σίγουρος όπως είναι από την έλλειψη του οξυγόνου παντού λοιπόν πεθαίνουν οί μέλισσες στην Κούβα όμως ..Οχι ! ή στροφή 180 μοιρών στην βιολογική γεωργία είναι ή αιτία πού αυτή την στιγμή ή Κούβα είναι ό παράδεισος των μελισσών και ή παραγωγός ενός από τά καλύτερα μέλια στον κόσμο.

post image

H  γνωστή για τα πούρα και το ρούμι της Κούβα έχει προσθέσει το βιολογικό μέλι στη λίστα των βασικών γεωργικών εξαγωγών, δημιουργώντας ένα θόρυβο μεταξύ των γεωργών παγκοσμίως, καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων έχει συνδεθεί με τη μείωση τών πληθυσμών των μελισσών παντού.

Το Βιολογικό μέλι έχει γίνει τό τέταρτο πιο πολύτιμο  εξαγώγιμο προιόν της Κούβας πίσω από τα προϊόντα ψαριών, τον καπνό και τα ποτά, αλλά μπροστά από την πιο διάσημη ζάχαρη και τον καφέ τού νησιού της Καραϊβικής, δήλωσε ο Theodor Friedrich, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας  για την Κούβα.

"Όλα τά προιόντα του μελιού, μπορούν να πιστοποιηθούν ως βιολογικά δήλωσε  "Το Μέλι της Κούβας έχει μια πολύ συγκεκριμένη, χαρακτηριστική γεύση ! Σε νομισματική αξία, είναι ένα προϊόν υψηλής κατάταξης."

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, πού ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Κούβας, το νησί δεν ήταν σε θέση να αντέξει το υψηλό κόστος των φυτοφαρμάκων πού οφειλόταν  στην έλλειψη των ξένων νομισμάτων, σέ συνδυασμό με το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ. Κατ 'ανάγκη, η κυβέρνηση και οί πολιτικές της αγκάλιασαν την βιολογική γεωργία σε μεγάλο βαθμό και επιμένουν σ αυτή.

Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν τό εμπάργκο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το περασμένο έτος, ή εξαγωγή τού βιολογικού μελιού  της Κούβας θα μπορούσε να δει σημαντική ανάπτυξη εάν η κυβέρνηση υποστηρίξει την προσπάθεια, δήλωσαν οί μελισσοκόμοι.

Στην Κούβα παράχθηκαν περισσότεροι από 7.200 τόνους μέλι το 2014 αξίας περίπου 23.300.000 $, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης καί τό 2015 πήγε ακόμα καλύτερα.

Η βιομηχανία μελιού της χώρας εξακολουθεί να είναι μικρή σε σύγκριση με το βαρέων βαρών μέλι, όπως τής Κίνας, τής Τουρκίας και της Αργεντινής. Αλλά με ένα αγαθό αξίας ανά λίτρο πιο πάνω από το πετρέλαιο οί παραγωγοί μελιού της Κούβας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι στα πρόθυρα μιάς κερδοφόρας εποχής.

Με 80 κουτιά γεμάτα με μέλισσες, ( το καθένα παράγει 45 kg του μελιού ετησίως), ό υπεύθυνος ενός αγροκτήματος ό Javier Alfonso πιστεύει ότι οι εξαγωγές της Κούβας μπορούν να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Το μελισσοκομείο του, κάτω από ένα χωματόδρομο στό San Antonio de los Banos, μια γεωργική πόλη με απόσταση μία ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα Αβάνα, χτίστηκε από το μηδέν από τους εργαζομένους, δήλωσε ο Alfonso.

"Υπάρχει μόνο ένα μικρό κομμάτι της παραγωγής σήμερα, αλλά μπορεί να γίνει μεγαλύτερο», είπε, κοιτάζοντας τις σειρές των πολύχρωμων ξύλινων κουτιών.

Όπως και άλλοι  αγρότες  μελισσών της Κούβας, πουλάει μέλι αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία τον πληρώνει ανάλογα με την τιμή της παγκόσμιας αγοράς και στη συνέχεια αναλαμβάνει την ευθύνη για την εμπορία του προϊόντος στο εξωτερικό.

Οι περισσότερες από τις εξαγωγές μελιού Κούβας πάνε στην Ευρώπη, είπε.  Θα ήθελε να είναι σε θέση να δανειστούν χρήματα για να επεκτείνουν την παραγωγή, αλλά για να πάρει πίστωση είναι δύσκολο, έτσι τουλάχιστον για τώρα η ομάδα των αγροτών θα δημιουργήσει τη δικη της υποδομή για τις μέλισσες με τά μέσα πού έχουν.

"Είναι ένα πολύ φυσικό περιβάλλον εδώ», είπε ο Ραούλ Vasquez, ένας μελισσοκόμος τού αγροκτήματος. "Η κυβέρνηση απαγορεύει διά νόμου στους πάντες  να μας πουλήσουν  χημικά και φυτοφάρμακα κι αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέλισσες δεν πεθαίνουν εδώ" όπως σε άλλα μέρη.

Ενώ οι μικρές αγορές τού οργανικού μελιού της Κούβας έχουν ως στόχο να αντλήσουν τα οφέλη της αύξησης του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παραγωγοί μελιού σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ είναι υπό απειλή και εξαφάνιση οί μελισσοκόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές έχουν τά τελευταία χρόνια παράπονα αλλά και αποδείξεις ότι τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για τη θανάτωση των μελισσών τους πληγώνοντας τον κλάδο μελιού ευρύτερα.

 Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ( ή οποία είναι τυφλή μπροστά σε πολλά περιβαλοντικά ζητήματα πού έχουν προκύψει τελευταία σαυτήν την ήπειρο) δημοσίευσε μια μελέτη αυτό τον Ιανουάριο του 2016 πού δείχνει ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται σε φυτά βαμβακιού και εσπεριδοειδή μπορεί να βλάψει τους πληθυσμούς μελισσών (δηλ.τώρα καλά..πιάσε τό αυγό καί κούρευτο)..

"Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι πληθυσμοί των μελισσών (στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη) έχουν μειωθεί δραματικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο," δήλωσε ό Νόρμαν Carreck, ό διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου Bee Research στην Μ.Βρεττανία.

Η κλιματική αλλαγή, οί λιγότερες θέσεις για τα άγρια ​​μελίσσια για να φωλιάζουν, οί αλλαγές στη χρήση τής γης, οι ασθένειες και τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για την παρακμή και την εξαφάνισή τους, είπε.

Η οργανική μελισσοκομία της Κούβας  λειτουργεί ως προστασία από τα προβλήματα πού χτυπούν τους άλλους εξαγωγείς μελιού  καί είναι και ένας αναπάντεχος σύμμαχος γιά μιά  αυξανόμενη ροή εσόδων για τους αγρότες του νησιού.

Η Κούβα έχει ανοσία στήν μόλυνση και τον θάνατο των μελισσών πού εξαπλώνεται ραγδαία σε πολλές  περιοχές του πλανήτη καί είναι ένα παράδειγμα πρός μίμηση γιά τό υπόλοιπο κόσμο γιά μιά υπεύθυνη καί σοφή γεωργία πού θά δεχτεί επιτέλους σάν συνεργάτη καί φίλο ένα τόσο δά μικρό έντομο αλλά τόσο πολύτιμο καί καθοριστικό γιά τήν επιβιωσή μας.

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License