Στις 29/02 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη λήξη της πολιορκίας του Σαράγεβο. Η πόλη όπου συνυπήρχαν αρμονικά άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και εθνικοτήτων θα δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα. Οι ελεύθεροι σκοπευτές και τα βαριά όπλα των Σέρβων -υπό τις εντολές Κάρατζιτς, Μλάντιτς, Μιλόσεβιτς- θα αφήσουν πίσω τους 11.541 άνθρωπους νεκρούς και την πολυεθνική κοινωνία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σακατεμένη, που κατά τ΄άλλα τελούσε υπό την προστασία του ΟΗΕ.

Στα ερείπια της Γιουγκοσλαβίας, η πολιτική των καθαρά εθνικών κρατών, της επέκτασης της κρατικής εξουσίας και της εγκαθίδρυσης της φιλελεύθερης καπιταλιστικής σχέσης, θα εκφραστούν άριστα από τον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, το θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία και θα οδηγήσουν σε πολλαπλές πολεμικές αναμετρήσεις. Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας θα τεθούν αρχικά υπό τα πυρά των Σέρβων για να ακολουθήσουν οι Κροάτες, σε μια προσπάθεια οριστικού διαμοιρασμού της χώρας. Στο πλευρό των Σέρβων δολοφόνων θα σταθεί σύσσωμος ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός,  προσδοκώντας σε γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, από την ευόδωση του σχεδίου για «Μεγάλη Σερβία».

Γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις, βιασμοί, προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία θα αφήσουν πίσω τους οι υπέρμαχοι του πολέμου, οι στρατοί και οι παραστρατιωτικές ομάδες, οι επιφανείς άνδρες του έθνους, οι πολιτικοί, οι παπάδες και τα αφεντικά.

Όσο για τους πληβείους;
Η καταμέτρηση των τάφων δεν τέλειωσε ακόμα…

___________________________________________________________________

Παρασκευή 26/02/2016, 20:00, στον ΑΚΟΙΧΙ, πλ.Νεομ.Ιωάννη 5

Προβολή Ταινίας: Grbavica

Σάββατο 27/02/2016, 19:00, στο ελευθεριακό εργαστήρι Fahrenheit 451, Τσακάλωφ 20

Προβολή Βίντεο: About the Bosnian War, Robert Fisk, 33′

Βιβλιοπαρουσίαση: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η μάχη της πολυεθνικής κοινωνίας, εκδόσεις Δελτίο Θυέλλης

Δευτέρα 29/02/2016, 20:00, στον ΑΚΟΙΧΙ, πλ.Νεομ.Ιωάννη 5

Προβολή Ταινίας: Krugovi

___________________________________________________________________

Διοργάνωση: Ξυπόλυτο Τάγμα & Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων

 

πηγή: http://xupolutotagma.squat.gr/2016/02/20/sarajevo_20_xronia_apo_th_lhxh_ths_poliorkias/

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License