Τουρκία: Ομαδική άρση ασυλίας βουλευτών του HDP προτείνει ο Νταβούτογλου

Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016

Σε μια νέα επίδειξη αυταρχισμού το καθεστώς Ερντογάν, που κατά τα άλλα επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ,  προχωρά σε ομαδική άρση ασυλίας βουλευτών. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία των βουλευτών από όλα τα κόμματα και να εξετάσει συλλογικά τους 506 εκρεμμείς φακέλους -ώστε να μην υπάρξουν «καθυστερήσεις» στο κοινοβουλευτικό έργο.

Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συζητήσει την άρση ασυλίας βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP για σχόλια που είχαν κάνει επί των επιχειρήσεων στις κουρδικές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου ανέφερε σύμφωνα με το Reuters πως η Εθνοσυνέλευση πρέπει να εξετάσει συλλογικά τους φακέλους σε μία συνεδρίαση, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα μέτρα που χρειάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, όπως και σε άλλες, πόλεις, μετά την επίθεση της Κυριακής.

Την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν είχε ζητήσει επιτακτικά την άρση της ασυλίας του ηγέτη του HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, και βουλευτών του, μαζί με όσο το δυνατόν ταχύτερη τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με στόχο τη διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης».

«Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα της ασυλίας» είχε πει ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση του ορισμού των τρομοκρατικών εγκλημάτων για να περιλάβει τους «συνεργούς» των τρομοκρατών, «πολιτικούς, διανοούμενους ή δημοσιογράφους». «Τρομοκράτες δεν είναι μόνο αυτοί που κρατούν όπλο, αλλά και όσοι κρατούν στυλό» επανέλαβε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θεωρώ πλέον νόμιμους πολιτικούς παράγοντες τα μέλη ενός κόμματος που λειτουργεί ως θυγατρική μίας τρομοκρατικής οργάνωσης [PKK]».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License