Ινδία: Ελεύθερος με εγγύηση ο ανάπηρος αγωνιστής δρ. G.N. Saibaba

Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε εκ νέου ο ανάπηρος αγωνιστής καθηγητής G.N. Saibaba, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε μετωπική οργάνωση του εκτός νόμου Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα

Επιτροπή για την υπεράσπιση και την απελευθέρωση του δρ. G.N. Saibaba

Δελτίο Τύπου

Η Επιτροπή για την υπεράσπιση και την απελευθέρωση του δρ. G.N. Saibaba ολόθερμα χαιρετίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας για την απελευθέρωση του δρ. G.N. Saibaba με εγγύηση. Αυτό θα συμβάλλει σε μια ανακούφιση επί μακρόν αναμενόμενη και απαραίτητη για το δρ. Saibaba, ο οποίος μαράζωνε στο κελί anda (σ.parapoda: απομονωμένη πτέρυγα φυλακών: υπάρχουν 9 δωμάτια, καθένα με 2 κρατούμενους, χωρίς φως) των Κεντρικών Φυλακών της Ναγκπούρ από το Δεκέμβρη του 2015, όταν το παράρτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Ναγκπούρ ακύρωσε την εγγύηση που του είχε δοθεί από το περιφερειακό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βομβάη και τον διέταξε να παραδοθεί εντός 24 ωρών. Αναφέρεται από διάφορες πηγές ότι οι συνθήκες υγείας του Saibaba είχαν επιδεινωθεί δραματικά, καθώς οι αρχές των φυλακών αρνούνταν να του παρέχουν ιατρική περίθαλψη ή να συνεχίσουν την παροχή ειδικών διευκολύνσεων τις οποίες είχε διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέχονται, λαμβανομένου υπ’όψη τις επισφαλείς συνθήκες υγείας ενός καθηλωμένου στο αναπηρικό καροτσάκι ατόμου με 90% αναπηρία.

Από εκδήλωση για την απελευθέρωση του Saibaba (πηγή)

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μάσησε τα λόγια του όταν ο Ανώτατος Δικαστής σημείωσε ότι η αντίθεση στην παροχή εγγύησης από την Πολιτεία ήταν άδικη, καθώς το Δικαστήριο είχε κατηγορηματικά ανακοινώσει ότι ο Saibaba θα απελευθερωνόταν με εγγύηση όταν υλοποιούταν ο όρος που είχε θέσει κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία το Μάρτη του 2016, ο οποίος συνίστατο στην εξέταση όλων των μαρτύρων σε καθημερινή βάση εντός μηνός. Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο Δημόσιος Κατήγορος της Πολιτείας (σ.parapoda: της Μαχαράστρα) δήλωσε ότι 8 επιπλέον μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν και ότι χρειαζόταν η φυλάκιση του Saibaba μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων, καθών έχουν την ανησυχία ότι θα προέβαινε σε αντεθνικές δραστηριότητες αν απελευθερωνόταν. Απορρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα αυτά του Συνηγόρου Άμυνας, ο Δικαστής τους ρώτησε γιατί ήθελαν να βασανίσουν ένα άτομο σαν κι αυτόν. “Θέλετε ένα κομμάτι από σάρκα;”, τους ρώτησε.

Αφίσα με φωτογραφίες από κινήσεις αλληλεγγύης προς το Saibaba από όλο τον κόσμο (πηγή)

Η Επιτροπή ευχαριστεί όλους τους νομικούς, ακτιβιστές, άτομα και οργανώσεις που στάθηκαν αλληλέγγυοι τόσον καιρό στον αγώνα και ελπίζει ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν την υποστήριξή τους μέχρι την απόδοση δικαιοσύνης για το Saibaba. Αν η στάση της Πολιτείας στο Δικαστήριο σήμερα αποτελεί μία ένδειξη, τότε έχουμε ακόμα πολύ ώστε να τελειώσουν οι εκφοβιστικές τακτικές του μηχανισμού της Πολιτείας ενάντια σε όσους αδιάκοπα έχουν προσχωρήσει στον αγώνα υπέρ των καταπιεσμένων και των απόκληρων.

Για την Επιτροπή,

Hany Babu MT

Πηγή:https://parapoda.wordpress.com/2016/04/04/%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%82/

Η ανακοίνωση στα αγγλικά: http://sanhati.com/articles/16768/

Για την ιστορία της δίωξης και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης προς το Saibaba, βλ. παρακάτω

«Λευτεριά στον ανάπηρο ακτιβιστή και φυλακισμένο απεργό πείνας δρ. G.N. Saibaba» (18/04/2015)

O G.N. Saibaba απελευθερώνεται για τρεις μήνες (01/07/2015)

Συνέντευξη του προσωρινά αποφυλακισμένου ανάπηρου αγωνιστή G.N. Saibaba (09/07/2015)

Συνέντευξη του δρ. G.N. Saibaba λίγο πριν την εκ νέου φυλάκισή του (24/12/2015)

Επιστολή της Vasantha Kumari A.S., συζύγου του φυλακισμένου για «διασυνδέσεις με το ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό)» ανάπηρου αγωνιστή G.N. Saibaba (13/02/2016)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License