ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΑ Το Λαϊκό Μέτωπο έδωσε σκληρές μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις λόγω της απαγόρευσης των εκδηλώσεων για την επέτειο της πρωτομαγιάς στην Ιστάνμπουλ, πλατεία Taksim .

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2016 στην ΤΟΥΡΚΙΑ

Το  Λαϊκό Μέτωπο έδωσε σκληρές μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις λόγω της απαγόρευσης  των εκδηλώσεων για την επέτειο της πρωτομαγιάς στην Ιστάνμπουλ, πλατεία Taksim .

Η πλατεία Taksim είναι ιστορικής σημασίας για τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Την πρωτομαγιά του 1977 είχαν συμμετάσχει 500.000 άτομα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αυτής επετέθησαν οι παρακρατικοί και 37 άτομα δολοφονήθηκαν.

Μετά την χούντα του 1980, επί χρόνια οι αγωνιστές πάλευαν για τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία Taksim.  Την πρωτομαγιά του 1989 δολοφονήθηκε ένας εργαζόμενος, μέλος του Λαϊκού Μετώπου στην πλατεία Taksim. Για το κίνημα η πλατεία  Taksim σημαίνει πρωτομαγιά.

Μέχρι το 1992 οι εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά απαγορευόταν σε όλη την Τουρκία.  Για το αυτονόητο δικαίωμά τους να γιορτάσουν την πρωτομαγιά οι αγωνιστές έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετώπισαν βασανιστήρια και φυλακίσεις.

Μετά από χρόνιο αγώνα, το 2010,  η κυβέρνηση του ΑΚΡ αναγκάσθηκε να επιτρέψει τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία Taksim. Στην εκδήλωση του 2012, που, μετά από τόσα χρόνια  και τόσους αγώνες, πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν μεγάλος και όσον αφορά τη συμμετοχή  του, ήταν η 2η παγκοσμίως.  

Το ΑΚΡ το 2013, όπως απαγόρευε τα πάντα, έτσι απαγόρεψε και τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία Taksim.

Και  φέτος   η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζει να απαγορεύει σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις, όπως  και τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία Taksim.  Δυστυχώς φέτος τα ομοσπονδιακά συνδικάτα και ένα μεγάλο ποσοστό της αριστεράς αποδέχθηκαν για τις εκδηλώσεις την πλατεία που υπέδειξε η κυβέρνηση.

Το θέμα δεν είναι ο φετιχισμός μιας πλατείας, το θέμα είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων  και οι περιορισμοί που επιβάλει η κυβέρνηση. Το εργατικό κίνημα έχει το δικαίωμα να τιμήσει τους μάρτυρές του και να πραγματοποιήσει τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του στην ιστορική αυτή πλατεία.

Αν και τα ομοσπονδιακά συνδικάτα, (DISK (Συνομοσπονδία των Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων) και KESK (Ομοσπονδία των Δημόσιων υπαλλήλων))και οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν μαζί τους (το νόμιμο Κουρδικό κόμμα το HDP, το Κομουνιστικό κόμμα και οι άλλες αριστερές οργανώσεις ),  υπερασπίζονται με τα λόγια ότι η πλατεία Taksim είναι η πλατεία της πρωτομαγιάς, ωστόσο αποδέχθηκαν τις υποδείξεις της κυβέρνησης. 

Φέτος απαγορεύουν τις εκδηλώσεις σ’ αυτήν την ιστορικής σημασίας πλατεία, αύριο θα προχωρήσουν σε άλλες απαγορεύσεις, τότε τι θα κάνει το κίνημα που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων; 

Το Λαϊκό Μέτωπο συνέχισε τον αγώνα του και φέτος για να πραγματοποιηθούν οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις  χωρίς τους παράλογους περιορισμούς της εξουσίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες η αστυνομία έχει κάνει περίπου 250 προσαγωγές γύρω στην πλατεία Taksim, έχει κλείσει σχεδόν όλους τους δρόμους, τα καταστήματα της περιοχής και την πρόσβαση στην πλατεία, παντού έχει στήσει οδοφράγματα, έχει σκοτωθεί ένας άνθρωπος από  <<αύρα>>,  έχουν γίνει συγκρούσεις με διαδηλωτές  και  γενικά δείχνει με κάθε μέσο που έχει στα χέρια της το απροκάλυπτα φασιστικό πρόσωπό της.

Εμείς, ως αγωνιστές, έχουμε καθήκον να αγωνιζόμαστε για τα δημοκρατικά δικαιώματα χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΑ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License