Το trolling στα social media στοχοποιεί συντρόφους (κείμενο από την mpalothia)


post image

Σήμερα το μεσημέρι (04/05) δέχτηκα στοχευόμενη επίθεση από τον (θεωρητικά τρολ) στο twitter@kanekos69 που δημοσιοποίησε προσωπικά μου στοιχεία σχετικά με την συμμετοχή μου στην αναρχική ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης mpalothia.net με ταυτόχρονη συκοφάντηση για την δράση μου.

Είναι η πολλοστή φορά που το συγκεκριμένο άτομο προσπαθεί με μειωτικούς χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις, να προκαλέσει κάποια αντίδραση από εμένα προς αυτό με σκοπό όπως το ίδιο νομίζει το γέλιο εις βάρος μου.

Αφού πρώτα με συσχέτισε λανθασμένα με την ροσινάντε και την συνωνυμία που υπάρχει με κάποιο μέλος της, συνέχισε την προσωπική επίθεση αναφέροντας το πραγματικό μου επώνυμο (κάτι που δεν φαίνεται στο twitter) καθώς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με την αναρχική μου δράση. Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από έναν άλλο λογαριασμό του twitter που επίσης θεωρεί πως είναι τρολ ο @KuKabonga που παρόλο πως δηλώνει πως είναι antifa, η όλη συμπεριφορά του δεν αρμόζει σε άτομο που ασχολείται με το πραγματικό αντιφασιστικό κίνημα καθώς η γλώσσα που χρησιμοποιεί βρίθει από σεξισμό και φασιστικές εκφράσεις.

Σε κανονικά πλαίσια δεν θα είχε καμία απολύτως τύχη η προσπάθεια του. Αλλά καθώς αυτό που αποκαλεί χιούμορ έχει ξεπεράσει τα όρια της ρουφιανάς και της άμεσης στοχοποίησης προσώπων και προσωπικών δεδομένων δίνοντας με, βορά στα καθεστωτικά μμε και στους φασίστες που είναι μέσα στους ακολούθους του και σε όποιες ενδεχόμενες συνέπειες υπάρξουν προς το πρόσωπο μου και κατά συνέπεια προς την αναρχική σελίδα αντιπληροφόρησης mpalothia.net που αποτελώ μέλος της. (Είναι εν γνώση μου πως η Κρατική ασφάλεια και η ΔΗΕ με παρακολουθούν έτσι και αλλιώς).

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος επιτίθεται και στοχοποιεί κόσμο από τον αναρχικό και αντιφασιστικό χώρο θεωρώντας πως κάνει trolling, ενώ με τον τρόπο αυτό εξυπηρετεί το σύστημα καταστολής στοχοποιώντας κοινωνικούς αγωνιστές και πολλές φορές έχει προσπαθήσει να μειώσει τους φυλακισμένους συντρόφους μας για την αναρχική τους δράση και τον ένοπλο αγώνα τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια του στην επίθεση των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς απέναντι στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, όπως φαίνεται παρακάτω. (link από το twitter και print screen για όσους δεν έχουν λογαριασμό σε αυτό)

Με βάση την συνολική ψηφιακή συμπεριφορά του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έμμισθο τρολ, κάτι που έχει ακουστεί πολλές φορές εντός του twitter, αλλά ποτέ δεν έχουν αποδειχθεί αυτές οι κατηγορίες. Οι επιθέσεις όμως που κάνει απέναντι στον αναρχικό και αντιφασιστικό χώρο, καθώς και η ευκολία που χαρακτηρίζει τον άλλο «αναρχοφασίστα» ή παρόμοιους χαρακτηρισμούς σε ένα λεξιλόγιο γεμάτο σεξισμό, φασισμό και ορολογία βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα της ακροδεξιάς, διακρίνονται από έντονη εμπάθεια προς το συνολικό α/α και αντιφασιστικό κίνημα.

Μπορεί εύκολα κάποιος να πει, μετά από τόσα γεγονότα που σχετίζονται με το εν λόγω άτομο (αλλά και άλλα δήθεν τρολ) πως μόνο όταν αφορά κάποιον προσωπικά δημοσιοποιεί αυτά τα γεγονότα και σε μεγάλο βαθμό θα έχει και δίκιο. Ο καθένας μας είναι υπόλογος για τους λόγους και τις πράξεις του και τι δημοσιοποιεί και τι όχι.

Για το συγκεκριμένο πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από αυτό το προφίλ ειπώθηκαν παραινέσεις «μην ασχολείσαι μαζί του» «δεν βγάζεις άκρη μαζί του» και άλλα. Με τον τρόπο αυτό και δεν ασχολείται ο κόσμος μαζί του και συνεχίζει να προκαλεί και να υπηρετεί στο μέγιστο βαθμό το σύστημα, τροφοδοτώντας έτσι με πληροφορίες ή απαξιώνοντας δράσεις, συντρόφους και μέσα αντιπληροφόρησης ενώ τα tweet του φιγουράρουν συχνά πυκνά σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων των καθεστωτικών μμε (και εξυπηρετούν το εκάστοτε πολιτικό παιχνίδι κυβέρνησης/αντιπολίτευσης που κάνουν τα μμε). Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από ένα ναρκισσιστικό πλαίσιο που ανατροφοδοτούν αυτό και άλλα παρόμοια τρολ που νομίζουν πως προκαλούν το γέλιο με τον εξευτελισμό άλλων ανθρώπων.

Όταν όμως το trolling αλώνει τον πολιτικό λόγο και τον παραποιεί, περιοριζόμενο σε βρισιές και σε εξυπναδίστικες ατάκες που στερούνται νοήματος και κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν το σύστημα, έμμεσα προωθούν και την ακροδεξιά ρητορική και την νεοναζιστική/φασιστική νοοτροπία που στηρίζεται ακριβώς σε αυτό. Γιατί με τον δήθεν λόγο τους και τα τρολ, δημιουργούν στρατιές ακολούθων που αρέσκονται σε αυτές τις εξυπναδίστικες τακτικές που τους στερούν την βασική κριτική σκέψη, ενώ είναι έτοιμες να πέσουν και να κατασπαράξουν όποιον/όποια προκαλέσει το εκάστοτε ίνδαλμα τους. Επιδίδονται σε ένα ψηφιακό bulling που δεν διαφέρει σε τίποτα από τα ρατσιστικά πογκρόμ των νεοναζί και δεν διστάζουν να το κάνουν και στους ακόλουθους τους, έτσι και κάποιος εκφέρει διαφορετική γνώμη. Σε αυτή την περίπτωση ποια η διαφορά τους από τα συστημικά ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα;

Και τα μέσα αντιπληροφόρησης καθώς και οι λογαριασμοί social media υπάρχουν για να προωθούν αυτά, ακριβώς σε αυτό αντιτίθενται. Απέναντι στις βρισιές, την ατάκα, την προσωπική επίθεση, το bulling και τον χωρίς νόημα λόγο, προωθούν την κριτική σκέψη, την ανεξάρτητη βούληση και τον πολιτικό λόγο της αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, που είναι αποδεκτός ακόμα και όταν υπάρχει διαφωνία απόψεων. Κάθε δημοσιοποίηση είναι για να απελευθερώσει όσα περισσότερα μυαλά μπορεί, κάθε ανάρτηση να δώσει φωνή σε κάθε αγωνιστή, ενώ η σκέψη μας είναι στους φυλακισμένους και κυνηγημένους συντρόφους από το αστικό κράτος. Ένα αστικό κράτος που υπερασπίζονται έστω και άθελα τους αυτά τα δήθεν τρολ.

Η αντιπληροφόρηση και όσοι άνθρωποι βρίσκονται γύρω από αυτήν, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αντιληφτούν τέτοιοι άνθρωποι. Πολλοί από αυτούς κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του twitter και ασκούν υψηλή κριτική έχοντας τους ακολούθους τους να τους εξυμνούν και να τους λιβανίζουν, αλλά ταυτόχρονα ως άλλοι ανώνυμοι χαφιέδες και δοσίλογοι, δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία συντρόφων που έχουν επιλέξει την ανωνυμία για να προσφέρουν στο αναρχικό και αντιφασιστικό κίνημα χωρίς καμιά επιθυμία προσωπικής αναγνώρισης.

Η προσωπική έκθεση στα social media πάντα κρύβει κινδύνους και είναι γνωστοί εξ αρχής σε κάθε σύντροφο και συντρόφισσα. Δυστυχώς όμως στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι και το σχεδόν υποχρεωτικό δεδομένο, για την κοινοποίηση όλων όσων ασχολείται η αντιπληροφόρηση. Παρά την συστηματική παρακολούθηση από τις κρατικές αρχές καταστολής και την μεγάλη πιθανότητα να τροφοδοτούν τους πληρωμένους από αυτούς λογαριασμούς με στοιχεία, δεν παύουμε να επιθυμούμε (έστω μια επίφαση) ανωνυμίας απέναντι σε κάθε ταξικό εχθρό, είτε είναι νεοναζί/φασίστας, είτε οποιοδήποτε καθεστωτικό μμε, είτε απλά το λεγόμενο κουτσομπολιό της γειτονιάς. Αυτό είναι και το πλαίσιο που γίνεται αυτή η δημόσια καταγγελία προσωπικής στοχοποίησης μέσω του twitter.

@JonnyAndroul μέλος της αναρχικής ιστοσελίδας αντιπληροφόρησης mpalothia.net

ΥΓ. Είναι αναμενόμενο πως με το παρόν κείμενο και την δημοσιοποίηση του και η προσωπική μου ανωνυμία χάνεται και θα αποτελέσω στόχο από τους ίδιους αλλά και τους υποστηριχτές/ακολούθους τους από την επόμενη στιγμή της δημοσιοποίησης του. Όμως ευελπιστώ έτσι να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο με τον πραγματικό ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας στο ηλεκτρονικό χωριό των «ελληνικών» social media και αρκετός κόσμος να μπει σε βαθύτερες σκέψεις και ερωτήματα.

 

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License