Φωτογραφίες απο την κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας στην Πλ. Κοραή 24-5-2016

Σήμερα Τρίτη 24 Μαίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, στις 9 το πρωί σύντροφοι και συντρόφισσες, μετά απο πρωτοβουλία της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση, καταλάβαμε το παράρτημα του υπουργείου Εργασίας στην πλατεία Κοραή.

post image

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Στις σημερινές συνθήκες είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ πως η διαιώνιση του χρεοκοπημένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος εξουσίας σημαίνει για τους από τα κάτω εξαθλίωση και θάνατο, ενώ για τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ μεγαλύτερα κέρδη και προνόμια.

Η σημερινή διαχείριση συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση απέναντι στην κοινωνία με σκοπό τη λεηλασία και την υποταγή της σε κράτος και κεφάλαιο. Οι μειώσεις στις συντάξεις και η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που πρόσφατα ψηφίστηκε, η απελευθέρωση των κατασχέσεων, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, ο εκβιασμός της ανεργίας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο πλαίσιο της επιτελούμενης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης επιτείνουν τις συνθήκες φτώχειας και ανισότητας, καταπίεσης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού για όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια. Ταυτόχρονα, το καθεστώς θωρακίζεται θεσμικά και αναβαθμίζει το κατασταλτικό του οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τις υπαρκτές αντιστάσεις αλλά και τις επαπειλούμενες κοινωνικές εκρήξεις.

Το υπουργείο εργασίας αποτελεί τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος οργανώνει και επιβάλλει τους όρους εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζομένων και εφαρμόζει όλα εκείνα τα αντικοινωνικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινωνική υποταγή και να διασφαλίσει τα κέρδη και τα προνόμια του κεφαλαίου. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο στόχαστρο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπως και τα υπόλοιπα μέτρα που ψηφίστηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα (αύξηση ΦΠΑ, μείωση αφορολόγητου, πακέτο έμμεσων φόρων, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, «κόκκινα δάνεια») και αυτά που θα ψηφίστουν ακόμα, ως μέρος της πιο πρόσφατης συμφωνίας του ελληνικού κράτους με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ, αποτελούν μια ακόμα στιγμή της επίθεσης ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας νομιμοποιώντας τη λεηλασία του αποταμιευμένου πλούτου των εργαζομένων, εντείνοντας την εκμετάλλευση της εργασίας και μεταφέροντας τις συνέπειες της ανεργίας από τα αφεντικά στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων. Να στήσουμε αναχώματα ενάντια σε κάθε αντικοινωνικό μέτρο και να αντισταθούμε στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας. Η λύση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νεολαίους, τους ντόπιους και τους μετανάστες δεν βρίσκεται σε συντεχνιακούς και αποσπασματικούς αγώνες –οι οποίοι δεν διευρύνονται  και οδηγούνται στην ήττα, καθώς πολλές φορές χειραγωγούνται και απονευρώνονται από τους εργατοπατέρες και τις ξεπουλημένες σε κράτος και αφεντικά συνδικαλιστικές ηγεσίες – ούτε και στην κάθε φορά αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης. Μοναδική λύση για τους από τα κάτω αυτού του κόσμου είναι η αμφισβήτηση του επιβαλλόμενου από το κράτος και τα αφεντικά τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας,  ο απεγκλωβισμός από τα ιδεολογήματα της κυριαρχίας περί «τέλους της Ιστορίας» ή έναν «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» και τις λογικές της ανάθεσης.

Η διέξοδος βρίσκεται στους αυτοοργανωμένους και αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για τη συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού. Απέναντι στις οικονομικές και πολιτικές ελίτ να αντιτάξουμε τα ταξικά και κοινωνικά συμβούλια, να αγωνιστούμε για έναν κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ:
ΕΙΤΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
ΕΙΤΕ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

Τρίτη 24 Μαίου 2016

Ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup

http://vogliamotutto.espivblogs.net/

Εικόνες:


να ειπωθεί πως η κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε στις 9 το πρωί από εικοσιπέντε συντρόφους-ισσες. Η αποχώρηση έγινε στις 12 από την Κοραή με πορεία 40 συντρόφων-ισσών. Η κατάληψη του υπουργείου παρακολουθούνταν από ασφαλίτες και στη Σταδίου υπήρχαν ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. 

από Απλός 3 24/05/2016 10:04 μμ.


Να θυμίσω ότι σε αυτό το κτήριο πριν 6 χρόνια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του ανασφάλιστος εργάτης. Στο υπουργείο εργασίας δούλευε ανασφάλιστος σε εργολαβικό συνεργείο.

Βάζω ανακοινώσεις που είχαν βγει τότε:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (WIND)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: +30 210 5100910 – Φαξ: +30 210 5100961 E-mail : symboulio@pasetim.com

Αρ.Πρωτ: 09/2011 Αθήνα 04/02/2011

Ψήφισμα για το θάνατο του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ

Την Κυριακή 19 Δεκέμβρη ο μετανάστης εργάτης Ασίζ Εμάντ, από την Αίγυπτο, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε, ενώ καθάριζε τα τζάμια του Υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4. Ο νεκρός εργάτης εργαζόταν ανασφάλιστος στην εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει την καθαριότητα του συγκεκριμένου κτιρίου.
Είναι εξοργιστικό μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, που έχει αρμοδιότητα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να επικρατούν συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και καταπάτησης κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Είναι εξίσου εξοργιστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική διερεύνηση των συνθηκών που συνέβη το τραγικό περιστατικό. Αντίθετα υπήρξε προσπάθεια αποσιώπησης και απόκρυψής του από την κοινή γνώμη – είναι χαρακτηριστικό ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που αποτελεί το καθ΄ ύλην αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου – εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 29/12 δηλ. μετά από 10 ημέρες (!) και μάλιστα χωρίς να εξηγεί πως βρέθηκε ο άτυχος μετανάστης να καθαρίζει τα τζάμια του Υπουργείου Κυριακάτικα, πως μπήκε μέσα, και ποιος του άνοιξε;
Επιπλέον δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις απέναντι στους υπευθύνους της εταιρείας που τον απασχολούσε και το Υπουργείο Εργασίας αρνείται προκλητικά κάθε ευθύνη παρά το γεγονός ότι είναι κι αυτό –όπως και κάθε δημόσιος φορέας- υπεύθυνο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τον εργολάβο του έργου.
Δύο χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο θάνατος του Ασίζ Εμάντ έφερε ξανά στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα του σύγχρονου δουλεμπόριου με τις εργολαβίες και την ενοικίαση εργαζομένων.

Απαιτούμε:
-Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του Ασίζ Εμάντ, να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ, να πάρει η οικογένειά του όλη τη στήριξη που χρειάζεται και την αποζημίωση που δικαιούται.
• Να μπει φραγμός στο καθεστώς υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών
• Πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες εργαζομένους και τους πρόσφυγες
• Να κατοχυρωθούν και να εφαρμόζονται όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα.
• Να τελειώσουμε μια για πάντα με το δουλεμπόριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και στην καθαριότητα.

Το ΔΣ του Σωματείου

---------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΟΠ

ΚΑΙ:
ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΤΟΥ ΑΖΙΖ ΕΜΑΝΤ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ.
Την Πέμπτη 17/2/2011 στις 4 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την υπουργό εργασίας κα Λ. Κατσέλη κατόπιν αιτήματοςτης ΠΕΚΟΠ και της πρωτοβουλίας για την τιμωρία των ενόχων του Αζίζ Εμάντ και ενάντια στο δουλεμπόριο στις εταιρείες καθαρισμού.
Η συνάντηση είχε κεντρικό θέμα την εργατική δολοφονία του Αζίζ Εμάντ με κύρια αιτήματα από την ΠΕΚΟΠ και την πρωτοβουλία να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την δολοφονία του Αζίζ Εμάντ ,να δοθεί αποζημίωση και σύνταξη στην οικογένεια του Εμάντ,να καταργηθούν οι εργολαβίες στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μετά από δύο ώρες περίπου συζήτησης τα συμπεράσματα μας και οι δεσμεύσεις της υπουργού είναι τα εξής:
Αρχικά η υπουργός παραδέχτηκε ότι το εργασιακό καθεστώς στις εταιρείες καθαρισμού είναι απαράδεχτο .Ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα ακόμα και μέσα στο υπουργείο εργασίας που οδήγησαν στο θάνατο τον Αζίζ Εμάντ..
Δεσμεύτηκε ότι θα ενεργήσει για την αποζημίωση και σύνταξη που δικαιούται η οικογένεια του Αζίζ εφόσον ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα αποκλειστεί για τρία χρόνια από τα έργα και ότι , το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμίσεις αυστηριοποίησης των ποινών για τις οποίες έχει συσταθεί μία επιτροπή (για την οποία ζητήσαμε να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε με συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της ΠΕΚΟΠ και συμμετοχή στα πλαίσια της διαβουλεύσεις από έναν εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας) για εντατικότερους μικτούς ελέγχους ΣΕΠΕ , ΙΚΑ. Στο σημείο αυτό ηΠΕΚΟΠ ζήτησε να υλοποιηθεί η δέσμευση του γεν. γραμματέα κ.. Χάλαρη στο πάγιο αίτημα της για εκπαίδευση ασφάλειας όλων των εργαζομένων και πιστοποίηση επαγγέλματος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΕπου ήταν παρόν μας είπε ότι έχουν ήδη έτοιμα πολύγλωσσα βιβλία υγιεινής και ασφάλειας τα οποία θα διανεμηθούν σε όλους τους εργαζόμενους και μέσω της ΠΕΚΟΠ.
Όσον αφορά την κατάργηση των εργολαβιών η θέση της υπουργού ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε σε δέκα χρόνια.
Αυτό που έχουν σκεφτεί είναι μία μορφή εργασίας της λεγόμενης
<κοινωνικής οικονομίας>
Όπου 5 φυσικά πρόσωπα μπορούν να συνεταιριστούν και να γίνουν….. εργολάβοι.
Από την μεριά μας καταγγείλαμε ως αναχρονιστική αυτή τη μορφή εργασίας η οποία καμία σχέση δεν έχει με τις εταιρείες καθαρισμού.
Τέλος η συνάδελφος μας MARIA PANA που συμμετείχε στη συνάντηση η οποία έχει καταγγείλει στο σωματείο μας, στο ΣΕΠΕ και στην ελευθεροτυπία ότι, το 2010 δούλευε ανασφάλιστη και απλήρωτη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην καταγγελία της και στα όσα συμβαίνουν με τους εργολάβους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πέντε χρόνια που εργάστηκε εκεί τα οποία φωτογραφίζουν όχι μόνο όλους τους χώρους αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου εργασίας αφού αυτοί καθιέρωσαν με νόμο το δουλεμπορικό καθεστώς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2000 και είναι πάλι αυτοί που αρνούνται να το καταργήσουν ενώ έχει αποδειχτεί και μέσα από την μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που επεξεργάστηκε στοιχεία τηςΠΕΚΟΠ και από καταγγελίες ότι, οι εργολαβίες είναι ασύμφορες και συνιστούν διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Απαιτούμε να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τις εργατικές δολοφονίες του Αζίζ Εμάντ, και του Αζάτ Νάμπο, από τη Συρία, 30 χρόνων που βρέθηκε στο κενό από ύψος 9 ορόφων ενώ εκτελούσε εργασίες καθαρισμού στην ταράτσα του ξενοδοχείου Colossos .(Το θάνατο του άτυχου συναδέλφου τον πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής αμέσως μετά από την συνάντηση στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε τι είχε συμβεί όταν η υπουργός αναφέρθηκε σε ένα ατύχημα που είχε γίνει στις 17/2/2011.

Να καταργηθούν οι εργολαβίες.
18/2/2011.

 

https://pekop.wordpress.com/2011/02/22/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CF%80/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License