Μεξικό-Η εξέγερση των εκπαιδευτικών

Μεξικό-Η εξέγερση των εκπαιδευτικών Από τότε που βγήκε πρόεδρος το 2012 ο Peña Nieto έχει επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει και να παραδώσει τελείως σε ιδιωτικά συμφέροντα υποβαθμίζοντας τελείως το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με τη θέσπιση πολιτικών για την αποδυνάμωση της μεγαλύτερης ένωσης της Λατινικής Αμερικής, της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων Εκπαίδευσης και κυρίως των πιο μαχητικών και πιο ριζοσπαστικών κομματιών.( CNTE- SNTE)

post image

               Μεξικό-Η εξέγερση των εκπαιδευτικών

 Από τότε που βγήκε  πρόεδρος το 2012 ο Peña Nieto έχει επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει και να παραδώσει τελείως σε ιδιωτικά συμφέροντα υποβαθμίζοντας τελείως το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με τη θέσπιση πολιτικών για την αποδυνάμωση της μεγαλύτερης ένωσης της Λατινικής Αμερικής, της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων Εκπαίδευσης και κυρίως των πιο μαχητικών και πιο ριζοσπαστικών κομματιών.( CNTE- SNTE)

  Η τελευταία έκδοση του Insumisiónξεκίνησε με ειδήσεις από τις εθνικές κινητοποιήσεις των  εκπαιδευτικών, τις συντονισμένες-δυναμικές  απεργίες στο Μεξικό.

(https://itsgoingdown.org/insumision-strike/)--https://itsgoingdown.org/insumision-reclaiming-life-panorama-death/

  Ήταν ένα πολύ έντονο δεκαπενθήμερο όπου το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο των εργαζομένων στην εκπαίδευση (CNTE) άρχισε μια γενική απεργία διαρκείας στις 15 Μαΐου με σκοπό να αντισταθούν και να ανατρέψουν τα σχέδια του πρόεδρου του Μεξικού Enrique Peña Nieto να εφαρμόσει τις άθλιες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

 Το 2013 η CNTE κινητοποίησε τη βάση της ώστε να αντεπιτεθεί  ενάντια σε παρόμοιες προσπάθειες της εξουσίας.

 Ένα άρθρο που γράφτηκε  τότε περιγράφει το πλαίσιο των εξελίξεων-αποτελεσμάτων  που συμβαίνουν και τώρα, καθώς και την αποσαφήνιση των διακρίσεων μεταξύ της SNTE και της CNTE,  τις σχέσεις τους με το κράτος.-(http://elenemigocomun.net/2013/09/mexico-teachers-neoliberal-reform/)

 Η απεργία της 15 Μαΐου ήταν η δυναμικότερη και μαζικότερη στην Πόλη του Μεξικού, την Οαχάκα και στις περιοχές Τσιάπας. Είναι η Ημέρα των Εκπαιδευτικών-(http://kaosenlared.net/gran-marcha-y-planton-en-la-ciudad-de-mexico/)

στο Μεξικό, 20.000 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών (SEGOB) και σε άλλα κρατικά κτίρια. Πάρα την σκληρή επιθετική καταστολή της ομοσπονδιακής αστυνομίας οι εκπαιδευτικοί δεν έκανα πίσω.

(http://desinformemonos.org.mx/policia-corre-a-maestros-del-planton-de-bucarelli-lo-mudan-a-santo-domingo-y-piden-renuncia-del-secretario-de-educacion/)

(http://desinformemonos.org.mx/algunos-de-ustedes-tienen-ordenes-de-aprehension-en-su-contra-les-advirtieron-a-los-maestros-de-la-cnte-para-invitarlos-a-desalojar-pacificamente-el-planton-de-san/)

 Αυτή τη στιγμή, η σύγκρουση “κινείται στην σκακιέρα της τακτικής”, με την κάθε πλευρά να παραμένει σταθερά εδραιωμένη στις θέσεις της και με διάφορες τακτικές προσπαθεί  να δει η κάθε πλευρά  τις προθέσεις της άλλης .

  Η CNTE λειτουργεί σε ένα πλαίσιο και με σκοπό  κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με το κράτος, αν όχι κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων , στη συνέχεια ή και τα επόμενα χρόνια σταδιακά για καλύτερες συνθήκες. Επιδιώκοντας να διασφαλίσει επιρροή και κύρος για να το πράξει αποτελεσματικά. Από την πλευρά της  η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει τη στρατιωτική ικανότητα για να πνίξει τις κινητοποιήσεις στο αίμα και την καταστολή. Είναι όμως σε μειονεκτική θέση λόγω των πρόσφατων γεγονότων, την διεθνή κατακραυγή και κινητοποίηση για τους 43 φοιτητές που απαχθήκαν- δολοφονήθηκαν.

   Πριν από δέκα χρόνια  όταν πάλι το κράτος προσπάθησε να συντρίψει με τέτοιο τρόπο  την απεργία των εκπαιδευτικών η κατάσταση οδηγήθηκε σε μια εξέγερση πέντε μηνών γνωστή ως κομμούνα της Οαχάκα.(https://libcom.org/history/looking-back-oaxaca-rebellion)

 Έτσι το κράτος σκέφτεται σοβαρά να κάνει μια τέτοια επίθεση .Ρίχνοντας μια ματιά πίσω στην εξέγερση της Κομμούνας- Οαχάκα  με την εξαιρετική συνέντευξη ενός  εντυπωσιακού  δάσκαλου από την Οαχάκα(στο subMedia-βίντεο)-http://www.submedia.tv/stimulator/2016/05/24/the-crisis-of-democracy/

 Υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία για νίκη ωστόσο δεν πρέπει να τρέφει το εκπαιδευτικό κίνημα αυταπάτες και πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την  κυβέρνηση του Peña Nieto.

http://elenemigocomun.net/2016/02/state-terrorism-governance/

 Εκτός της μετωπικής αντιπαράθεσης (Τσιάπας), η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να ανταποκριθεί ακόμη και με τους ρεφορμιστές εκπαιδευτικούς. Ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Παιδείας   λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουνε, ενώ Peña Nieto είπε ότι θα καθίσει για τις διαπραγματεύσεις μόνο όταν οι εκπαιδευτικοί αποδεχθούν την εκπαιδευτική άλωση της δημόσιας παιδείας(!!). Η κυβέρνηση έχει παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της CNTE-(https://compamanuel.com/2016/05/16/thousands-of-chiapas-teachers-initiate-a-strike/)

, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται και έχουν τεράστια προβλήματα  λόγω των δανείων  τα οποία πολλοί εκπαιδευτικοί αποκτούν μέσα από την ένωσή τους. Ο Aurelio Nuño, ο Υπουργός Παιδείας  ανακοίνωσε ότι κάθε δάσκαλος που θα λείπει τρεις ημέρες στη σειρά  θα απολύεται και μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει την απόλυση 3.119 εκπαιδευτικών  από την Οαχάκα-(http://www.somoselmedio.org/article/aurelio-nu%C3%B1o-anuncia-que-3-mil-119-maestros-seran-despedidos)

, Guerrero και Michoacán.Επίσης απειλεί και εκβιάζει τους εκπαιδευτικούς στην Πόλη του Μεξικού ενώ η αστυνομία έχει  μπλοκάρει και γυρίζει πίσω λεωφορεία των εκπαιδευτικών που προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη για να ενωθούν με τους συντρόφους τους -(http://desinformemonos.org.mx/impiden-a-integrantes-de-la-cnte-acceso-a-la-ciudad-de-mexico/)

. Στις περιοχές των Τσιάπας οι πορείες των εκπαιδευτικών στις 19 Μαΐου-(http://desinformemonos.org.mx/normalistas-de-chiapas-reprimidos-en-marcha-contra-la-reforma-educativa/)

 και 25 Μαΐου-(http://www.pozol.org/?p=12305)

 δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικούς με δακρυγόνα και  σφαίρες  από καουτσούκ από  έδαφος και από αέρος με ελικόπτερα.

 Ενώ το κράτος έχει τα όπλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν τους “αριθμούς” των μαζικών δυναμικών κινητοποιήσεων  βλέποντας τις  μαζικές πορείες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Πόλη του Μεξικού, την Οαχάκα και  Τσιάπας.

 Μετά την καταστολή της 19η Μαΐου καθώς και την προηγούμενη καταπίεση, τον Απρίλιο, 200.000 βγήκαν να διαμαρτυρηθούν στις περιοχές των Τσιάπας στις 23 Μαΐου.( http://www.pozol.org/?p=12294)

 Μετά ακολούθησε μια μεγάλη πορεία στην πρωτεύουσα της πολιτείας Chiapas- Tuxtla Gutiérrez στις 27 Μαΐου-(http://www.pozol.org/?p=12335), η οποία συνέπεσε με  πορείες σε 30 δήμους.  Κατά τη διάρκεια της πορεία στην πρωτεύουσα, οι εκπαιδευτικοί κατέλαβαν για λίγο πάνω από οκτώ διαφορετικά μέσα ενημέρωσης παίρνοντας τον έλεγχο της καθεστωτικής ενημέρωσης και επικοινωνώντας  απευθείας με τους ανθρώπους, διαδηλωτές ή μη.

http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2016/05/28/maestros-2018toman2019-medios-de-comunicacion-en-tuxtla-gutierrez

 Διαμορφώθηκαν  επιτροπές στις περιοχές -Τσιάπας από γονείς και σε 122 δήμους βγήκε ανακοίνωση ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους εκπαιδευτικούς. Αυτό έγινε κι από  γονείς σε 60 δήμους οι οποίοι  την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκαν να κλείσουν οποιοδήποτε σχολείο που προσπαθεί να ανοίξει με τους δασκάλους σε εξαθλίωση.

https://compamanuel.com/2016/05/24/chiapas-parents-will-reject-substitute-teachers/

  Όταν ξεκίνησε η απεργία, ένας εκπρόσωπος της CNTE (Τσιάπας) ανακοίνωσε  ότι για την σύλληψη κάθε δάσκαλου, η Ένωση θα κρατάει έναν κυβερνητικό υπάλληλο και θα τους κρατάει  στην κεντρική πλατεία της Tuxtla Gutiérrez. Οκτώ διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στις 25 Μαΐου με βαριές κατηγορίες και είπαν ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τις 27 Μαΐου.

http://www.excelsior.com.mx/nacional/2016/05/16/1092924#view-2

http://www.jornada.unam.mx/2016/05/27/politica/003n1pol

 Στην Οαχάκα ο Κυβερνήτης Gabino Cué είπε ότι είχε εκατοντάδες αστυνομικούς σε ετοιμότητα για να διαλύσουν οποιαδήποτε αντίσταση από τους εκπαιδευτικούς.

http://www.proceso.com.mx/440860/policias-federal-estatal-buscaran-desactivar-protesta-magisterial-cue

  Η CNTE προχώρησε όμως με αντιπερισπασμούς αψηφώντας τις απειλές .Στις 27 Μαΐου οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο της πολιτείας για οκτώ ώρες, καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη της Οαχάκα με τον τουριστικό προορισμό της Puerto Escondido.

http://www.proceso.com.mx/440860/policias-federal-estatal-buscaran-desactivar-protesta-magisterial-cue

 Όταν εμφανίστηκε η ομοσπονδιακή αστυνομία στο αεροδρόμιο και επιτέθηκε να διαλύσει το μπλόκο, μια ομάδα εκπαιδευτικών κατόρθωσε να περάσει μέσα από τις γραμμές της αστυνομίας και να περικυκλώσει ένα λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικές ενισχύσεις. Οι καθηγητές αρνήθηκαν να  αφήσουν να περάσει  την αστυνομία. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της CNTE στην Οαχάκα, Rubén Núñez, προειδοποίησε τον κυβερνήτης  "Αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν θα υπάρξουν εκλογές." Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου.

http://www.milenio.com/estados/CNTE_dialogo_Cue_Oaxaca-paro_maestros_Oaxaca-Ruben_Nunez_22_CNTE_0_739126513.html

 Το κλειδί για την επιτυχία της απεργίας δεν θα είναι μόνο η ικανότητα της CNTE να διατηρήσει την δυναμική της, αλλά και να επεκτείνει τη βάση της υποστήριξης της. Παρά την άθλια προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ ταυτισμένα με την μεξικανική εξουσία, η CNTE ήταν σε θέση να κάνει αρκετά πράγματα. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις της CNTE εκτείνονταν  πέρα ​​από τους μισθούς και τις μεταρρυθμίσεις ,συμπεριλάβουν ευρύτερα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, όπως είναι η ελευθερία για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και τους πολιτικούς κρατούμενους αντιρρησίες  συνείδησης, την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την αλήθεια και την δικαιοσύνη για τους 43 φοιτητές και βέβαια την αντίσταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ριζικά.

 Η απεργία είχε εξαπλωθεί από την Οαχάκα, Τσιάπας, Πόλη του Μεξικού μέχρι  Guerrero, Veracruz, και Michoacán.    

 Όπως και στην πολιτεία Τσιάπας, 300 εκπρόσωποι των οργανώσεων γονέων βγήκαν για  υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην Guerrero, την Παρασκευή.

http://desinformemonos.org.mx/padres-de-familia-guerrerenses-apoyan-movilizacion-de-la-ceteg/

 Τιμώντας 20 μήνες μετά την εξαφάνιση των παιδιών τους, οι οικογένειες των φοιτητών (Ayotzinapa) διαδήλωσαν για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην Πόλη του Μεξικού στις 26 Μαΐου και στις 27 Μαΐου.

http://desinformemonos.org.mx/manifestacion-de-la-coordinadora-nacional-de-trabajadores-de-la-educacion-contra-la-reforma-educativa/

 Το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης (FPDT) από Atenco ανακοίνωσαν την υποστήριξη της απεργίας.

https://www.youtube.com/watch?v=oeqoDqmdW18&feature=youtu.be

 Στις 16 Μαΐου οι φοιτητές από Chapingo- Αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Texcoco πήραν  λεωφορεία ,τρακτέρ-ρυμουλκούμενα και  απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο για τη στήριξη της απεργίας.

http://www.proyectoambulante.org/index.php/noticias/nacionales/item/6540-desde-chapingo-solidaridad-con-la-cnte-el-ipn-y-atenco

 

 Η  πάλη των φοιτητών στο Εθνικό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο (IPN) είναι συνεχιζόμενη  και κατά την πρόσφατη εισβολή εκατοντάδων αστυνομικών στην Atenco για να διευκολύνουν την κατασκευή ενός νέου διεθνούς αεροδρομίου.

http://www.somoselmedio.org/content/estudiantes-polit%C3%A9cnicos-dan-24-horas-epn-para-resolver-conflicto

 

https://dorsetchiapassolidarity.wordpress.com/2016/05/27/communique-from-the-fpdt-of-atenco-against-the-new-illegal-incursions-into-our-communities/

 Ακόμη και το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Συμβουλίου της Πόλης του Μεξικού πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει θεσμός  οι εκπαιδευτικοί να έχουν ξεχωριστή αξία μέσω καθεστώτος του Διακεκριμένου Επισκέπτη όταν θα πρέπει να επισκέπτονται τα σχολεία.

Όσο για το τι θα επακολουθήσει, οι εκπαιδευτικοί έχουν υποσχεθεί περισσότερες διαμαρτυρίες- κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου μαζικής πορείας για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού την Παρασκευή  3 Ιουνίου.

 Η κατάσταση έτσι όπως είναι διαμορφωμένη είναι πιθανό να κρατήσει μακριά  κάθε σημαντική επιθετική κίνηση εναντίον των δασκάλων(εκλογές αρχές Ιουνίου). Μια μικρή σπίθα, ένα γεγονός σε αυτό το ασταθές περιβάλλον μπορεί να διαμορφώσει μια εντελώς άλλη κατάσταση.

 Ενώ οι περισσότεροι έχουν επικεντρωθεί στην απεργία, υπάρχουν φυσικά πολλά  περισσότερα που συμβαίνουν στο Μεξικό, μερικά από τα οποία θα τα καλύψουμε εν συντομία εδώ.

 Μεξικό-Ο 6 δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε φέτος. Ο Manuel Torres δολοφονήθηκε στο σπίτι του στην Βερακρούζ στις 14 Μαΐου.

http://www.somoselmedio.org/article/asesinan-al-periodista-manuel-torres-en-veracuz

 Είναι η 18η δολοφονία δημοσιογράφου στη Βερακρούζ κατά τη διάρκεια της θητείας του Διοικητή Javier Duarte.

 Επίσης στην Βερακρούζ  οι φοιτητές και  το προσωπικό του Πανεπιστημίου διοργανώνουν μια γενική απεργία για να αναγκάσουν το καθεστώς Duarte να δώσει το χρηματικό ποσό  2,5 δισεκατομμύρια πέσος που οφείλει στο σχολείο και δικαστικά.

http://desinformemonos.org.mx/proponen-huelga-general-en-la-universidad-veracruzana-se-tratara-este-jueves-en-el-consejo-general/

Από  18 - 30 Μαΐου γίνανε εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας των εξαφανισμένων κρατούμενων.

http://kaosenlared.net/actividades-de-la-semana-internacional-del-detenido-desaparecido-en-mexico/

  Χθες στην Toluca  η φωτιά της Αξιοπρεπής Αντίστασης φιλοξένησε την πρώτη δημοφιλής συνάντηση κατά της εξουσίας Eruviel,

http://desinformemonos.org.mx/primer-encuentro-de-los-pueblos-en-contra-de-la-ley-eruviel/που  πρόσφατα ψήφισε νόμο και επιτρέπει στην Μεξικάνικη Κρατική Αστυνομία να χρησιμοποιεί  πραγματικά πυρά εναντίον σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

  Γύρω από το Μεξικό, 215 κοινότητες από τις 17 πολιτείες έχουν υπογράψει για την Εθνική Εκστρατεία και την υπεράσπιση της Μητέρας Γης και Επικράτειας.

http://earthfirstjournal.org/newswire/2016/05/27/mexico-current-campaigns-in-defense-of-mother-earth/

 Μία από αυτές τις κοινότητες είναι η Coyotepec  η οποία εδώ και χρόνια έχει αυτονομηθεί, στον τομέα της ύδρευσης ενώ έχει αντισταθεί στις προσπάθειες για  ιδιωτικοποίησής . Την περασμένη εβδομάδα, έξι από τα μέλη της συνελήφθησαν και η κοινότητα πολιορκήθηκε από 600 μπάτσους. Σε απάντηση, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους και την απομάκρυνση της αστυνομίας. Μια ημέρα αργότερα, η αστυνομία έκανε πίσω αλλά οι έξι παραμένουν υπό κράτηση.

http://desinformemonos.org.mx/miles-responden-a-irrupcion-policial-en-coyotepec-6-personas-continuan-detenidas/

 Στο νότιο Μεξικό οι αυτόχθονες κοινότητες συνεχίζουν να επιτίθονται και να συνεχίζουν να αντιστέκονται. Η κοινότητα Juba Waijín στην Guerrero κέρδισε μια νίκη  όταν τα δικαστήρια μπλοκάραν δύο έργα εξόρυξης.

http://earthfirstjournal.org/newswire/2016/05/20/mexico-victory-for-juba-waijin-indigenous-community-against-mining/

 Αφού εκτοπίστηκαν από την αναγεννημένη γη τους από την αστυνομία και παραστρατιωτικές οργανώσεις, η αυτόνομη κοινότητα του San Isidro Los Laureles δεν εγκαταλείπει τον αγώνα.

http://subversiones.org/archivos/123736

 Εν τω μεταξύ  στην Οαχάκα, η αυτόνομη κοινότητα της Eloxochitlan de Flores Magón κινητοποιήθηκε  για να απαιτήσει  ελευθερία για έντεκα πολιτικούς κρατούμενους της. Επίσης στην Οαχάκα, οι Ζαπατίστας και το Εθνικό Κογκρέσο Αυτοχθόνων κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση  καταδικάζοντας την επίθεση της αστυνομίας σχετικά με την αυτόνομη κοινότητα της Álvaro Obregón.

http://www.pozol.org/?p=12319

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2016/05/18/joint-communique-by-the-cni-and-ezln-on-aggression-against-the-community-of-alvaro-obregon-oaxaca/

  Μια δημοτική αστυνομικός σκοτώθηκε σε μια αμυντική μάχη της κοινότητας από παραστρατιωτική επίθεση, σε μια κρίσιμη στιγμή που πολλοί φοβόντουσαν μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να συντρίψει το σύνολο του αυτόνομου έργου.

Τέλος, στη μνήμη του αναρχικού αγωνιστή  της Χιλής Mauricio Morales  τα οχήματα που ανήκουν στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής πολιτικής πυρπόληθηκαν  στο Κανκούν.

https://itsgoingdown.org/cancun-mexico-incendiary-attack-memory-mauri/

 Παράλληλα  καταλήψεις κοινωνικών  κέντρων με το όνομα του Mauricio άνοιξαν τις πόρτες τους στην Τιχουάνα.

https://325.nostate.net/2016/05/26/tijuana-inauguracion-del-cso-mauricio-morales-mexico/

πηγές:

http://elenemigocomun.net/

https://www.indybay.org/newsitems/2016/06/03/18787216.php

αρθρογράφος: El Enemigo Común/ Friday Jun 3rd, 2016 2:14 PM

 

 

 MEΞΙΚΟ/ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

 

 

 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License