Κρατική καταστολή στην Oaxaca: τουλάχιστον 8 νεκροί, δεκάδες τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν

https://itsgoingdown.org/repression-oaxaca-killed-wounded-detained/


Η διαφαινόμενη  επίθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο λαό και τους απεργούς δασκάλους της Οαχάκα του Μεξικό έχει αρχίσει. Υπάρχουν αναφορές οτι οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Κυριακή το πρωί στο μπλόκο καθηγητών-λαού στον αυτοκινητόδρομο στην Nochixtlán, βορειοδυτικά της πόλης της Οαχάκα. Οι οκτώ επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι οι Oscar Aguilar Ramírez, 25 ετών, Andrés Sanabria García, 23ετων, Anselmo Cruz Ακίνο, 33 ετων, Yalit Jiménez Santiago, 28 ετων, Oscar Nicolás Σαντιάγο, Omar González Santiago, 22 ετων, Antonio Perez García, και Jesús Cadena Sánchez, 19 ετων. οι οποίοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά για να σπάσει τον αποκλεισμό. Τουλάχιστον 45 άλλοι νοσηλεύονται με τραύματα, και πληγές από πυροβολισμούς στην πλειοψηφία τους, και 22 έχουν εξαφανιστεί.


Μετά από τέσσερις ώρες συγκρούσεων, η αστυνομία έσπασε  τον αποκλεισμό στο Nochixtlán. Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού είχε τεθεί σε ισχύ από τις 12 Ιουνίου και ήταν επιτυχής στην αποτροπή εισόδου εκατοντάδων ομοσπονδιακών αστυνομικών στην πόλη της Οαχάκα.


Η Πολιτειακή και ομοσπονδιακή αστυνομία επιτέθηκε επίσης τον αποκλεισμό στο Hacienda Blanca.  Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων από το έδαφος και απο ελικόπτερα, επιτηθέμενη ακόμα και στο σχολείο που είχε μετατραπεί σε ένα ιατρικό κέντρο. Ένοπλες αστυνομία με πολιτικά ρούχα επίσης την ανάληψη θέσεων.
Η Hacienda Blanca ήταν ένα άλλο σημείο αποκλεισμού για την πρόληψη της μη εισόδου των ομοσπονδιακών κατασταλτικών δυνάμεων στην πόλη της Οαχάκα. Στις 15 Ιουνίου, ένα λεωφορείο γεμάτο με εξοπλισμό καταστολής ταραχών προσπάθησε να περάσει μέσα από τον αποκλεισμό και τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει την φύλαξη του. Το λεωφορείο σταμάτησε και ο εξοπλισμός αφαιρέθηκε και πυρπολήθηκε.
Αυτό που αναμένετε είναι ότι μετά το σπάσιμο των μπλόκων στις εθνικές οδούς γύρω απο την πόλη της Οαχάκα, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις θα πραγματοποιήσει μια επίθεση στην πόλη τις επόμενες ώρες, καθώς έχουν ήδη εισέλθει σε τμήματα των περιφερειακών συνοικιών της πόλης. Αποκλεισμένη από την πρόσβαση στην πόλη από τη στεριά, για μέρες τώρα η ομοσπονδιακή αστυνομία οργάνωσε την αποστολή αεροπλάνων γεμάτα μπάτσους σε αεροδρόμια στις πόλεις Oaxaca, Huatulco και Ciudad Ixtepec. Υπάρχουν πολλές αναφορές για διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της πόλης, καθώς και για επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τα Μαζικής μεταφοράς έχουν αποσυρθεί για σήμερα και αυριο
Την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι κάτοικοι της Οαχάκα απάντησαν στην τελευταία επίθεση της αστυνομίας και τίμησαν τα δέκα χρόνια από την εξέγερση της 14, Ιουνίου 2006  που οδήγησε στην μεγάλη διάρκειας πέντε μηνών Κομμούνας της Οαχάκα , δεκάδες μπλόκα και οδοφράγματα  κατασκευάστικαν γύρω από το κράτος. Στο Isthmus of Tehuantepec  μόνο, το συνδικάτο των εκπαιδευτικών Ένωσης (CNTE)  ελέγχει 37 μεγάλες διασταυρώσεις στην εθνική οδό, από τα οποία η αστυνομία έχει αφαιρέσει οκτώ. Καθώς η αστυνομία εξαπολείει βροχή δακρυγόνων  από τα ελικόπτερα, οι διαδηλωτές ανταπαντούν εξαπολύοντας πυροτεχνήματα στους μπάτσους..
Για να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις στην Οαχάκα, χιλιάδες διαδήλωσαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Televisa (το μεγαλύτερο ιδιωτικό, φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι στο Μεξικό) και καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, χιλιάδες δάσκαλοι  φθάνουν από την Τσιάπας, Michoacán και αλλού για να ενισχυθεί ο απεργιακός  καταυλισμός στην πρωτεύουσα της Οaxaca.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License