Rio 2016: Αυτή είναι ή Βραζιλία των Ολυμπιακών Αγώνων

Η «δημοφιλή εικόνα της Βραζιλίας» είναι η συγκλονιστική απίστευτης σκληρότητας κακομεταχείριση των πρώτων λαών της. Τά στάδια και αρένες των Ολυμπιακών Αγώνων είναι χτισμένα σε ινδιάνικο έδαφος, και μεγάλο μέρος του πλούτου τής Βραζιλίας προέρχεται από την αποστέρηση των δικαιωμάτων των Ινδιάνων και την κλοπή τής γης τους. Τώρα ή Βραζιλία σχεδιάζει μια νέα επίθεση στους ιθαγενείς: την στόχευση και των τελευταίων εκτάσεων που έχουν καταφέρει να κρατήσουν.

post image

Οί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ό καθρέπτης της κυριαρχίας του δυτικού κανιβαλικού πολιτισμού,ένας πολιτισμός του πολιτικοστρατιωτικού και βιομηχανικού ανταγωνισμού ,της εθνικής και υπερεθνικής κυριαρχίας, της οικονομίας της υπερκατανάλωσης και της έξυπνης ντόπας, της υφαρπαγής πόρων και της καταστροφής πόρων, των εξώσεων μειονοτήτων από τά σπίτια τους και τη γή τους ,της καταστολής, των δολοφονιών, ένας πολιτισμός των επιχειρήσεων μακρού βεληνεκούς και των αποικιοκρατικών επεμβάσεων και αποβάσεων,ένας πολιτισμός πού τά πτωματά του στο ένα χέρι κρατούν ένα πλαστικό ποτήρι κόκα κόλα με ένα παπούτσι nike και στο άλλο ένα κομμένο κεφάλι ενός «βρωμερού φτωχού ινδιάνου».

Ένα πρόσφατο βίντεο που δείχνει τά σπίτια μιάς κοινότητας των ιθαγενών Γκουαρανί να ισοπεδώνονται πρίν λίγες μέρες καταδικάζοντας τις οικογένειες να ζουν από την πίσω πλευρά  μιας μεγάλης εθνικής οδού, έχει προκαλέσει οργή ​​στη Βραζιλία.

Σχεδόν 100 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εκδίωξαν την φυλή τών Apy Ka'y (κοινότητα Γκουαρανί) ,των οποίων η γη των προγόνων τους έχει καταστραφεί για τη βιομηχανική γεωργία μεγάλης κλίμακας.

Το 2013 η κοινότητα είχε καταλάβει εκ νέου  ένα μικρό κομμάτι από την προγονική γη τους. Έχουν ήδη εκδιωχθεί από αυτό και πάλι, μετά από έναν δικαστή πού αποδέχτηκε το αίτημα του γαιοκτήμονα για μια απόφαση έξωσης, παρά το γεγονός ότι έλαβε εκκλήσεις από τούς Γκουαρανί, από αλληλέγγυους οργανώσεις και από ομάδες για τά ανθρώπινα δικαιώματα τους συμμάχους τους στη Βραζιλία, και από χιλιάδες  υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένοπλους αστυνομικούς σέ επίβλεψη της έξωσης γιά τις εννέα οικογένειες Γκουαρανί Kaiowá. Η Damiana Cavanha  ή οποία φαίνεται νά καταγγέλλει την έξωση, προτρέπει  τους ανθρώπους της να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να προστατεύσουν τα εδάφη τους και να καθορίσουν το δικό τους μέλλον.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένοπλους αστυνομικούς σέ επίβλεψη της έξωσης γιά τις εννέα οικογένειες Γκουαρανί Kaiowá. Η Damiana Cavanha  ή οποία φαίνεται νά καταγγέλλει την έξωση, προτρέπει  τους ανθρώπους της να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να προστατεύσουν τα εδάφη τους και να καθορίσουν το δικό τους μέλλον.

Λέει μπροστά στην κάμερα: «Δεν το δεχόμαστε αυτό. Θα μείνω εδώ, είναι δικαίωμά μου. Έχουμε τα δικαιώματά μας. Δεν είναι μόνο οι λευκοί άνθρωποι που έχουν δικαιώματα, η Γκουαρανί Kaiowá και οι αυτόχθονες λαοί έχουν επίσης δικαιώματα. Έτσι,μαυτόν τον τρόπο πολλοί από εμάς έχουν πεθάνει, καί τόσοι πολλοί άλλοι έχουν σκοτωθεί από τους ενόπλους ... Ας μείνουμε εδώ, έχουμε την Tekoha μας [προγονική γη] και εγώ θα επιστρέψω στην Tekoha μου. "

Τον Ιούνιο του 2016 ένοπλοι κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν σέ άλλη κοινότητα των Γκουαρανί τών Tey'i Jusu. Ένας ιθαγενής σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού δώδεκα χρόνων, τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι περισσότερη  γη τών Guarani έχει κλαπεί από γεωργικές επιχειρήσεις της βιομηχανίας της Βραζιλίας καί προσπαθούν να κρατήσουν τίς φυλές τους μακριά από τα εδάφη τους για δεκαετίες. Τους υποβάλλουν σε μια γενοκτονία βίας και ρατσισμού, ώστε να μπορεί να κλέψουν εδάφη, τους πόρους και την εργασία τους στο όνομα της «προόδου» και του «πολιτισμού».

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η φυλή Guarani είναι μία από τίς πλέον επείγουσες και τρομακτικές ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας. Τον Απρίλιο του 2016, ή οργάνωση Survival International ξεκίνησε μια εκστρατεία "σταματήστε την Γενοκτονία στή Βραζιλία" γιά να επιστήσει τήν παγκόσμια προσοχή στην πορεία προς τούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για την τραγωδία και την φρίκη  που αντιμετωπίζουν οί Γκουαρανί στη Βραζιλία. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί και να παρακολουθούμε την καταστροφή ενός ολόκληρου λαού. Αν νόμιμο δικαίωμα τών Γκουαρανί είναι να ζουν στη γη τους και αυτό δεν γίνεται σεβαστό τότε, θα καταστραφούν ».

Οταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Βραζιλία το 1500 ήταν το σπίτι γιά πάνω από 10 εκατομμύρια Ινδιάνους. Πέντε αιώνες με δολοφονίες, βασανιστήρια, ασθένειες και  εκμετάλλευση ρήμαξαν τις φυλές αφού και από τη δεκαετία του 1950 ο πληθυσμός τους είχε ήδη πέσει κατακόρυφα σε  περίπου 100.000 !

Ο διάσημος ανθρωπολόγος Darcy Ribeiro εκτιμά ότι τον περασμένο αιώνα, μία φυλή εξαφανιζόταν κάθε χρόνο!! Προέβλεψε, επίσης, ότι δεν θα απομείνει καμμιά  ενιαία ινδιάνικη φυλή μέχρι το 1980 όπως και έγινε.. πιστεύεται ότι σχεδόν 1.500 φυλές έχουν εξαφανιστεί από το 1500.

Άλλοι μειώνονται τόσο σε μέγεθος ώστε να αριθμούν λιγότερα από 11 άτομα μια ομάδας ποδοσφαίρου:

Πέντε ιθαγενείς Akuntsu  (πολιτεία Rondônia)

Τέσσερις Juma (Amazonia)

Τρεις Piripkura  (Rondônia )

Δύο Ινδιάνοι επίσης του ποταμού Tapirapé (Maranhão ) μπορεί μέχρι τώρα να είναι νεκροί

Σταματήστε τη γενοκτονία στή Βραζιλία! Ολυμπιακοί Αγώνες 2016

Η «δημοφιλή εικόνα της Βραζιλίας» είναι η συγκλονιστική απίστευτης σκληρότητας κακομεταχείριση των πρώτων λαών της.

Τά στάδια και αρένες των Ολυμπιακών Αγώνων είναι χτισμένα σε ινδιάνικο έδαφος, και μεγάλο μέρος του πλούτου τής Βραζιλίας προέρχεται από την αποστέρηση των δικαιωμάτων των Ινδιάνων και την κλοπή της γης τους.

Τώρα ή Βραζιλία σχεδιάζει μια νέα επίθεση στους ιθαγενείς: την στόχευση και των τελευταίων εκτάσεων που έχουν καταφέρει να κρατήσουν.

Το μεγαλύτερο στάδιο χωρητικότητας είναι το Μαρακανά του Ρίο (χωρητικότητα: 78.838). Το κοινό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ότι ή μεγαλύτερη φυλή της Βραζιλίας, η Γκουαρανί (πληθυσμός: 51.000) μερικοί από τους οποίους ζουν μόλις 50 χιλιόμετρα από το Ρίο.

Φυλές που ζουν στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας - η Γκουαρανί Mbyá, Γκουαρανί Ñandeva, Kaingang, Xokleng και Xetá - ζουν σε μικροσκοπικά αγροτεμάχια, ως άποικοι γιατί έχει κλαπεί το έδαφός τους.

Απειλούμενη φυλή: Η Xetá αφανίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου  στη δεκαετία του 1950, καθώς τα εδάφη τους πάρθηκαν από τους βιομήχανους.. Μέχρι το 1999 υπήρχαν μόνο 8 επιζώντες, τρεις άνδρες και πέντε γυναίκες..

Το Μαρακανά, το όνομα του πιο διάσημου γηπέδου του Ρίο, προέρχεται από μια εγχώρια λέξη την Tupi πού σημαίνει παπαγάλος. (Μπορεί επίσης να αναφέρεται στό maraca-na - μια κουδουνίστρα με σπόρους που χρησιμοποιούνται από τούς Γκουαρανί σε θρησκευτικές τελετές). Το πραγματικό του όνομα είναι Estádio Mário Filho.

Όταν ξεκίνησε ή ανοικοδόμηση  για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, μια ομάδα από 70 Ινδιάνους από 17 διαφορετικές φυλές που είχαν καταλάβει ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα εκδιώχθηκαν, και το σπίτι τους καταστράφηκε, για να ανοίξει ο δρόμος για ένα γιγαντιαίο χώρο στάθμευσης και την κατασκευή ενός μουσείου ποδοσφαίρου. Οι Ινδιάνοι ήθελαν το κτίριο να διατηρηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο των αυτόχθονων.

Αυτό το αποικιακό αρχοντικό ήταν το σπίτι γιά το πρώτο ινστιτούτο της πολιτιστικής έρευνας για τους ιθαγενείς στη Βραζιλία το 1910. Λίγο μετά, έγινε η κύρια έδρα για την Υπηρεσία Προστασίας ιθαγενών, την σημερινή FUNAI. Μέχρι το 1978, ήταν η έδρα του Μουσείου του ινδιάνικου λαού στη Βραζιλία.

Εξαφανισμένη φυλή: η φυλή Goitacá που ζούσαν κατά μήκος των ακτών του Ρίο εξοντώθηκαν σε ένοπλη σύγκρουση με τους ευρωπαίους αποίκους.

Μπέλο Οριζόντε :

Περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Belo Horizonte είναι μια εγχώρια επικράτεια που ονομάζεται «Fazenda Γκουαρανί», που κατοικείται από τους ιθαγενείς Krenak και Pataxó.Και οι δύο υπέστησαν τεράστιες απώλειες καθώς προσπαθούσαν να αντισταθούν στην επέκταση των αποικιακών συνόρων.

Στη δεκαετία του 1960 τό Βραζιλιάνικο κράτος κατασκεύασε δύο μυστικές φυλακές πού διοικούνταν από στρατιωτική αστυνομία με σκοπό να τιμωρήσουν και να μεταρρυθμίσουν τους αυτόχθονες λαούς που αντιστάθηκαν στην εισβολή των εδαφών τους. Ένας πρώην κρατούμενος πού ήταν έγκλειστος σε αυτά τά στρατόπεδα συγκέντρωσης, είπε ότι  οι Ιθαγενείς αναγκάστηκαν να εργαστούν, κάτω από καθεστώς βίας και βασανιστηρίων και με απειλή απομόνωσης, αν αρνηθούν. «Ήμουν φυλακισμένος  δώδεκα χρόνια. Η αστυνομία υπόταξε τόσο πολύ τούς Krenak που έπρεπε να κάνουν μπάνιο με νερό και μέ αλάτι στη συνέχεια »

Απειλούμενη φυλή: Η Krenak αριθμεί σήμερα 350 άτομα..

Manaus

Μανάους, η πρωτεύουσα της περιοχής Amazonas, είναι η μόνη πόλη του Αμαζονίου πού θά φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το γήπεδο είναι χτισμένο στο στυλ του ντόπιου καλαθιού.

Εξαφανισμένη φυλή: Manaus είναι το όνομά της μετά την εξαφάνιση τής φυλής Manáos. Πάλεψαν την πορτογαλική κυριαρχία στην περιοχή, με επικεφαλής τον μεγάλο ηγέτη τους Ajuricaba που ένωσε πολλές φυλές στην αντίσταση, αλλά τελικά ηττήθηκε.

Η Manaus μεγάλωσε μαζικά στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα,από τά κέρδη και τόν πλούτο τού καουτσούκ . Δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς υποδουλώθηκαν και αναγκάστηκαν να δουλεύουν νύχτα μέρα για τά προιόντα  τού καουτσούκ. Άθλιες αγριότητες διαπράχθηκαν εναντίον των Ινδιάνων - χιλιάδες πέθαναν από τα βασανιστήρια, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Μερικοί Ινδιάνοι απέφυγαν τήν υποδούλωση  υποχωρώντας στα απομακρυσμένες όχθες των παραποτάμων τού Αμαζονίου όπου σήμερα αποφεύγουν κάθε επαφή με την εθνική κοινωνία.

Εκατό χιλιόμετρα από το Μανάους είναι η γη των Waimiri Atroari. Από το δέκατο όγδοο αιώνα, αυτή η φυλή προέβη σε γενναία αντίσταση στην εισβολή των κυνηγών και συλλεκτών καουτσούκ, και πολλοί έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις, αλλά η επαφή έγινε στη δεκαετία του 1970, όταν η κυβέρνηση με μπουλντόζες άνοιξε έναν αυτοκινητόδρομο μέσα από τη γη τους. Εκατοντάδες πέθαναν από ασθένειες και σε βίαιες αντιπαραθέσεις με τις μονάδες του στρατού που στάλθηκαν γιά να καταστείλουν την αντίσταση τους στο δρόμο.Η Εθνική Επιτροπή για την Αλήθεια της Βραζιλίας διερεύνησε τις θηριωδίες εναντίον τών Waimiri Atroari κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και διαπιστώθηκε ότι 2.650 Waimiri Atroari σκοτώθηκαν μεταξύ του 1960 και του 1980, κάτω από την επιτήρηση του σχεδίου της στρατιωτικής δικτατορίας.

Απειλούμενη φυλή: Μέχρι το 1988 ο πληθυσμός των Waimiri Atroari είχε πέσει κατακόρυφα από  6000 σε μόλις 374. Σήμερα αριθμούν πάνω από 1.500. Τουλάχιστον μία ομάδα Ινδιάνων πιστεύεται ότι ζεί ακόμα στο έδαφός τους.

Χρήματα

Η Βραζιλία έχει ξοδέψει πάνω από  10 δισεκατομμύρια $ για να πληρώσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αφήνοντας επίτηδες τό FUNAI ( το εθνικό όργανο των ιθαγενών), χωρίς πόρους και ενίσχυση με τήν δύναμή του και την ίδια την ύπαρξή του να είναι σε κίνδυνο, αφού οί αντι-ιθαγενείς πολιτικοί και επιχειρηματίες προσπαθούν να ασκήσουν την επιρροή τους. Σε μια ανοικτή επιστολή, οι εργαζόμενοι της FUNAI δήλωσαν πρόσφατα: «Η διάλυση τής FUNAI συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των δολοφονιών των ιθαγενών ηγετών, σε αύξηση της παράνομης εξόρυξης φυσικών πόρων ... και την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και των αυτοκτονιών, η οποία είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. "

 

Η αυτόχθονη ιστορία της Βραζιλίας αγνοείται

Η ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν κάνει καμία αναφορά στους Ιθαγενείς.

Το χρονοδιάγραμμα της ιστορίας του Ρίο ξεκινά το 1500, όταν οι Ευρωπαίοι εισέβαλαν στη γη πού σήμερα είναι γνωστή ως "Βραζιλία". Αγνοεί τά χιλλιάδες χρόνια των αυτόχθονων την αποίκηση της περιοχής, τη δουλεία, τη βία, τις αρρώστιες και τήν γενοκτονία με την οποία οι Ιθαγενείς υποβλήθηκαν στους αιώνες μετά την άφιξη των Ευρωπαίων.

Ο Ινδιάνος αρχηγός Davi Kopenawa των Yanomami λέει: «Οι λευκοί φωνάζουν έξω σήμερα ότι ανακαλύψαμε τη γη της Βραζιλίας ». Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμμα. Η γή αυτή υπήρχε από τη στιγμή που ό Omame, ο δημιουργός μας τήν δημιούργησε. Οι πρόγονοί μας έχουν γνωρίσει αυτή τη γη για πάντα. Εκείνη δεν είχε ανακαλυφθεί από τους λευκούς. Αλλά οι λευκοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτοί ανακάλυψαν αυτή τη γη! Λές και πρίν υπήρχε ένα κενό !

"Εμείς ανακαλύψαμε αυτή τη γη,εχουμε βιβλία και γι αυτό είμαστε σημαντικοί ! " λένε οί Λευκοί. Αλλά αυτά είναι ψέματα. Το μόνο πράγμα που οι λευκοί έκαναν ήταν να κλέψουν τα εδάφη από τους λαούς τού δάσους και να τα καταστρέψουν. Είμαι ο γιος της αρχαίας φυλής Yanomami και ζω στο δάσος, όπου οι άνθρωποι μου ζούσαν όταν γεννήθηκα ! Δεν λέω ότι ανακάλυψα αυτή τη γη, επειδή τα μάτια μου «έπεσαν» πάνω της ούτε ότι γι αυτό ή γή μας ανήκει. Ήταν πάντα εκεί, πριν από την γεννησή μου. Δεν λέω ούτε ότι «ανακάλυψα τον ουρανό». Ούτε μπορώ να φωνάζω ότι, «ανακάλυψα το ψάρι ή ανακάλυψα τα ζώα!" Ηταν όλα πάντα εκεί από την αρχή του χρόνου. "

 

Οί Ινδιάνοι της Βραζιλίας έχουν τις δικές τους «εκδόσεις» των ολυμπιακών αθλημάτων ...

Οί Ιθαγενείς της Βραζιλίας εξασκούνταν στον αθλητισμό πολύ πριν εισβάλλουν οι Ευρωπαίοι. Μερικά αγαπημένα σπόρ ακόμη και σήμερα είναι η τοξοβολία, ή διελκυστίνδα, ρίψη ακόντιου, κανό, πάλη και ή «ταυρομαχία de tora" όπου οι αθλητές τρέχουν με κούτσουρα 120 κιλών στις πλάτες τους.

Και μερικοί αυτόχθονοι πληθυσμοί στη Βραζιλία έχουν γιά δικό τους σπορ ένα ποδόσφαιρο δικής τους επινόησης.

Η φυλή Pareci, για παράδειγμα, παίζουν το xikunahity. Το παιχνίδι παίζεται από δύο ομάδες των 10 ανδρών σε ένα ορθογώνιο χώρο,παρόμοιο σε μέγεθος με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου κλωτσούν μια μπάλα (κατασκευασμένη από το φρούτο mangaba) με το κεφάλι. Συνήθως ένα χωριό των Pareci προκαλεί ένα άλλο σε ένα παιχνίδι. Κάθε παίκτης φέρνει αντικείμενα, όπως αγκίστρια και πετονιά, σάν στοιχήματα.  

Οι ιθαγενείς Enawene Nawe  παίζουν επίσης το ποδόσφαιρο με το κεφάλι.

Αυτό το άρθρο είναι μιά ελάχιστη ενημέρωση για την γενοκτονία των Ιθαγενών και μια μικρή αναφορά στο τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία πού είναι σε εξέλιξη ένα φιάσκο τεραστίου μεγέθους όπως κατέληξαν οί Ο.A.

Υγ: 21.000 στρατιώτες θα περιφρουρήσουν τους Αγώνες από όλους τους κινδύνους, τζιχαντιστές,τρομοκράτες,και διαδηλωτές, ενώ ή χημική βιομηχανία εκτός από τά δακρυγόνα έχει επιστρατεύσει και τόνους χημικών ? πού ψεκάζει παντού για τον ιό Ζίκα(δικό τους κι αυτό δημιούργημα) εξ άλλου...Ενας επιπλέον όμως κίνδυνος πού ελλοχεύει μετά τους Ο.Α. εκτός από το ότι οί φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι,το διεφθαρμένο βραζιλιάνικο επιχειρηματικό λόμπι θα απαιτήσει περισσότερη γή στον Αμαζόνιο και περισσότερο αίμα για να καλύψει την "χασούρα του".

 

 

 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License