ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ 3 ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -Ηράκλειο Κρήτης

. . .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ 3 ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Στις 27 Ιουλίου, διμοιρίες των ΜΑΤ εκκενώνουν 3 κατειλημμένα κτίρια, που λειτουργούσαν ως δομές φιλοξενίας μεταναστών στην Θεσσαλονίκη και προχωρούν σε 74 συλλήψεις αλληλέγγυων. Μία μέρα μετά, ο υπουργός Προ.Πο Ν. Τόσκας, δηλώνει στο “Κόκκινο” ότι οι εν λόγω καταλήψεις έγιναν ‘’χωρίς αιτία’’, ενώ εξαίρει την κρατική δουλειά στα κέντρα κράτησης, σε μια προσπάθεια να απογυμνώσει τις καταλήψεις από τον πολιτικό-ταξικό τους χαρακτήρα και να στρέψει τη συζήτηση σε μία σύγκριση (κράτος-αλληλέγγυοι) της ποιότητας των ‘’παρεχόμενων υπηρεσιών’’ προς τους μετανάστες. Στο πλαίσιο της παραπάνω σύγκρισης το κράτος βάζει στο στόχαστρο και τους ανθρώπους που στέκονται αδιαπραγμάτευτα δίπλα στους μετανάστες.

 

Μέσα σε έναν χρόνο, οι καταλήψεις στέγης πανελλαδικά, έχουν φιλοξενήσει περίπου 5 χιλιάδες πρόσφυγες. Οι καταλήψεις στέγης για μετανάστες, δημιουργούνται με πρωτοβουλία ντόπιων εργαζομένων και ανέργων, ανθρώπων όλων των ηλικιών και αποτελούν μονάδες ταξικής αλληλεγγύης, προς τα πρώτα θύματα της τωρινής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και των πολέμων που αυτή πυροδοτεί. Οι δομές αυτές δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο οι μετανάστες δεν είναι πια παθητικοί δέκτες μιας στείρας φιλανθρωπίας, αλλά ισότιμα μέρη μιας αλληλεγγύης που βασίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινό ταξικό συμφέρον. Εμπλέκονται μαζί με τους αλληλέγγυους στις δραστηριότητες και στην οργάνωση του χώρου και συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες, που τους επιτρέπουν να βιώσουν την αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα ως κομμάτια ενός αγώνα. Οι καταλήψεις, δεν επιδιώκουν να υποκαταστήσουν τη δουλειά του κράτους, αλλά να δημιουργήσουν ένα κοινό πεδίο αγώνα μεταξύ ντόπιων και μεταναστών. Γι’ αυτό και προσβλέπουν στη μετεξέλιξή τους, παράλληλα με τις αλλαγές στην ανάπτυξη αυτού του αγώνα.

Η πρακτική των καταλήψεων στέγης, ενοχλεί τη καθεστωτική φιλανθρωπική λογική του ΣΥΡΙΖΑ και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που προτρέπουν τον κόσμο να κάτσει αμέτοχος, όσο αυτοί στήνουν γλέντι εκατομμυρίων, στις πλάτες των μεταναστών αλλά και των εργαζόμενων στις ΜΚΟ˙ που μιλούν για ‘’προσφυγική κρίση’’ γενικά και αόριστα, αποσυνδέοντας το ζήτημα από τον καπιταλισμό και αποσιωπώντας τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο. Και με τον εκμεταλλευτή όμως και με τον εκμεταλλευόμενο, δεν γίνεται.

 

 

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ RIGΑER STRASSE 94 ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΟΥ ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΑΧΩΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

 

 

Αναρχικοί – Αναρχικές Ηρακλείου

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License