Για την εκκένωση των τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη


post image

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2016, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μαζί με εισαγγελείς εισβάλλουν ταυτόχρονα σε τρεις στεγαστικές καταλήψεις στην Θεσσαλονίκη. Στην κατάληψη του Ορφανοτροφείου στην οδό Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, στην κατάληψη Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ 34 και στην κατάληψη στο Μανδαλίδειο κτίριο στην λεωφόρο Νίκης. Χώροι που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες εκκενώνονται βίαια μετά από μηνύσεις των ιδιοκτητών των κτηρίων του Ορφανοτροφείου (Μητρόπολη Θεσσαλονίκης), του Μανδαλίδειου (Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και Hurriya (ιδιώτης). Όσοι μετανάστες/ριες, πρόσφυγες και αλληλλέγγυοι/ες ήταν εκείνη την ώρα στο εσωτερικό των δομών φιλοξενίας και στέγασης προσάγονται και μεταφέρονται στην γενική ασφάλεια της πόλης. Από τους 100 περίπου αλληλέγγυους/ες που οδηγούνται στη ΓΑΔΘ οι 74 συλλαμβάνονται και διώκονται, ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός των τριών δομών οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (HOT SPOTS). Το δε κτήριο του Ορφανοτροφείου αμέσως μετά την εκκένωση του κατεδαφίζεται και μαζί με αυτό καταστρέφονται η αποθήκη με τα φάρμακα, τα είδη πρώτης ανάγκης και τα προσωπικά αντικείμενα όσων διαμένουν εντός της κατάληψης. Να επισημάνουμε ότι κατά την διάρκεια της εκκένωσης γίνεται χρήση χημικών και κρότου λάμψης μέσα στους χώρους όπου βρίσκονται οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Εκλαμβάνουμε την καταστολή των τριών εγχειρημάτων ως συνέχεια της αντιμεταναστευτικής, αντιπροσφυγικής και ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία κυρίως εκφράζεται με το να βάζει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, να εντατικοποιεί τους αυστηρούς ελέγχους, να τους απομονώνει από την υπόλοιπη κοινωνία στοιβάζοντας τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, μακριά από το ιστό της πόλης και να τους απελαύνει βίαια εκτός χώρας. Οι συνεχιστές του κράτους επιδίδονται διαρκώς σε μία πολεμική εναντίον του ανταγωνιστικού κινήματος, των αδιαμεσολάβητων και ακηδεμόνευτων αγώνων. Όταν δε σε αυτούς συμμετέχουν από κοινού ντόπιοι και μετανάστες επιλέγεται η κλασσική συνταγή των εξουσιαστών, που είναι ο βίαιος διαχωρισμός των μεν από τους δε, δηλαδή των καταπιεσμένων. Έτσι, στοχοποιεί τις αλληλέγγυες δομές και τον κόσμο του αγώνα, καταστέλλοντας τις αυτοοργανωμένες εστίες της κοινωνικής και ταξικής αντίστασης που το αλληλέγγυο κίνημα δημιουργεί συνεχώς.

Η δε χρονική στιγμή που επέλεξε το κράτος για να καταστείλει τις τρεις αυτοοργανωμένες δομές δεν είναι τυχαία. Μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί στην Θεσσαλονίκη το αλληλέγγυο και αγωνιστικό No Borders Camp, με αφετηρία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου πραγματοποιήθηκαν πληθώρα πολιτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων και συζητήσεων τόσο στην ίδια την πόλη, όσο και σε άλλες πόλεις και μέρη της βόρειας Ελλάδας, με πορείες προς στρατόπεδα συγκεντρώσεις αλλά και προς το φράχτη του Έβρου. Ντόπιοι και μετανάστες μαζί με συντρόφους από διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο βρέθηκαν μαζικά στο δρόμο σπάζοντας τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την απομόνωση και τους ψεύτικους διαχωρισμούς. Σε αυτό ακριβώς αντιπαρατέθηκαν συνεπικουρούμενοι του κράτους η δημοτική αρχή, το πανεπιστήμιο και η εκκλησία, καθώς και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, που δυσφημούσαν καθ όλη την διάρκεια του το Νo Borders Camp.

Εμείς δηλώνουμε ότι το κίνημα αλληλεγγύης δεν πτοείται ούτε από την καταστολή που επιβάλει το κράτος και τα τσιράκια του, ούτε από τους παρακρατικούς και τους ρουφιάνους του. Συνεχίζουμε τον αγώνα υπερασπιζόμενοι τις ήδη υπάρχουσες καταλήψεις και χώρους αγώνα, δημιουργώντας νέες καταλήψεις. Εκεί, όπου ντόπιοι και μετανάστες σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μέσα σε χώρους που διέπονται από ελευθερία και ισότητα αγωνίζονται συλλογικά και συντροφικά για την καταστροφή του υπάρχοντος βάρβαρου κόσμου και για την ανάδειξη ενός νέου.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ, HURRIYA ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ/ΕΣ

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License