Κατάληψη στους οίκους του θεούΞημερώματα της Τετάρτης 27/7 έλαβε χώρα κατασταλτική επιχείρηση των μπάτσων στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα την εκκένωση τριών καταλήψεων στέγης μεταναστ-ρι-ών (κατάληψη Ορφανοτροφείου, κατάληψη Λ.Νίκης, κοινότητα ”Hurriya”), καθώς και τη σύλληψη 74 ατόμων. Στη συνέχεια η κατάληψη του Ορφανοτροφείου (ιδιοκτησία μητρόπολης Θεσσαλονίκης) κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Απο τότε έχει ανοίξει ένα πολύμορφο μέτωπο στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης των αυτοοργανωμένων, κατειλλημένων χώρων και των προσώπων που συμμετέχουν σ'αυτά.

Οι κατάληψεις, καθώς και όλα τα παρόμοια χειραφετητικά εγχειρήματα, είναι ζωντανές (αντι)προτάσεις και εργαλεία καθημερινής, στην πράξη, οικοδόμησης αδιαμεσολάβητων και οριζόντια οργανωμένων κοινωνικών σχέσεων, που στηρίζονται στην ελευθερία των ατόμων και στη μεταξύ τους ισότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό. Οι καταλήψεις δεν είναι ψευδαίσθηση νησίδων ελευθερίας μέσα στον ωκεανό της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Είναι οι χώροι στους οποίους εδαφικοποιείται η δράση, η αντίσταση και η δημιουργικότητά μας στη βάση της κοινής μας αποδοχής και συμφωνίας στόχων και προταγμάτων. Οι καταλήψεις στέκονται απέναντι στο κράτος και ενάντια στην ιεραρχική-εξουσιαστική δόμηση της κοινωνίας, ενάντια στους θεσμούς και τους μηχανισμούς αντιπροσώπευσης, καταστολής, αστικής δικαιοσύνης, πειθάρχησης και εγκλεισμού. Πολεμάνε την πατριαρχία, το σεξισμό, τους ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς, και έμφυλους διαχωρισμούς.

Φυσικά δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι καταλήψεις που εκκενώθηκαν είχαν γίνει ώστε να στεγάσουν μετανάστ-ρι-ες, ένα από τα πιο υποτιμημένα δηλαδή κοινωνικά κομμάτια στον ελλαδικό χώρο και το δυτικό κόσμο εν γένει. Τη στιγμή που η εθνική ταυτότητα παραμένει η κεντρική φαντασιακή σημασία δόμησης των σύγχρονων δυτικών εθνών-κρατών (η ενότητα στη βάση αυτή αποσκοπεί στη διαίρεση των κοινωνιών με βάση την εθνική καταγωγή ώστε να παραμερίζονται οι κοινωνικοί/ταξικοί ανταγωνισμοί εντός τους), η ειδική διαχείριση των μεταναστ-ρι-ών από το κράτος (εγκλεισμός, βασανισμοί, τραμπουκισμοί, προσαγωγές, επιχειρήσεις σκούπα - βία και καταστολή δηλαδή) επεκτείνεται στην πειθάρχηση μέσω της φίμωσης και της βίαιης καταστολής κάθε αντιστεκόμενου κοινωνικού υποκειμένου που αντιτίθεται στα συμφέροντα της «πατρίδας». Το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί μηχανισμούς ώστε να μπορεί να ελέγχει την κοινωνία και τα υποσύνολα που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Απο το σχολείο, μέσω της κυρίαρχης και μονόπλευρης ιστορικής ανάγνωσης που προβάλλει μέσα από εθνικές γιορτές και παρελάσεις αναπαράγει τον αντιτουρκισμό και την ανωτερότητα του έθνους. Μέσα από την επιβεβλημένη θρησκευτικότητα, ενισχύεται (και) ο αντιμουσουλμανισμός, αναπαράγοντας -υποσυνείδητα ή απροκάλυπτα- το μοτίβο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Είναι στις προτεραιότητες του ελληνικού έθνους-κράτους και των συμμάχων του (ρουφιάνων, ρατσιστών κ.ο.κ.) να διαχειρίζεται το εσωτερικό του και να καταστέλλει οποιονδήποτε εχθρό εμφανίζεται μέσα σε αυτό .

Σε αυτό το παιχνίδι δε θα παίξουμε, είμαστε εδώ για να το ανατρέψουμε αποδομώντας κάθε πυλώνα που στηρίζει αυτό το οικοδόμημα που εναντιώνεται στο αυτονόητο: να ζούμε ειρηνικά και αδελφωμένες με τους/ις γύρω μας, χωρίς εκμετάλλευση και καταναγκασμό από κανέναν και καμία. Είμαστε αυτ@ που δε γουστάρουμε το στρατό, που θέλουμε να ζούμε με μετανάστες γείτονες, με Ρομά συμμαθητές, που θέλουμε οι παρέες μας να είναι πολυεθνικές και οι πλατείες μας αντιφασιστικές και θα κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε τον εσωτερικό εχθρό του ελληνικού κράτους.Υπερήφανα απέναντι σε κράτος, πατρίδα κι εκκλησία.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις, φωτιά σε σύνορα και κέντρα κράτησης.αλληλέγγυες/οι απο Χαλάνδρι

Άυγουστος 2016Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License