Χιλιάδες θα συναντηθούν στο Μόντρεαλ για το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

https://www.popularresistance.org/thousands-to-meet-in-montreal-for-world-social-forum/


Χιλιάδες άνθρωποι από πάνω από 95 χώρες αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Μόντρεαλ στις 9 - 14 Αύγουστος για μια σύνοδο κορυφής του   Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ  (ΠΚΦ). Οι συμμετέχοντες θα περάσουν μια εβδομάδα παρακολουθόντας και συμμετέχοντας σε μια μεγάλη ποικιλία από εργαστήρια, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις - περισσότερες από 1200 συνολικά. , οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν τους κοινωνικούς ακτιβιστές και μελετητές να καταπιαστούν με μια σειρά από οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος.  Το φόρουμ θα ξεδιπλωθεί όλο το κέντρο του Μόντρεαλ στα UQAM, Concordia και McGill, καθώς και σε πολλά πάρκα και άλλους χώρους έξω από τα πανεπιστήμια.

Ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα συνήθως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, το ΠΚΦ είναι να πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ, μετά από απόφαση που ελήφθη στην περσινή εκδήλωση στην Τύνιδα για να φέρει το Φόρουμ βόρεια, σε μια πόλη που υπήρξε ο τόπος εντυπωσιακής κοινωνικής και πολιτικής δημιουργικότητας την τελευταία δεκαετία,.
Το  ΠΚΦ ξεκίνησε το 2001 , στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, ως απάντηση στις πολιτικές που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης, μια διαδικασία που θεωρείται από τους διευθυντές των εταιριών, απο τις κυβερνήσεις καθώς και ισχυρά θεσμικά όργανα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ ως η συνταγή για την ευημερία. ΜΚΟ και κοινωνικά κινήματα από τη Βραζιλία και από το εξωτερικό συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται και των φτωχών και να συζητήσουν για το πώς μπορεί να αλλάξει η παγκοσμιοποίηση ώστε να εξηπυρετήσει για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων της ανισότητας, της υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της έλλειψης δημοκρατίας.
Το ΠΚΦ ωριμάζει

Μετά την αρχική επιτυχία της στη Βραζιλία, διεθνή, εθνικά και περιφερειακά φόρουμ διοργανώθηκαν στην Ινδία, την Κένυα, τη Σενεγάλη, το Πακιστάν, το Μάλι, τη Βενεζουέλα, και άλλες 50 χώρες. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από το πώς να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πολιτική. Ωστόσο, το Φόρουμ δεν σχεδιάστηκε ως μια εκτελεστική επιτροπή για τα κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα που αποσκοπεί στη διερεύνηση ιδεών, την ανταλλαγή εμπειριών και τη διεύρυνση των προοπτικών σχετικά με τον τρόπο για να επηρεάσουν την αλλαγή.

Το 2008, με την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ιδέα ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι η λάθος απάντηση σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κερδίσει δύναμη. Σήμερα το 2016, περισσότερο από το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με λιγότερο από  10 $ την ημέρα. Στις πλούσιες χώρες του Βορρά, η λιτότητα είναι το νέο σύνθημα και οι δημόσιες υπηρεσίες απειλούνται. Επιπλέον, το επικρατόν οικονομικό και πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει εντελώς να αντιμετωπίσει την επικείμενη καταστροφή της κλιματικής αλλαγής. Πόλεμος και στρατιωτικοποίηση έχουν ρίξει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη στο χάος, που είναι η πηγή της κλιμάκωσης των απελπισμένων και βίαιων πράξεων σε τόσες πολλές χώρες.

Αντιμέτωποι με αυτή την σοβαρή κρίση, οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα αναρωτούνται. Τι μπορούμε να κάνουμε? Υπάρχει ένας άλλος τρόπος, μια εναλλακτική προσέγγιση που μπορεί να μας βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των καταστροφικών πιέσεων;

Τα τελευταία χρόνια, το ΠΚΦ έχει ξεχωρίζει για τα λαϊκά αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (η Αραβική Άνοιξη), και ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Occupy Wall Street). Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης να εξετάστούν εναλλακτικές λύσεις για τις πολιτικές που ωφελούν κυρίως τις ελίτ, όπως ήταν εμφανής στις ΗΠΑ, με την εκστρατεία του Bernie Sanders.
Το ΠΚΦ -  Προκαλώντας την σκληρή δεξιά

Αυτοί που  συγκεντρώνονται στο Μόντρεαλ για το ΠΚΦ είναι επίσης ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ανάπτυξη της αυταρχικής πολιτικής του μίσους και της επίρριψης ευθυνών όπως εκφράζονται, για παράδειγμα, από τον Donald Trump στις ΗΠΑ, την Marine Le Pen στη Γαλλία και τον Geert Wilders στην Ολλανδία. Αυτή η επικίνδυνη πραγματικότητα επιδιώκει να επιδεινώσει την αυξανόμενη καταστολή εις βάρος των προσφύγων, των μεταναστών, των αυτοχθόνων λαών και πολλών μειονεκτούντων κοινοτήτων.

Η αλλαγή των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που προσφέρουν γόνιμο έδαφος για την αναβίωση της ακροδεξιάς είναι ένα από τα επείγοντα καθήκοντα για τις ομάδες και τα άτομα που θα συγκεντρωθούν στο Μόντρεαλ για το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Όπως το σύνθημα του ΠΚΦ το θέτει: «Ένας άλλος κόσμος είναι απαραίτητος. Μαζί είναι δυνατόν. "•Επιλογή των εκδηλώσεων που υποστηρίζονται από το Κέντρο για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, και τα CIDSE, δίκτυο Comboni , MAM, MAB, Socialist Project

    Δίκαιη μετακίνηση και Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη  - Παρ 12, Αυγούστου, εννιά η ώρα - 11:30:
        Η οικοδόμηση ενός διεθνούς κινήματος Ελεύθερης μεταφοράς. Η σύνοδος αυτή φέρνει σε επαφή τους ακτιβιστές και τα κινήματα για να συζητήσουν στρατηγικές για την οικοδόμηση του διεθνούς κινήματος ελεύθερης μεταφοράς. Τα μαζικά μέσα μεταφοράς βρίσκονται στη διασταύρωση  πολλών κρίσιμων κοινωνικών αγώνων σήμερα. Προσιτά (ή δωρεάν) μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για την αναδιανομή, και ειδικότερα στοχεύουν στις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος και τους ανθρώπους του χρώματος. Ένα κεντρικό στοιχείο των δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι οι μαζικές δαπάνες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μειωθεί η εξάρτηση από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ορυκτά καύσιμα. Ομιλητές:
  • Stefan Kipfer, Free Transit Toronto, Faculty of Environmental Studies, York University
• Müslüm Örtülü, transit activist in Frankfurt/Hessen, Germany and Kurdistan
• Judith Dellheim, Just Mobility Project, Rosa Luxemburg Foundation, Berlin
• Jason Prince, transit activist, Montreal
     Οι Παραβιάσεις στα φράγματα απορριμάτων στον Καναδά και τη Βραζιλία  "Ατυχήματα" ή "περιβαλλοντικών εγκλημάτων» - Τετ 10 Αυγ, εννιά η ώρα - 11:30:
        Τον Αύγουστο του 2015, το φράγμα απορριμμάτων στο ορυχείο της Ιmperial Metals’ Mount Polley »κατέρρευσε, με αποτέλεσμα μια τοξική διαρροή 24 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων του ορυχείου αποβλήτων. Τον Νοέμβριο του 201 5, μια ακόμα μεγαλύτερη τοξική διαρροή συνέβη στην Μαριάνα, τη Βραζιλία στο ορυχείο Samarco, μια κοινοπραξία 50-50 της Vale και BHP της Βραζιλίας. Το τοξικό τσουνάμι  ταξίδεψε τα 800 χιλιόμετρα του ποταμού Sweet στον Ατλαντικό. Η τραγωδία πήρε 19 ζωές, άφησε 1 200 άστεγους και χιλιάδες περισσότερους με την απώλεια της γης και των προς το ζην. Σε μια συζήτηση  άνθρωποι που πλήττονται από αυτές τις καταστροφές από το Mt. Polley και την Marianal θα συγκρίνουν τις εντυπωσιακά παρόμοιες περιστάσεις που περιβάλλουν τις δύο τραγωδίες. Πρόεδρος: Judith Marshall, CERLAC. Παρουσιαστές:
• Ugo Lapoint, Mining Watch Canada
• Jacinda Mack, First Nations Women Advocating Responsible Mining, FNWARM, Canada
• Leticia Oliveira, MAB, Brasil
• Beatriz Cerqueira, CUT Brasil
    Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις: Στρατηγικές για έλεγχο των περιοχών, των εργασιών και των κυβερνήσεων  - Τετ 10 Αυγ, 1:00 - 3:30:
        Επιθετική εξόρυξη - η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από ιδιωτικές εταιρείες εξόρυξης υπόλογες μόνο στους δικούς τους διευθυντές και τους μετόχους - έχει γίνει η κινητήρια δύναμη για τη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη. Οι παγκόσμιες δραστηριότητες των εταιρειών αυτών εξόρυξης τοποθετήσετε τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τις λεκάνες απορροής άμεσα σε κακή κατάσταση. Οι κυβερνήσεις έχουν πάψει να διαδραματίζουν αποτελεσματικό ρυθμιστικό ρόλο, και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών  ή  την κυριαρχία των πολιτών πάνω στους δημόσιους  πόρους. Κυβέρνηση και εξορυκτικές εταιρείες προωθούν από κοινού ένα λόγο που υποστηρίζει τα εταιρικά συμφέροντα της εξόρυξης πετρελαίου  ως αντανάκλαση του  εθνικού συμφέροντος. Πρόεδρος: Rodrigo Peret, Εκκλησίες και ορυχείων, Brasil. Παρουσιαστές:
 • Pablo Solon, Fundacion Solon, Bolivia
• Karyn Keenan, Above Ground, Canada
• Shelley Condratto, Laurentian University; Derek Boivin, USW, Canada
• Dário Bossi, Justice on the Rails, Brasil
    Προοπτικές απο τα κάτω, προτάσεις και προκλήσεις στο πρόσωπο των Παραβιάσεων των Μεταλλείων   - Πέμ 11 του Αύγ, 1:00 - 3:30:
        Ο  επιπτώσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, η τάση στις περισσότερες περιοχές είναι ο πολλαπλασιασμός των αδειών και η επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και όχι η μείωση. Επιπλέον, η βιαιότητα της καταστολής εναντίον των κοινωνικών διαμαρτυριών των τοπικών κοινοτήτων που πλήττονται, διαρκώς αυξάνεται. Τι είδους στρατηγικές έχουμε χρησιμοποιήσει ως ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον; Πρόεδρος: Moema Miranda, Ibase, Brasil. Παρουσιαστές:
• Focus on the Global South, Filipinas
• Red Muqui, Peru
• Bench-Marks, South Africa
• Rodrigo Peret
• Judith Marshall, CERLAC, Canada
• Marcio Zonta, MAM, Brasil

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License