Μεξικό: Κάλεσμα στο 5ο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Μετάφραση του κειμένου του καλέσματος από το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και τον Εθνικοαπελευθερωτικό Ζαπατιστικό Στρατό για την 5η συνάντηση του Κογκρέσου επ' ευκαιρίας της 20ής επετείου του.

Το πρωτότυπο δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου στη επίσημη ιστοσελίδα του EZLN.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Αυτό τον Οκτώβρη το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, πεδίο ενότητας, αναστοχασμού και οργάνωσης των ιθαγενικών λαών του Μεξικού, συμπληρώνει 20 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, προωθώντας την ολιστική αναδόμηση των λαών μας και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία θα χωρούν όλες οι κουλτούρες, όλα τα χρώματα και όλοι οι λαοί που είμαστε το Μεξικό.

2. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων και με μεγαλύτερη δύναμη μετά την Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα από τον Εθνικοαπελευθερωτικό Ζαπατιστικό Στρατό, έχουμε σφυρηλατήσει λόγο και δράση που έχει συμβάλει στους αγώνες αντίστασης και εξεγερσιακότητας σε όλη την εθνική γεωγραφία, και ότι όχι μόνο διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, αλλά και την τιμούμε κρατώντας υψωμένες τις γροθιές μας, την τιμούμε υφαίνοντας βαθιές συμφωνίες και συλλογικότητες που αντανακλώνται στη προστασία της γης, των γλωσσών, των παραδόσεων, των συλλογικών μας διοικήσεων με τα διαφορετικά ονόματα και τις μορφές τους· στην προστασία όλων εκείνων που φυλούν μέσα τους τη φλόγα της αυτονομίας που συνεχίζει να φωτίζει τη συλλογική καρδιά των λαών, των γειτονιών, των εθνοτήτων και των φυλών που είμαστε· στην προστασία των βαθιών συμφωνιών που δουλεύουμε μέρα με τη μέρα, δίνοντας χώρο ώστε σε κάθε μια απ’ αυτές να αναδύονται σύνθετα πεδία που συνιστούν από κοινού την αυτονομία και την ελεύθερη αυτοδιάθεσή μας.

3. Καθώς εμείς υφαίνουμε τη ζωή, ο καπιταλισμός σχεδιάζει και διαμορφώνει τα «δικά του» πεδία θανάτου, πάνω στα δικά μας, σε κάθε γωνιά της ταλαιπωρημένης μας χώρας που λέγεται Μεξικό. Στις εκτάσεις μας υποτίθεται πως υπάρχουν μεταλλεύματα, χώροι των καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος, αγροβιομηχανίες, πεδία των πολιτικών κομμάτων, πεδία αστικοποίηση, προστασίας όπου δεν χωράν οι ιθαγενικοί πληθυσμοί και οποιοσδήποτε άλλος ορίζει αυτό το σύστημα και οι κακές κυβερνήσεις που το υπακούν.

4. Οι καπιταλιστές άρχισαν με αιματηρό τρόπο και καθημερινά απλώνουν έναν κατακτητικό πόλεμο σφετερισμού όσων ανέκαθεν ήταν δικών μας και σε αυτόν το συνεχή πόλεμο εξόντωσης παρουσιάζονται με όλα τα προσωπεία τους: τη μάσκα του επιχειρηματία, του πολιτικού, του μπάτσου, του στρατιωτικού ή του μισθοφόρου, ανάλογα με την περίπτωση. Και όπως πάντα, στην δική μας πλευρά είναι οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι φυλακισμένοι, τα κλεμμένα ή κατεστραμμένα εδάφη και οι διώξεις ενάντια σε κάθε συλλογική, αυτόνομη και εξεγερσιακή ελπίδα.

5. Μπροστά στην καπιταλιστική επίθεση ενάντια στους λαούς μας έχουμε αντισταθεί· από την καταστροφή έχουμε ονειρευτεί και οικοδομήσει νέους κόσμους, από την οδύνη για τους δολοφονημένους συντρόφους μας οι φυλές δημιουργούμε νέους τρόπους αντίστασης και εξεγερσιακότητας που μας επιτρέπουν να ανακόπτουμε με τη μορφή του κατεπείγοντος αυτή την καταστροφή, οδεύοντας προς το μοναδικό δυνατό δρόμο για όσους βρίσκονται από κάτω και στα αριστερά, οικοδομώντας και ασκώντας τη δικαιοσύνη που μας στερούν οι ισχυροί που λεν πως μας κυβερνούν.

6. Είναι επείγον να συναντηθούμε αυτές οι φλόγες αντίστασης, αυτονομίας και εξεγερσιακότητας που ακτινοβολούν σε κάθε ιθαγενικό λαό, που υφαίνουν οι κόσμοι μας μόνο από τα κάτω, από εκεί που γεννιέται η αγάπη και η προγονική μας δέσμευση με τη μάνα μας που είναι η γη.

Συμφωνήσαμε να ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ τις διοικήσεις και τους άμεσους εκπροσώπους των ιθαγενικών λαών, των εθνοτήτων, των φυλών, των γειτονιών, των κοινοτήτων και των οργανώσεων στο:

ΠΕΜΠΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 20ής επετείου του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI) και θα λάβει χώρα 9 με 14 Οκτώβρη στις εγκαταστάσεις του Ιθαγενικού Κέντρου Ολιστικής Κατάρτισης – Πανεπιστημίου της Γης (CIDECI-UNITIERRA) στην πόλη του Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, στην Τσιάπας, σε ζαπατιστικό έδαφος, ως ακολούθως:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9 Οκτώβρη

Άφιξη στο CIDECI και εγγραφή των ιθαγενικών διοικήσεων, εκπροσώπων, απεσταλμένων, τύπου και προσκεκλημένων από την Συντονιστική Επιτροπή του CNI.

10 και 11 Οκτώβρη

Εγκαινιασμός του Πέμπτου Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου.

Ομάδες εργασίας με τους ακόλουθους άξονες:

1. Καταλήστευση και καταστολή

2. Οι αντιστάσεις και οι εξεγέρσεις μας

3. Απολογισμός του CNI

4. Προτάσεις για ενδυνάμωση του CNI

12 Οκτώβρη

Εορτασμός της 20ής επετείου του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου

13 Οκτώβρη

Γενική συνέλευση, συμφωνίες και συμπεράσματα

Κλείσιμο του Έκτου CNI

14 Οκτώβρη

Επιστροφή στα μέρη προέλευσής μας

Η προεγγραφή των ιθαγενών εκπροσώπων μπορεί να γίνει στη ηλεκτρονική διεύθυνση του CNI: catedratatajuan@gmail.com

Τα μέλη της Εθνικής και Διεθνούς Έκτης που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στις συνεδρίες του Πέμπτου CNI πρέπει να προεγγραφούν στη διεύθυνση: cni20aniversario@ezln.org.mx.

Το Πέμπτο Ιθαγενικό Κογκρέσο θα έχει δημόσιες εργασίες (εγκαινιασμός και κλείσιμο) και κλειστές. Ο τύπος που θα εγγραφεί στη Συντονιστική Επιτροπή του CNI και η συμμετοχή του οποίου θα εγκριθεί από την επιτροπή, θα μπορεί να καλύψει μόνο τις δημόσιες εργασίες του CNI. Η εγγραφή του τύπου θα γίνει τις μέρες 9 και 10 Οκτώβρη στο χώρο του Κογκρέσου.

Με εκτίμηση,

Για την Ολιστική Αναδόμηση των Λαών μας

Ποτέ πια ένα Μεξικό χωρίς Εμάς

Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Εθνικοαπελευθερωτικός Ζαπατιστικός Στρατός

Ιούλιος 2016

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License