Μια Αναρχική οπτική για τους συνεταιρισμούς και τις Κομμούνες στην Rojava.

https://cooperativeeconomy.info/an-anarchist-perspective-on-rojavas-coops-and-communes/ Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο Workers Solidarity Movement, 29, Σεπ, 2016.

Καθώς  έχουν απωθήσει το ISIS πίσω απο την βόρεια Συρία / Rojava οι κουρδικές YPG και οι σύμμαχοί τους στις SDF έχουν κερδίσει την αύξηση της προβολής τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ενώ αυτές οι δημοσιεύσεις αναφέρουν συχνά τον καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα που διαδραματίζουν οι γυναίκες στις YPJ, απο την άλλη δε υπάρχει παρα μικρή παρουσίαση της επανάστασης που συμβαίνει πίσω από τις γραμμές του μετώπου στην Rojava. Ότι η επανάσταση είναι ο λόγος που στάθηκαν και πολέμησαν το ISIS αντί να επιλέξουν τη φυγή. Αυτό μπορεί να ισχύει και για πολλές εναλλακτικές ενημερώσεις από τα ΜΜΕ. Εν μέρει αυτό οφείλεται στην περιορισμένη ποσότητα των πληροφοριών σχετικά με το τι περιλαμβάνει αυτή η επανάσταση. αλλά είναι επίσης εν μέρει επειδή οι φωτογραφίες των γυναικών με τα όπλα, κρίνονται ότι είναι πιο εντυπωσιακές από τις γυναίκες εργαζόμενες σε συνεταιριστικό αρτοποιείο ή μία κοινωτική συνέλευση.
 Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε κάπως αυτή την ανισορροπία , τόσο μέσο της ενημέρωσή μας και  φέρνοντας μια σειρά από Κούρδους και σε άλλους ομιλητές  για να μιλήσουν στην  Έκθεση Αναρχικού Βιβλίου στο Δουβλίνο. Μίλησαν για το τι συμβαίνει πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Τι είναι αυτό που οικοδομήτε και τόσοι πολλοί έχουν κρίνει οτι  αξίζει να πάνε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του ενάντια στο ISIS; Στους ομιλητές μας φέτος περιλαμβάνονται ο Erjan Ayboga συγγραφέας του βιβλίου «Επανάσταση στην Rojava» και η Αμερικανίδα ακαδημαϊκή Τζάνετ Μπιλ που έχει επισκεφθεί την περιοχή δύο φορές από την ημέρα έκρηξης της επανάστασης για να ερευνήσει τι συμβαίνει στο έδαφος.
Το συνημμένο βίντεο είναι  απόσπασμα  από το πάνελ της Έκθεση Βιβλίου που αναφέρετε πιο άμεσα στις οικονομικές δομές  και τη λήψη αποφάσεων της επαναστατικής Rojava. Το κείμενο που ακολουθεί συνοψίζει ό, τι λέγεται στο βίντεο, αλλά και σκιαγραφεί το ευρύτερο πλαίσιο, τόσο όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή και παρόμοιες ιστορικές αναρχικές εμπειρίες. Αν έχετε λίγη γνώση του αναρχισμού θα μπορέσετε να πάρετε πολλά από τα γεγονότα που περιέχονται παρακάτω, και ίσως η ανάλυση που συγκρίνει αυτό που γνωρίζουμε με τις αναρχικές εμπειρίες του επαναστατικού μετασχηματισμού  σας ανοίξουν την όρεξη.

https://youtu.be/D1opM85_a1w


Ποια είναι η οικονομική δομή πλέον στην Rojava; Λοιπόν ας αρχίσουμε λέγοντας οτι δεν είναι  «πλήρης κομμουνισμός» χωρίς αφεντικά που οι αναρχικοί επιδιώκουν, αλλά μάλλον ένα μικτό σύστημα που περιλαμβάνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό των συν-εταιρισμών.
Όπως λέει ο Erjan στο βίντεο, σήμερα η κατάσταση είναι οτι η ιδιωτική επιχείρηση δεν απαγορεύεται. Οι άνθρωποι μπορεί να το πράξουν, εφόσον το επιθυμούν, αλλά δεν υποστηρίζεται με τον τρόπο που το σύστημα των συναιτερισμών, υποστηρίζεται.
Απο αναρχική άποψη δεν είναι αυτό που διαφοροποιεί από τον τρόπο που τα πράγματα εξελήχθηκαν σε πολλές απο τους αναρχικούς ελεγχόμενες περιοχές της επαναστατικής Ισπανίας. Μικροί γαιοκτήμονες συχνά είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται στην δική τους γη, ακόμη και αν οι υπόλοιποι του χωριού αποφάσισαν να κάνουν κολλεκτίβα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν απαλλοτριωθεί ανήκαν στο κράτος και σε εκείνους τους ιδιοκτητες που τις είχαν εγκαταλείψει κατα την διάρκεια της επανάστασης. Τα πράγματα πήγαν περαιτέρω στους τομείς όπου οι αναρχικοί ήταν πολύ ισχυροί (π.χ. τη βιομηχανία ξύλου στη Βαρκελώνη που κολλεκτιβοποιίησε όλους τους χώρους εργασίας), αλλά αυτό αντιπροσώπευε ένα σημείο υψηλής παλίρροιας και όχι ό, τι ήταν τυπικό παντού.
Στην Rojava το καθεστώς Άσαντ διατήρησε την περιοχή υποανάπτικτη, ως γεωργικό σιτοβολώνα για τη Συρία, έτσι δεν ήταν  πολλές οι μεγάλες επιχειρήσεις, εκτός από τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Από τις λίγες άλλες ιδιόκτητες μεγάλες επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες φαίνεται να έχουν ως επί το πλείστον εγκαταλήψει την περιοχή. Υπάρχει ένα τεράστιο εργοστάσιο πολυεθνικής τσιμέντου, αλλά η θέση του είναι κοντά στην πρώτη γραμμή και αποτέλεσε πεδίο μαχών , γι 'αυτό δεν φαίνεται να είναι στο στάδιο της παραγωγής. Η εξαίρεση που ακούσαμε ήταν ιδιοκτησίες της γης - αν και ορισμένοι μεγάλοι ιδιοκτήτες έφυγαν, πολλοί είναι ακόμα στη θέση τους. Παρακάτω θα δούμε πως αυτό πιθανώς σχετίζεται με τις φυλετικές-φεουδαρχικές δομές που εδρεύουν μαζί με τον καπιταλισμό στην περιοχή.
Η σύγκριση που κάνουμε παραπάνω με την Ισπανία 1936 - 7 είναι σημαντική διότι η ισπανική επανάσταση του 1936 εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα υψηλό σημείο της  αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων . Και σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σχετικό ότι ένα τμήμα των υπερ-αριστερών μαρξιστών στη δεκαετία του 1930 αρνήθηκε επίσης την αλληλεγγύη στην αναρχική Ισπανία, επειδή, όπως ορθώς επισήμανε, ο καπιταλισμός δεν είχε ακόμη καταργηθεί και συμβιβασμοί είχαν γίνει. Οι αναρχικοί, στην Ισπανία και διεθνώς, επέκριναν τους συμβιβασμούς, αλλά εξακολούθησαν να παραμένουν  αλληλέγγυοι με την επανάσταση, συμπεριλαμβανομένου του οτι αγωνίζονταν στην πρώτη γραμμή.
Μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν και οι αναρχικοί γνωρίζουν τώρα μια δίκαιη σταση για τις ισπανικές κολεκτίβες αυτό δεν ήταν αλήθεια κατά το χρόνο που λειτουργούσαν. Η μαζική μελέτη του Gaston Leval δεν εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα μέχρι το 1945 και μάλιστα το σύντομο άρθρο του σχετικά με τις κολεκτίβες της Αραγονίας, έφερνε στη δημοσιότητα μόλις δύο χρόνια της επανάστασης. Την περίοδο από το 1936 έως τις αρχές του 1937, όταν οι κολεκτίβες ήταν ισχυρές, μόνο αποσπασματικές πληροφορίες ήταν διαθέσιμες γι 'αυτές εκτός της Ισπανίας, μεγάλο μέρος των οποίων εχθρικές.
Είναι σημαντικό ότι, σε αντίθεση με την Ισπανία - όπου τα εκατομμύρια των εργαζομένων  αυτοπροσδιορίζονταν ως αναρχικοί κατά την έναρξη της επανάστασης και έτσι ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν τους χώρους εργασίας τους - στην Rojava φαίνεται ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν ιδεολογικοί επαναστάτες στην αρχή. Αν σκεφτόμαστε τη σκηνή στην ταινία Κεν Λόουτς Γη και Ελευθερία, όπου το απελευθερωμένο  χωριό συζητά αν θα κολλεκτιβοποιήσει τη γη, η σημασία  αυτού γίνεται σαφής. Η ώθηση για την κολεκτιβοποίηση στην εν λόγω σκηνή προέρχεται κυρίως από το εσωτερικό του χωριού και οφείλεται στην ήδη υπάρχουσα αναρχική παρουσία, δεν είναι επιβεβλημένη απ 'έξω. Στην  Rojava αντίστιχα θα μπορούσαμε να αναμένουμε ότι η ώθηση τουλάχιστον αρχικά θα εξαρτάται από τα επιχειρήματα της πολιτοφυλακής που έχει απελευθερώσει το χωριό και όχι τους κατοίκους του.


Μέχρι το 2014 στην Rojava μας λένε στο βίντεο ότι υπήρχαν πολλοί συνεταιρισμοί αλλά τώρα (αρχές του 2016), υπάρχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότεροι, ίσως χιλιάδες. Πολλοί από αυτούς φαίνεται να είναι μικροί, έχουμε δείξει φωτογραφίες του συναιτερισμού κλωστοϋφαντουργίας  και του συναιτερισμού αρτοποιίας γυναικών. Δεδομένου ότι υπάρχει αποκλεισμός στην Rojava καί ξέροντας ότι είναι δύσκολο να εισάγουν μηχανήματα και αδύνατο να εισαχθούν μεγάλες μηχανές γι 'αυτό το ζήτημα είναι η  οικοδόμηση συνεταιρισμών με ό, τι  ήδη υπάρχει εκεί, και αυτοί (συναταιρισμοί)πρόκειται να είναι μικροί και εστιαζόμενοι στο εργατικό δυναμικό και όχι κεφαλαιακής έντασης.
Ξεχωριστά μας λένε ότι ενώ αυτοί οι μικροί συνεταιρισμοί λειτουργούν καλά η πρόκληση είναι να τους δικτυώσεις για να εργαστούν από κοινού. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένας νέος συνεταιρισμός διανομής  που σχηματίζεται, υψηλότερου  επιπέδου που συγκεντρώνει πολλούς συνεταιρισμούς. Αυτός έχει πάνω από 10.000 μέλη.
Αυτό που είναι σημαντικό, μας λένε, είναι ότι οι συνεταιρισμοί  ξεκίνησαν και ελέγχονται από τους δήμους, δηλαδή τις δομές συνέλευσης της κοινότητας. Οι συνεταιρισμοί δεν είναι ατομικοί ή εντελώς ανεξάρτητοι, είναι πολύ συνδεδεμένοι με την διαδικασία των συνελεύσεων.

Λήψη αποφάσεων

Ένα λεπτομερές διάγραμμα δίνει μια γενική εικόνα για το πώς λειτουργεί η λήψη αποφάσεων στην Rojava. Έχει τρεις στήλες.
Στην αριστερή πλευρά βλέπετε τα τέσσερα επίπεδα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από
- Η τοπική κοινότητα (ένα χωριό ή την πόλη περιοχή), το οποίο μπορεί να περιέχει 30-400 νοικοκυριά
- Τα συμβούλια γειτονιάς περιλαμβάνουν 7-30 τέτοιες κοινότητες
- Συμβούλια Περιοχών που αποτελούνται από κάθε πόλη και τα γύρω χωριά της
- Το Λαϊκό Συμβούλιο του Δυτικού Κουρδιστάν (PCWK, αλλά πιο συνήθως αναφερόμενο ως Tev-Dem), το οποίο είναι το σύνολο της περιοχής, που λόγω του πολέμου απαντάτε  ως  3 ξεχωριστά καντόνια και όχι ως ένα ενιαίο σώμα.


Μας λένε ότι όταν κηρύχθηκαν οι δομές που περιγράφονται στο Γενάρη 2014 υπήρχαν 1.500 κοινότητες- κομμούνες, αλλά τώρα υπάρχουν 4.000. Ότι οι κοινότητες  φέρνουν τους ανθρώπους στην πολιτική διαδικασία και  ενδυναμώνουν  τους ίδιους. Ο λόγος για την ανάπτυξη απο 1.500 σε 4.000 κομμούνες κατά την περίοδο αυτή δεν εξηγείται, και φαίνεται απίθανο η αύξηση να οφείλεται απλά στο περισσότερο έδαφος που κατακτηθηκε, αφού ο Ιανουάριος του 2014 ήταν πριν από τις μεγάλες επιθέσεις του ISIS στο καντόνι του  Kobane  που σάρωσε το σύνολο της υπαίθρου και μόνο αναχαιτήστικε μετά από την πολύμηνη πολιορκία της Κομπάνε. Έτσι φαίνεται ότι η αύξηση του αριθμού των κομμούνων, τουλάχιστον εν μέρει, είναι αποτέλεσμα της μεθοδολογίας διάχησης. Ίσως το αποτέλεσμα πολλών τοπικών συζητήσεων  παραδείγματος «Γη & Ελευθερία».
Στη μέση του διαγράμματος υπάρχουν οι 7 σταθερές επιτροπές που υπάρχουν σε κάθε επίπεδο περιφέρειας (Άμυνας, Οικονομικών, Πολιτικής, της κοινωνίας των πολιτών, ελεύθερη κοινωνία, Δικαιοσύνης, Ιδεολογίας) προστεθημένου του Συμβουλίου Γυναικών.
Στη δεξιά του διαγράμματος είναι η «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση», η οποία είναι μια πιο συμβατική δομή της κυβέρνησης των νομοθετικών και εκτελεστικών οργάνων, καθώς και η δημοτική διοίκηση. Μας λένε το 40% των εδρών στο κοινοβούλιο προέρχονται από την PCWK / Tev-Dem, το υπόλοιπο από τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων κουρδικών κομμάτων. Έτσι, το κοινοβούλιο είναι ένα μείγμα άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Μας λένε επίσης ότι το σύστημα αυτό ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια.
Ο πληθυσμός της Rojava δεν είναι όλος  Κούρδοι, έτσι όπως και τα διάφορα κουρδικά πολιτικά κόμματα υπάρχουν και κόμματα που είναι σε μεγάλο βαθμό Αραβικά, Ασσυρίων και Yazedi. Κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς το ISIS έχει ηττηθεί, η εικόνα που παρουσιάζεται στην παρούσα συζήτηση έχει γίνει πιο περίπλοκη καθώς οι νέες περιοχές που ελευθερώνεται είναι πλειοψηφικά μη-κουρδικές. Έτσι, έχουμε δει την εμφάνιση των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας», ως την οργάνωση ομπρέλα για όλους εκείνους που αγωνίζονται μαζί ,με τις YPG και, καθώς  οι περιοχές απελευθερώνονται, το σχηματισμό των τοπικών στρατιωτικών συμβουλίων να επιβλέπουν αυτή τη διαδικασία. Όταν το ISIS πεταχθεί έξω από την Manjib και ελπίζουμε την Raqqa τι δομές διακυβέρνησης θα τεθούν σε λειτουργία σε αυτές τις πληοψηφικά αραβικές πόλεις και πώς θα αλληλεπιδρούν με την υπόλοιπη Rojava και των TeV, Dem; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε κάποια ισχυρή προϋπάρχουσα ιδεολογική συγγένεια με το έργο των TeV, Dem ή δέσμευση για τις οργανωτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η αντίφαση;
Απο αναρχική άποψη εκεί είναι όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες αντιφάσεις, στη σύγκρουση μεταξύ της βασηζόμενης σε εκπροσώπους δημοκρατίας των κοινοτήτων και το ως επί το πλείστον αντιπροσωπευτικό σύστημα της «Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης». Αυτή η αντίφαση που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό πολλών επαναστάσεων, μερικές φορές ονομάζεται «δυαδική εξουσία», και η ήττα της επανάστασης είναι στενά συνδεδεμένη με το οτι συμβατικές κυβερνητικές δομές, χρησιμοποιούν τον έλεγχό τους στην αστυνομία και το στρατό για να καταστείλουν τους  χώρους εργασίας και τις κοινοτικές συνελεύσεις.
Αυτό είναι ό, τι συνέβη στη ρωσική επανάσταση, με τα θετικά οφέλη της επανάστασης να ηττούνται, καθώς το κόμμα των μπολσεβίκων  χρησιμοποίησε την κυβερνητική εξουσία για να καταστείλει τα σοβιέτ και τις συνελεύσεις στο χώρο εργασίας. Οι αναρχικοί που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στην Ισπανία το 1936: αν και μια μεγάλη ποσότητα των εργαζομένων ήταν αναρχικοί δεν ήταν όλοι, με αποτέλεσμα κάποιοι να οδηγηθούν  να φοβούνται για το ενδεχόμενο  μίας «αναρχικής δικτατορίας» αν οι αναρχικοί έπερναν την εξουσία. Στην Rojava αυτό οδήγησε σε παράλληλα συστήματα συνελεύσεων κοινότητας και  χώρων εργασίας, που επιδιώκουν να ομοσπονδιοποιηθούν προς τα πάνω απο την μία, και απο την  άλλη μία  τυπική αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που  εκδίδει εντολές προς τα κάτω. Στην Ισπανία, όπως στη Ρωσία αυτό έληξε με την αστυνομία και το στρατό να  χρησιμοποιείται για να καταστείλει τις συνελεύσεις, πολύ πριν η Δημοκρατία νικηθεί από τον Franco.
Υπήρξε πολλή συζήτηση στο αναρχικό κίνημα στην Ισπανία για το τι πρέπει να κάνουν και η λύση που επιτεύχθηκε δεν ήταν ιδανική, ήταν ατομικότητες "αναρχικών υπουργών" στην ρεπουμπλικανική κυβέρνηση. Ένα παρόμοιο αλλά ακόμη πιο σύνθετο πρόβλημα υπάρχει και στην Rojava. Το PYD δεν είναι η μόνη πολιτική οργάνωση στην Rojava και όχι οι πάντες συμφωνούν με τους στόχους και τις μεθόδους του. Έτσι τι κάνεις με άλλες πολιτικές οργανώσεις που είναι πιο συμβατικές; Τις καταστέλεις ή  δημιουργείς αυτό το είδος της ασταθούς διπλής δομής της εξουσίας; Η μαγική λύση θα ήταν να πιστεί με κάποιο τρόπο η    ηγεσία, και οι τριγύρω απο αυτήν, των άλλων κομμάτων να οργανώσουν τους οπαδούς τους στις κοινότητες που έχουν ήδη περιγραφεί, αλλά, ακόμη και αν αυτό ήταν επιτυχές, αυτό θα ήταν μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, όχι μια στιγμή που μπορεί να τεθεί σε υλοποίηση.
Το  PYD είναι σε μια πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από ό, τι η CNT ήταν στην Ισπανία. Όχι μόνο  το PYD οργάνωσε ένα πολύ μικρότερο μέρος του πληθυσμού πριν από την επανάσταση, αλλά η Rojava είναι πολύ πιο διχασμένη από εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές από ότι η  Ισπανία ήταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημεία που τήθονται περισσότερο   σε κριτική στη διττή φύση των δομών αυτών είναι συχνά τα πλέον ύποπτα της ιδεολογίας του PYD (και ΡΚΚ). Γεγονός που τους οδηγεί  (τους αναρχικούς) στην αντιφατική θέση του ταυτόχρονα να  απαιτούν την καταστολή των άλλων κομμάτων (την πραγματικότητα, αν όλη η εξουσία πηγαίνει στις κοινότητες), αλλά και να προειδοποιούν για τον κίνδυνο του το PYD να καταστήλει τα άλλα κόμματα . Φυσικά το PYD καταστέλει άλλα κόμματα, αλλά η καταργηση της κοινοβουλευτικής δομής απλώς θα είναι το ισοδύναμο του πώς οι Μπολσεβίκοι υπονόμευσαν την επανάσταση στη Ρωσία.
Η καλύτερη λύση που προτάθηκε στην Ισπανία ήταν ότι προέβαλε η μικρή μειοψηφία που οργανώθηκε ως οι Φίλοι του Ντουρρούτι. Ήθελαν ένα επαναστατικό συμβούλιο που να αποτελείται από αποσταλμένους ανακλητούς αντιπροσώπους από τα αναρχικά και σοσιαλιστικά συνδικάτα να αντικαταστήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι ήταν μέλη ενός από τα συνδικάτα γι 'αυτό θεωρήθηκε ως μια δομή που απαντά στην ανάγκη συντονισμού, ιδιαίτερα στην πολεμική προσπάθεια, εξαιρούντων μόνο των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.
Αλλά δεν υπάρχει μια παράλληλη λύση για την Rojava δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την Ισπανία, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη μιας αναρχικής ή σοσιαλιστικής ένωσης - συνδικάτου. Πράγματι, είναι πιθανό ότι  πολλή δουλειά λαμβάνει χώρα εκτός της επίσημης οικονομίας, ώστε ακόμη και αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις  υπήρχαν, θα μπορούσαν πιθανότατα μόνο να οργανώσουν μια μειονότητα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει σαφής ισοδύναμο αίτημα για ένα στρατιωτικό συμβούλιο που βασίζεται σε σωματιακές ενώσεις που προέβαλαν οι Φίλοι του Ντουρρούτι ως εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση στην συμβατική κυβέρνηση. Οι αναρχικοί θα μπορούσαν να προωθήσουν το  «όλη η εξουσία στην κοινότητες», αλλα αυτό συνιστά αναπόφευκτα την de facto καταστολή των πολιτικών κομμάτων και έτσι αυτό γίνεται μόνο εφικτό όταν οι μεγάλες πλειοψηφίες υιοθετήσουν   μια τέτοια θέση συνολικά σε κάθε μία από τις εθνοτικές και φυλετικές ομάδες.
Μας υπόθηκε στο βίντεο ότι οι βασικές δομές που περιγράφονται στο slide είναι η ίδια στο Bakur, και ότι η Rojava είχε το πλεονέκτημα να είναι σε θέση να μάθει από τις εμπειρίες του Bakur από το 2007. «Bakur» νοείται το Βόρειο Κουρδιστάν και είναι ο προτιμώμενος όρος για την περιοχή του Κουρδιστάν υπό την κυριαρχία του τουρκικού κράτους. «Κουρδιστάν» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τις περιφέρειες που έχουν στην πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό, αλλά είναι επί του παρόντος μέρους της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν.
Δεν υπάρχει καμία πραγματική έκπληξη εδώ, καθώς η επίδραση του Κουρδικού κινήματος ελευθερίας  που εδρεύει στο Bakur,  στο PYD είναι περισσότερο από προφανής, μάλιστα εχθρικές κριτικές θέλουν να παρουσιάσουν το PYD σαν κάτι όχι περισσότερο από μία μαριονέτα του  ΡΚΚ. Το ΡΚΚ είναι ο στρατός, και σε μεγάλο βαθμό το ιδεολογικό στοιχείο αυτού που συχνά αποκαλείται  Κουρδικό κίνημα Ελευθερίας στην Bakur. Από τις νεκρολογίες των YPG / J εθελοντών που σκοτώθηκαν υπερασπίζοντας την Rojava, γνωρίζουμε ήδη ότι ενας  αριθμός των ατόμων  ήρθαν από το Bakur για να βοηθήσει την επανάσταση στην Rojava. Αυτό μπορούμε να υποθέσουμε, οτι επεκταθηκε σε περιοχές εκτός της ενόπλης άμυνα και  είναι μέρος της διαδικασίας της μεταφοράς της γνώσης και της επιρροής. Αυτός είναι ο λόγος που η ακραία  αριστερή μαρξιστική κριτική της Rojava είναι τόσο μεγάλο βαθμό βασισμένη στην κριτική της ιστορίας του ΡΚΚ στο Bakur, και ιδίως του Οτσαλάν, τον φυλακισμένο  ιδεολογικό ηγέτη του ΡΚΚ.
Η επιρροή του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος στην Bakur, συμπεριλαμβανομένης της ιδεολογικής και στρατιωτικής επιρροής του PKK μας δυσκολεύει να έχουμε μια ανοικτή συζήτηση, καθώς το PKK είναι στην παγκόσμια λίστα  τρομοκρατίας και βίαια κατασταλώμενο στην Τουρκία. Και το τουρκικό κράτος έχει από καιρό αρνηθεί να κάνει οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ του ΡΚΚ και οποιοδήποτε πρόσωπο ή κινήμα που μοιράζεται μία παρόμοια ιδεολογική προοπτική. Για να το θέσουμε σε ένα ιρλανδικό πλαίσιο, είναι το ισοδύναμο της καταστολής κάθε Δημοκρατικού ακτιβιστή  αντιμετωπίζοντάς τον σαν να υπήρξε μέλος του IRA.
Ακόμη και πριν από το αποτυχημένο πραξηκόπημα, χιλιάδες Κούρδων πολιτικών ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκλεγμένων δημάρχων, είχαν φυλακιστεί στην Τουρκία. Παράλληλα με αυτή την κρατικήδράση υπάρχει επίσης ο κίνδυνος του τουρκικού εθνικιστικού λιντσαριστικού πλήθους που επιτίθεται σε άτομα και οργανισμούς. Σε στιγμές έντασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων γύρω από τις εκλογές, αυτές οι επιθέσεις γίνονται πολύ συχνές. Αυτό σημαίνει ότι είναι κυριολεκτικά αδύνατο για τους  βασικούς  συμμετέχοντες να έχουν μια ανοικτή συζήτηση σχετικά με ιδεολογικές και οργανωτικές επιρροές στην Τουρκία. Διεθνώς υπάρχει ακόμα η περίεργη κατάσταση όπου (τώρα, φαίνεται και Twitter), το Facebook έχει μια αυτόματη απαγόρευση ακόμη και για την ανάρτηση εικόνων του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Οτσαλάν. Για το λόγο αυτό οι συνομιλίες πρέπει πολύ συχνά να κωδικοποιηούνται με τρόπους που μειώνουν κάπως τις δυνατότητες της δίωξης ή τις απαγορεύσεις στα social media .
Για να επιστρέψουμε στο βίντεο, μας λένε ότι αν οι ιδέες που εφαρμόζονται στην Rojava αρχικά προήλθαν από Bakur, από το 2014, λόγω της συγκεκριμένης πείρας που έχει αποκτηθεί άρχισαν να ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι μια δεκαετία παλιά, η προσπάθεια για τη δημιουργία παρόμοιων παράλληλων δομών εξουσίας στο Bakur οδήγησαν στις φυλακίσεις χιλιάδων ακτιβιστών κατά την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων και πολλών δημάρχων της πόλης. Αυτό πρέπει να είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί  το πώς το πείραμα οργάνωσης της βάσης έχει  εκπονηθεί. Για παράδειγμα, κάνοντας πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε εάν μια συγκεκριμένη αποτυχία οφείλεται σε κάποιο εγγενές εσωτερικό πρόβλημα ή το γεγονός ότι οι βασικοί διοργανωτές είχαν φυλακιστεί.
Η Rojava είναι υπό οικονομικό αποκλεισμό και στρατιωτική επίθεση, και, ακόμη πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου, τον συνεχή κίνδυνο επιθέσεων αυτοκτονίας του ISIS. Αλλά στις περιοχές και τις ώρες όπου υπάρχει σχετική ειρήνη τα πειράματα στη δημοκρατία των συνελεύσεων και τους συνεταιρισμους  έχουν πολύ περισσότερη ελευθερία από παρεμβολές.

Janet
Το βίντεο στη συνέχεια εστιάζετε  στην Τζάνετ Μπιλ, μία  αυτόπτη μάρτυρα η οποία έχει μια πολύ υψηλή ιδεολογική συγγένεια με τη θεωρητική διαδικασία, αλλά η οποία, μή οντας Κούρδη, δεν έχει τέτοια συγγένεια στη βάση ένος  μοιραζόμενου εθνικισμού. Μιλά για μαρτυρίες  συνελεύσεων σε εξέλιξη στην μεγαλύτερη πόλη και πώς εμπλέκονται οι γυναίκες και οι μη Κούρδοι.
Η ίδια περιγράφει την ίδια δομή των κοινοτήτων στο επίπεδο του δρόμου στέλνοντας αντιπροσώπους στο συμβούλιο  γειτονιάς , το οποίο στέλνει αντιπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο (της πόλης και των περιχώρων) και, στη συνέχεια, η περιοχή στέλνει αντιπροσώπους στο συμβούλιο για το καντόνι. Εκείνη ορίζει σαφέστατα ότι πρόκεται για ενταλμένους και ανακλητούς αντιπρόσωπους , με άλλα λόγια, ότι πρόκειται για ένα σύστημα απόφασης που καθίστατε απολύτως συμβατό με τον αναρχισμό . Επιβεβαιώνει το ποσό των 4.000 δήμων και μιλά για το κοινωνικό συμβόλαιο της Rojava που  εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων. Αυτό χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την επίλυση διαφωνιών, κάτι που μοιάζει με ένα σύνταγμα σε ένα περιβάλλον μη-κράτους.
Στο απόσπασμα του βίντεο έχουμε συμπεριλάβει επίσης μια από τις ερωτήσεις από το κοινό και περίληψη της απάντησης σε αυτή. Αυτό διευκρινίζει μερικές από τη συζήτηση για τους συνεταιρισμούς  που είχαμε παραπάνω.

Ερώτηση - Σε ποιο βαθμό είναι μια ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, πώς οι συνελεύσεις σχετίζονται με την οργάνωση της οικονομίας;
Janet - Οι συνεταιρισμοί είναι υπόλογοι στο σύστημα συνελεύσεων.
Erjan - Κάθε κοινότητα έχει οικονομική επιτροπή και κινεί τους συνεταιρισμούς. Μερικές κοινότητες συχνά έρχονται μαζί για να μιλήσουν για το τι παράγεται στην περιοχή και πώς ενας συνεταιρισμός μπορεί να σχηματιστεί γύρω από αυτό.
.
Γεωργικοί συνεταιρισμοί
Μετά την επανάσταση, γη που ανήκε στο κράτος ελήφθη και δόθηκε στους φτωχότερους ανθρώπους οι οποίοι στη συνέχεια ως επί το πλείστον οργανώνονται σε συνεταιρισμούς. Στη συνέχεια, οι αγρότες ενθαρρύνθηκαν να έρθουν μαζί και να σχηματίσουν συνεταιρισμούς.

Διανομή / Εμπόριο
Οι μεγάλοι συνεταιρισμοί που χειρίζονται τη διανομή έχουν επίδραση στον περιορισμό των τιμών, καθως διαφορετικά η παράδοση αγαθών εξαρτάται από λαθρεμπόρους και λόγω του πολέμου οι τιμές τους είναι υψηλές.
Οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που είχαν αναληφθεί αρχικά ως δημόσιες επιχειρήσεις  τώρα μεταμορφώνεται σε συνεταιρισμούς, αργά και προσεκτικά.
Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου οι ιδιωτικές εταιρείες εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες, και για να αλλάξει αυτό πρέπει οι συνεταιρισμοί να γίνουν μεγαλύτεροι.
Δεν υπάρχει πραγματικά ταξική σύγκρουση αναφορικά με τις   επιχειρήσεις, καθώς δεν υπάρχουν πραγματικά μεγάλα αφεντικά [έχουν διαφύγει ή επειδή δεν υπήρχαν μεγάλες επιχειρήσεις πλήν του τομέα των κρατικών] αλλά υπάρχουν μερικοί μεγάλοι ιδιοκτήτες γης ακόμα στην περιοχή. Η πολιτική της ΤΕΒ-DEM είναι να μην επιδιώξει την άμεση αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες γης, καθώς αυτό θα δημιουργούσε άλλα κοινωνικά προβλήματα, και σε κάθε περίπτωση δεν είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχει ένα πλεόνασμα της γεωργικής γης, ακόμα και υπερ-παραγωγή ορισμένων αγαθών. Έτσι, υπάρχει μια διαδικασία ποικιλοποίησης της γεωργίας, που σημαίνει ότι είναι αρκετή για να θρέψει τον πληθυσμό καλύτερα και να υπαρχει επισιτιστική ασφάλεια.

Μερικες ερμηνείες αυτών των απαντήσεων.
Είναι πιθανό το «άλλα κοινωνικά προβλήματα» που αναφέρονται σε σχέση με τους μεγάλους  ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν παραμείνει να είναι ένα προϊόν τόσο των υπάρχοντων φεουδαρχικών φυλών από τη μία πλευρά και την εθνοτική πολυμορφία και διαίρεση απο την άλλη.
Είναι κοινό να βλέπεις  τόσο τους  Κούρδους και τους Άραβες στην περιοχή να  αναφέρεται οτι  ανήκουν σε μία από τις πολλές φυλές. Μερικές φορές  άλλοι όροι χρησιμοποιούνται. Κατά τη στιγμή της γραφής αυτής της συζήτησης η Τουρκία έχει  αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της πόλης της Jarablus από το ISIS χωρίς καμία προφανή προσπάθεια ή μαχη, αλλά η προώθηση τους  ανακόπηκε όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το μικρό χωριό της Ayn-al-Μπάιντα. Η  υπεράσπιση πιστώθηκε στους τοπικές μαχητές της οικογένειας Al-Jadir. Όταν η Αμνηστία ανέφερε ότι οι ΥPG  εκτόπιζαν τους Άραβες καθώς προχωρούσαν, δώθηκε στην δημοσιότητα δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με αυτη την αναφορα  από την «Ruspîs Συνέλευση των αραβικών φυλών στην Cizîr Canton»,
Υπο την φεουδαρχία των φυλών  οι επικεφαλής αυτών των φυλών είναι συχνά μεγάλοι ιδιοκτήτες γης, σκεφτείτε τους ως πολύ μεγάλες πολυμελείς οικογένειες, οι οποίοι μπορούν, ως εκ τούτου ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν την φυλετική αφοσιωση για να δημιουργήσουν μια άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης άμυνας των συμμετοχών σε συτήν. Για μία εκτενέστερη εξήγηση αυτών των δομών και τη σημασία τους στη διαμόρφωση της πραγματικότητας της ριζοσπαστικής πολιτικής στην περιοχή δείτε https://youtu.be/y4NMASjaGRQ

Στο πλαίσιο αυτό, αυτο που θα αποσκοπούσε το να είναι μια αναδιάρθρωση στις  ταξικές γραμμές (δηλαδή μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που ασχολούνται με τη γη και τον ιδιοκτήτη ) φέρει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο στο να δημιουργήσει μία υπερταξική  αντίσταση κατά μήκος των γραμμών της φυλετικής αφοσίωσης αν προσπαθηθεί να επιβληθεί κατι τέτοιο από τα εξω. Και φυσικά το γεγονός ότι προς το παρόν στην Rojava η αρχική ιδεολογική επιρροή είναι συντριπτικά κουρδική κάνει αυτό ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, εάν ο ιδιοκτήτης και η φυλή του είναι Άραβες. Αυτό που ξεκινά ως μια διαμάχη για τη γη σε αυτή τη βάση μπορεί να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε κάτι που μοιάζει με εθνοκάθαρση. Πράγματι, η κατηγορία ότι οι YPG εμπλέκονται σε επιχειρίσεις  εθνοτικού  καθαρισμού από καιρό σε καιρό, αναφέρετε προφανώς εν μέρει επειδή οι πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές  περιλαμβάνουν φυλετικές ομάδες, όπου ο "Πατριάρχης" για τον ένα ή τον άλλο λόγο είχε ευθυγραμμιστεί με το ISIS.
Προσθέστε σε αυτό ότι δεν πρόκειται για μια περιοχή που έχει δει μακροπρόθεσμη σταθερότητα μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων και των φυλών που την συνθέτουν. Μάλλον, ιδιαίτερα στον απόηχο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου , αυτή ορίζεται από τα φαύλα προγράμματα, τις απελάσεις και τις γενοκτονίες, όπου οι δυτικές δυνάμεις και οι εγχώριες κυβερνήσεις αξιοποίησαν τις υπαρχουσες διαιρέσεις για να οπλίσουν την μια ομάδα εναντίον της άλλης στο πλαίσιο της διάλυσης της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και αυτό ήταν μια διαδικασία που επεκτείνεται στα 1970 και μετά, όπου το καθεστώς είχε μια πολιτική εκκένωσης ορισμένων κουρδικών χωριών και τη μετακίνηση Αράβων σε αυτά, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «αραβική ζώνη», ιδίως κατά μήκος των συνόρων. Ο τρέχον εμφύλιος πόλεμος έχει σημαδευτεί από σεχταριστικές σφαγές, η πιο διαβόητη είναι η προσπάθεια του ISIS για την γενοκτονία των Yazidis . Αυτό είναι ένα πλαίσιο στο οποίο οποιαδήποτε υπόδειξη  εθνοτικών συγκρούσεων πρέπει να αποφεύγεται.
Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει ότι η επανάσταση στην Rojava είναι σημαντική όχι μόνο επειδή είναι ένα πείραμα που προσεγγίζει την άμεση δημοκρατία και την οικονομική ισότητα, αλλά και επειδή η εναλλακτική λύση είναι τρομακτική. Σε μια στιγμή κατά την οποία οι  ISIS, Trump & PEGIDA προσπαθούν να θέσουν εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες εναντίων των άλλων  υπό την κοινή τους ιδεολογία της  «σύγκρουσης των πολιτισμών», η  Rojava προσφέρει ένα πολύ διαφορετικό σύνολο των απαντήσεων. Είναι σε αυτό που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License