ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 31/10 & 1/11 ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 31/10 & 1/11 ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Από τις αρχές καλοκαιριού, λόγω των συνεδριάσεων της δίκης των παρακρατικών δολοφόνων της χρυσης αυγής στο εφετείο Αθηνών, η γειτονιά των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας, βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση πολιορκίας, η οποία έχει φέρει στα όρια όλους τους ανθρώπους μέσα και γύρω της, σε σχέση με τους σχεδιασμούς του κράτους, των μηχανισμών καταστολής και των φασιστών. Εγγυητή αυτής της κατάστασης αποτέλεσε η απόφαση της έδρας να μην αποδεχτεί τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης, παίζοντας με τις ισορροπίες ισχύος όπως αυτές εκφράστηκαν από την απομόνωση των αντιφασιστών και των Προσφυγικών από την μια και το αβαντάρισμα της καταστολής και των φασιστών από την άλλη.

            Έχει σημασία να σημειώσουμε για πολλοστή φορά ότι εντός της γειτονιάς των προσφυγικών διαμένουν περίπου 500 άνθρωποι, καταληψίες και μη, κάθε εθνικότητας, θρησκεύματος και κουλτούρας, ηλικιωμένοι, παιδιά, ασθενείς, μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα σε δύο νοσοκομεία, το Ελπίς και το αντικαρκινικό του Α. Σάββα. Η συνεχιζόμενη προσπάθεια υποτίμησης, απομόνωσης, καταστολής και λεηλασίας της γειτονιάς των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας από το κράτος και την αγορά, διαπλέκεται με την μεταφορά της στην περιφέρεια Αττικής το προηγούμενο καλοκαίρι, την δίκη της χ.α. στο εφετείο και γενικότερα από τις επιλογές των θεσμικών φορέων.

                Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τις αρχές καλοκαιριού ως την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτέμβρη (30/9), κράτος και φασίστες επιχείρησαν να επιβάλουν την παρουσία τους ενάντια στην γειτονιά των Προσφυγικών. Ο αρχικός τους σχεδιασμός προέβλεπε τους φασίστες στη Δέγλερη αγκαλιά με τους μπάτσους, τις αντιφασιστικές οργανώσεις απομονωμένες στην Λουκάρεως και τους ασφαλίτες με τα ΜΑΤ μόνιμους "προστάτες" μιας γειτονιάς “κρυμμένης σαν ποντικός στην τρύπα της”. Υποχώρησαν μπροστά στην κινητοποίηση όλο αυτό το διάστημα, με ανοιχτό κάλεσμα υπεράσπισης, της οργανωμένης κοινότητας αγώνα των Προσφυγικών και αλληλέγγυων. Ως τα μέσα Σεπτέμβρη, οι ελάχιστοι φασίστες που είχαν απομείνει αποχωρούσαν κάτω από τον ήχο των αντιφασιστικών συνθημάτων της περιφρούρησης. Οι μπάτσοι είχαν επανέλθει στις κεκτημένες τους θέσεις, δηλαδή στο πεζοδρόμιο της Δέγλερη, προστατεύοντας τους φασίστες κατά την είσοδο και αποχώρησή τους και στα κεντρικά της ΓΑΔΑ.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της επετείου της δολοφονίας Φύσσα οι φασίστες αναβάθμισαν την παρουσία τους, το ίδιο και οι δυνάμεις καταστολής με πιο σημαντική στιγμή την 14/10/16, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ κατέλαβαν την οδό Κουζή και στο ήμισι τις οδούς Κορωνίας και Τριχωνίδος, αποκλείοντας μεγάλο κομμάτι της γειτονιάς. Στις 31/10/16 οι σχεδιασμοί αυτοί ξαναεπιχείρησαν να εισβάλουν, να σπάσουν με ακραία βία την δίκαιη αυτοάμυνα των κατοίκων και να επιβάλουν την τρομοκρατία τους.

Πιο συγκεκριμένα, προχθες στις 7.45π.μ., την ίδια στιγμή που 50-60 μέλη της χ.α. πλησίαζαν στην είσοδο της Δέγλερη, διμοιρίες ΜΑΤ επιχείρησαν εκκαθάριση όλης της πλευράς των Προσφυγικών κάθετα της Δέγλερη και μαζί όσους ανθρώπους βρισκόντουσαν μπροστά τους. 10 φασίστες, αποσπάστηκαν και εισέβαλαν και αυτοί από το στενό της Κορωνίας εφορμώντας συγχρόνως. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και στη συνέχεια βασανίστηκαν. Στην ΓΑΔΑ τους αποδόθηκαν κατηγορίες πλημελειματικού χαρακτήρα και μετά από αναβολή θα δικαστούν στις 15/11/16 στα δικαστήρια Ευελπίδων.

Μετά την εκκαθάριση του χώρου, ο οποίος αποτελεί το σύνορο προστασίας της γειτονιάς από τους φασίστες σε όλη τη διάρκεια της δίκης, έστριψαν στην οδ. Τριχωνίδος και προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτια σπάζοντας τις εξωτερικές εισόδους και χρησιμοποιώντας χημικά και κρότου λάμψης ανάμεσα στα νοσοκομεία Ελπίς και Αγ.Σάββα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο κατοίκους και ασθενείς. Η περιφρούρηση για την υπεράσπιση της γειτονιάς και κάτοικοι αυθόρμητα απέκρουσαν την εισβολή. Ταυτόχρονα άλλες διμοιρίες και ασφαλίτες από την πλευρά της ΓΑΔΑ εισχώρησαν μέσα στην γειτονιά, επιτηθέμενοι στην περιφρούρηση και κυνηγώντας κατοίκους και αλληλέγγυους. Από την στιγμή εκείνη μέχρι τις 3.30μ.μ., υπήρξαν σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις καταστολής στους δρόμους, είτε σώμα με σώμα, είτε από μπαλκόνια και ταράτσες, οι οποίες τελικά τους ανάγκασαν να οπισθοχωρήσουν. Δεν χρησιμοποιήθηκαν σε καμιά στιγμή έφλεκτα ή εμπρηστικά υλικά για την άμυνα της γειτονιάς, σε αντίθεση με όσα διαρέουν τα καθεστωτικά τρομοσενάρια. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων δεν συνελήφθη κανείς, αλλά υπήρξαν αρκετοί ελαφρά τραυματίες, ενώ προσήχθησαν και αρκετοί κάτοικοι και μη, μέσα και γύρω από τη γειτονιά οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ώρες. Μετά το τέλος των συγκρούσεων η γειτονιά των Προσφυγικών επέστρεψε σε συνθήκη ειρήνης, ελεύθερη από τις δυνάμεις καταστολής και την τρομοκρατία τους, πιο ενωμένη και πιο ισχυρή σε σχέση με πριν. Μόνη παραφωνία ήταν οι παρενοχλήσεις ασφαλιτών το ίδιο βράδυ σε κατοίκους της γειτονιάς.

Η επόμενη μέρα (1/11/16), βρήκε την γειτονιά των Προσφυγικών περιφρουρημένη και έτοιμη να αντισταθεί απέναντι σε μια νέα προσπάθεια της καταστολής και των φασιστών να εισβάλουν. Στην πρωινή τους είσοδο στην Δέγλερη οι φασίστες, 15-20 στον αριθμό επιχείρησαν νέα επίθεση με πέτρες υπό την κάλυψη των δυνάμεων καταστολής, πριν να μπουν στη δίκη, η οποία απαντήθηκε από την περιφρούρηση με τον ίδιο τρόπο. Όλο το επόμενο διάστημα ως το τέλος της διαδικασίας δεν υπήρξε άλλη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες παρέμειναν σε απόσταση ασφαλείας από την γειτονιά. Μόνη εξαίρεση, η απόπειρα διμοιρίας ΜΑΤ να χτυπήσει απομονώνοντας μικρή ομάδα αντιφασιστών της ΟΡΜΑ οι οποίοι βρισκόντουσαν στο προαύλιο του εφετείου από την πλευρά της Δέγλερη. Η παρουσία κατοίκων και αλληλέγγυων και η απειλή καταγραφής του σχεδίου τους δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή του.

Όσο θα συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της παρακρατικής συμμορίας της χ.α. στο εφετείο Αθηνών, η κοινότητα αγώνα των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας θα υπερασπίζεται το έδαφός της με τις δικές της δυνάμεις και την στήριξη της αλληλεγγύης. Ένα έδαφος που δεν έπεσε ούτε από το πυροβολικό των Άγγλων καπιταλιστών, ούτε από τα πολυβόλα των ρουφιάνων ταγματασφαλιτών και συνεχίζει να στέκεται οδόφραγμα στον κόσμο της εξουσίας, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Δηλώνουμε καθαρά και δημόσια ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο  τον αποκλεισμό της γειτονιάς μας, η οποία σύμφωνα με τους δικαστικούς και κατασταλτικούς σχεδιασμούς θα παραταθεί ως το τέλος της δίκης, αρκετούς μηνες αργότερα. Θα υπερασπιστούμε την γειτονιά μας με αποφασιστικότητα και χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος ενάντια στα σχέδια της καταστολής και των φασιστών.

 

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΕΓΛΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Νέο ανοιχτό κάλεσμα υπεράσπισης της γειτονιάς των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας απέναντι στους φασίστες και την καταστολή:

Πέμπτη 11/16         10.00μ.μ.

Κουζή & Τριχωνίδος

Αμπελόκηποι - Αθήνα

 

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

2/11/2016

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License