ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Ηράκλειο Κρήτης)

Ανάληψη ευθύνης

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

 

..άλλωστε είναι και τα δύο τα παιδιά του ίδιου πατέρα- του καπιταλισμού. Οι εκφάνσεις του είναι ολοφάνερες σε όλες τις πτυχές της πραγγματικότητας και περισσότερο στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, όπου τίθενται σε ισχύ όλα του τα όπλα:

πολιτικές τρομοκρατίας που πλασάρονται, φτωχοποίηση των πλυθησμών, πόλεμοι, οικονομικά μέτρα των "θεσμών", συντηριντικοποίηση της κοινωνίας και κυρίως, το μακρύ του ΄χερι - ο φασισμός (βλέπε Ουκρανία, Χρυσή Αυγή, ISIS).

Η πολιτική αυτή συγκυρία μας βρίσκει πλέον οικονομικά εξαθλιωμένους, με την Ε.Ε. να παίζει ζάρια με μνημόνια στο κεφάλι μας, με την εργασία να έχει αντικατασταθεί από την επισφάλεια και την ανεργία, τα σπίτια  μας σε πλειστηριασμούς και τις τράπεζες να χαμογελάνε κλέφτικα. Κι αν αυτή είναι η καθημερινότητα μας εδώ, παραμένει οικεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ακόμα κι αν η εικόνα αυτή δεν περνάει από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

 

Εν αντιθέσει, οι εικόνες που περνάνε είναι δραματοποιημένα στιγμιότυπα προσφύγων στα νησιά, αποκομένα από τα αίτια τους και στυλιζαρισμένα σαν όχι κάτι περισσοτερο από μια καιρική καταστροφή. Ο πόλεμος όμως είναι φυσικό ακόλουθο μια στρατηγικής που οδηγείται από την δίψα για νέες κατακτήσεις και κέρδη των ισχυρών του κεφαλαίου και των υπαλλήλων τους - των κρατών.Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων, που επιχειρούν να γλιτώσουν από περιοχές όπου οι πόλεμοι, η φτώσεια και η καταστροφή  αποτελούν μόνιμη συνθήκη, αυτό που συναντούν δεν είναι παρά μία πολύ γηραία ήπειρο-φρούριο. Οι φράχτες που σηκώνονται ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ευρώπη, βοηθάνε να εισέλθει μόνο ο κατάλληλος αριθμός φθηνού εργατικού δυναμικού, ενώ ένα άλλο κομμάτι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής αφήνεται στην  - προετοιμασμένη κατάλληλα - κοινή εθνολουσμένη γνώμη.

 

Οι εξουσιαστές της Ευρώπης, με κύριο σύμμαχο τα ΜΜΕ και με πρόσχημα το σαθρό επιχείρημα της εθνικής ενότητας και της ανασφάλειας, σιγοντάρουν την επέλαση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του συντηρητισμού καιεν τέλει του εκφασισμού της κοινωνίας. Έτσι, ανάμεσα στην ανασφάλεια για τον βιοπορισμό και τον φόβο, καλλιεργείται το έδαφος για όλων των ειδών τα φασιστικά μορφώματα, που λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και τον αληθινό εχθρό.

 

Ο φασισμός όμως εμφανίζεται με πολλές όψεις. Είτε με τα εθνικιστικά σιχάματα της Χρυσής Αυγής και άλλων ναζιστικών γλίστρων που σουλατσάρουν στα στενά ξερνώντας ημιμάθεια απ' τις φαλτσέτες τους (όπως την επίθεση στη κατάληψη Νοταρά, τις συγκεντρώσεις φασιστών με την ενεργή συγκάληψη της αστυνομίας σε Μυτιλήνη, Ρέθυμνο και Ν. Ηράκλειο), είτε με κοινωνικό προσωπείο, με τις δήθεν "λαικές" επιτροπές κατοίκων (όπως το πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, την παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Τυμπακίου).

 

Κάπου εκεί εμφανίζεται ως "Σωτήρας" των φοβισμένων- χρεωμένων, ο "κύριος" Αρτέμης Σώρρας. Αναζητώντας μια εύκολη λύση, με χαρακτηριστικά βαθιά χαραγμένα από όλα τα εξουσιαστικά και πατριαρχικά στερεότυπα ενός "ηγέτη", η σαπίλα του λευκού άνδρα, πλούσιου, αρτιμελή, η εικόνα του κυρίαρχου αρσενικού, εμφανίστηκε με μαγαζάκια σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (κανονικοί- ανάπηροι, έλληνες-ξένοι) και προωθώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό προτάσσοντας την απαλοιφή των "αδύναμων" έκανε τη συνάντηση μας αναπόφευκτη.

 

Επιλέξαμε να επιτεθούμε συμβολικά τα ξημερώματα στις 16/11  στα γραφεία του Αρτέμη Σώρρα, στην οδό Τσούντας (περιοχή Κατσαμπά), χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα εμπρηστικής ύλης, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των περιοίκων. Η κίνηση αυτή αποτελεί κομμάτι του συνολικού αγώνα απέναντι σε φασιστικά μιάσματα που προσπαθούν να βρούν χώρο στη τοπική κοινωνία και εθνικιστικά μορφώματα, όπως αυτό, που δυναμιτίζουν με μίσος και ρατσισμό τον κόσμο.

Για μας, γενεισιουργός αιτία των προβλημάτων είναι οι σχέσεις καταπιεστή-- καταπιεζόμενου που φέρνει η ταξική διάρθρωση της καπιταλιστικής πατριαρχικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει επιβληθεί.

 

Θέλουμε κοινωνίες ελεύθερες, αταξικές και αλληλέγγυες, οριζόντιες και συμμετοχικές, χωρίς εξουσίες, σύνορα και κράτη.

 

...Ομάδα από τα δίπλα

ΠΕΡΑ-ΠΕΡΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License