ΗΠΑ - Dakota Access Pipeline: Ανυποχώρητοι οι Ινδιάνοι παρά την κλιμάκωση της καταστολής

22/11/2016

Δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ, φωτιές, τουλάχιστον μία σύλληψη και δεκάδες τραυματίες είναι μερικά από τα στοιχεία που συνέθεσαν το βίαιο «σκηνικό» της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα στην Βόρεια Ντακότα, όπου εδώ και μήνες οι Ινδιάνοι παλεύουν ενάντια στην κατασκευή πετρελαιαγωγού, ο οποίος σχεδιάζεται να περάσει μέσα από ιερές, για τους ίδιους, περιοχές, ενώ αποτελεί και περιβαλλοντική απειλή.

Τουλάχιστον 400 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποίαέκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, έγινε μία σύλληψη και εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν πάνω στην γέφυρα του Backwater.

Πρόκειται για την ίδια γέφυρα που οι διαδηλωτές έκλεισαν από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία διέλυσε βίαια έναν κοντινό καταυλισμό ακτιβιστών.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον 167 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τρεις γηραιοί ιθαγενείς. Κατά τις ίδιες πηγές, επτά άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία διότι υπέστησαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μόρτον από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι διαδηλωτές εναντίον του έργου ενεπλάκησαν σε «ταραχές», έβαλαν πάνω από δέκα φωτιές, πέταγαν με σφεντόνες φλεγόμενα αντικείμενα και πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ σημείωσε πως τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Το έργο της εταιρείας Energy Transfer Partners έχει πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες ένα κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, ειδικά από μέρους φυλών ιθαγενών, οικολόγων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων των Αμερινδών.

Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline διαπερνά τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, έχει μήκος 1.886 χιλιομέτρων και ο σκοπός του έργου είναι η μεταφορά πετρελαίου που εξορύσσεται στη Βόρεια Ντακότα, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, στο Ιλινόι, νοτιότερα.

φωτό: ΗΠΑ - Dakota Access Pipeline

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License