Πορεία ενάντια στη σεξιστική βία

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11 ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΗΝ ΠΛ.ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ! ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ! ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

post image

Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ

Παγκόσμιο σοκ επέφερε η κατάθεση νομοσχεδίου του ΑΡΚ κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας για τη νομιμοποίηση του βιασμού ανηλίκων δια του γάμου. Ο υπουργός δικαιοσύνης μάλιστα, κατά την κατάθεσή του νομοσχεδίου, μίλησε και για "συναίνεση ανηλίκου" σε σεξουαλικό έγκλημα. Έτσι με τη σύναψη γάμου θύτη και θύματος οι βιαστές θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν άμεσα. Έπειτα των πολλαπλών διαδηλώσεων και διαμαρτυριών έμφυλων ομάδων -και όχι μόνο- και μετά τη γενική κατακραυγή, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο για διαβουλεύσεις. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Αυτή η είδηση στην Ελλάδα θεωρήθηκε άλλη μια φρικαλεότητα του σουλτάνου Ερντογάν, ενώ δεν είναι καν "μεμονωμένο περιστατικό".
Η κρατική έμφυλη βία δεν αναγνωρίζει ανατολή και δύση. Στο άρθρο 339, παράγραφος 3 του ελληνικού ποινικού κώδικα για την αποπλάνηση ανηλίκων αναφέρονται τα εξής : "Αν μεταξύ του υπαιτίου και του παθόντος τελέστηκε γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη, και αν τυχόν είχε ασκηθεί δεν συνεχίζεται, αλλά κηρύσσεται απαράδεκτη. Η ποινική δίωξη ασκείται ή συνεχίζεται μετά την ακύρωση του γάμου." Η εξευρωπαϊσμένη Ελλάδα αυτή τη στιγμή διατηρεί ήδη μια φρικιαστική νομοθεσία που προσπάθησε να πάει ένα βήμα παραπέρα η τουρκική κυβέρνηση κατεβάζοντας το όριο ηλικίας. Η αμφιλεγόμενη συναίνεση χρησιμοποιείται απ' την πίσω πόρτα ως πρόσχημα καταπίεσης και βασανισμού κοριτσίστικων ψυχών.

Η έμφυλη βία είναι πάντοτε παρούσα. Το γυναικείο σώμα δέχεται επιθέσεις στο λόγο και στην πράξη. Είτε στο σχολείο, είτε στον χώρο εργασίας, είτε στην οικογένεια, είτε στο δρόμο, είτε στον ποινικό κώδικα ενός κράτους που αμφισβητεί την ίδια του τη συνταγματική κατοχύρωση περί ισότητας των φύλων. Τα γεγονότα αυτά συχνά κανονικοποιούνται σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο, από τα στερεότυπα, lifestyle ή ακόμα χειρότερα αποσιωπούνται στη δημόσια σφαίρα. Μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε και αποδεχτούμε ότι η πατριαρχία είναι βαθιά ριζωμένη θα αγωνιστούμε ουσιαστικά για το ξερίζωμά της. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, ποτέ δεν υπήρξαν.

ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11

ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΗΝ ΠΛ.ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ

 

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

 

https://ak2003.gr/imerologio/eventdetail/350/-/ta-somata-mas-mas-anikoun.html

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License