[ΗΠΑ] Για τον Αντισημιτισμό και την καταπολέμηση του Trumpισμού

Παρ' όλα αυτά, την περασμένη χρονιά, ο αντισημιτισμός έχει σιωπηλά διαδοθεί, αλλά το εκπληκτικό είναι ότι δεν έχει αμφισβητηθεί σε μια κουλτούρα που έχει περάσει χρόνια ολόκληρα απορρίπτοντας τις διαμαρτυρίες ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ ως αντισημιτικές.

Ένα άρθρο που παρότι δεν αναγνωρίζει τον ρόλο των χρόνιων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των Δημοκρατικών στις σημερινές εξελίξεις, έχει ενδιαφέρον για τον τρόπο που αναλύει την ανάδυση του φασισμού στην αμερικανική κοινωνία. Προσβλέπει όμως τελικά στη δημιουργία ενός αντιφασιστικού “λαϊκού μετώπου”, χωρίς να ασχολείται με τα διαφορετικά συμφέροντα και θέσεις, εντός του καπιταλιστικού συστήματος, πολλών από τους τώρα αντι-Trumpικούς.

 

* * *

 

Οι Ηλίθιοι του εθνικοσοσιαλισμού: Σκέψεις για τον Αντισημιτισμό και την καταπολέμηση του Trumpισμού

 

από Dan Berger, 22 Νοεμβρίου 2016
[https://abolitionjournal.org/the-fools-of-national-socialism/]

 

 

 

 

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις αυτής της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η εκ νέου νομιμοποίηση, σε ευρεία κλίμακα, του παλιού γνωστού αντισημιτισμού. Μετά από χρόνια προβεβλημένης, πρωτοσέλιδης ειδησεογραφίας σχετικά με το αν και η παραμικρή έκφραση ακτιβισμού και αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης αποτελούσε “αντισημιτισμό”, τώρα έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο που είναι υπόδειγμα γιαγελοιογραφίες αντιεβραϊκών στερεοτύπων. Ενώ στη διαφήμιση για το κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας (1) απεικόνιζε τους εβραίους πολιτικούς ως μέρος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας, στην κυρίως εκστρατεία του ο Trump είπε (2) στην εβραϊκή επιτροπή Ρεπουμπλικάνων ότι είναι ο πρώτος υποψήφιος που δεν θέλει τα λεφτά τους, και ότι είναι τόσο καλός διαπραγματευτής όπως και όλοι οι άλλοι.

Πιο ανησυχητικό είναι το ότι σκοπεύει να διορίσει ως υπεύθυνο τουπρογραμματικού σχεδιασμού του τον εκπρόσωπο (3) της “εναλλακτικής δεξιάς” (alt-right), τον οποίο επαινούν ευρέως οι νεοναζί. Ενώ μερικοί γνωστοί σχολιαστές θεωρούν “αμφιλεγόμενο” τον διορισμό Bannon (στμ: ιδιοκτήτης του φασιστικού ιστότοπου Breitbart), το CNN (4) και άλλα μέσα ενημέρωσης δίνουν χρόνοστους λευκούς εθνικιστές για να προβάλλονται με στόμφο ως πολιτικοί αναλυτές. Με τους υποστηρικτές της λευκής ανωτερότηταςνα εγκαθιδρύουνμία δεξαμενή σκέψης στο εσωτερικό του συστήματος (5), η επιρροή τους είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια: Οι νέοι Λυτρωτές (6) πάνε στην Ουάσιγκτον.

Προφανώς, οι Εβραίοι δεν είναι η πιο στοχοποιημένη ομάδα του Trumpισμού. Ούτε αυτός ο αντισημιτισμός είναι κάτι καινούργιο. Όπως έχουν επισημάνει αριστεροί αναλυτές (7) της αποκαλούμενης εναλλακτικής δεξιάς, η άκρα Δεξιά είχε πάντα μια αντισημιτική ιδεολογία (8). Εν τω μεταξύ, η αφοσίωση της Ρεπουμπλικάνικης Δεξιάς στο Ισραήλ, ή η αντίθεσή της στον αντισημιτισμό, ήταν πάντα ίσα κατανεμημένη ανάμεσα στον κυνισμό και τον ρατσισμό: Θα έκαναν τα πάντα για να δυσφημίσουν την Αριστερά, και ειδικά τους έγχρωμους αριστερούς, θεωρώντας ότι βρίσκονται σε μια πολιτισμική σύγκρουση με τους μουσουλμάνους. Στην καλύτερη περίπτωση, θεωρούν τους Εβραίους σκοτεινούς και διπρόσωπους συνωμότες, αλλά όχι ορκισμένους εχθρούς.

Παρ' όλα αυτά, την περασμένη χρονιά, ο αντισημιτισμός έχει σιωπηλά διαδοθεί, αλλά το εκπληκτικό είναι ότι δεν έχει αμφισβητηθεί σε μια κουλτούρα που έχει περάσει χρόνια ολόκληρα απορρίπτοντας τις διαμαρτυρίες ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ ως αντισημιτικές.

Η αναδυόμενη αντίθεση στον Trumpισμό έχει σωστά επικεντρωθεί στις ομάδες που αντιμετωπίζουν τις πιο επιτακτικές, τις πιο βίαιες απειλές – στα άτομα που βρίσκονται μπροστά το ενδεχόμενο της απέλασης, του αποκλεισμού, και των επιθέσεων του όχλου. Μέσα σε αυτή τη λογική, ο αντισημιτισμός παραμένει μια ισχυρή ιδεολογική αλληγορία, την οποία έχει προωθήσει στην αυταρχική πλατφόρμα της η προβεβλημένη τώρα ακροδεξιά. Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Trump, τον Ιούνιο του 2015, ήταν σαφές ότι η κοσμοθεωρία του διαμορφωνόταν (9) από το ακροδεξιό συνωμοτικό σκεπτικό, ένα σκεπτικό με το οποίο συγγενεύει στενά ο αντισημιτισμός: Η άποψη ότι “το Μεξικό στέλνει εδώ τους Μεξικάνους είναι μια ηλίθια ερμηνεία τού γιατί και πώς συμβαίνει η μετανάστευση. Ωστόσο, αποκαλύπτει την αντισημιτική δομή της φυλετικής λογικής του Trumpισμού.

Με απλά λόγια, ο αντισημιτισμός Trump δεν αφορά κατά κύριο λόγο τους Εβραίους. Αντίθετα, ο αντισημιτισμός λειτουργεί σαν μια δομική ερμηνεία της ρατσιστικής πολιτικής του. Λέγοντας αντισημιτισμό, εννοώ ένα δεξιό, λαϊκίστικο, ιδεολογικό ερμηνευτικό πλαίσιο το οποίο: 1/ είναι διαποτισμένο από θεωρίες συνωμοσίας, 2/ στηρίζεται σε έναν διαστρεβλωμένο αντι-ελιτισμό που στρέφεται ενάντια σε μια μυστικοπαθή, φυλετικοποιημένη κλίκα, 3/ μια κλίκα που γίνεται αντιληπτή μόνο με ανεπεξέργαστους, πατριαρχικούς, εθνικιστικούς όρους. Αυτό το είδος αντισημιτισμού είναι ολοφάνερο στον πρόσφατο ισχυρισμό (10) τού Steve Bannon ότι δεν είναι ένας “λευκός εθνικιστής”, αλλά ένας “οικονομικός εθνικιστής”.

Ο αντισημιτισμός εδώ συνδυάζει τη νεοσυντηρητική επιθυμία εμπλοκής του μιλιταρισμού των ΗΠΑ σε μια παγκόσμια “σύγκρουση πολιτισμών”, με ένα φυλετικό, ρατσιστικό σκεπτικό από τα τέλη του 19ου αιώνα, κάτω από το λάβαρο της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Όπως έγραψε (11) το 2012 ο ανεξάρτητος μελετητής Chip Berlet, ο αντισημιτισμός είναι μια ρατσιστική λογική που, από τις 9/11, ισχύει τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους. Είτε πρόκειται για το Μεξικό που στέλνει εδώ τους Μεξικάνους”, είτε για τις “μυστικές [συναντήσεις] με διεθνείς τραπεζικούς ομίλους για να συνωμοτήσει για την καταστροφή της αμερικανικής εθνικής κυριαρχίας” της Χίλαρι Κλίντον [ναι, το είπε κι αυτό (12)], είτε για μια σειρά άλλων παρανοϊκών δηλώσεων του τώρα εκλεγμένου πρόεδρου, η κοσμοθεωρία του Trump είναι αντισημιτική. Αντιλαμβάνεται τη γεωπολιτική σαν μια σειρά συνωμοσιών που πρέπει να καταπολεμηθούν με βίαια μέσα. Η φυλή είναι ο σύντομος τρόπος που χρησιμοποιεί για να περιγράψει το αν κάποιος είναι εκπρόσωπος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας ή θύμα της.

Ο αντισημιτισμός του Trump είναι το ιδεολογικό πλαίσιο για την πιο παρατεταμένη επίθεση της λευκής ανωτερότητας εδώ και ολόκληρες γενιές. Οι πρωταρχικοί στόχοι του είναι οι μουσουλμάνοι, οι μαύροι και οι λατίνοι. Το γεγονός ότι ο αντισημιτισμός του Trump δεν στοχεύει αποκλειστικά τους Εβραίους -παρά το πλήθος δηλώσεων, ενεργειών και υποστηριχτών του που στρέφονται εμφανώς ενάντια στους Εβραίους- υποδηλώνει τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες και αναλυτικές κατηγορίες αυτής της περιόδου.

Ο γαμπρός του Trump και τώρα στενός του σύμβουλος, Jared Kushner, είναι ένας ορθόδοξος Εβραίος – το ίδιο τώρα πια και η κόρη του Trump. Μερικοί υπερορθόδοξοι χασιδίτες Εβραίοι υποστήριξαν (13) τον Trump, τονίζοντας τις πατριαρχικές θέσεις του και τις ισλαμοφοβικές προτάσεις του. Παρόμοια στάση (14) βλέπουμε και στην υπεράσπιση του Steve Bannon από τον Alan Dershowitz (στμ: σιωνιστής, πρώην καθηγητής στο Χάρβαρντ), ταυτόχρονα με την επίθεσή του στα κινήματα Black Lives Matter και BDS, ή στην πρόσκληση του Bannon να τους μιλήσει από τη Σιωνιστική Οργάνωση της Αμερικής. Από το τραγικό στο γελοίο, η δεξιά διασημότητα των συνωμοσιών Wayne Allyn Root έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί (15) ότι ο Trump ίσως είναι ο “πρώτοςΕβραίος πρόεδρος”, δεδομένου ότι είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος περνάει αρκετό χρόνο και στη Φλόριντα.

Αυτού του είδους οι επιδοκιμασίες αντηχούν εκείνες τηλεοπτικών αστέρων όπως ο Ben Carson και η Omarosa, των “Λατίνοι/ισπανόφωνων υπέρ του Donald Trump”, και άλλων που θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω της θυματοποίησης και συνυπογράφουν τέτοιες αντιλήψεις. Απλοϊκές προβολές της διασύνδεσης ταυτότητας και ιδεολογίας αποτυγχάνουν να συλλάβουν πώς η φυλή και η πολιτική διασταυρώνονται στις ΗΠΑ της εποχής μας.

Η λευκή ανωτερότητα αποσυνδέεται ολοένα και περισσότερο από μια φαινοτυπική λευκότητα, και ωστόσο είναι πιο επιθετική από ό,τι ήταν τα τελευταία 50 χρόνια. Μέρος του αγώνα μας στα επόμενα χρόνια -και όχι μόνο στα τέσσερα χρόνια της Προεδρίας του Trump- είναι να μπορέσουμε να αναλύσουμε με σαφήνεια τη φύση και τη λειτουργία της λευκής ανωτερότητας. Ο Trumpισμός αποδεικνύει ότι ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να παίζει ζωτικό ρόλο στον αποπροσανατολισμό της ταξικής οργής και άλλων μορφών δυσαρέσκειας μακριά από την αντιμετώπιση του φυλετικού καπιταλισμού και προς την κατεύθυνση της κοινωνικής βίας (αγνοώντας ταυτόχρονα την επιταχυνόμενη κλιματική καταστροφή).

Οι σβάστικες στους τοίχους, στα σχολεία, στα πεζοδρόμια, στις εκκλησίες των Μαύρων που πληθαίνουν -ακόμα και στον τάφο (16) του πρώην μέλους των Beastie Boy, του Adam Yauch-, κι αυτό κάνει ξεκάθαρη την κλίμακα αυτής της απειλής. Πρέπει επίσης να μας αφυπνίσει η αναζωπύρωση του αντισημιτισμού στον σύγχρονο φυλετικό διαχωρισμό. Η οικογένεια Trump φέρεται να έχει αλλάξει το όνομά της -που αρχικά ήταν Drumpf- για να υποβαθμίσουν τις γερμανικές ρίζες τους και να αφομοιωθούν ευκολότερα στον κύκλο των καπιταλιστών της Νέας Υόρκης. Αργότερα, ο Trump έμαθε τα κόλπα των επιχειρήσεων αλλά και της πολιτικής από φανατικούς ρατσιστές που διοικούσαν με τη βία και τη χειραγώγηση: Κυρίως από το πρωτοπαλίκαρο του μακαρθισμού, τον Roy Cohn -ο οποίος άσκησε διώξεις στην Έθελ και τον Τζούλιους Ρόζενμπεργκ [μια παλαιότερη γενιά των ανθρώπων που ο ιστότοπος Breitbart θα μπορούσε να τους αποκαλέσει “αποστάτες Εβραίους” (17)]-, καθώς και από μια σειρά (18) πρωτοπαλίκαρα της μαφίας. Στην εκπαίδευσή του από μισθοφόρους του Ψυχρού Πολέμου, προσθέτει έννοιες του 19ου αιώνα περί φυλετικής επιμόλυνσης.

Ωστόσο, το σαρωτικό κύμα των πολλών εχθρών του Trumpισμού υποδηλώνει τη δυνατότητα ενός ανανεωμένου λαϊκού μετώπου ενάντια στο φασισμό και δεξιό αυταρχισμό. Η αναδυόμενη συμμαχία (19) μεταξύ κάποιων κυρίαρχων εβραϊκών και μουσουλμανικών ομάδων είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα – αν σκεφτεί κανείς τις χρόνιες έντονες αντιπαραθέσεις τους γύρω από τα ζητήματα της Παλαιστίνης και της ισλαμοφοβίας. Μαζί με τις πρωτοβουλίες από τα κάτω ανώνυμων ακτιβιστών, μαύρων ριζοσπαστών, και τόσων άλλων που βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας διακυβέρνησης, όλα αυτά δείχνουν προς τη δυνατότητα ανάπτυξης των ευρέων συμμαχιών που απαιτούνται για την ανατροπή ενός ήδη ανοιχτά ρατσιστικού καθεστώτος.

Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο ενάντια στο “σοσιαλισμό των ηλιθίων”, όπως είναι ευρέως γνωστό ότι ονόμασε τον αντισημιτισμό των αριστερών ο August Bebel, αλλά και ενάντια στους ηλίθιους του εθνικοσοσιαλισμού - τους ψευδο-, κρυπτο- και ξεκάθαρα φασίστες της διακυβέρνησης του Trump.

 

 

--Ο Dan Berger διδάσκει συγκριτικές εθνοτικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bothell της Ουάσιγκτον. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Captive Nation: Black Prison Organizing in the Civil Rights Era (Αιχμάλωτο έθνος: Η οργάνωση των μαύρων στις φυλακές την εποχή των πολιτικών δικαιωμάτων) [20].

--Εικόνα: ναζιστικοί χαιρετισμοί σε εστιατόριο στην Ουάσιγκτον, DC, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.

 

 

1/ “Trump Rolls Out Anti-Semitic Closing Ad” [http://talkingpointsmemo.com/edblog/trump-rolls-out-anti-semitic-closing-ad]

2/ “Trump to Republican Jewish Coalition: 'I'm a negotiator like you'” [http://edition.cnn.com/2015/12/03/politics/donald-trump-rjc-negotiator/]

3/ “Here's Why It's Fair -and Necessary- to Call Trump's Chief Strategist a White Nationalist Champion” [http://www.motherjones.com/politics/2016/11/why-its-fair-and-necessary-call-trumps-chief-strategist-stephen-bannon-white-nationalist]

4/ “White nationalists see advocate in Steve Bannon who will hold Trump to his campaign promises” [http://edition.cnn.com/2016/11/14/politics/white-nationalists-on-bannon/index.html]

5/ “White nationalists dress up and come to Washington in hopes of influencing Trump” [http://www.latimes.com/nation/la-na-pol-white-nationalists-thinktank-20161119-story.html]

6/ “Redeemers” [https://www.gilderlehrman.org/history-by-era/reconstruction/timeline-terms/redeemers]

7/ [http://threewayfight.blogspot.gr/]

8/ “Anti-Semitism & The Revolutionary Right” [http://sketchythoughts.blogspot.gr/2005/12/anti-semitism-revolutionary-right.html]

9/ “The 'Mexico sends them' myth: Trump’s not just racist but channeling far-right immigration conspiracies” [http://www.salon.com/2016/09/02/the-mexico-sends-them-myth-trumps-not-just-racist-but-channeling-far-right-immigration-conspiracies/]

10/ “Trump, Bannon, and Israel’s Anti-Semitism Problem” [https://abolitionjournal.org/trump-bannon-israels-anti-semitism-problem/]

11/ “Islamophobia, Antisemitism and the Demonized 'Other'” [http://fair.org/extra/islamophobia-antisemitism-and-the-demonized-other/]

12/ “Donald Trump’s 'international bankers' speech leaves some uneasy” [http://www.jta.org/2016/10/14/news-opinion/politics/donald-trumps-conspiracy-theories-stir-uneasy-echoes]

13/ “Riding Anti-Hillary Mood, Trump Finds Hasidic Allies in Brooklyn” [http://forward.com/news/353811/riding-anti-hillary-mood-trump-finds-hasidic-allies-in-brooklyn/]

14/ “Suddenly It’s Okay to Be pro-Israel and anti-Semitic” [http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.754073]

15/ “Trump is headed to the White House. Did we just elect our first Jewish president?” [http://www.foxnews.com/opinion/2016/11/20/trump-is-headed-to-white-house-did-just-elect-our-first-jewish-president.html]

16/ “Beastie Boys star attends rally after Adam Yauch Park defaced with antisemitic graffiti” [https://www.theguardian.com/music/video/2016/nov/21/beastie-boys-star-attends-rally-after-adam-yauch-park-defaced-with-anti-semitic-graffiti-video]

17/ “Bill Kristol: Republican Spoiler, Renegade Jew” [http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/05/15/bill-kristol-republican-spoiler-renegade-jew/]

18/ “Just What Were Donald Trump's Ties to the Mob?” [http://www.politico.com/magazine/story/2016/05/donald-trump-2016-mob-organized-crime-213910]

19/ “Trump Effect: Jewish and Muslim Organizations Form New Alliance - A new Muslim-Jewish Advisory Council will work to protect religious minorities' rights as well as other 'issues of common concern'” [http://www.haaretz.com/world-news/u-s-election-2016/1.753161]

20/ [http://uncpress.unc.edu/books/12040.html]

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License