ΠΑΙΔΙΑ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ

Τίποτα απ΄όλα αυτά. Απλά οι άνθρωποι ή ξεχνούν ή είναι ελλιπώς και, ως εκ τούτου, επιπόλαια ενημερωμένοι.

΄Ερευνα. Καθηλωμένα μπροστά από μια οθόνη τα Ελληνόπουλα τέσσερις ώρες την ημέρα

 

Μπροστά σε μία οθόνη περνούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα οι Έλληνες έφηβοι, οι οποίοι αν συνυπολογίσει κανείς και τις ώρες που μελετούν σε ηλεκτρονική μορφή, είναι μονίμως καλωδιωμένοι.

Ερευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα το Βήμα, αποδεικνύει ότι οι έφηβοι είναι καθηλωμένοι μπροστά σε μια οθόνη για πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα μόνο για τη διασκέδασή τους. Νεαροί και νεαρές, που είναι εξοικειωμένοι με τις οθόνες από την αρχή της ζωής τους έχουν μια πολύ στενή σχέση με οθόνες παντός τύπου, τηλεόραση, λαπτοπ, υπολογιστές, τάμπλετ κ.α. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους και σωματική τους υγεία.
Στο πλαίσιο της μελέτης, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η επιστημονική ομάδα διερεύνησε κατά πόσο το περιβάλλον του σπιτιού της γειτονιάς εφήβων ηλικίας 13-15 ετών επιδρά στην ενασχόληση των παιδιών με καθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση οθόνης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων δήλωσαν ότι περνούν μπορστά στην οθόνη αποκλειστικά για διασκέδαση περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως. Τα αγόρια στέφονται πρωταθλητέςτων υπολογιστών και των video games. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 22,1% αγοριών και κοριτσιών βρίσκεται μπροστά από μια οθόνη για την ψυχαγωγία του για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα τις καθημερινές. Το ποσοστό αυτό τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνει στο 46,4%.
  • Από δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα ψυχαγωγείται μέσω οθονών το 45% αγοριών και κοριτσιών, ποσοστό που μειώνεται τα Σαββατοκύριακα στο 35,5%
  • Ενα ποσοστό 33% των Ελλήνων εφήβων κάνει χρήση οθόνης για ψυχαγωγία στις ημέρες σχολείου, ποσοστό που μειώνεται στο 18,1%

 

 

 

   

Η έρευνα παραπάνω και το συμπέρασμά της  πως τα παιδιά σήμερα βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη για 4 και περισσότερες ώρες, υποδηλοί  κατακριτική ή, τουλάχιστον, προκατειλημμένη διάθεση των ερευνητών απέναντι στα υποκείμενα της έρευνας και  διαπίστωση παρεκκλίνουσας (από τι;) συμπεριφοράς των σύγχρονων παιδιών. Εμφανής, είναι μάλιστα, αν και λανθάνουσα, η διάθεση σύγκρισης της νέας   με παλιότερες γενιές, οι οποίες φυσικά, θέλει να πει η έρευνα,  δεν είχαν τέτοιες αφύσικες συμπεριφορές.

Και βέβαια, είθισται να λέμε προς δικαιολόγηση της μόνιμης διάθεσης για κατάκριση   των πρεσβυτέρων προς τους νεότερους πως τάχα φταίει  το (ανύπαρκτο και κατευθυνόμενο από την οικονομία της αγοράς, όπως αναλύσαμε αλλού) χάσμα των γενεών.

Τίποτα απ΄όλα αυτά. Απλά οι άνθρωποι ή ξεχνούν ή είναι ελλιπώς και, ως εκ τούτου, επιπόλαια ενημερωμένοι.

Πάντα έτσι ήταν τα παιδιά .΄Ολων των εποχών και όλων των γενεών ΄Η  4 ολόκληρες ώρες μπροστά σε μια οθόνη σήμερα ή εμείς στη δεκαετία του ΄60 ,  να ρουφάμε μετά πρωτοφανούς μανίας τις σελίδες όποιου περιοδικού έπεφτε στα χέρια μας, παιδικού ή όχι,  ακόμα και των  σχολικών αναγνωστικών με τις μοναδικές εικονογραφήσεις και τις  υπέροχες εκείνες  γκραβούρες τους, αλλά με τα εντελώς αφελή έως χαζά κείμενά τους.  Και τρώγαμε  ώρες ολόκληρες να μελετάμε σειρές ολόκληρες Μικρού ΄Ηρωα, Γκαούρ Ταρζάν, Αστερίξ, Λούκυ -Λουκ   μετά αδημονίας, εξαιρετικού ενδιαφέροντος και πρωτοφανούς προσήλωσης  σε βάρος φυσικά των σχολικών μας μαθημάτων.

Τίποτα δεν άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα. Τα παιδιά είναι ίδια με μας ,αλλά καλύτερα προσαρμοσμένα στο πνεύμα και τον  ανώτερο (τεχνολογικό κυρίως) πολιτισμό της εποχής τους. Και είναι φυσικά τυχερά, γιατί τώρα έχουνε άνετη πρόσβαση στη γνώση και μάλιστα σε όλα τα είδη και τις μορφές της, ενώ εμείς τη βρίσκαμε με το σταγονόμετρο και όχι τόσο εύκολα. ΄Επρεπε να τρέχουμε σε βιβλιοθήκες και λέσχες βιβλίου να μελετάμε με τις ώρες.

Ευνοημένα τα σημερινά παιδιά. Και σίγουρα πιο έξυπνα από μας τότε. ΄Εξυπνα με την έννοια  πως αντιλαμβάνονται καλύτερα τον κόσμο, τον πολιτισμό, τη ζωή και θα είναι καλύτερα από μας προετοιμασμένα, ως ενήλικες, να δεχτούν  τις κοσμολογικές αλλαγές και τις ανατρεπτικές τεχνολογικές ανακαλύψεις-εφευρέσεις που έρχονται. Αν συνέβαιναν όλα  αυτά ξαφνικά  στη δική μας εποχή,  πιθανότατα να μην είχε την ικανότητα  να τις απορροφήσει  και να τις ενσωματώσει τόσο εύκολα και ομαλά  ο  γνωστικός, επικοινωνιακός  κώδικάς μας.

Δεν είναι δύσκολο πια για τη νέα γενιά, αλλά πλέον και για μας τις παλιότερες , να προσαρμοστούμε στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, που είναι ορατά από σήμερα, όπως των «ταχυτήτων φωτός», των ταξιδιών σε άλλους πλανήτες, της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ , ακόμα και  του πιο περίπλοκου διακτινισμού. ΄Ετσι, ώστε να μην εκτεθούμε σε επικίνδυνο ντελίριο και υστερικές συμπεριφορές, αν κάποιο πρωί, με το που θα ανοίξουμε τα μάτια μας,πληροφορηθούμε έκπληκτοι πως δεν ξημέρωσε απλά μια νέα ημερολογιακή ημέρα, αλλά μια νέα εποχή, αφού ο άνθρωπος κατάφερε να επικοινωνήσει με άλλες μορφές ζωής στο απέραντο Σύμπαν. Ω, τι μέρα κι αυτή!

Φανταστικές, ασύλληπτες εμπειρίες θα βιώνουν από εδώ και ύστερα οι κάτοικοι της γης. Θα «τρίβουν τα μάτια» τους, μεν, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να χάσουν εντελώς «το έδαφος κάτω από τα πόδια» τους. Είναι προσαρμοσμένοι και εκπαιδευμένοι οι σημερινοί άνθρωποι, ακόμα και των μεγάλων ηλικιών, να (υπο)δεχτούν τον νέο κόσμο που έρχεται.

 Επομένως, καλώς, άριστα  για τα παιδιά, τους αυριανούς ενήλικες, που κάθονται 4 ώρες μπροστά στις οθόνες τους. Μαθαίνουν προετοιμάζονται, συνηθίζουν να καλωσορίσουν τον καινούργιο πολιτισμό (και όχι μόνο τεχνολογικό) που ανατέλλει.

από Σεραφινο 27/11/2016 9:21 μμ.


Στην εποχή μου όταν χρειάστηκα να βρω να μάθω κάτι πάνω σε τεχνικά/πρακτικά θέματα, μετά από καιρό αναζήτησης και συμβουλών, κατέληξα σε δύο προχειρογραμμένα πρακτικά πολύ προκαταρκτικά, τα οποία ρούφηξα σε ώρες, και δύο "επιστημονικά" που ήταν εγχειρίδια μαθημάτων σε τεχνική σχολή. Τα πρώτα ήταν μια εισαγωγή σαν να διαβάζεις μια γενική περιγραφή στο γουικιπίντια, τα δεύτερα πολύ θεωρητικά αλλά απαρχαιωμένα, πρόχειρες μεταφράσεις παλαιών ξένων εγχειριδίων όπου ήταν ξεκάθαρο σε ένα παιδί ότι ο μεταφραστής δεν είχε την παραμικρή ιδέα του αντικειμένου που μετάφραζε. Σήμερα, με λίγα αγγλικά ή άλλη γλώσσα, και με ένα πισι των 100ευρώ (εννοείται με λίνουξ) και μια σύνδεση των 20 δεν υπάρχουν αρκετές ζωές για να μπορείς να μάθεις ότι είναι διαθέσιμο. Ειλικρινά, αν ήθελα να ήμουν παιδί θα ήταν κυρίως για να έχω χρόνο μπροστά μου να μάθω όλα αυτά που είναι τώρα διαθέσιμα. Πρέπει να είναι κάποιος εντελώς στραβός να μην μπορεί να δει ότι ξεκινώντας από μια περιγραφή στο γουικιπίντια, κάποιους όρους, κάποιες πρακτικές οδηγίες σε κάποια βίντεο, ανοίγεται ένας τεράστιο ορίζοντας για αναλυτικότερη μάθηση μέσα σε ώρες, όταν τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες είναι κλειστά, που θα έπαιρνε μήνες με τα προηγούμενα μέσα. Στην εποχή του τιραμόλα η συμβουλή ήταν, αν είσαι καλό παιδί, και σε συμπαθούν οι δάσκαλοι, και μπεις στην σχολή που θέλεις, τότε εκεί θα σε μάθουν αυτά που θες να μάθεις. ΤΩΡΑ ... και ποιός τους γ,,, τους δασκάλους!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License