Κούβα/ Καλλιτέχνης τού γκράφιτι απήχθη από την αστυνομία και ξυλοκοπήθηκε άγρια στην φυλακή.

Η μυστική αστυνομία της Κούβας απήγαγε και βασάνισε τόν γνωστό αντικομμουνιστή καλλιτέχνη Danilo Maldonado, σύμφωνα με δήλωση της μητέρας του είχε βγει στους δρόμους αργά την Παρασκευή για να γιορτάσει το θάνατο τού δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο.Κατά την διάρκεια κρίσης άσθματος στο κελί του οί φρουροί τον ξυλοκόπησαν άγρια αδιαφορώντας για το χρόνιο πρόβλημα υγείας του. Η Τέχνη στο απόσπασμα.

post image

"Ζήτησαν από τη σπιτονοικοκυρά το κλειδί , μπήκαν στο σπίτι του και αφού τον έσυραν στο πάτωμα τον πήραν μακριά» Δεν ξέρω πού τον πήγαν είπε ή María Victoria Machado González για τον γιό της χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του σάν" απαγωγή "." Πήγε έξω χθες το βράδυ για να γιορτάσει τόν θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, και να ζωγραφίσει γκράφιτι  σε όλη την Αβάνα"αυτά δήλωσε μόλις προχτές πρίν μάθει χθές ότι ό γιός της  βρίσκεται στην φυλακή άγρια ξυλοκοπημένος.

Ο Maldonado φέρεται να είχε αρχίσει να γράφει με σπρέι τις λέξεις "έφυγε" στους δρόμους τής Αβάνας. "Οι εικόνες  ήδη κυκλοφορούν παντού" στην Κούβα, είπε η μητέρα του.Η αστυνομία έχει σταθμεύσει έξω από την πόρτα του, αποτρέποντας οποιονδήποτε να εισέλθει στο διαμέρισμα. Η μητέρα τού Maldonado φοβάται ότι η αστυνομία θά «φυτέψει» αποδείξεις στο σπίτι του για να τον κρατήσει υπό κράτηση με ψευδείς κατηγορίες γιά τρομοκρατία.

Ακόμα κι αν δέν «φυτέψουν» κανένα αποδεικτικό στοιχείο, λέει ότι ο καλλιτέχνης έχει στην κατοχή του μια συλλογή από περίπου 30 πολιτικά έργα, τα οποία θα μπορούσαν να τιμωρούνται μέ τόν κομμουνιστικό νόμο.

Ο Maldonado έγινε διάσημος στην Αβάνα για την αντι-κομμουνιστική τέχνη του δρόμου και τιμωρήθηκε με 1 χρόνο στη φυλακή το 2015 μετά από μια απόπειρα  δημόσιου καλλιτεχνικού χάπενινγκ. Τον Οκτώβριο του 2015, είχε συλληφθεί γιατί  ζωγράφισε δύο γουρούνια  με τα ονόματα "Φιντέλ" και "Ραούλ" στις πλάτες τους,σε ένα αφιέρωμα στο μυθιστόρημα 1984 τού Τζώρτζ Οργουελ. Σχεδίαζε να τα τοποθετήσει σε μια πλατεία της Αβάνας.

Μετά την απελευθέρωσή του, ό Maldonado του οποίου η καλλιτεχνική επωνυμία, είναι Εl Sexto «ό έκτος»-μια λεκτική ειρωνία στους γνωστούς κατασκόπους «Πέντε Κουβανούς" -υποσχέθηκε περισσότερες πράξεις ανυπακοής ενάντια στούς Κάστρο.

Ο Εl Sexto Maldonado είχε συλληφθεί πάλι τον περασμένο  Μάρτιο, λίγο μετά την αναχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα μετά από την ιστορική επίσκεψη του στο νησί.Είχε πάλι προσπαθήσει νά διαμαρτυρηθεί μέ τόν δικό του γνωστό τρόπο ενός χάπενινγκ-γκράφιτι γιά τήν επίσκεψη τού "πλανητάρχη".Ο Εl Sexto είναι ένα ελεύθερο πνεύμα καί πιστεύει ότι οί Κουβανοί μόνοι τους πρέπει νά πάρουν τήν ζωή καί τήν χώρα στά χέρια τους χαρακτηρίζοντας τήν κυβέρνηση Κάστρο σάν δικτακτορία καί τυρρανία.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου,ή Berta Soler, ή ηγέτης της ομάδας «Κυρίες στα Λευκά» , προειδοποίησε ότι ή αντικαθεστωτική κοινότητα αναμένει μια καταστολή εναντίον της από τό καθεστώς μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ειδικά την περίοδο πένθους εννέα ημερών . Η ομάδα αυτή που αποτελείται από τους συζύγους, κόρες, αδέλφια και  μητέρες των πολιτικών κρατουμένων διοργανώνουν πορείες κάθε Κυριακή στην Κούβα και πολλές φορές συλλαμβάνονται ξυλοκοπούνται και αφού σέρνονται στον δρόμο εγκαταλείπονται μακριά από τά σπίτια τους εκατοντάδες μίλια μακριά σε μέρη όπου δεν υπάρχει κανένας τρόπος γιά να επιστρέψουν.

Δεν είναι ή πρώτη φορά πού καλλιτέχνες φυλακίζονται ή απαγάγονται στην Κούβα.Κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του Κάστρο η καλλιτεχνική ελεύθερη έκφραση και δημιουργία ήταν (και είναι) υπό διωγμό, ρόκ τραγουδιστές,πάνκερς,ζωγράφοι δρόμου(γκράφιτι),διοργανωτές αντικαθεστωτικών θεατρικών χάπενινκ,έχουν πολλές φορές συλληφθεί φυλακισθεί και ξυλοκοπηθεί άγρια από τήν μυστική αστυνομία προκαλώντας τους σοβαρά καί μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.

 

Free "El Sexto"

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License