Ζαπατίστας: Παρά τις επιθέσεις, η διαβούλευση προχωρά

Μετάφραση κοινής ανακοίνωσης του Εθνικού Ιθαγενικού Συμβουλίου και του Εθνικοαπελευθερωτικού Ζαπατιστικού Στρατού για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί στο πλαίσιο καταστολής της διαβούλευσης, που ήδη έχουν ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς. Παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα του λαού Σιού της Βόρειας Ντακότα, στην κατάληψη Chanti Ollín στην Πόλη του Μεξικού και στον κουβανικό λαό.

Το πρωτότυπο δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκέμβρη 2016.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

 

2 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ,

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,

ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ,

 

Είναι μεγάλα τα βήματα των λαών μας, είναι σοφά όταν είναι συλλογικά και το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο στρέφεται για να ακούσει με προσοχή τη σκέψη όσων είμαστε ο λόγος και οι αποφάσεις του 5ου Εθνικού Ιθαγενικού Συνεδρίου, που συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή συνέλευση ταξιδεύοντας αυτή τη στιγμή σε κάθε γωνιά της χώρας μας, του Μεξικού.

Η διαρκής συνέλευσή μας γεννιέται και συνεδριάζει στις κοινότητες, τις εθνότητες και τις φυλές όλων των γλωσσών που μιλά το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, σε μικρές και μεγάλες συνελεύσεις, σε συναντήσεις κοινοτικών  συμβουλίων, στους βαθιές συζητήσεις των διάσπαρτων γεωγραφικά οικογενειών, σε περιφερειακά φόρουμ και ιερούς χώρους. Στους συλλογικούς λόγους καταλήγουμε συνεχώς στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα των λαών, η ώρα να σειστούν τα έγκατα της γης.

Και ο φόβος των ισχυρών, των εξορυκτικών εταιριών, των στρατιωτικών, των ναρκοπαραστρατιωτικών είναι τόσο μεγάλος, που επιτίθενται και καταδιώκουν τη διαβούλευση μας,  στα μέρη όπου συγκεντρώνονται οι λαοί μας για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα βήματα που θα ακολουθήσει το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο. Για το λόγο αυτό καταγγέλλουμε ότι:

- Στην ιθαγενική κοινότητα nahua της Santa María Ostula, στην πολιτεία Michoacán, κλιμακώθηκαν οι ναρκωπαραστρατιωτικές επιθέσεις του καρτέλ των «caballeros templarios», οι οποίοι απειλούν, μέσω υπογεγραμμένου εγγράφου με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου –την ίδια μέρα που συζητούνταν σε περιφερειακή συνέλευση στα παράλια του Μιτσοακάν οι αποφάσεις της πρώτης φάσης του 5ου Εθνικού Ιθαγενικού Συνεδρίου– να «καθαρίσουν» όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις καθώς και τους διοικητές της κοινοτικής αστυνομίας (πολιτοφυλακή).

- Οι σύντροφοι που, με απόφαση της συνέλευσης του 5ου Εθνικού Ιθαγενικού Συνεδρίου, τον Οκτώβριο του 2016, ταξίδεψαν στις διάφορες γεωγραφίες της χώρας, όπου οι αυτόχθονες λαοί επιθυμούσαν να συζητήσουν με εκπροσώπους άλλων κοινοτήτων την πολιτική μας πρόταση, έπεσαν θύματα επιθέσεων και παρενοχλήσεων από εγκληματικές συμμορίες ή από αγνώστους. Πυρπολήθηκαν οι κατοικίες τους στους τόπους προέλευσής τους είτε κατά τη μετακίνηση δέχονταν επιθέσεις από οχήματα που προσπαθούσαν να τους βγάλουν από το δρόμο.

- Όσο ξένες επιχειρήσεις προσπαθούν να υφαρπάξουν 12 πετρελαιοπηγές που βρίσκονται εντός του εδάφους της φυλής Zoque στη ζώνη του Βορρά της Τσιάπας, στις 23 Νοεμβρίου, μια ομάδα ενόπλων, υποκρινόμενοι κυβερνητικούς καθηγητές και με τη συγκατάθεση του υφυπουργού  της Ομοσπονδοποιημένης Εκπαίδευσης της πολιτείας Τσιάπας, Eduardo Campos Martínez και του διοικητή Delfino Alegría García, απήγαγαν μια ομάδα ιθαγενών καθηγητών του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) στη ζώνη Βορράς της Τσιάπας και επιπλέον τους επιτέθηκαν με όπλα μεγάλης ισχύος και έξω από τα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας του δήμου Ixtacomitán της Τσιάπας. Η ύπουλη επίθεση στοίχισε τη ζωή του καθηγητή της φυλής Zoque, Roberto Díaz Aguilar, από το Τσαπουλτενάγκο της Τσιάπας ενώ τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα.

- Στο δήμο Tixtla της πολιτείας Guerrero, ο καθηγητής Irineo Salmerón Dircio, Συντονιστής του Οίκου της Δικαιοσύνης της κοινότητας San Luis Acatlán και μέλος του Περιφερειακού Συντονιστικού Κοινοτικών Αρχών (CRAC-PC) έπεσε θύμα απαγωγής-εξαφάνισης από ένοπλη ομάδα·  δύο μέρες αργότερα βρέθηκε το άψυχο σώμα του στο δήμο Chilapa του Γκερρέρο, λίγες μέρες αφότου στο ίδιο δήμο είχε πραγματοποιηθεί συνέλευση τουλάχιστον 15 κοινοτήτων του Ιθαγενικού και Λαϊκού Συμβουλίου του Γκερρέρο – Εμιλιάνο Ζαπάτα ως μέρος της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

- Από τη συλλογική καρδιά των αυτόχθονων λαών του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στο έδαφος του λαού Σιού, στο Standing Rock της βόρειας Ντακότα, όπου πάνω από 200 φυλές έχουν οργανωθεί για να σταματήσουν την λεηλασία που επιχειρούν οι καπιταλιστές με την επιβολή πετρελαιαγωγών που καταστρέφουν τις υδάτινες πηγές και τους ιερούς τόπους. Αποδοκιμάζουμε τη βάναυση καταστολή που δέχθηκαν στις 20 Νοεμβρίου και αυτή που επίκειται μετά το τελεσίγραφο που ανακοινώθηκε και αφορά στην εκκένωση της γης τους.  Αν οι αυτόχθονες λαοί είχαμε ανταποκριθεί θετικά στα τελεσίγραφα των ισχυρών θα είχαμε πάψει να υπάρχουμε εδώ και αιώνες. Στον λαό Σιού στέλνουμε μια αδελφική αγκαλιά επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι μόνοι, ότι ο πόνος και η οργή τους είναι και δικοί μας. Καλούμε τους αυτόχθονες λαούς των ΗΠΑ και του Μεξικού, τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα.

Στέλνουμε έναν αλληλέγγυο χαιρετισμό στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της κοινότητας Chanti Ollin, μέλη της Έκτης Διακήρυξης της Ζούγκλας Λακαντόνα, οι οποίοι/ες,τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου 2016, εκδιώχθηκαν  βίαια από το κτίριο όπου προωθούν την κουλτούρα, τις τέχνες και τις εναλλακτικές που έχει ανάγκη ένας καινούριος κόσμος, και αποδοκιμάζουμε την πολιτική ξεπουλήματος και καταστολής που εκπροσωπεί η κακή κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού.

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί η Επιτροπή Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών (CODEDI) από την περιφέρεια της παράκτιας Οαχάκα ενάντια στην κατασταλτική πολιτική των κακών κυβερνήσεων που, λόγω έλλειψης σοβαρών επιχειρημάτων, επιλέγουν ως μοναδικό δρόμο την ποινικοποίηση για να επιβάλουν 11 υδροηλεκτρικά προγράμματα στην Περιφέρεια της Παράκτιας  Οαχάκα, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Παραγωγής Υδροηλεκτρικής Ενέργειας Πολλαπλών Χρήσεων Paso de la Reyna.[i]

Επίσης, οι κοινότητες, οι εθνότητες και οι φυλές του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου εκφράζουμε το βαθύ σεβασμό και την αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό, που έδειξαν στον κόσμο ότι με αξιοπρέπεια μπορούν να ξαναδημιουργηθούν οι διαλυμένοι από τον καπιταλισμό κοινωνικοί ιστοί. Ξέρουμε ότι με την αντίσταση και την εξέγερσή τους θα συνεχίσουν  να ακτινοβολούν και να ενισχύουν την ελπίδα.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΑΣ

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΝΑ ΜΕΞΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

 

 

 

[i] Πρόκειται για Σχέδιο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρισμού, CFE (Comisión Federal de Electricidad), που περιλαμβάνει τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας καθώς και την κατασκευή δύο φραγμάτων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License