"ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΓΟΡΕΥΕΙΝ;"

Επομένως, το πρόβλημα στη Δημοκρατία παραμένει η ίδια η ουσία της .Πως επιτρέπει, δηλαδή, στις μειοψηφίες να ασκούν εξουσία πάνω στις πλειοψηφίες. Παράλληλα, να μπορεί και ή ίδια να χρησιμοποιεί όμοια όπλα καταστολής και επιβολής της θέλησής της ,όπως ακριβώς και τα τυραννικά-δικτατορικά καθεστώτα ή οι ολιγαρχίες!

Ο Βενιζέλος καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος

 

 

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να πάει για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε τέτοια περίπτωση, τόνισε σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», είναι αναπόφευκτο να υπάρξει θεσμική αντίσταση, «δείχνοντας» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές, λόγω έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Ετσι συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες, αλλά εδώ δεν γίνεται τίποτα ομαλά. Είμαστε στο πλαίσιο, ούτως ή άλλως, μιας ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα», πρόσθεσε.

«Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ -δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή», τόνισε.

Δεν έχει άδικο ο Ευάγγελος. Εδώ καλά τα είπε. Αλλά, ας καταλάβει, όμως, πως  καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει συνταγματικό πραξικόπημα. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αυτό που προτείνει, όσο κι αν είναι λογικό και αυτονόητο, παραβιάζει το Σύνταγμα. Και ο ίδιος είναι  συνταγματολόγος. Αλλά, βέβαια, έτσι λειτουργεί το Σύστημα. Το ξέρουμε πια. «Και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο».

Από την άλλη, «βγάζει μάτι» αυτό που είπε  περί «έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης». Για να καταλάβουμε. Αυτή η ευαισθησία για  κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση, αφορά μόνο το συγκεκριμένο (πιθανό) δημοψήφισμα και δεν έχει μερτικό  και το μέγα θέμα (διάβαζε συνεχώς διαπραττόμενο  έγκλημα) της  θεσμικής εκτροπής και της πρωτοφανούς δυσαρμονίας μεταξύ λαϊκής βούλησης και πολιτικών ,θεσμικών, συνταγματικών, δηλαδή,  αρχών, όταν 4 εκατομμύρια πολίτες απέχουν από τις εθνικές εκλογές ή ψηφίζουν άκυρο λευκό;

Δεν είναι σοβαρή συνταγματική  εκτροπή αυτό; Δεν τον πειράζει τον Ευάγγελο, ως συνταγματολόγο πως στα…δημοκρατικά πολιτεύματα  η μειοψηφία των 2 εκατομμυρίων  ψηφοφόρων κουμαντάρουν τη βούληση των υπολοίπων 8 εκατομμυρίων, που είναι το λοιπό εκλογικό σώμα;

Δεν είναι σκάνδαλο μέγα και τρανό συνταγματικό, δημοκρατικό, πολιτειακό,  που σχεδόν ο μισός  πληθυσμός με δικαίωμα ψήφου, απέχει από το στημένο  θέατρο των εκλογών; Δεν τον προβλημάτισε ποτέ το γεγονός  πως η  ρήση του Τσόρτσιλ «η  Δημοκρατία, είναι το χειρότερο πολίτευμα, αν δεν υπήρχαν τα άλλα» ειπώθηκε ως    ευφυολόγημα και παραμένει  ένας άνευρος  εξυπνακισμός ,διατυπωμένος   εκ του ασφαλούς  από έναν αντιπροσωπευτικό  εκπρόσωπο  μιας δυναστικής,  καθεστωτικής εξουσίας;

 Επιλεκτικές οι συνταγματικές ευαισθησίες του Ευάγγελου. Θα έπρεπε να γνωρίζει, όμως, και δεν αμφιβάλουμε πως το γνωρίζει, πως επειδή, όσοι «εξυπηρετούνται» από το Σύστημα,  θεωρούν τη  Δημοκρατία,  ως το  καλύτερο και πιο μοντέρνο εργαλείο άσκησης εξουσίας, ανάμεσα σε άλλα παλιότερα, και ξεπερασμένα πια,  δε σημαίνει πως είναι και έτσι .Προπαντός πως  είναι  αναντικατάστατο. ΄Η, πως δεν υπάρχει κάτι άλλο με περισσότερη ως απίστευτα περισσότερη και ουσιαστικότερη ικανότητα-δυνατότητα, «δημοκρατικής»  προσφοράς.

Σήμερα, ας μη γελιόμαστε,  κυβερνούν όχι οι αξιότεροι  αλλά οι…αθλιότεροι. Οι καιροσκόποι, οι χρησιμοθήρες, οι  «Αβδηρίτες», οι φιλόδοξοι, οι μέτριοι ως και ανίκανοι. Ουδείς σοβαρός, αξιοπρεπής  και έντιμος θα συμμετείχε σ΄αυτό το ανήθικο παιχνίδι εξουσίας    με τα σημαδεμένα από την αρχή  χαρτιά.  

Επομένως το πρόβλημα στη Δημοκρατία παραμένει η ίδια η ουσία της .Πως επιτρέπει, δηλαδή,  στις μειοψηφίες να ασκούν εξουσία πάνω στις πλειοψηφίες. Παράλληλα,  να μπορεί και ή ίδια να χρησιμοποιεί  όμοια όπλα καταστολής και επιβολής της θέλησής της ,όπως ακριβώς  και τα τυραννικά-δικτατορικά καθεστώτα ή οι ολιγαρχίες!

΄Οσο οι συνταγματολόγοι βρίσκουν ή ωραίο το πολίτευμα της Δημοκρατίας ή το χαρακτηρίζουν ως μοναδικό, ελλείψει άλλου καλύτερου, διαπράττουν έγκλημα στην ίδια τη Δημοκρατία που λένε πως υπηρετούν. Γιατί στη Δημοκρατία  «κρατεί» (αποφασίζει -εξουσιάζει) ο Δήμος. Και στις σύγχρονες Δημοκρατίες όλων των κρατών  οι «εκκλησίες του Δήμου» συγκροτούνται από τους «Ολίγους». Σαν εκείνη  που επέβαλαν οι  Σπαρτιάτες  μετά την πτώση της Αθήνας με τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου. Καμιά σχέση με την άμεση Δημοκρατίας  του  «χρυσού αιώνα» του Περικλή.

 Στα δημοκρατικά κοινοβούλια σήμερα, κύριε Ευάγγελε Βενιζέλο, είναι απούσα  η ίδια η δημοκρατία. Και θα είναι, όσο σίγησε και δεν   ακούγεται πια  μέσα σε τέτοιες  αίθουσες   η φωνή του κήρυκα με την περίφημη  φράση  «τίς αγορεύειν βούλεται;» Οι μοναδικοί πνεύμονες που μπορεί να αναπνέει  ένα πολίτευμα είναι η μαγική αυτή φράση.

Και η  καταλυτική για τη Δημοκρατία αυτή   πρόσκληση μπορεί να ακουστεί και σήμερα. Στο μέλλον καλύτερα. Ακόμα και στην τελευταία καλύβα του «Διάκριου στο Δήμο της  «Φυλής». Το κομπιούτερ, το ρομπότ, η  τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και γεννούν νέας μορφής ιδεολογίες, ανοίγουν καινούριους ορίζοντες, φέρνουν φρέσκα -αδοκίμαστα συστήματα πολιτευμάτων.

Θα είναι πολυπληθέστερα και ακόμα καλύτερης τεχνολογικής δυνατότητας «αύριο»,   για να πάνε την ΄Αμεση Δημοκρατία πιο πέρα, πιο πάνω πιο ψηλά από κει που την άφησαν έξυπνοι και δίκαιο  παλαιοί άνθρωποι.

Η Αμεση Δημοκρατία μπορεί να  ξαναζήσει μέσα από την τεχνολογία. Με μια προϋπόθεση.  Θα χρειαστεί  ο οπαδός να γίνει πολίτης. Και ό όχλος ΛΑΟΣ.

από @ 20/12/2016 12:47 πμ.


Γιατί υπάρχει και άλλη μορφή δημοκρατίας; Μην πέφτεις στην παγίδα τους. Η Δημοκρατία είναι μία και μοναδική. Τι πάει να πει έμμεση δημοκρατία και λοιπά ευφυολογήματα της δεκάρας; Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με δημοκρατία: πρόκειται για δικτατορία του κοινοβουλευτισμού.

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 20/12/2016 12:42 μμ.


@

Είναι πολύ βασικό να θυμόμαστε πως η λεγόμενη αντιπροσωπευτική αυτή Δημοκρατία,πέρα από το παράλογο της διαδικασίας των εκλογών, κουβαλάει την ίδια παθογένεια με τα άλλα πολιτεύματα,που η ίδια τα χαρακτηρίζει...αυταρχικά!

Οι σύγχρονες δημοκρατίες ασκούν κι αυτές,όπως όλα τα πολιτεύματα , την εξουσία με τα ΟΠΛΑ. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License