Μεξικό: ανακοίνωση αποτελεσμάτων της διαβούλευσης του Εθνικού Ιθαγενικού Συμβουλίου

Περίληψη του ηχητικού αρχείου των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης που διεξήγε τους τελευταίους δυο μήνες το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και της επικύρωσης των συμφωνιών από τη χτεσινη ολομέλεια στο καρακόλ του Οβεντίκ.

εδώ το ηχητικό αρχείο.

Χτες στο καρακόλ του Οβεντίκ ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που διενέργησε το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο σε 523 κοινότητες, που ανήκουν σε 43 λαούς και βρίσκονται σε 25 από τις πολιτείες του Μεξικού. Από αυτές, 430 κοινότητες συμφώνησαν με την πρόταση, σε αρκετές κοινότητες η διαβούλευση συνεχίζεται, σε άλλες δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, ενώ άλλες διαφώνησαν και η απόφασή τους είναι σεβαστή. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ολομέλειας, η διαδικασία ενδυνάμωσε το Κογκρέσο, καθώς στις 30 Δεκέμβρη συναντήθηκαν διπλάσιοι εκπρόσωποι από ό,τι τον Οκτώβρη. Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων, χτες συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

- Η συγκρότηση ενός Εθνικού Ιθαγενικού Συμβουλίου που θα αποτελείται από όλες τις φυλές και συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο. Το Συμβούλιο θα αναδειχτεί με παραδοσιακό τρόπο και συναίνεση, θα διέπεται από τις 7 αρχές της διακυβέρνησης με υπακοή, θα υπακούει το Κογκρέσο, θα είναι αντικαπιταλιστικό και από τα κάτω. Το Συμβούλιο οφείλει να λαμβάνει υπόψη τους μετανάστες. Η συμμετοχή στο Συμβούλιο θα είναι κυκλική. Στις 27 και 28 Μάη θα είναι η συντακτική συνέλευση για το Συμβούλιο.
- Από το Συμβούλιο θα βγει μια εκπρόσωπος ιθαγενής γυναίκα που θα συμμετάσχει ως ανεξάρτητη υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2018. Η εκπρόσωπος οφείλει να μιλάει ιθαγενική γλώσσα, να είναι μέλος του Κογκρέσου και να έχει συμμετάσχει στους αγώνες του λαού της. Θα αντιπροσωπεύει το Συμβούλιο και θα είναι ανακλητή.
- Η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε όσες κοινότητες το ζητήσουν.
- Το Κογκρέσο συνεχίζει σε διαρκή συνέλευση.
- Θα δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου, για τη χάραξη της γραμμής του, για τη διενέργεια μιας εκστρατείας ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στους ιθαγενικούς πληθυσμούς και μία για αυτά που κάνει το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο.

Παράλληλα οι ομάδες εργασίας έβγαλαν τις παρακάτω αποφάσεις που εγκρίθηκαν χτες από την ολομέλεια:
- Απαλοιφή όλων των παραγόντων που διασπούν τις κοινότητες: πολιτικά κόμματα, κυβερνητικά προγράμμα κι ό,τιδήποτε άλλο αναγνωρίζεται ως διασπαστικό.
- Διενέργεια εκστρατειών χρηματοδότησης και επικοινωνίας.
- Ίδρυση αυτόνομων σχολείων και μέσων ενημέρωσης για την ενίσχυση του αγώνα.
- Ενίσχυση παραδοσιακών ηθών και εθίμων, παραδοσιακών τρόπων απονομής δικαιοσύνης και αυτόνομων μορφών διακυβέρνησης.
- Συγκρότηση τοπικών και περιφειακών συνελεύσεων στις οποίες δεν θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου αλλά και άλλες συλλογικότητες.

Για την αναπαραγωγή,

Nebulosa gr

πιλοτικό εγχείρημα αντιπληροφόρησης του κινηματικού ραδιοφώνου του Ρεθύμνου Ράδιο Ψαλίδι.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License