Mεξικό: άρθρα και σκέψεις για το gazolinazo

Σκέψεις από το εναλλακτικό ραδιόφωνο της Πόλης του Μεξικού KeHuelga και άρθρα από εναλλακτικά μέσα

Το παρακάτω κείμενο συνιστά μετάφραση ανάρτησης από το συντροφικό μας ραδιόφωνο KeHuelga στην Πόλη του Μεξικού. Επίσης ακούστε και διαβάστε την πρώτη μετάδοση στα ελληνικά του δελτίου αντιπληροφόρησης Nebulosa από την Πόλη του Μεξικού (12 Δεκέμβρη).

http://kehuelga.net/spip.php?article4859

Nebulosa gr: πιλοτικό δελτίο αντιπληροφόρησης από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική στο κινηματικό ραδιόφωνο του Ρεθύμνου Ράδιο Ψαλίδι.

Κοινωνικός διάλογος, ενάντια στο gazolinazo και το φόβο

Παρασκευή 6 Γενάρη 2017

Τα γεγονότα που προκλήθηκαν από την αύξηση στην τιμή των καυσίμων συνεχίζουν την πολύπλοκη και χαώδη πορεία τους. Μαρτυρίες και σκέψεις αναδεικνύουν διαφορετικές υποθέσεις για τις αιτίες πίσω από τις κινητοποιήσεις, αμφιταλατευόμενες μεταξύ της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και των υπόγειων πολιτικών χειραγώγησης. Την Πέμπτη 4 Γενάρη πραγματοποιήθηκε άλλη μια σφαγή όταν οι μπάτσοι άνοιξαν πυρ ενάντια σε διαδηλωτές στο μπλόκο που βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο του Ixmiquilpan στο Ιδάλγο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια άρθρα και μερικές σκέψεις ώστε ο καθένας και η καθεμιά να σχηματίσει την άποψή του σχετικά με τα τεκταινόμενα.

Ο πληρωμένος τύπος έχει προσεγγίσει με διαφορετικούς τρόπους τα πρόσφατα συμβάντα, στα οποία οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αύξηση της τιμής των καυσίμων χάνουν έδαφος προς όφελος των ειδήσεων που αφορούν λεηλασίες επιχειρήσεων και συγκρούσεις.

Για τις 6 Γενάρη η γραμματεία της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1.500 συλληφθέντες, 300 από τους οποίους στη Βερακρούζ και άλλοι 500 στην Πολιτεία του Μεξικού· δήλωσε ότι 423 επιχειρήσεις έχουν δεχτεί επιθέσεις, από τις οποίες 170 βρίσκονται στην Πολιτεία του Μεξικού. Οι διαμαρτυρίες στις 5 Γενάρη κατέληξαν στις δολοφονίες στο Ixmiquilpan κι ένα ακόμη άτομο που έχασε τη ζωή του στη Βερακρούζ.

Παρόλο που ο τύπος επικεντρώνεται στα βίαια γεγονότα, οι γραπτές μαρτυρίες και τα βίντεο δείχνουν ομάδες και μάζες που καταλαμβάνουν βενζινάδικα και μοιράζουν τα καύσιμα, μπλοκάρουν διόδια και πραγματοποιούν κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα όπως τον αποκλεισμό σημείων επεξεργασίας και διανομής βενζίνης.

Η παρουσία ομάδων κρούσης που «οργανώνουν» λεηλασίες ή χτυπήματα με τις δυνάμεις καταστολής, όπως η μεγάλη διαμαρτυρία στο Μοντερρέυ στις 5 Γενάρη, έχει ξεσηκώσει πολεμική ρητορική σε σχέση με τη χειραγώγηση των διαμαρτυριών ενάντια στο gazolinazo. Πρόκειται για στρατηγική που εξαπλώνει το φόβο και «νομιμοποιεί» τη σκληρή απάντηση της κυβέρνησης. Παρά τις φήμες και τις πράξεις αποσταθεροποίησης, πολλά άτομα συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους και οι διαμαρτυρίες δεν φαίνεται να κοπάζουν.

Παρακάτω μοιραζόμαστε τρεις αναλύσεις για τα πρόσφατα γεγονότα που αντλήσαμε από τo Ruptura Colectiva, το Regeneración Radio και το Facebook. Τα πλήρη κείμενα μπορείτε να τα βρείτε στους σχετικούς συνδέσμους. Πράττουμε και σκεφτόμαστε...

RupturaColectiva: Σύγκρουση στο Ixmiquilpan, πολιτεία του Ιδάλγο, στον αποκλεισμό της εθνικής οδού: οι μπάτσοι πυροβολούσαν για να σκοτώσουν

«Η κοινωνική αλλαγή δεν θα έρθει με το χάιδεμα ενός ροδοπέταλου. Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε αρκετές πολιτείες του Μεξικού και, σε κάποιες απ’ αυτές καταγράφηκαν λεηλασίες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και αποθήκες, που διαπράχθηκαν κυρίως από πράκτορες και παρασιτικά στοιχεία βαλτά από το κράτος, αλλά επίσης και από την αυθόρμητη οργή των εργαζομένων. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα της ακραίας εκμετάλλευσης της εργασίας που αναγκάζει τους πρώτους να πουλούν την τιμιότητά τους για λίγα πέσος και τους δεύτερους για παρόμοιες ανάγκες αλλά χωρίς την άμεση παρέμβαση του κράτους.

[ακολουθεί περιγραφή του περιστατικού στο Ixmiquilpan]

http://rupturacolectiva.com/enfrentamiento-y-fuego-en-ixmiquilpan-hidalgo-por-bloqueo-policias-dispararon-a-matar/

 

RegeneraciónRadio: Πού βρίσκεται το gazolinazo; Από τη διαμαρτυρία στον μαζικό πανικό

Το απόγευμα και το βράδυ στις 3 Γενάρη άρχισαν κάποιες λεηλασίες καταστημάτων αλυσίδων (Coppel, Elektra, Bodega Aurrera, Οxxo) σε δήμους όπως το Naucalpan, το Ecatepec και το Nezahualcoyotl.

Το χάος, ο πανικός και η μαζική υστερία κατέλαβαν τις πόλεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 4 Γενάρη: εκατοντάδες καταστήματα, που στην πλειονότητά τους ανήκαν σε αλυσίδες πολυεθνικών, λεηλατήθηκαν εντελώς. Φήμες που κυκλοφορούσαν μέσω Whatsapp προειδοποιούσαν για πιθανή σφαγή. Μια έντονη και λαχανιασμένη ανδρική φωνή έλεγε: «Θα ανοίξουμε πυρ αδιακρίτως, παρακαλούμε μη βγαίνετε, μη βγαίνετε». Με το ίδιο μέσο διαδίδονταν μηνύματα που παρακινούσαν τη λεηλασία μαγαζιών, που προέρχονταν από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς οι οποίοι είχαν ενεργοποιηθεί μόλις μερικές ώρες πριν.

Η τιμή της βενζίνης Magna φτάνει τα 15,9 πέσος και η Premium 17,79. Ο πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, βεβαιώνει ότι αν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα θα αναγκαζόταν να σταματήσει κοινωνικές παροχές, δίνοντας παραδείγματα από την εκπαίδευση και την υγεία. Στους δρόμους συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι φήμες για προβοκάτορες και οι προβληματισμοί που έχει εγείρει το νηφάλιο κομμάτι του λαού του Μεξικού. Λίγα άτομα θυμούνται το gazolinazo, καθώς πλέον η προσοχή τους επικεντρώνεται στους υποτιθέμενους κλέφτες. Ο πανικός έχει κυριεύσει τους δρόμους της χώρας.

[σημαντικό τμήμα του άρθρου αναφέρει μαρτυρίες όπου φαίνεται πως οι λεηλασίες καταστημάτων είναι συντονισμένες ή δείχνει προβοκάτορες που μπαίνουν σε πορείες παροτρύνοντας τους διαδηλωτές να κινηθούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις].

http://regeneracionradio.org/index.php/represion/abuso/item/4768-donde-quedo-el-gasolinazo-de-la-protesta-al-panico-colectivo

 

Από facebook: Μεξικό 2017: Η μεξικανική κακοδαιμονία και οι λαϊκές εξεγέρσεις

Η κακοδαιμονία εξαπλώνεται στις βόρειες πολιτείες της χώρας, προχωρά προς το κέντρο και γλιστρά προς τον πάντα αγωνιστικό νότο. Οι συμμετέχοντες είναι διάφοροι: από καταχρεωμένους αγρότες του Βορρά, πνιγμένους στα χρέη και τα μεταλλαγμένα, που εξεγείρονται μαχητικά, μέχρι νέους που ο νεοφιλελευθερισμός δεν τους αφήνει μέλλον και βλέπουν στη λεηλασία υποκαταστημάτων ιδιωτικών διεφθαρμένων αλυσίδων που συσσωρεύουν τεράστια κέρδη (Elektra, Sorian, etc) ένα πεδίο κοινωνικής «εκδίκησης». Το σίγουρο είναι ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι εντυπωσιακές. Ακόμη κι αν προκλήθηκε από την κυβέρνηση, σίγουρα έχει ξεφύγει από τα χέρια της. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν προκαλέσει λαϊκούς ξεσηκωμούς, όπως συνέβη στο Ixmiquilpan στην πολιτεία του Ιδάλγο όπου χιλιάδες άτομα ανάγκασαν την αστυνομία να υποχωρήσει, παρόμοια γεγονότα συνέβησαν στην παράκτια Τσιάπας και παρουσιάζονται πλέον και σε μέρη όπως το Χαλίσκο και το Μιτσοακάν. Αλλού συνέβησαν περιστατικά πρωτάκουστα όπως η κατάληψη της πολιτειακής βουλής στις πολιτείες του Νουέβο Λεόν και στο Αγουσκαλιέντες. Τα σύνορα με τις ΗΠΑ και με τη Γουατεμάλα έκλεισαν και παρουσιάζει προβλήματα η μετακίνηση προς το βορρά.

Το Μεξικό ζει μια πρωτοφανή κρίση, όπου, όπως το θέτει σωστά ο Cesar Enrique Pineda, θα δούμε αν ο ξεσηκωμός θα μετατραπεί σε εξέγερση. Στο μεταξύ, η ποιότητα ζωής των Μεξικανών έχει πέσει κάθετα, με την απώλεια βασικών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και σε αυτό έρχεται να προστεθεί η απώλεια αυτάρκειας σε προμήθειες χωρίς δυνατότητα εναλλακτικών. Αν βάλουμε επιπλέον την αβεβαιότητα για το μέλλον και τη δυσκολία κινητικότητας, μπορεί να βρεθούμε σύντομα σε μια νέα θεσμική συνθήκη στη χώρα. Μια δικαιολογημένη οργή που ελπίζουμε πως θα οργανωθεί και θα δημιουργήσει ένα Μεξικό πραγματικά για όλους και για όλες.

https://www.facebook.com/agustin.avila.37625/posts/10155326886844769

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License