Δικαστήρια Ευελπίδων - Πέμπτη 11/1 - Συγκέντρωση αλληλεγγύης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία της Γενικής Ταχυδρομικής


Στις 12/1/2017 δικάζονται, μετά από μήνυση της Γενικής Ταχυδρομικής, με τις κατηγορίες της παράνομης βίας και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, 8 εργαζόμενοι της εταιρείας και 3 μέλη της προσωρινής - ιδρυτικής διοίκησης του ΣΒΕΟΔ.

Από το Φθινόπωρο του 2012 ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στο υποκατάστημα Αιγάλεω της Γενικής Ταχυδρομικής. Το υποκατάστημά αυτό λειτουργούσε εκείνη την περίοδο με την γνωστή μέθοδο του franchise, η οποία έχει θεσμικά ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο και χρησιμοποιείται από τις μητρικές εταιρείες κούριερ προκειμένου από τη μια να έχουν όλα τα κέρδη από την εκμετάλλευση ενός μεγάλου δικτύου υποκαταστημάτων και εκατοντάδων εργαζομένων και από την άλλη να αποποιούνται κάθε νομική ευθύνη από παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων (δεδουλευμένα κ.λπ.) και άλλα χρέη. Στο συγκεκριμένο υποκατάστημα - franchise, το Νοέμβριο του 2012 η εργοδοσία όφειλε στους εργαζομένους μισθούς τεσσάρων μηνών, ενώ κάποιοι ήταν και ανασφάλιστοι - παραβιάσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η μητρική εταιρεία στις 21/11/2012 πήρε πίσω και τυπικά τον έλεγχο του υποκαταστήματος, δίνοντας στους εργαζόμενους μερικά ψίχουλα απ’ όσα τους οφείλονταν και ζητώντας τους να υπογράψουν «οικειοθελείς παραιτήσεις», να παραιτηθούν δηλαδή από όλα τα δικαιώματά τους, σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω το υποκατάστημα στα χέρια της «καθαρό».

Εργαζόμενοι στο υποκατάστημα, με την στήριξη της επιτροπής αλληλεγγύης και του ΣΒΕΟΔ ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και παράλληλα άσκησαν ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά της εταιρείας. Εν όψει της εκδίκασης της αγωγής των εργαζομένων, το σωματείο βάσης ΣΒΕΟΔ κήρυξε στις 26/3/2013 τετράωρη στάση εργασίας σε όλα τα υποκαταστήματα της εταιρείας και προχώρησε σε συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις έξω από διάφορα υποκαταστήματά της στην Αττική. Η Γενική Ταχυδρομική (όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις) ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας και κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων για την συγκέντρωση στο κατάστημα Γενική Ταχυδρομική Περιστερίου, στολισμένη με διάφορα ευφάνταστα σενάρια. Η μήνυση αυτή εκδικάζεται στις 12/1/2017.

Οι εργαζόμενοι σε πρώτο βαθμό δικαιώθηκαν δικαστικά: το δικαστήριο δέχθηκε ότι η μητρική εταιρεία αφού πήρε πίσω στα χέρια της το υποκατάστημα – franchise ανέλαβε και τις υποχρεώσεις που είχε το υποκατάστημα απέναντι στους εργαζόμενους. Έτσι, η μητρική εταιρεία υποχρεώθηκε (προς το παρόν) να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, ενώ άσκησε έφεση κατά της απόφασης, η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Η εξέλιξη αυτή φυσικά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Γενική Ταχυδρομική, αλλά και τις άλλες μεγάλες εταιρείες κούριερ. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα κρατήσει 2 ή 8 εργαζόμενους ούτε πόσα μηνιάτικα θα αναγκαστεί να εξοφλήσει. Αυτά για το μέγεθος και τους τζίρους της επιχείρησης είναι ψιλά γράμματα. Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένα διπλό προηγούμενο, κακό για εταιρίες και παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους: αφενός, μέσα από έναν εργατικό αγώνα οι εργαζόμενοι κατάφεραν μια ουσιαστική νίκη απέναντι σ’ ένα μεγάλο εργοδότη και αφετέρου, νομικά, διακυβεύεται το οικοδόμημα των εταιρειών κούριερ που χρησιμοποιώντας το σύστημα του franchise, κατάφερναν οι μητρικές να αυξάνουν την κερδοφορία τους, αποποιούμενες την ευθύνη και το κόστος που προκαλεί η λειτουργία των υποκαταστημάτων (δεδουλευμένα, εργατικά «ατυχήματα», ασφαλιστικές εισφορές, άλλα χρέη κ.λπ.).

Γι’ αυτό το λόγο, η Γενική Ταχυδρομική προσπαθεί λυσσαλέα να κάμψει τους εργαζόμενους πρώτα απ’ όλα, επιμένοντας και ξεθάβοντας τη μήνυση που αφορά στη στάση εργασίας, επιδιώκοντας να προκαλέσει φόβο. Προσπαθεί παράλληλα να ποινικοποιήσει τους εργατικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, να στείλει ένα μήνυμα για το μέλλον στους εκατοντάδες εργαζόμενους στα καταστήματά της, στα σωματεία, στους αλληλέγγυους. Αυτό το μήνυμα θα το λάβει πίσω ανεπίδοτο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 11/1/2017 – 9:00 π.μ.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ – ΚΤΗΡΙΟ 5

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License