Για τα κρυμμένα του ιντιμίντια

ένα εξαιρετικό κείμενο από την σελίδα Συντρόφισσα Λιώνω Για Σένα

Για τα κρυμμένα του ιντιμίντια.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...
Μια συγκινητική ιστορική αναδρομή στην εποχή της άνθησης της καλύτερης ενότητας του αγαπημένου μας μέσου αντιπληροφόρησης.

Από την πρώτη στιγμή που ανακάλυψα ότι υπάρχει αυτός ο θησαυρός, έγινε το πρώτο κλίκ της ημέρας. Πριν καλά καλά ανάψω το πρώτο μου τσιγάρο, πρώτα έμπαινα στα κρυμμένα και μετά στο κεντρικό. Ακόμα και σε περιόδους μεγάλων κρίσεων ξέκλεβα λίγο χρόνο για τα κρυμμένα. Τι είναι όμως τα κρυμμένα; Ποιος ο λόγος ύπαρξης τους; Ποιοι είναι οι συντάκτες τους; Ποιοι τα διαβάζουν; Ποιος ο ρόλος της ΣΟ;

Ο σπόρος
Ήταν θυμάμαι τέλη 2007 αρχές 2008 όταν και πρωτοεμφανίστηκαν οι συνεχόμενες επιθέσεις στο ιντιμίντια. Δεν αναφέρομαι βέβαια στις διάφορες επιθέσεις που δεχόταν από χάκερς κλπ, αλλά από τους ίδιους τους χρήστες του, με σκοπό την παραπληροφόρηση την προπαγάνδα, το κουτσομπολιό και σίγουρα το τρολλάρισμα. Ήταν τότε που ακόμα το ιντιμίντια δεν είχε προέγκριση στην δημοσίευση ενός άρθρου. Ανέμελες στιγμές του παρελθόντος, σαν αυτές που ζήσαμε μικροί/ες παίζοντας μπάλα στην πλατεία.
Αντιμέτωπη με αυτή την αδυσώπητη και κακόβουλη επίθεση που δεχόταν το μέσο, η ΣΟ αποφασίζει να εφαρμόσει το δόγμα της προέγκρισης. Τα μεσάνυχτα της 7ης Αυγούστου του 2008 ο σέρβερ πέφτει και αργότερα τις πρώτες πρωινές ώρες επανέρχεται. Το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή. «…Όσες βρίσκονται στη σελίδα των μη διαβασμένων ειδήσεων, θα καταλήγουν είτε στην κεντρική στήλη, είτε στα κρυμμένα…» έλεγε τότε η ανακοίνωση της ΣΟ, όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στο μέσο. Ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση και για πρώτη φόρα έκανε λόγο για κρυμμένες ειδήσεις.
Τον Σεπτέμβρη του 2008...
κάπου μετά την ΔΕΘ, εμφανίζονται για πρώτη φορά ειδήσεις που προορισμό τους δεν είχαν την ενημέρωση ή την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, αλλά την ενότητα των κρυμμένων του ιντιμίντια με σκοπό την υποβάθμιση των τότε μαζικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα το ίδιο έτος και περί τα τέλη του, τα κρυμμένα θα γεμίσουν από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, άσκοπες ή σκοπούμενες τις περισσότερες φορές ύβρεις (βλ. ασπόνδυλα) αλλά και πολλές τρολλιές. Σκοπός τους ήταν είτε να πλήξουν την αξιοπιστία του μέσου ή να καταστείλουν την εξέγερση του Δεκέμβρη (βλ. Μέγκα Τσάνελ). Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα ΜΜΕ χρησιμοποίησαν ειδήσεις από τα κρυμμένα για να στοχοποιήσουν το κίνημα. «…αναρχικοί απειλούν ότι θα μας κάψουν ζωντανούς…» έλεγε τότε το Στάρ Τσάνελ και είχε σκρίνσοτ από τα κρυμμένα.
Μέσα σ’ αυτή τη δυστοκία και έπειτα από αλλεπάλληλες συνελεύσεις, η ΣΟ αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα γραφικό στο μπάκραουντ των κρυμμένων έτσι ώστε να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η αναπαραγωγή των κρυμμένων ειδήσεων, ενώ πλήθος κόσμου κυρίως προγραμματιστών, σπεύδουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή. Το επαναλαμβανόμενο «ΚΡΥΜΜΕΝΟ» στις 45˚ είναι πλέον γεγονός.

Η βροχή
Το 2009 και περί τα τέλη του ήταν χρονιά ιδιαίτερης σημασίας για τα κρυμμένα του ιντιμίντια αφού είναι η χρονιά που εμφανίζονται και τα πρώτα μπλόγκς τα οποία βασίζονται στης κρυμμένες δημοσιεύσεις. Δειλά αλλά με υπεύθυνα βήματα οι πρώτοι συστηματικοί συντάκτες χαράζουν την δικιά τους πορεία στα κρυμμένα και τα πρώτα νικ νέιμς κάνουν την εμφάνιση τους. Ταυτόχρονα ένας άτυπος ανταγωνισμός αναπτύσσεται μεταξύ των αρθρογράφων που αργά ή γρήγορα θα τους οδηγήσει να υποβαθμίσουν το επίπεδο. Από τις εξευγενισμένες και έξυπνες τρολλιές δεν θα αργήσουμε να περάσουμε στις ύβρης και τις εσχατολογίες.
Μετά από έναν χρόνο ζυμώσεων αλλά και οριακών αντιπαραθέσεων το κίνημα το κρυμμένων είχε πλέον ωριμάσει. Είχε αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και με την υπέρμετρη βοήθεια της ΣΟ, όπου σε ρόλο πυροσβέστη πολλές φορές, έδωσε το πάτημα σε διάφορους συντάκτες να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Πολλοί τότε θυμάμαι είχαν πάρει θέση και είχαν εκφράσει την άποψη πως αν η ΣΟ κρύψει τα κρυμμένα τα χειρότερα δεν θα αργούσαν να έρθουν.
2010-2011 πλέον και τα κρυμμένα ευημερούν. Τα μπλόγκς που βασίζονται εξολοκλήρου στις κρυμμένες ειδήσεις είναι πλέον θεσμός. Φωτογραφίες, φωτομοντάζ, βίντεο, ποιήματα, τραγούδια, πόλλς, ερωτικές εξομολογήσεις, συνταγές ανταλλάσσονται με τον πιο δημιουργικό τρόπο μέσω των κρυμμένων. Άλλοι πάλι σκέφτονται να δημιουργήσουν την έντυπη έκδοση των κρυμμένων σε μια προσπάθειά εξωστρέφειας του κινήματος, ενώ ο ρομαντισμός ξανακάνει την εμφάνισή του. Εποχή έντονων συναισθημάτων όπου η χαρά εναλλάσσει την λύπη και την οργή ενώ δεν λείπουν ούτε οι μυρωδιές.
Πρωτοκλασάτοι συντάκτες εδραιώνουν την θέση τους και δημιουργούνται διάφορα ρεύματα μέσα στο κίνημα. Δημιουργούνται συνιστώσες και ασκούν επιρροή στην ΣΟ να αλλάξει το σύστημα των κρυμμένων ή έστω να δημιουργηθεί μια κατηγορία-ενότητα στο κεντρικό του ιντιμίντια μόνο για τα κρυμμένα.

Ο χειμώνας
Εν μέσω πιέσεων και υπό τον φόβο ότι θα χαθεί ο έλεγχος η ΣΟ αναγκάζεται να πάρει μέτρα. Αρχίζει και κόβει τα κρυμμένα και αναγκάζει τους συντάκτες να απομακρυνθούν από το μέσο. Ταυτόχρονα και μέσα στην γενικότερη αναταραχή ξεσπούν διαμάχες μεταξύ των διάφορων ρευμάτων που έχουν δημιουργηθεί. Τα κρυμμένα βιώνουν για πρώτη φορά την παρακμή τους.
Τα χειρότερα δεν αργούν να έρθουν και τα κρυμμένα γεμίζουν με υβριστικά σχόλια, άσχετα με το ύφος των κρυμμένων. Αντί-δημιουργικά στοιχεία κάνουν την εμφάνισή τους και ο κόσμος αρχίζει να χάνει σιγά σιγά το ενδιαφέρον τους. Η ΣΟ παίρνει θέση και αποφασίζει πως θα κόβει ότι μπαίνει στα κρυμμένα. Για μήνες τα κρυμμένα θα παραμείνουν στείρα, ακόμα και τα ερωτόλογα εξαφανίζονται ενώ ο κόσμος, ο λαός, ο απλός αναρχοαυτόνομος τρέφετε μόνο με μακαρόνια μη έχοντας την πρόσβαση στις διάφορες γκουρμέ συνταγές που άλλοτε υπήρχαν στην ενότητα των κρυμμένων.

Ο έρωτας
Λίγο η κρίση, λίγο η κατάθλιψη, λίγο η μοναξιά, λίγο η μπύρα, λίγο η παρακμή δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανοικοδόμηση των κρυμμένων.
Το καλοκαίρι του 2012 ίσως να είναι η πιο σημαντική περίοδος για το κίνημα. Τα κρυμμένα μεταμορφώνονται από μέσο δημοσιοποίησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (βλ. τουίτερ). Από τα ξεπερασμένα μπλόγκς που αναπαράγουν ειδήσεις των κρυμμένων κάνουν την εμφάνισή τους σελίδες που κάνουν λάικ και κοινοποιούν τις εμπνεύσεις των συντακτών του χωρίς να έχουν στόχο το δικό τους όφελος. Απελευθερωμένοι από κάθε τι το εγωιστικό, λάτρεις της δημιουργικότητας εμφανίζονται, ποιητές απαγγέλουν, μουσικοί τραγουδούν, σεφ μαγειρεύουν ενώ μυστικά-ερωτικά ραντεβού κλείνονται στους δρόμους των Εξαρχείων, μέσω του αγαπημένου μας μέσου.

Τι είναι αυτό που οδηγεί όλους/ες αυτούς/ες τους/τις παθιασμένους/ες να δημοσιοποιήσουν τις σκέψεις τους, τους φόβους τους στα κρυμμένα του ιντιμίντια;

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι απλά η παρατήρηση του κινήματος των κρυμμένων, εν μέσω μιας μικρής ιστορικής αναδρομής. Πως από ανάγκη έγινε εργαλείο ψυχικής απελευθέρωσης.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License