Χιλιάδες γυναικών θα κατέβουν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν στην ανάληψη της προεδρίας του Τράμπ

από το https://popularresistance.org/thousands-of-women-will-go-on-strike-to-protest-trumps-inauguration/

 «Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να διαταράξουν συστήματα, έξω από το σπίτι και μέσα σε αυτό."

 

Ως εργαζόμενη μητέρα, που είναι επίσης μία πρώτης γενιάς μουσουλμάνα μετανάστρια - και η οποία αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά της, για το φόβο των σχεδίων του εκλεγέντα πρόεδρου  Donald Trump για να δημιουργήσει ένα μητρώο μουσουλμάνων  - έχει πολλά για να ανησυχεί. "Η πρόσφατη εκλογή του και όλα τα αρνητικά σχόλια και απεχθείς παρατηρήσεις γύρω από τη μετανάστευση, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους και τους ανθρώπους του χρώματος πραγματικά με έχουν επηρεάσει», είπε. "Όλη η ρητορική γύρω από τη αφαίρεση των αναπαραγωγικών ελευθεριών των γυναικών, ακόμη και αυτών των βασικών ελευθεριών, όπως η πρόσβαση στην αντισύλληψη, η σκέψη και μόνο του να μην τις έχουμε  είναι τρομακτική."

 «Ακόμα και η σκέψη του μητρώου Μουσουλμάνων ... η σκέψη της  εγγραφής του παιδιού μου, μου δίνει ανατριχίλα ακόμη και απλά αναφέροντάς την," πρόσθεσε.

Έτσι, τον Ιανουάριο στις 20 και 21, το σαββατοκύριακο της τελετής ανάληψης της προεδρίας, όχι μόνο θα συμμετάσχει σε μία διαδήλωση στο Σιάτλ που είναι συνδεδεμένη με την πορεία των  Γυναικών στην Ουάσιγκτον. Έχει επίσης δεσμευτεί να κατέβει σε απεργία.

Ενώ εργάζεται στον τομέα της υγείας και  λέει ότι δεν μπορεί να αφήσει τους ασθενείς της για μια μέρα, αυτή πρόκειται να πάει σε απεργία για όλη την απλήρωτη εργασία που κάνει. Για τις δύο αυτές ημέρες, σχεδιάζει να αρνηθεί να κάνει όλη την οικιακή εργασία και θα κάνει ένα βήμα πίσω από την πρωτοβάθμια ανατροφή των παιδιών για την τετράχρονη κόρη της, αφήνοντας τον σύντροφό της.

Σχεδιάζει πολλούς άλλους τρόπους για να διαμαρτυρηθεί. "Θα σταματήσω να απαντάω στην ερώτηση, τουλάχιστον για μία ημέρα,« Από πού είσαι; », εξήγησε. «Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη όταν δεν έχω κάνει τίποτα κακό. Δεν πρόκειται να χαμογελάσω όταν δεν αισθάνομαι έτσι. "

Ελπίζει ότι οι δράσεις της θα "δείξουν σε εκείνους στην εξουσία ότι οι γυναίκες είναι ισχυρές, ώστε να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις κοινότητές μας, στην κοινωνία μας, στο χώρο εργασίας, ότι οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν. Και εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε χωρίς μάχη. "

 

Αμερικανίδες γυναίκες σε απεργία και πορεία το 1970.

 

Η Ann είναι μία από τις περισσότερες από 3.300 γυναίκες που έχουν δεσμευθεί δημοσίως για απεργία από την αμειβόμενη και μη αμειβόμενη εργασία κατά το Σαββατοκύριακο της ανάληψης. Η απεργία των γυναικών , η οποία διοργανώνεται από την οργάνωση Απελευθέρωση των Γυναικών του Έθνους, καλεί τις γυναίκες να αρνούνται να κάνουν αμειβόμενες  εργασίες, οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των παιδιών, και πράξεις συναισθηματικής συμπεριφοράς, όπως το φλερτ ή ψεύτικα χαμόγελα.

Και οι γυναίκες απεργούν για την υποστήριξη της  μια σειρά αιτημάτων : ένα τέλος στις φυλετικές και σεξουαλικές επιθέσεις, για την αναπαραγωγική ελευθερία και την πρόσβαση στην αντισύλληψη και την άμβλωση, την υγειονομική περίθαλψη για όλους, ένα ελάχιστο μισθό $ 15, την προστασία και την επέκταση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δωρεάν φροντίδα των παιδιών και να καταβάλλεται άδεια για οικογενειακούς λόγους, και, όπως η ιστοσελίδα “R-E-S-P-E-C-T.”  «Σεβασμός» τα παρουσιάζει

Η ιδέα για την εθνική απεργία υποβλήθηκε σε μια συνεδρίαση της οργάνωσης Απελευθέρωσης των Γυναικών του Έθνους, μετά τις εκλογές. Η συνάντηση πήγε τόσο καλά που όσοι θέλησαν να την παρακολουθήσουν δεν μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα δωμάτιο, 200 ήταν μέσα, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 500 γυναίκες έπρεπε να μείνουν έξω. "Οι γυναίκες δημιούργησαν μία ουρά γύρω από το τετράγωνο για να μπούν στην συνάντηση, δήλωσε η διοργανώτρια Paulina Davis.

Και όταν η πρόταση να οργανώσει μια εθνική απεργία τέθηκε, "έλαβε εκκωφαντικό χειροκρότημα», είπε.

Μια τέτοια μεγάλη δράση φαίνεται να έχει μιλήσει στην επιθυμία των ανθρώπων να κάνουν κάτι περισσότερο. "Μετά τις εκλογές, αισθανθήκαμε σαν να είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αυτή τη χώρα", δήλωσε η Candi Churchill, μία άλλη ακτιβίστρια. "Χρειαζόμασταν  να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να δοκιμάσουμε κάτι μεγαλύτερο από ό, τι συνήθως."

Έτσι, οι διοργανωτές μπήκαν στην δουλειά. Ακόμη και πριν αρχίσουν επίσημα την προπαγάνδιση της απεργίας, λέει η Ντέιβις, ότι είχε λάβει 500 δεσμεύσεις από τις γυναίκες που ορκίστηκαν να απεργήσουν. «Αυτό μας δείχνει ότι οι γυναίκες θέλουν να κινητοποιηθούν," είπε. Η ομάδα δεν θέλει να είναι μικρές πατάτες, ωστόσο, η απεργία θα πάρει μόνο επίσημο ξεκίνημα όταν φτάσουν 20.000 υποσχέσεις στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Είναι φιλόδοξο», είπε. «Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που η Απελευθέρωση των Γυναικών του Έθνους έχει αναλάβει."

 

Αλλά βλέπουν την απεργία ως τον σωστό τρόπο για να αντεπιτεθούν. " Η Λευκή αρσενική υπεροχή δεν ξεκίνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ," τόνισε ηDavis. Αλλά  επισήμανε τον σεξισμό και τον μισογυνισμό που αναδείχθηκε στην οθόνη κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας στην οποία Trump  υπερηφανευόταν για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκες . «Η εκλογή του υποψηφίου στέλνει πραγματικά ένα σαφές μήνυμα σχετικά με όχι μόνο την αξία των γυναικών, τη ζωή μας, το σώμα μας, αλλά και την ασφάλειά μας."

"Η απεργία είναι πραγματικά ένας τρόπος για να δείξουμε ότι οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να διαταράξουν συστήματα, έξω από το σπίτι και μέσα στο σπίτι,» πρόσθεσε.

Για την Erin Mahoney, το να κατέβει σε απεργία θα σημάνει το να πάρει ένα ρεπό από τη δουλειά της ως διοργανωτής της Ένωσης την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο της ανάληψης - η πρώτη απεργία που θα συμμετάσχει, ακόμα και αν υποστηρίζεται από τους εργαζόμενους που απεργούν σε όλη τη δουλειά της.  Θα απόσχει από τη συναισθηματική εργασία για να εξομαλύνουν τα πράγματα στη σχέση της και την οικογένειά της. "Δεν θα κάνει τα συνήθη, μαζεύοντας γύρω στο σπίτι, ή μιλώντας για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, ή να αναθέτει δουλειές», είπε.

Η απεργία της θα επεκταθεί επίσης σε αυτούς που βρίσκονται κοντά σε αυτήν. «Εγώ δεν θα μετέχω σε οποιαδήποτε ψεύτικα χαμόγελα ή κέφι», είπε. "Για αυτές τις δύο μέρες δεν σκοπεύω να κάνω τον κόσμο ευκολότερο για τον καθένα."

Γιατί απεργία; «Ένιωσα σαν να ήταν μια στιγμή για ένα κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες," εξήγησε. "Για να οικοδομήσουμε την αντίσταση κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, θα  πρέπει να κάνουμε κάποιες πραγματικά δραματικές ενέργειες, δείχνοντας ότι οι γυναίκες είναι πρόθυμες να βγουν στους δρόμους και να ρίξουν ένα γαλλικό κλειδί στο μηχάνημα."

Η απεργία έχει επίσης ως στόχο συμπαράστασης στη μαζική πορεία που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, DC  το ίδιο Σαββατοκύριακο. "Δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική, είναι πραγματικά συμπληρωματική της πορείας αυτής", δήλωσε η Ντέιβις, και πρόσθεσε, «Μια απεργία μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Εάν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε στην διαδήλωση των γυναικών στην DC ή την πορεία των γυναικών στην πόλη της Νέας Υόρκης ... μπορείτε ακόμα να αναλάβετε δράση με ένα πολύ πολιτικό τρόπο με τη δέσμευση να απεργήσετε. "

 

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει πρόσφατα απεργίες σε διάφορες χώρες για να ακουστούν. Οι γυναίκες στη Βαρκελώνη  κατέβηκαν σε απεργία  μαζικά το 2014 για να αντεπιτεθούν ενάντια σε μια σειρά από ανισότητες. Πέρυσι, οι γυναίκες στην  Ισλανδία  και  τη Γαλλία  άφησαν τη δουλειά νωρίς για να διαμαρτυρηθούν για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων. Στην Αργεντινή χιλιάδες  γυναίκες αποχώρησαν από την εργασία  για μια ώρα, τον Οκτώβριο μετά από όταν μια γυναίκα βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Και στην Πολωνία,  χιλιάδες γυναίκες  κατέβηκαν σε απεργία  και διαδήλωσαν στους δρόμους, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να  υπαναχωρήσει  στην πρότασή της για μια σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Οι διοργανωτές της επικείμενης απεργίας των ΗΠΑ έχουν εξετάσει αυτά τα διεθνή παραδείγματα. "Είμαστε εμπνευσμένες από τις γυναίκες και σε άλλες χώρες που αγωνίζονται για διαφορετικά πράγματα», είπε η Τσώρτσιλ.

Υπάρχει ακόμη και μια ιστορία των γυναικών που κατέβηκαν σε απεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Αύγουστο του 1970, 50 χρόνια μετά την επικύρωση της 19ης τροπολογίας, οι γυναίκες  κατέβηκαν σε απεργία  από την αμειβόμενη και μη αμειβόμενη εργασία και 50.000 διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Χιλιάδες περισσότερες οργάνωσαν διαδηλώσεις σε άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα

Οι διοργανωτές της επικείμενης απεργίας ελπίζουν ότι μπορεί να έχει μια παρόμοια μακροχρόνια επίδραση. «Χρειαζόμαστε και πάλι ένα σοβαρό φεμινιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Τσόρτσιλ.

Ήδη, το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι εκεί. Στο Gainesville, στην Φλόριντα, όπου η Τσόρτσιλ ζει και οργανώνετε, είπε ότι είχαν συναντήσεις που  προηγουμένως προσέλκυαν 15 ή 20 γυναίκες να προσελκύουν περισσότερες από 200. «Οι γυναίκες στηρίζουν την απεργία και υπόσχονται  να απεργήσουν κάποιες που δεν έχουν ποτέ εμπλακεί πριν».

Το ίδιο έχει συμβεί στην Mahoney, η οποία βοηθά επίσης να οργανώσουν την απεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των φίλων της. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν. Αισθάνεται την πρόκληση τώρα για το πώς ... θα κρατήσει τους ανθρώπους που εμπλέκονται και ασχολούνται, "είπε.

"Βγαίνοντας από την απεργία, ελπίζω ότι οι γυναίκες να έχουν περισσότερη συνείδηση ​​της δύναμής τους», πρόσθεσε.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License