Δίκη Μάριου Σεϊσίδη: κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του διωκόμενου αναρχικού

«Αρνούμαι τις κατηγορίες και επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ αναλυτικά την ώρα της απολογίας μου», δήλωσε σήμερα ο αναρχικός Μάριος Σεϊσίδης στην αρχή της 2ης συνεδρίασης της δίκης του

«Αρνούμαι τις κατηγορίες και επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ αναλυτικά την ώρα της απολογίας μου», δήλωσε ο αναρχικός Μάριος Σεϊσίδης στην αρχή της 2ης συνεδρίασης της δίκης του, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση 2 ωρών στο Εφετείο Αθηνών Ο Μάριος Σεϊσίδης κατηγορείται για συμμετοχή στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος 75 στις 16 Ιανουαρίου του 2006, αλλά και σε άλλες 6, οι οποίες, σύμφωνα με τη σχετική προπαγάνδα διωκτικών μηχανισμών και συστημικών Μ.Μ.Ε., είχαν πραγματοποιηθεί από την περιβόητη ομάδα των «ληστών με τα μαύρα» εκείνη την περίοδο.

Παρά την ανυπαρξία του οποιουδήποτε επιβαρυντικού στοιχείου σε βάρος του, πέραν της πολιτικής του ταυτότητας και της συγγενικής σχέσης με τον αμετακλήτως απαλλαγέντα για την ίδια υπόθεση Σίμο Σεϊσίδη, ο Μάριος Σεϊσίδης οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Σε μια ύστατη προσπάθεια των διωκτικών μηχανισμών να διασωθούν από ένα ακόμα δικονομικό φιάσκο, «ανακάλυψαν» πρόσφατα δείγμα γενετικού υλικού, και μάλιστα αίμα, το οποίο υποτίθεται πως ανευρέθηκε σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της ληστείας και «αποδείχτηκε» ότι ταυτίζεται με το DNAτου Μάριου Σεϊσίδη.

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσαν 7 μάρτυρες κατηγορίας: ο υπάλληλος security του υποκαταστήματος της Εθνικής, ο οποίος δέχτηκε 3 πυροβολισμούς από τους δράστες της ληστείας καθώς επιχείρησε να τους καταδιώξει, οι 2 αστυνομικοί, πλήρωμα του περιπολικού, που κλήθηκαν να συνδράμουν στην αναζήτησή τους, αστυνομικός απασχολούμενος στην ΥΔΕΖΙ με ειδίκευση στις ληστείες τραπεζών, ένας ακόμη αστυνομικός, ανάμεσα στον οποίο και τους φερόμενους ως «ληστές με τα μαύρα» είχε υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών το 2005, και 2 υπάλληλοι υποκαταστημάτων τραπεζών, αυτοπτών μαρτύρων σε ληστείες.

Κανένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του Μάριου Σεϊσίδη κάποιον από τους δράστες της οποιασδήποτε ληστείας, μολονότι ορισμένοι βρέθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση με αυτούς.

«Μπήκαν μέσα στην τράπεζα με κουκούλες fullface. Ένας από τους κουκουλοφόρους σταμάτησε μπροστά μου ακινητοποιώντας με και μου είπε “πέσε κάτω”. Οι άλλοι 3 μπήκαν μέσα και έκαναν τη ληστεία. Κρατούσαν ημιαυτόματα όπλα τύπου ούζι ή jackson. Δε θυμάμαι να κρατούσαν τσάντα ή σακίδιο. Κατέβηκαν τη Σόλωνος, βγήκαν Μαυρομιχάλη και λίγο αργότερα μπήκαν στη Στοά Χατζηχρήστου. Τους ακολούθησα από πίσω στα 20 μέτρα. Δεν μπόρεσα να δω ούτε ένα πρόσωπο. Σκέφτηκα να ακινητοποιήσω τον τελευταίο. Όταν προσπάθησα να τον πιάσω από πίσω, έκανε ένα πολύ δυνατό τράνταγμα, με αποτέλεσμα να πέσω μπρούμυτα κάτω και να πέσει το όπλο μου. Τότε “έφαγα” 2 σφαίρες στην πλάτη από το δικό μας όπλο. Την πρώτη σφαίρα την έχω ακόμα μέσα. Τους κυνήγησαν αστυνομικοί και γύρισαν πίσω. Μου έριξαν και μια τρίτη σφαίρα, που με βρήκε στο πόδι. Άκουσα ένα “μας χάλασες τη δουλειά”», κατέθεσε ο υπάλληλος της εταιρείας security της Εθνικής.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως αν ο Μάριος Σεϊσίδης του θυμίζει κάτι, ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαροςΔε μου θυμίζει κάτι. Αφού δεν είδα, πώς ν’ αναγωρίσω;»

«Τον κατηγορούμενο δεν τον ξέρω, δεν τον έχω αναγνωρίσει. Είδα 3-4 να βγαίνουν από τη Στοά με όπλα στα χέρια. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω χαρακτηριστικά. Δεν είδα κάποιον να φεύγει τραυματισμένος», κατέθεσε ο συνοδηγός του περιπολικού, ο οποίος μαζί με τον οδηγό επιχείρησε να συλλάβει τους δράστες της ληστείας.

«Άκουσα πυροβολισμούς μέσα από τη Στοά, και ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με άτομα που μου φάνηκαν ύποπτα, γιατί σταμάτησαν μόλις με είδαν, ενώ οι άλλοι άνθρωποι έτρεχαν. Άνοιξαν πυρ εναντίον μου, ανταλλάξαμε πυροβολισμούς. Κάποιοι κρατούσαν αυτόματα, κάποιοι πιστόλια. Τράπηκαν σε φυγή προς την Πανεπιστημίου. Εκεί επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο. Τους ακολούθησα, έγινε πάλι ανταλλαγή πυροβολισμών. Από αυτούς που διέφυγαν κάποιος ήταν τραυματισμένος, πιθανολογώ από πυροβολισμό», δήλωσε ο οδηγός του περιπολικού.

(Πρόεδρος): «Αναγνωρίσατε κάποιον;»

(Μάρτυρας): «Όχι, όλα έγιναν γρήγορα».

(Πρόεδρος): «Πυροβολώντας, τι σκοπό είχαν;»

(Μάρτυρας): «Βασικός σκοπός τους ήταν να ξεφύγουν».

Η ειλικρινής κατάθεση του επόμενου μάρτυρα, αστυνομικού με ειδίκευση στις ληστείες τραπεζών, ανέδειξε, για άλλη μια φορά, το πώς μεθοδεύονται από τους μηχανισμούς  καταστολής οι διώξεις ατόμων με βάση την πολιτική ταυτότητά τους και μόνο.

«Από την Κρατική Ασφάλεια μας δόθηκε εντολή να αναζητήσουμε του αδερφούς Σεϊσίδη και τον Γρηγόρη Τσιρώνη, γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι ανήκουν σε χώρο περίεργο, των αντιεξουσιαστών, και συμμετείχαν στη ληστεία. Αναζητήσαμε αυτά τα άτομα, δεν τα εντοπίσαμε πουθενά. Δε μας είχαν απασχολήσει για ληστείες, δεν είχαμε γι’ αυτούς το παραμικρό στοιχείο. Με τον ίδιο τρόπο είχαν διαπραχθεί 6-7 ληστείες. Σαν ομάδα ήταν πολύ οργανωμένοι. Τα χαρακτηριστικά συνέπιπταν σε όλες τις περιστάσεις. Μόνο προσομοιώσεις με βάση το σωματότυπο και γενικά χαρακτηριστικά είχαμε», κατέθεσε ο μάρτυρας.

(Πρόεδρος): «Γιατί τα συγκεκριμένα άτομα;»

(Μάρτυρας): «Δεν το γνωρίζω».

(Παπαδάκης-συνήγορος υπεράσπισης): «Πότε τους καλέσατε και δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήση σας; Εκτός από αντιεξουσιαστές, παρουσίαζαν κάτι ποινικώς ενδιαφέρον;»

(Μάρτυρας): «Τους καλέσαμε»

(Παπαδάκης): «Δεν προκύπτει από πουθενά».

Είναι αξιοσημείωτο πως σε κάνέναν από τους αυτόπτες μάρτυρες της ληστείας στην Εθνική της Σόλωνος, ή σε κάποια άλλη ληστεία εκείνης της περιόδου αποδιδόμενης στους «ληστές με τα μαύρα», δεν επιδείχτηκε κάποια φωτογραφία οποιουδήποτε από τους επικηρυγμένους με 600.000 ευρώ έκαστος αναρχικούς.

«Δεν αναγνωρίζω τον κατηγορούμενο», κατέθεσε και ο αστυνομικός, ο οποίος ενεπλάκη σε ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από τράπεζα στην περιοχή του Γκύζη στις 25/1/2005 με την ίδια «ομάδα».

Ως αναγνωστέα κρίθηκαν το σύνολο των εγγράφων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ ένσταση υπέβαλε ο Κώστας Παπαδάκης για τυχόν συμπερίληψη σ’ αυτά έκθεσης εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, βασισμένης στη διά της βίας απόσπαση γενετικού υλικού από τον Μάριο Σεϊσίδη.

«Η εξέταση DNAκαι η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης δεν έχουν αποφασιστεί από το δικαστήριό σας. Για το αδίκημα που είχε καλέσει τον Μάριο Σεϊσίδη ο ειδικός εφέτης ανακριτής αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους. Η έκθεση αφορά σε ταυτοποίηση πειστηρίων, τα οποία δεν αναφέρεται πώς περιήλθαν σε γνώση των αρχών. Δεν προέκυψε αίμα στη Στοά, το οδόστρωμα ή την καταδίωξη, ούτε από την έκθεση αυτοψίας της αστυνομίας. Για τον τραυματισμό δράστη υπάρχει μόνο πιθανολόγηση. Ξαφνικά, μια αστυνομικός λέει ότι παρέλαβε αίμα, άγνωστο από πού. Είμαι βέβαιος πως πρόκειται για ασφαλίτικη κατασκευή, και δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύεται το DNA. Δεν υπήρξε εισαγγελικός προσδιορισμός των αδικημάτων, για τα οποία ελήφθη, ελήφθη διά της βίας, ενώ παραβιάστηκε το δικαίωμα του κατηγορούμενου να παρίστανται τεχνικοί σύμβουλοι από την πλευρά του κατά τη λήψη», επισήμανε ο Κώστας Παπαδάκης. Για να καταλήξει: «Ακόμα κι αν όλα αυτά είναι αβάσιμα, το DNAδεν είναι παρά μια ένδειξη».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει επί της ένστασης, και η δίκη του αναρχικού Μάριου Σεϊσίδη συνεχίζεται στις 7 Φεβρουαρίου, στο Εφετείο Αθηνών, αίθουσα Δ100Α (4ος όροφος), 9 το πρωί.

Πηγή: http://www.hitandrun.gr/diki-mariou-seisidi-kanena-epivarintiko-stichio-enantion-tou-diokomenou-anarchikou/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License